"Odliczam dni do prawdziwej wiosny! Już się nie mogę doczekać, szczególnie dlatego, że gdy będzie ciepło, będę mogła rozpocząć na całego remont mojego przyszłego gniazdka. Na
Słodkie PrzyjemnościPierniczki są od razu miękkie. Przechowywane w metalowym pudełku bardzo długo zachowają ten sam smak i miękkość. Zapachniało już świętami w domu przy okazji wypieku
Z Majeczką w kuchniwszelkie kruche ciasteczka, dlatego koniecznie musiałam upiec polvorones - migdałowe kruche ciasteczka pochodzące z Hiszpanii , aromatyzowane cynamonem i kardamonem. Polvorones, zgodnie z hiszpańską tradycją, przygotowuję się na święta Bożego Narodzenia . Ich wyjątkowo krucha konsystencja i zdolność do rozpływania się w ustach jest powodem, dla którego w Hiszpanii nazywane się je "sypkimi ciastkami". Najlepsze polvorones w Hiszpanii wypiekane(...)puder do obsypania ciastek Przygotowanie: Przy pomocy robota kuchennego rozetrzyj cukier z roztopionym smalcem lub miękkim masłem. Dodaj mąkę, migdały, cynamon oraz kardamon i wszystko zmiksuj do połączenia składników. Ciasto na tym etapie będzie przypominać kruszonkę. Dodaj 2-3 łyżki zimnej wody i zmiksuj. Woda ma za zadanie zlepić nasze okruchy. Ja miksowałam chwilkę, po czym przełożyłam ciasto (jeszcze
Chilli Czosnek i OliwaBardzo miękki, bardzo aromatyczny, pachnący dynią i przyprawami do piernika... Przepyszny piernik dyniowy! Świetny do kawy lub herbaty, idealny na jesienne wieczory bądź popołudnia, znika bardzo
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePyszny puszysty, mięciutki piernik, rozpływający się w ustach. Podczas pieczenia zapach roznosił się po całym domu, aż nie mogłam się powstrzymać i jadłam jeszcze lekko ciepły
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaSłodka chałwa przełamana smakiem wiśniowej konfitury. Do tego puszysty kakaowy biszkopt. Tort znikł w mgnieniu oka! Jest przepyszny! Lubię przygotowywać świąteczne wypieki, ponieważ w ten sposób
VioletoweKucharzeniePrzeglądając swoje przepisy wpadły mi w oko dwie bardzo pożółkłe kartki… pisane ręką mojej ukochanej – niestety nieżyjącej już – Cioci Mirki. Ciocia była Mistrzynią
UgotujmyTo.plSkładniki na piernik: 225 g masła 150 g cukru 300 g miodu 225 g cukru pudru 4-5 łyżeczek przyprawy do piernika 375
Świat CiastaBezglutenowy, wilgotny i aromatyczny piernik z orzechami. Delikatny i pachnący przyprawami. Bardzo, bardzo smaczny. SKŁADNIKI: 130 g masła 150 g miodu 30 g brązowego
Kuchnia bezglutenowaNa blogu zaczyna też powoli pachnieć Świętami, w sklepach jest już cała gama świątecznego asortymentu, migoczą światełka na choinkach, błyszczą też bombki choinkowe, a mamy dopiero
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPowoli przekonuję się, że prawie każdą recepturę da się przerobić na zdrowszą wersję. Dziś mam dla Ciebie przepis na pyszne biscotti - wywodzące się z Toskanii podłużne
Chilli Czosnek i OliwaW mojej rodzinie każdy miał jakąś świąteczną cukierniczą specjalność, przygotowywaliśmy więcej wypieków z jednej kategorii, a potem wymienialiśmy się między sobą. Makowiec zawsze robiła babcia. Ten
CiastkozercyPierniczki miękkie od razu po upieczeniu... Lekko chrupiące z wierzchu, mięciutkie w środku. Nie są zbyt słodkie więc są idealne do zdobienia lukrem lub czekoladą. Nie
Pelusiowa KuchniaŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, a u mnie w domu już pachnie piernikami. Ile one frajdy sprawiają, bo każdy może sobie swojego piernika stworzyć
Niezły Młynek