"Zdecydowanie należę do sernikożerców. Po prostu lubię ten smak i tyle! Ale w związku z tym, że chętnie jadam inne serowe smakołyki postanowiłam przygotować Babkę
Słodkie PrzyjemnościBabki kojarzą się bardziej z Wielkanocą niż z Bożym Narodzeniem, ale coś czuję, że babka piaskowa z makiem i lukrem, udekorowana oszronioną żurawiną będzie w naszym domu gwiazdkowym hitem! Przygotowałam ją na bazie przepisu na babkę piaskową cytrynową , dodałam odrobinę mleka i mak oraz esencję migdałową. Jest delikatna puszysta, ale jednocześnie lekko krucha, rozpływa się w ustach, a delikatny aromat(...)migdałową (u mnie pół łyżeczki) i wszystko dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć delikatnie z masą. Można to zrobić mikserem, ale na bardzo wolnych obrotach. Wyłożyć ciasto do formy na babkę z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni bez termoobiegu na 45 minut, aż upiecze się na złoto. Nie przejmujcie
Kulinarne InspiracjeJeden z naszych ulubionych serników - jesteśmy wielkimi sernikożercami, doczekał się udoskonalenia. Jak na moją rodzinkę to prawdziwa rewolucja. Dotychczas nie było mowy o serniku
Smaczne Zdroweascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Bolo rei to portugalskie ciasto pieczone w okresie Bożego Narodzenia do święta Trzech Króli. Pieczone jest w kształcie korony. Od 1870 roku sprzedawane w Lizbonie. Wewnątrz ma ukryte ziarno bobu. Ten komu trafi się bób będzie musiał przygotować(...)koniec dodać bakalie i jeszcze chwilę wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Układamy na niej ciasto formując koło z dziurą o średnicy 5 cm. Posypać mąką i odstawić na 30 minut. Ciasto posmarować rozmąconym żółtkiem, udekorować kandyzowanymi owocami i cukrem perlistym. Wstawić do piekarnika nagrzanego
królestwo garówPrzepisy na makowce, serniki i pierniki opanowały internet ! Więc u mnie coś innego ale równie smacznego 😃 Mocno czekoladowy, wilgotny murzynek przełożony dżemem wiśniowym z kawałkami owoców
Marcepanowa kuchniaPierniki to nieodłączny element świąteczny. Są pyszne, co do tego nie ma wątpliwości. Mają jeszcze jedną zaletę, mają właściwości zdrowotne, a to sprawą przypraw korzennych, które
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki 1,5 kg maki, 0,5kg cukru, 0,5 kg miodu, 0,25 kg masła,lub margaryny 5 jaj, 5 łyżek cukru na karmel, 1
w mojej kuchniTo mój ulubiony makowiec - aromatyczny, naszpikowany bakaliami, wilgotny dzięki dodatku jabłek - po prostu pyszny! Składniki: 1 puszka gotowej masy makowej (800-850g) 5 jabłek 6
Kuchnia domowa AniSernik zdziwiony, dlaczego zdziwiony? dlatego, że jest bardzo płynny kiedy wylewa się na blaszkę i wydaje się, że się nie uda, a mimo tego wrażenia udaje
kgwjanczewoWczorajszy tłusty czwartek zaliczacie do udanych? Pochwalcie się, ile zjedliście pączków? Ja 5, łatwo poszło, bo nie były za duże, posypane cukrem pudrem i bez nadzienia
Słodkie Przyjemności"Jesień to bardzo jabłkowy sezon. I choć w moim domu owoc ten jest zawsze na pierwszym miejscu, mi brakuje mu tego czegoś gdy mam z
Słodkie PrzyjemnościŚwięta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z zapachem pomarańczy, prawdziwą czekoladą, karpiem i makiem! Kiedyś mielenie maku było niezłą przeprawą przez męki, przynajmniej dla mnie i dla siostry:) Dzisiaj nie musimy już stać 2 godziny przy maszynce i mielić trzykrotnie maku. Dzięki takim firmom jak Helio możemy śmiało skorzystać z gotowego już do spożycia maku. Dzisiaj chciałbym Wam zaproponować(...)spód i piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Wszystkie składniki z masy makowej wymieszać. Wyłożyć na spód makowy i piec kolejne 30 minut. Na wystudzone ciasto wylać polewę i dowolnie dekorować Kochani to pomysł na ciasto „last minute
Ania i Marcin gotująSzybciutki w przygotowaniu piernik świąteczny bez jajek – polecam, bo smakuje obłędnie a jest banalny, każdemu się uda! Przepis wypróbowany, słodkie menu na święta już sprawdzone
Zasmakuj KuchniCzyż nie cudownie? Kocham ten czas oczekiwania na Święta Bożego Narodzenia. Do pełni szczęścia brakuje mi tylko białego puchu za oknem! ;-) Dzisiaj pierniczyłam w kuchni przez pół dnia, hmmm dodam w mojej nowej kuchni ;-). Kochani ostatnimi tygodniami, troszkę było mnie TU mniej, wreszcie udało mi się zrealizować moje marzenie i mam własne cztery kąty. Jestem szczęśliwa i zmęczona jednocześnie(...)rondelku stop margarynę, dodaj cukier i przyprawy. Wystudź masę. W misce zmieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj masę z rondelka i jajka, wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Ciasto schodź w lodówce przez godzinę. Rozwałkuj na cienki plaster wykrój 4 kwadraty na boki domku, dwa prostokąty na dach i gwiazdkę do ozdoby. Z tej ilości wyjdą Ci co najmniej
SMYKWKUCHNIA na pożegnanie roku coś słodkiego Wiem, że już po świętach, ale na taki piernik zawsze jest pora Jest puszysty i przełożony delikatnym mascarpone. Chyba więcej
PatiGotuje