W tym roku na spotkanie świąteczne w przedszkolu Karoliny zrobiłam babeczki-renifery... Dzieciaki miały z nich ogromną frajdę! Inspiracją dla dekoracji były Rudolfy z bloga
Kulinarne InspiracjeJeszcze nie tak dawno wyśmiałabym każdego, kto powiedziałby mi, że będę lepić pierogi z kapustą i grzybami na święta. Próbowałam się ich nawet pozbyć na rzecz
Pełny talerzPoczątek grudnia to czas, kiedy z czystym sumieniem można upiec kruche bożonarodzeniowe pierniczki i zacząć zbliżające nas do Świąt pochrupywanie. Taki smakołyk świetnie zaprezentuje się
W kuchni wieczoremJak każdy chyba lubię pierogi z kapustą i grzybami… ale już z ich lepieniem jest gorzej…. Jest to dla mnie bardziej konieczność niż przyjemność
UgotujmyTo.plWigilijno świąteczny chleb na miodzie, wypełniony suszonymi śliwkami, orzechami włoskimi i bakaliami jakie tylko lubicie. Można go z powodzeniem robić przez cały rok, a tuż przed
Apetyczna babeczkaDo świąt pozostały niespełna 2 tygodnie . Najwyższa pora rozplanować już manu na te wyjątkowe dni, U mnie jak na razie tylko słodkości zaplanowane i w części
Malinowa KawiarenkaDziś przepis na pyszne krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą. W sam raz do barszczyku na świąteczny stół. składniki: naleśniki 1 l mleka 1 jajko 4
Monia miesza i gotujeZapach świąt Bożego Narodzenia… Czekoladowo korzenne muffinki oblane białą czekoladą z pewnością podbiją wasze serca Składniki: 2/3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 120 g margaryny pół tabliczki gorzkiej czekolady 3 łyżeczki cynamonu łyżka przyprawy korzennej do piernika pół łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki gorzkiego kakao 3/4 szklanki cukru pół szklanki śmietany 12% Przygotowanie(...)margarynę z czekoladą nadal ubijając. Sypkie składniki (mąkę, cynamon, przyprawę korzenną, sodę, proszek do pieczenia) połączyć i dodawać do masy na przemian ze śmietaną. Mieszać szpatułką do połączenia składników. Ciasto wykładać do papilotek tak, aby zajmowało nieco ponad połowę wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu przez ok 20 minut. Ja piekłam w specjalnym urządzeniu do wypieku muffinek. Jeśli
Za drzwiami kuchnibardzo więc idealnie nadają się do dekorowania ich lukrem czy też masą plastyczną. Pierniczki są pulchne, mięciutki i bardzo aromatyczne. Idealnie spiszą się na zbliżające się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia. Serdecznie polecam :) Składniki: 3 jajka 80 g masła 3 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika (użyłam przyprawy Kamis) łyżeczka sody oczyszczonej 140 g miodu(...)już chłodna dodać do niej jaja i dokładnie wymieszać, do połączenia się składników. Gotową masę przelać do miski z mąką i całość zagniatać do czasu, aż składniki się połączą. Ciasto piernikowe owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc. Nastepnego dnia ciasto jest gotowe do wycinania pierniczków i ich pieczenia. Ciasto rozwałkować na około 0.5 cm (można
Krakowskie smaki AniWyjątkowe i zjawiskowe ciasteczka na patyku. Na wyjątkowy, magiczny czas Świąt Bożego Narodzenia. Nie tylko przepięknie przyozdobią stół, ale zachwycą Was smakiem. Świątecznym smakiem! Piernika, suszonej śliwki, daktyli, prawdziwej czekolady i chrupiącej chmurki z posypki karmelowej. Wspaniała odmiana dla sztampowych ciastek. Sposób podania i wygląd zachwyci każdego. Przez chwilę możesz poczuć się znów jak dziecko ;-). To co wchodzisz(...)kakao W rondelku rozpuść masło z cukrem, miodem i przyprawą do piernika. Bo wymieszaniu i połączeniu się masy. Wystudź masę. Następnie wszystkie suche składniki wymieszaj z mokrymi. Zagnieć ciasto. Schłodź w lodówce przez 15 minut. Rozwałkuj, powycinaj foremką pierniki. Pieczemy 9 minut w temp. 180 stopni. Piekarnik grzanie: termoobieg. Pierniczki studzimy. - 120 g SUSZONEJ ŚLIWKI - 120 g SUSZONYCH
SMYKWKUCHNIPrzez tyle lat, od czasu, gdy przepis na nadzienie mincemeat pojawił się na blogu ( klik ), nic z jego dodatkiem nie robiłam. W tym roku przypomniałam sobie
Słodkie inspiracjePyszne i pachnące ciasteczka do smakołyk głównie dzieci. Przepis jest bardzo prosty, możecie je już upiec i spokojnie doczekają do Świąt ;) Warunkiem koniecznym jest umieszczenie ich
Smakołyki AsiDziś długo oczekiwany przepis na pyszne i kruche maślane ciasteczka! ;) Sprawa jest banalnie prosta i gwarantuję, że KAŻDEMU ciasteczka się udadzą ;) Składniki: 250g mąki
Spektrum Smakumoim domu na Święta Bożego Narodzenia zawsze gotuję barszcz czerwony w ogromnych ilościach ;-). Mój R bardzo lubi tę zupę. Zawsze do niej piekę pyszne paszteciki. W tym roku dodatkowo jeszcze zrobię pieczone pierożki z cebulą, jabłkiem i marchewką. Posypałam je startym cheddarem i mieloną słodką papryką. Zainspirowałam się przepisem ze starej gazetki. Sporo zmieniłam w tym przepisie, ale efekt(...)znajomymi jako przekąska. Szczerze to musicie je zrobić. Spróbujcie, a nie pożałujecie :-). Polecam i zapraszam! PIECZONE PIEROŻKI Z CEBULĄ, JABŁKIEM I MARCHEWKĄ. Składniki na 15 sztuk: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 mała cebula 1 mała marchewka 1 małe jabłko 25 g startego cheddara 2,5 łyżki masła sól pieprz mielona słodka papryka Sposób przyrządzania: Cebulę obrać i pokroić
Zakątek rozkoszy kulinarnychciasteczka. Tym razem postanowiłam uciec nieco w smaki, którymi zaraziła mnie moja koleżanka z dzieciństwa Hela, która kilka lat temu miesiącami mieszkała w Turynie, skąd przywoziła nam na Boże Narodzenie różne włoskie specjały. A to babkę Panettone , a to jakieś drobne, pyszne migdałowe ciasteczka. Wszystko było rewelacyjne, więc by nie musieć jechać po te rarytaski do Włoch, postanowiłam(...)widelca, łyżki lub szpatułki) z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajka, sodę, proszek, sól, olejek migdałowy i po trochu mąkę. Po dodaniu całej porcji mąki i dokładnym wymieszaniu ciasta, na koniec dodajemy migdały i jeszcze raz całość mieszamy. Ciasto wkładamy na około pół godziny – godziny do lodówki, po czym robimy z niego kuleczki, obtaczamy obficie w cukrze pudrze
Smakowy Raj