O pierogach nie ma się co za wiele rozpisywać. W wielu domach nie ma bez nich świat. Podobnie jest u mnie choć nie zawsze tak było
Przysmaki KarolkiNo to ciasteczkowe szaleństwo czas zacząć. Do Świąt coraz bliżej, a i ciasteczka dla Mikołaja trzeba przygotować. W tym roku damy dwa razy :) Pierwsze już
Gotowanie z pasjąBardzo kruche i bardzo smaczne ciasteczka, które zawsze na święta piekła moja babcia. I teraz gdy jej już z nami nie ma ja wraz z mamą
Zainspirowana w kuchniC zy pierniczki mogą być fit i w dodatku paleo? Pewnie, że mogą! Wystarczy tylko odrobina wyobraźni aby stworzyć wegańskie bezglutenowe pierniczki bez ani krzty cukru
Food SquareMimo, że już po świątecznym przepychu na stole i noworocznych postanowieniach wielu osób odnośnie nie jedzenia słodkiego postanowiłam mimo to pokusić trochę pysznym smakołykiem. Moje Motto
Kubki smakuMięciutki piernik herbaciany, zwany kanadyjskim. Jego niewątpliwym atutem jest to, że robi się go bardzo prosto a po upieczeniu nie trzeba czekać aż zmięknie. J a
Kto ugości moich gości?Składniki: 1 kostka margaryny 100 g masła 6 łyżek kakao 100 ml mleka 2 szklanki cukru 4 jaja 2 szklanki
Wielki apetytSłodkie renifery już od kilku lat przemierzają blogi kulinarne i strony o tematyce świątecznej. Najbardziej utkwiły mi w pamięci stąd , ale widziałam je również na wielu
Pełny talerzJuż niedługo Święta... Jeśli chcecie odmienić sobie wygląd tradycyjnej strucli, polecamy ją zrobić w tym wydaniu. Składniki: 3 szklanki mąki tortowej, 0,5 szklanki cukru, 15
Anioły w kuchniŚwiąteczne wypieki - strucla migdałowo-nugatowa - Już tylko chwila do Świąt, więc prezentuję Wam kolejny przepis. Tym razem coś bardziej wyszukanego, aczkolwiek prostego i smacznego. Strucla migdałowo
kolorowotorcikowoBifyj. NIEMODLIN I KRAINA KARPIEM PŁYNĄCA Niemodlin to niewielkie miasteczko położone na skraju Borów Niemodlińskich — krainy obfitującej w jeziora pełne karpi. Ryba, która kojarzy nam się głównie z obchodami Bożego Narodzenia, tutaj jadana jest nie tylko od Święta. Stawy hodowlane w tym regionie były już obecne od XIV wieku, a 400 lat później ich liczba sięgnęła 250. Zapotrzebowanie(...)odbierana jako wyraz wysokiej sympatii. Kołocz na śląskich stołach pojawiał i pojawia się nadal także podczas innych wzniosłych uroczystości — dożynek, komunii, stypy, czy podczas Świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy. Obecnie ten charakterystyczny wypiek jest certyfikowany przez Unię Europejską, a członkowie stowarzyszenia: Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego czuwają nad tym, aby tradycyjna receptura była zachowana
Food Squareżaden nie był wydumany, sztuczny lub przez kogokolwiek albo cokolwiek narzucony. Odkąd żyjemy z moimi chłopakami, wierzę, że nic nie jest ważniejsze niż miłość. Dlatego właśnie lubię celebrować Boże Narodzenie. Święto narodzin Miłości. Najchętniej w domu, nawet wówczas, gdy przygotowania wymagają uwagi i poświęcenia czasu i siły, a może właśnie dlatego. Kiedy wyjeżdżamy, obowiązków jest mniej, ale jakieś(...)mąki - 250g masła lub margaryny - roztrzepane białko - gruby cukier kryształ - ew. posiekane orzeszki/migdały Cała sprawa to posiekanie możliwie szybko trzech bazowych składników i wyrobienie z nich spójnego, jednolitego ciasta. Ciasto trzeba rozwałkować na grubość pół centymetra, kroić ciastka ulubionego kształtu, układam je na wysmarowanej blaszce, niespecjalnie rosną, można kłaść je dość blisko, rosną raczej w górę, tworząc rozwarstwiające
