TARTA Z JABŁKAMI - NAJPROSTSZA! Cieniutkie, kruche ciasto i pyszne, nieziemsko aromatyczne nadzienie jabłkowe – tak można opisać tę tartę. Prosta i szybka do wykonania, a do tego nie trzeba podpiekać spodu, dzięki czemu można zaoszczędzić wiele czasu ;) U mnie tarta wytrzymała najdłużej dwa dni, bo nie da się jej oprzeć. Najlepiej smakuje podawana na gorąco z lodami waniliowymi J SKŁADNIKI(...)KRUCHE CIASTO: 180 g mąki pszennej 55 g cukru pudru 1 żółtko 110 g masła, schłodzonego i pokrojonego na kawałki porządna szczypta soli 1 łyżka zimnej wody – opcjonalnie NADZIENIE JABŁKOWE: 6-7 średnich jabłek najlepiej antonówka lub szara reneta, obrane, z wyciętymi gniazdami nasiennymi, pokrojone w małą kostkę pół łyżeczki cynamonu szczypta mielonych goździków 2 łyżki cukru 2 łyżki soku
Calzonella.comkremem truskawkowym posmakują wielbicielom małych wypieków, a także mniejszym lub większym maniakom truskawek i serników. Serniczki przyrządza się w łatwy sposób, choć jest to proces kilkuetapowy: przygotowanie i schłodzenie ciasta kruchego, skomponowanie masy serowej, a także stworzenie tzw. wisienki na torcie, którą w tym przypadku jest krem truskawkowy. Po tych czynnościach czeka nas 3-etapowe pieczenie i już gotowe serniczki(...)możemy studzić, przygotowując się do konsumpcji. Mini serniczki kuszą nie tylko swoim smakiem; kontrast między ciemnobrązowym spodem z ciasta kruchego, bielą masy serowej oraz soczyście różowym kremem truskawkowym, cieszy nasze oczy i sprawia, że serniczki bardzo efektownie wyglądają na naszym stole. Z podanej ilości składników można upiec 6 sztuk mini serniczków, natomiast krem truskawkowy wykorzystamy jedynie w połowie. Mini serniczki
Smakołyki Berenikiskładniki na ciasto kruche: 410 g mąki orkiszowej 95 g cukru pudru 200 g masła 4 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 1/3 łyżeczki amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: 1 mały słoiczek powideł śliwkowych 1/2 puszku gotowego maku wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy je na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy, przekładamy do blaszki(...)podpiekamy. W między czasie z pozostałej części ciasta wykrawamy ok. 20 szt. krążków, nadziewamy je masą makową i zlepiamy pierożki. Podpieczone ciasto kruche smarujemy powidłem śliwkowym układamy na nim pierożki i pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na roladę: 150 g mąki orkiszowej 150 g cukru 4 jajka (osobno białka i żółtka) 1 łyżeczka proszku
Domowy Smak JedzeniaKruche ciasto z owocami to pierwsze ciasto, które upiekłam będąc małą dziewczynką. Miałam wtedy może około 10 lat. Od tamtej pory obowiązki przygotowywania słodkości w domu spadły na mnie. Kiedy byłam dzieckiem moja mama od zawsze piekła coś na niedzielę. Piękny zapach drożdżowych rogalików, który unosił się po domu na zawsze pozostanie w mojej pamięci. Ledwo dosięgając do stołu(...)uwielbiałam zagniatać ciasta, wycinać ciasteczka z foremek i próbować pysznych mas. Tak zostało do dziś. No, może trochę urosłam :) Kruche ciasta mają to do siebie, że pasuje do nich mnóstwo połączeń. Śliwki, jabłka, truskawki, maliny, gruszki, aronie.. Cynamon, wanilia, kakao,bakalie... Kombinacji smakowych jest mnóstwo. Dziś jednak przywołując lato w moim nadzieniu znalazły się jagody, które ukryłam
Sajkofanka smakuMini tarta z makiem to pyszne połączenie maku, delikatnego, kruchego ciasta oraz słodkiej bezy, która jest chrupiąca z zewnątrz i cudownie mięciutka w środku.Tarta powstała dzięki uprzejmości marki Garneczki , Helio oraz Stovi Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej tortowej 40 g cukru pudru 1 żółtko jajka, 100 g masła Łyżka śmietany 18% szczypta soli na bezę(...)białka 3/4 szklanki cukru pudru szczypta soli łyżka mąki ziemniaczanej łyżka octu lub soku z cytryny Dodatkowo: Masa makowa z bakaliami Helio Naturalnie owocowe brzoskwinie z marakują Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy żółtko, masło, sól i siekamy składniki nożem. Delikatnie zagniatamy ciasto, formujemy kule, zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę
Podróż w kulinariaustach, nie trudny do wykonania, można powiedzieć że najłatwiejszy , masa serowa robiona bez użycia miksera, bez mielenia. Równy, nie rośnie i nie opada. Godny świątecznego stołu. Blaszka 25/30 cm Ciasto kruche: 100 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki krupczatki 150 g miękkiego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 1 czubata łyżka ciemnego kakao Masa serowa(...)łyżki miękkiego masła 1 budyń śmietankowy Czekoladowy mus: 400 ml śmietany kremówki 30% 1 ½ tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru pudru Ciemne kakao do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki suche mieszamy w misce do jednolitego połączenia, dodajemy miękkie masło zagniatamy mieszadłem do ciasta kruchego lub palcami tak aby powstała mokra kruszonka-nie zagniatamy! Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, rozsypujemy
