Święta to magiczny czas, w którym dzielimy się z najbliższymi tym co najpiękniejsze oraz… najsmaczniejsze. Dzisiaj przepis na coś słodkiego, delikatnego i bardzo smacznego. Rolada
Bon appetit mon amieJako, że jestem wielbicielką serników, na święta oczywiście nie może zabraknąć tego wypieku Sernik z bakaliami powstał w sumie przypadkowo Otrzymałam od firmy Helio mieszankę suszonych
PatiGotujeNie jest to sernik mazisty i lekki. Wręcz odwrotnie- jest ciężki, zwarty, troszkę nawet sypki. Dokładnie taki, jaki robiła moja Babcia. Z
Nastoletnie WypiekanieCoraz częściej bawię się w kuchni - najmłodsza ma prawie 3 latka, więc robi się coraz bardziej wymagająca :) Miały być zwykłe paluchy, a powstały ciasteczka ślimaczki. Niby
Nie tylko w kuchniPrzygotowani na nadchodzące mrozy? Ja nie należę do zwolenników zimna, zimy czy podobnych tematów. Ale nie ukrywam jedno w zimnie lubię. Mój apetyt. Brzmi dziwnie
Słodkie PrzyjemnościPiernik to jedno z ciast ,które obowiązkowo piecze się na Boże Narodzenie. C hociaż do Ś wiąt pozostało jeszcze trochę czasu , mnie naszła ochota właśnie na piernik. Przepis na ciasto pochodzi ze starego zeszytu z przepisami,które gromadziłam wiele lat temu. Nadałam mu trochę nowoczesności przekładając go nie tylko dżemem ale również kremem budyniowym. Piernik
Kolorowa kuchnia ElkiPisałam już, że w moim rodzinnym domu nie było na wigilijnym stole tradycyjengo piernika. Był za to obłędny Miodownik pszczelowolski mojej babci. Kiedy po latach spróbowałam
Kulinarne InspiracjeKolejny smaczny i słodki wypiek (a tych nigdy dość:) zwiastujący nadchodzące święta. Przepis znalazłam na blogu Kuchnia Agaty, od razu mnie zaciekawił. Dodałam do niego suszone
Zasmakuj KuchniSernik jest niebiańsko pyszny! Kolejny z moich ulubionych! Smak kokosa jest wszechobecny w masie serowej - cukier kokosowy, wiórki kokosowe, kokosowe cukierki! Przełamaniem smaku jest żelka pomarańczowa
VioletoweKucharzenieAmoniak kojarzy się z czymś "śmierdzącym", toksycznym, ale tak naprawdę kwaśny węglan amonu (bo tak brzmi pełna nazwa amoniaku spożywczego) jest środkiem spulchniającym stosowany w kuchniach
Tradycyjna KuchniaNowy tydzień, nowy przepis :) Choć tak naprawdę przepis czeka na Was już od świąt! Jest na tyle smaczny i na tyle prosty, że każdy z Was
Słodkie PrzyjemnościPowoli widzę, że zaczynacie myśleć o świętach.... Przyznam Wam szczerze, że ja też😇 Już nie mogę się doczekać choinki i tych wszystkich przysmaków, które pojawią się
Kuchnia w czekoladzieDobry Wieczór... Za oknem mgła, zimno, ciemno... Idealny nastrój żeby przyrządzić SZARLOTKĘ. Zapraszam na pyszna i rozpływająca się w ustach - Z MASĄ BUDYNIOWĄ! Smakuje jak
TrufelkowoNo i tak to się stało,ze Święta mamy już dawno za sobą...myślimy już o Wielkiej Nocy,a ja dopiero dzisiaj chciałabym się podzielić przepisem
Słodkości i nie tylkoDziś kolejna propozycja świąteczna ;-) Zapraszam! Składniki; 3/4 szkl mąki pszennej 1/3 szkl. cukru 2 łyżki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia pół szkl
Radość kipiąca uśmiechem.