I tu będę miała takie teIdealny czas już, by pomyśleć o Bożym Narodzeniu i spokojnie zaplanować wigilijne menu. Zapewne też, zastanawiacie się jak do świątecznego menu , które serwujecie tradycyjnie od lat, wprowadzić nutkę nowoczesności, połączyć inne smaki , to z pewnością nie będzie trudne. Pierożki z farszem z kapusty grochu i borowików na pewno zrobią wrażenie na każdym. Warto więc dołożyć swoich starań(...)kamień. Na zewnątrz pokryte odporną na wysokie temperatury powłoką o chropowatej powierzchni w tym samym kolorze co powłoka wewnątrz. Są bardzo fajne idealne na świąteczny prezent . Składniki na ciasto: 70 dag mąki tortowej 1,5 szklanki gorącej wody 1 jajko Szczypta soli 1 łyżeczka miękkiego masła Farsz: 1 litr kiszonej kapusty z marchewką 1 szklanka łuskanego grochu
Wanilia i Kardamonmąki żytniej i pszennej oraz brzeczki (a w razie jej braku – na ciemnym piwie). Zwykle doprawiany goździkami, cynamonem, imbirem, kardamonem i rodzynkami. W Szwecji tradycyjnie jest jedzony na Boże Narodzenie w ramach świątecznego stołu Julbord – rodzaju skandynawskiego posiłku serwowanego w formie bufetu z wieloma ciepłymi i zimnymi potrawami. Kiedy tylko zaczyna się Adwent, chleb zaraz pojawia się(...)pszennego zakwasu 200 g wody 200 g mąki pszennej chlebowej Na dzień przed pieczeniem chleba zrób rozczyn, przykryj szczelnie folią i postaw w ciepłym miejscu na noc. Ciasto chlebowe (dwa bochenki) 450 ml karmelowego piwa lub pół na pół portera i coli (użyłam ciemnego piwa miodowego) 100 g miękkiego masła (użyłam 50 g roztopionego masła) 50 g melasy (użyłam kwaskowatej
Weekendy w domu i ogrodziesię świąteczno-leniwy tryb... Co robić? Ano najlepiej na tę okoliczność zrobić ciastka z masłem orzechowym i nie myśleć o kaloriach (w końcu i tak w czasie Bożego Narodzenia każdą dietę weźmie w łeb). Zatem... polecam przepis na doskonałe ciasteczka z masłem orzechowym i migdałami inspirowane recepturą Marthy Stewart. Są miękkie w środku i niezbyt słodkie - idealne(...)jednym jajku cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i zmiksować wszystko razem. Na koniec dodać pokruszone na mniejsze kawałki płatki migdałów. Formować z ciasta kulki wielkości dużego orzecha włoskiego układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko je spłaszczając. Warto zachować między ciastkami odstęp ok. 3 cm. Piec ciastka w temperaturze 170 stopni przez
Kulinarne InspiracjeNieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia w moim domu są zawsze przeróżne pierniczki :-) Sprawdzony, niezawodny przepis to podstawa sukcesu. Ten, który prezentuję poniżej funkcjonuje u nas od bardzo dawna. Pierniczki są bardzo aromatyczne, nie za słodkie ale i nie za wytrawne, doskonałe same oraz pięknie przyozdobione lukrem. Bardzo proste do wykonania, nadają się do jedzenia od razu po upieczeniu, choć(...)Mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika oraz sodę wsypać do miski i wymieszać. Na środku zrobić zagłębienie, wlać miód, wrzucić jajko oraz pokrojone na małe kawałeczki masło. Wyrobić dobrze ciasto. Jeśli będzie się kleiło do rąk, podsypać troszkę mąki. Uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Blachę do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia
maniapieczenia