Dobry przepis na keks to prawdziwy skarb! Na szczęście moja mama jest od lat posiadaczką receptury na ten najlepszy - i nie jest to tylko moje zdanie
Kulinarne InspiracjeSkładniki: 4 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 kieliszek koniaku 7 dużych jabłek 1 szklanka cukru
kgwjanczewoZ przepisów Madzi :) Składniki: 1 kg mąki 1/2 kg miodu 1 szklanka cukru 4 jajka 1 kostka margaryny łyżka smalcu 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu
Darcia w kuchniCake, green fieldSkładniki.3 białka10 dag sałaty mix15 dag cukru15 dag mąki2 dag masła6 orzechów włoskichwanilia25 dag dżemu agrestowego250 ml śmietany kremówki1 łyżeczka cukru pudruWykonanie.Sałatę
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 250g mąki 120g cukru 120g masła 200g maślanki 1 jajko 2 łyżki kakao 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Aromat
The Sweet DamselBoże Narodzenie to czas pierników, przeróżnych pierników. Jedni robią klasyczne dojrzewające kilka tygodni w lodówce inni ucierane a jeszcze inni szybkie na oleju, czyli takie jak ta moja dzisiejsza propozycja. To jeszcze piernik dla zapominalskich lub zapracowanych, przygotowanie 10 minut plus pieczenie i studzenie ;) Lubicie takie przepisy na szybkie w przygotowaniu cista? A może macie jakieś(...)polewa czekoladowa/ lukier Przygotowanie: Składniki mokre łączymy w misce i mieszamy mikserem do chwili całkowitego połączenia się. Dodajemy teraz składniki suche tj.2 szklanki mąki ale po każdej miksujemy dokładnie ciasto, szklanka cukru, kakao, przyprawa do piernika, proszek do pieczenia, miksujemy i na koniec dodajemy trzecią szklankę mąki, miksujemy kilka minut. Ciasto pieczemy w formie prostokątnej
Życie zaczyna się w kuchniMuffinki z mąki gryczanej - bez glutenu, mleka i jaj. Smaczne i delikatne. Najlepsze z polewą czekoladową. Bardzo chętnie jedzone przez dzieci. SKŁADNIKI: 100 g mąki gryczanej
Kuchnia bezglutenowaSkładniki: 50g mąki pszennej 100 g mąki żytniej razowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 jajko 3,4 szklanki mleka 20 g masła
The Sweet Damsel" Wiecie co najbardziej lubię w grudniu? To, że 'coraz bliżej święta'. Dla mnie 6 grudnia to początek świątecznego nastroju - świąteczne piosenki, kolędy i tak dalej. Pieczenie
Słodkie PrzyjemnościŚwięta zbliżają się nieubłaganie, więc przyszła pora na pieczenie pierniczków. Dzisiaj proponuję przygotować łatwe, ale pełne uroku pierniczki z witrażami z kolorowych cukierków landrynek, czy też
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięróżnych zakątkach świata na Święta Bożego Narodzenia przygotowuje się różne słodkości. Różnią się od polskich i są przez to dla nas ciekawsze. My na Święta Bożego Narodzenia pieczemy pierniczki , Grecy pieką Ciasteczka Kurabiedes, a np. w Austrii pieką Wiedeńskie rogaliki waniliowe. Ostatnio miałam okazje je chrupać na jednej z rad szkoleniowych za sprawą koleżanki Anny. Były tak pyszne(...)mamy spore ułatwienie. Jeśli nie to migdały i orzechy mielimy. Do mąki dodajemy mielone migdały i orzechy, cukier, sól, zimne masło pokrojone w płatki, żółtka i zagniatamy kruche ciasto. (Ja zagniatałam hakiem robota) Ciasto owijamy w folię i wstawiamy na 2 godz. do lodówki Ciasto wyjmujemy partiami, robimy wałeczki o grubości ołówka, odcinamy 5 cm kawałki i formujemy malutkie rogaliki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGdy byłam dzieckiem, nie lubiłam makowca. Właściwie, to mógłby nie istnieć. Zawsze, gdy tylko miałam wybór, wybierałam orzechowiec i keks. Ale z wiekiem coraz bardziej zaczynałam
Posadzone i zjedzoneDzisiaj przepisik na keks. Taki prawdziwy, z dużą ilością bakalii i to nieopadniętych. Bo jak sami wiecie w keksie bakalie lubią opadać. Nie z tym przepisem
Z Majeczką w kuchni„Witam wszystkich w Nowym Roku i życzę wszelkiej pomyślności. Niech to będzie czas realizacji marzeń, podejmowania nowych wyzwań, tworzenia smaków i dzielenia się radością. My jeszcze
Wiem co jemDziś podzielę się z Wami przepisem na pyszne migdałowe gwiazdeczki. Idealnie sprawdzą się jako słodki prezent dla rodziny i znajomych. Składniki: 3 białka 1 szczypta soli
Podróż w kulinariaKruchy korzenny spód, mocno cynamonowe jabłka i krucha dekoracja w postaci gwiazdek. Do wykrawania możecie również użyć foremki serduszka czy choinki lub po prostu powycinać paski
CzarnawisienkaTen sernik nie potrzebuje długiego wstępu. Jest to zdecydowanie jeden z moich ulubionych serników. Pachnący, puszysty, wilgotny… po prosty wyśmienity! Sposób przygotowania może trochę dziwić, ale
PatiGotujePomieszało się tej naszej zimie z jesienią, pomyliły kolory Matce Naturze. Zamiast bieli mamy szarości i brązy, zamiast całodniowych wygłupów na śniegu, szybki spacer w kaloszach
OliveandThymeWybaczcie jakość zdjęć, ale były robione dwa lata temu i zaginęły w czeluściach dysku komputera :). Keks jest super i bardzo go polecam, choćby ze względu na
Mania WypiekaniaPołączyłam tutaj dwa przepisy Doroty – tradycyjne pączki nadziałam kremem budyniowym, który Dorota użyła do nadziania włoskich pączków Bomboloni . Okazuje się, że ilość pączków z jednego przepisu
Posadzone i zjedzonePo pierwszym dniu praktyk nie mogę być bardziej zadowolona! Luźna atmosfera, przyjemni pacjenci oraz wspaniali pracownicy sprawili, że 7 godzin minęło mi bardzo szybko. W dodatku
Be Fit Be Strong