Wanilia i Kardamonwymaga wiele czasu jeśli chodzi o przygotowanie, trochę więcej czasu spędza w piekarniku. Dla ułatwienia, gotowa masa makowa, z firmy helio. Przepis na formę: 36cm x 25cm SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE: 210g mąki 100g masła 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki śmietany 18% 1 żółtko 50g cukru pudru SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ 1200g sera twarogowego trzy razy mielonego 190g(...)cukier waniliowy 45g mąki ziemniaczanej 5 łyżek śmietany 18% SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ 850g masy makowej firmy HELIO aromat migdałowy 4 żółtka 5 białek WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki na ciasto kruche wyrabiamy na jednolitą konsystencję. Wkładamy je do lodówki na około 50 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem, podpiekamy aż ciasto
Dziś Ja gotujeDuża ilość malin, przepyszna beza z migdałami to zasadnicza zaleta, która wyróżnia to ciasto.Trochę pracochłonne, ale czego się nie robi dla doskonałego smaku. SKŁADNIKI Ciasto kruche 3 żółtka 10 dag. masła extra 15 dag mąki pszennej 1 łyżeczek proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 łyżki cukru pudru Beza z migdałami 15 dag cukru 3 białka(...)malinami Galaretki malinowe rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Lekko studzimy i mieszamy z malinami. Wkładamy do lodówki, by galaretka lekkiego zgęstnienia. Tężejącą wykładamy na kruche ciasto, wyrównujemy i chłodzimy w lodówce. Jeśli używamy mrożonych malin, można je dodać bezpośrednio zamrożone do gorącej galaretki - wtedy nie trzeba czekać, aż galaretka stężeje - szybko robi się gotowa do wylania
W kuchennym oknie EwyChciałam Was dzisiaj zaprosić na przepyszne kruche ciasto z bezą , migdałami , przełożone delikatnym kremem budyniowym. Jak zapewne wiecie Pani Walewska to arystokratka w śród przepisów . Ciasto podałam na przepięknej porcelanie Bogucice http://www.porcelanabogucice.pl/ Składniki na ciasto kruche : 3 szklanki mąki 5 żółtek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 1 duża paczka płatków migdałowych 2 małe słoiczki powideł śliwkowych po 280 g. Wykonanie : Z podanych składników na kruche ciasto zagnieść ciasto , podzielić na pół , zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 15 minut. 2 duże blaszki wyłożyć spód papierem do pieczenia. Jedną
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki na kruche ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - żółtek - 1 łyżka proszku do pieczenia - 250 g masła - 2 łyżki kakao - 2 łyżki śmietany Do miski dodałam mąkę, proszek do pieczenia, masło, żółtka i 2 łyżki śmietany, wszystko energicznie zagniotłam na jednolitą masę. Ciasto podzieliłam na 2 części. Pierwszą część zostawiłam do przygotowania spodu, a do drugiej dodałam 2 łyżki(...)kakao i włożyłam do zamrażalnika na pół godziny. Przygotowałam formę na tartę o średnicy 29 cm. Wysmarowałam ją masłem i wyłożyłam kruche ciasto na spód. Nadzienie: - 2 dżemy truskawkowe Łowicz Na spód wyłożyłam 2 dżemy truskawkowe Łowicz, a następnie starłam na grubych oczkach kruche ciasto kakaowe. Beza: -5 białek - 250 g cukru Do misy miksera wlałam białka, które rozmiksowałam wraz
Receptura smakuczasie). Lekkie, słodko-kwaskowe, idealnie kruche, wprost rozpływające się w ustach- maślane ciacho, to moja propozycja do wiosenno-letniej kawki. Polecam. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33x23cm Składniki: Kruche ciasto: - 400g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej) - 190g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany (u mnie 18%) - 3 żółtka - 80g pudru (u mnie mielony(...)ksylitol ) - 40g mąki orkiszowej dunst lub skrobi (mąki) ziemniaczanej - 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy) Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść kruche ciasto. Można również ciasto zagnieść ręcznie. Ciastem wykleić blaszkę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki, na ok.30 minut. Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego
Smaczne ZdrowePiątnica 1/2 szklanki gęstej pulpy z marakui-bez pestek 2 budynie śmietankowe po 40g 16 g cukru waniliowego 20 dag masła 25 dag cukru 6 jajek 1 białko (z ciasta kruchego) Dodatkowo: Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Foremkę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Mąkę krupczatkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, dodać jajka oraz żółtko i posiekane zimne(...)masło, całość szybko zagnieść w jednolite kruche ciasto. Przełożyć do formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem, włożyć do lodówki na czas robienia masy serowej. Masa serowa: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło przełożyć do misy wsypać cukier oraz cukier z wanilią, ubić mikserem na puszystą jasną masę. Dodać same żółtka jaj, stopniowo po jednym wsypać
Wanilia i Kardamonnadaje do wykorzystania pasiastego motywu. Smak sernika jest delikatny, odpowiednio słodki, z wyczuwalnym aromatem wanilii i kakao. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 20-21cm. Sernik zebra ciasto kruche 110g maki pszennej 55g masła 50g cukru pudru 1 duże żółtko masa serowa 700g twarogu półtłustego lub tłustego (trzykrotnie zmielonego) 200g mascarpone 150g cukru 50g stopionego masła 4 jajka(...)białko (pozostałe z ciasta kruchego) 3 łyżki kakao 2 łyżki (20g) mąki pszennej 1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu z wanilii Wykonanie: - mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać zimne, posiekane na drobne kawałki masło oraz żółtko, wymieszać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto schłodzić przez 30-60 minut w lodówce - dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz
Smakołyki Bereniki