Urocze muffinki z dodatkiem marchewki i mieszanki keksowej, dzięki której nabierają świątecznego charakteru. Śliczne czerwone foremki ze świątecznym nadrukiem znajdziecie w sklepie PapilArt . Składniki: (5 dużych
Gotowanie i blogowanieZ okazji Wigilii spędzanej w Polsce, mimo natłoku obowiązków, wszystkich tych przedświątecznych spraw ważnych i ważniejszych , pracy, która wypełnia większość dnia (a dzisiaj także część czasu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKawa z przyjaciółką, krótkie spotkanie aby porozmawiać o bieżących sprawach, pogadać o niczym i o wszystkim, pobyć ze sobą chwilę w miłej atmosferze. Takie drugie śniadanie
SMYKWKUCHNISą mięciutkie, świeżutkie i będą zdobione w Wigilię 500 gr mąki pszennej 250 gr mąki żytniej 4 jajka 150 gr cukru trzcinowego utartego
AZgotuj!Ostatni etap przygotowywania piernika staropolskiego to przekładanie go ulubionymi masami. Ja w tym roku wybrałam tradycyjne powidła śliwkowe i masę marcepanowo morelową, którą zrobiłam bazując na
DefinicjaSmakuPierogi te są ciekawą alternatywą dla innych bezmięsnych wersji tego dania. Wiele osób pomyśli pewnie, że mowa tu o pierogach ruskich. Nic bardziej mylnego. Nie mają
Zakręcony WidelecJeszcze jedna propozycja na kruche ciasteczka tym razem z dodatkiem maku. Dla dużych i małych, do herbatki czy kawy. składniki: 200 g masła lub margaryny 360
Monia miesza i gotujeBabka parzona Składniki: 4 jaja; 1 szkl. cukru; 2 szkl. mąki; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; cukier waniliowy; 250 g margaryny; kilka kropli aromatu
MiksturownikDzisiaj przy okazji mikołajek zapraszam Was na kruche babeczki z bitą śmietana. Nam przypominają trochę mikołaja choć skojarzenia były różne. Składniki: 15 dkg margaryna lub masła
Ala piecze i gotujemnie też. Teraz sama każdego roku sięgam po listę starych rodzinnych przepisów. Na przykład dzisiejsze ciastka były u nas pieczone tylko raz do roku, właśnie na Boże Narodzenie. Nasze smalcuszki delikatnej nazwy nie mają, ale delikatny smak jak najbardziej. Mama robiła chyba zwykle podwójną porcję, było nas dużo, a ciastek wystarczało na wszystkie świąteczne(...)śmietanę, aromat, wkruszam drożdże, na mąkę dosypuję wszystkie sypkie składniki i na koniec ocet. Ze wszystkich składników siekając tworzę jakby kruszonkę. Następnie podsypując stopniowo pozostałą mąką zagniatam jednolite, gładkie ciasto. Gotowe formuję w kulę. Przykrywam ściereczką i pozostawiam na godzinny odpoczynek. Po godzinie dzielę ciasto na cztery części, każdą rozwałkowuję na grubość około 5 mm, następnie kroję na prostokąty, mniej
I tu będę miała takie teDziś trochę o tradycyjnych dodatkach do ciast i deserów, a dokładniej o ekstraktach. Może kojarzycie ten najbardziej popularny, wykorzystywany w przepisach na ciasta i desery - waniliowy
Słodkie Przyjemnościczas na pierniczki... Ale stwierdziłam, że lepiej teraz niż na Wielkanoc. Więc są pyszne ciasteczka miodowe z bakaliami - może ktoś z Was skusi się jeszcze przed tegorocznym Bożym Narodzeniem...? Miodowe ciasteczka z bakaliami i lukrem Składniki: (na 25-30 sztuk) 150 g miodu 50 g jasnego brązowego cukru 50 g masła 1 żółtko 1 łyżeczka kakao skórka otarta(...)migdałami, rodzynkami i żurawiną. Dodać do masy, zagnieść. W razie potrzeby dodać mleko. Z masy uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto wałkować na grubość 5 mm, wycinać koła o średnicy 7-8 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w 180 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWigilia to rodzina przy jednym stole pochylona, miłością, zapachem, smakiem, śpiewem połączona. To czas szczególny, pełen wewnętrznej radości i wzajemnej życzliwości. Wigilia, to tradycja
Moniki SmakołykiCIASTECZKA Z CZEKOLADĄ NA PREZENT! Do Świąt został jeden dzień! Ufff, ja już prawie kończe z przygotowaniami w kuchni. Dzielę się z Wami bardzo prostym pomysłem
SMYKWKUCHNI