naszej kuchni powoli nastaje świąteczny czas. Lampki wyciągnięte, gwiazda betlejemska kupiona i mimo że do Bożego Narodzenia zostało jeszcze wiele dni to już wypróbowujemy świąteczne przepisy. Sprawdzamy nowe, poprawiamy stare, eksperymentujemy i testujemy. Jednym z naszych ostatnich doświadczeń kuchennych były muffinki czekoladowe z dodatkiem mandarynek w środku. Wilgotne z mocnym czekoladowym akcentem i owocową nutą przypadną do gustu każdemu(...)mokre: jajka, mleko, olej, jogurt i wanilię. Dodajemy cukier i mieszamy. Łączymy zawartość obu misek i krótko mieszamy ręcznie do połączenia składników. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto. Mandarynki obieramy z błonek. Wkładamy po dwa kawałki owocu do babeczek. Posypujemy z wierzchu dropsami czekoladowymi. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni na 25 minut lub do tzw. suchego
Kolizje SmakówWYKONANIE: ŚREDNIE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5 ŚREDNICA PATELNI: 22 CM. Składniki na naleśniki: szklanka mleka, 3/4 szklanki
JejKuchniaZima nie jest może moją ulubioną porą roku, choć zapach mrozu i szronu na drzewach uwielbiam, w takich momentach najchętniej zaszyłabym się w małej chatce w
Wanilia i KardamonPierniczkowe małe ciasteczka do pochrupania przy herbacie czy kawie. Składniki: 4 łyżki płatków owsianych, 4 łyżki mąki, łyżeczka kakao, 2 łyżeczki przyprawy do pierników, 1/2 łyżeczki
Lena GotujeSkładniki: Na około 40 sztuk: 2 szklanki mąki 2 łyżki miodu 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 torebki przyprawy piernikowej 1 łyżka
Luźna KuchniaSkładniki: 50 g masła 100 g miodu 150 g cukru 450 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia przyprawa do
kolorowotorcikowoJeśli chodzi o krokiety najbardziej lubię z mięsem. Do tego pyszny i gorący barszcz czerwony na zakwasie klik . Ja robię nie tylko na święta. Krokiety można
Ala piecze i gotujePyszny , mięciutki i puszysty piernik z dodatkiem bakalii na Święta Bożego Narodzenia, z delikatną gorzką czekoladową . Składniki: 3 jajka 375 g margaryny 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru kryształ 2 szklanki mleka 290 g powideł śliwkowych 3 łyżki kakao 2 łyżki sody oczyszczonej 1 - 1,5 łyżki przyprawy do piernika około 350 g bakalii (100 g kandyzowanej skórki(...)śliwkowe oraz mleko, delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę z sodą, przyprawą do piernika i kakao i za pomocą miksera dokładnie wymieszać na jednolita masę. Na koniec dodać bakalie, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 25 x 33 wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po upieczeniu piernik odstawić do całkowitego ostygnięcia
Ciastka - domowe słodkościuczestniczyć warsztatach kulinarnych pod hasłem Smaczny orzech do zgryzienia. Tematem przewodnim były orzechy i nasiona, a wszystkie dania, które przygotowaliśmy były oczywiście w klimacie zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. W trakcie warsztatów mieliśmy przyjemność przygotować: Świąteczną zupę z orzechów włoskich Pierożki z kaszą, grzybami i orzechami laskowymi Śledzie w grzybach w ziołach i orzechowy wafelek Karpia(...)przygotowałyśmy owoce, które najpierw przesmażyłyśmy na na maśle, dodałyśmy wina, miodu i korzennych przypraw. Gdy były miękkie dodałyśmy do niego ugotowany pęczak i chwilę razem podgrzewałyśmy. Karpia najpierw obtoczyłyśmy ciastem naleśnikowym, a potem w panierce złożonej z wiórek kokosowych i maku. Smażyłyśmy na złoto z każdej strony. Efekt finalny był zaskakujący. Okazało się, że z kokosa i maku powstała pyszna
Kulinarne przygody GatityŚwięta tuż tuż,bo za niecały miesiąc więc na blogu będą pojawiać wypieki i potrawy w świątecznej scenerii. Te ciasteczka możemy upiec o każdej porze roku
Kolorowa kuchnia ElkiChoć za oknem jeszcze słoneczny i piękny Listopad, czas powoli myśleć o świątecznych wypiekach, warto sobie na spokojnie zaplanować, niż potem w biegu. Dziś mam dla
Wanilia i KardamonKilka dni temu miałam okazję być gościem niezwykłej wigilijnej kolacji, organizowanej przez Lidl Polska oraz Jabłka Grójeckie. W ten chłodny dzień mieliśmy możliwość pogotować z dobrze
Kuchnia BazyliiPierniczki dyniowe, jak nazwa wskazuje, przygotowałam z dodatkiem purée z dyni. Nie jest ono wyczuwalne w smaku, wpływa natomiast na miękkość wypieków, a także, w tym
Smakołyki BerenikiŻeby nie było, że w święta osoby będące na diecie bezglutenowej nie mają co zjeść ;) Mam i przepis dla bezglutenowców. Pyszne migdałowo-cynamonowe ciasteczka. Szybkie w
CookYourselfNie mam pojęcia dlaczego ten tort nazywa się rumuński, ale taka nazwa widnieje w moim starym zeszycie z przepisami. Uwielbiam ten tort nie
To co kochamWszystkiego najlepszego w Nowym Roku! Witam Was pysznymi ciasteczkami. Te ciasteczka półfrancuskie o smaku cynamonowym polane czekoladą zaspokoją gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Nie
To co kochamU mnie na Wigilijnym stole co roku gości także strucla drożdżowa Składniki: ½ kg mąki 5 dag drożdży 1 łyżeczka smalcu 2 łyżki masła 1 łyżka kwaśnej
Tradycyjna KuchniaKruche, słodkie ciasteczko i wytrawna, lekko kwaśna konfitura jeżynowo - malinowa. Piękny kształt i wyśmienity smak. Idealne na Święta. Z prawdziwą wanilią i aromatyczną cytryną. Rozpływają się
Kuchnia Pani WiosnySkładniki: 150g miodu 110g masła 100g brązowego cukru 380g mąki 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonych
Pobite gary Barbary