ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:90/1075)

Mazurek marcepanowy 152

Składniki na spód marcepanowy:20 dag masy marcepanowej 5 dag masła 2 jajka 4 łyżki mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na kruche ciasto:20 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag masła 5 dag cukru pudru 2 żółtka do ciasta 1 żółtko do posmarowania Dodatkowo:słoik dżemu truskawkowego różne polewy do dekoracji bakalie i owoce(...)przygotowane ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na prostokąt o wymiarach 18 x 26 cm (fot.1). Piec 20 minut w temp. 175°C. Ze składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć do lodówki na około godzinę. Wyjąć i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 18 x 26 cm. Z pozostałego ciasta wytoczyć cienkie wałeczki grubości ołówka i ułożyć z nich

Świat Ciasta
Jabłecznik z chrupiącą bezą 267

wyrób cukierniczy, jednak w Polsce jest jednym z najpopularniejszych ciast. Podobnie u mnie w domu uwielbiamy szarlotki w każdym wydaniu. Dzisiaj wersja z chrupiącą, cytrynową bezą. Ilość cukru w kruchym cieście można zwiększyć do 100g, jednak ze względu na słodką bezę lepiej zastosować mniejszą ilość (u mnie 2 łyżki). Podobnie w masie jabłkowej cukier stosujemy wg uznania lub w zależności(...)rodzaju jabłek. Polecam, szczególnie na świąteczny stół :) Jabłecznik z chrupiącą bezą Składniki na formę 21 x 25cm lub na formę do tarty 26cm: Na kruche ciasto: 300g  mąki pszennej 150g zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru łyżka zimnej wody Na masę jabłkową: 1 kg jabłek 2-4 łyżki cukru (do smaku) 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka

Smak mojej kuchni
Ciastka jajka sadzone. Wielkanocne ciasteczka z dżemem morelowym. 63

upiec korpusy na babeczki ., zrobić pyszne Wielkanocne babeczki z pomadą i bakaliami czy przygotować ekspresowe mazurki . Składniki na ok. 24 złożone ciastka jajka sadzone . Wielkanocne ciasteczka z dżemem morelowym: Ciasto kruche na ciasteczka: 1 szklanka mąki pszennej* 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej* 1/3 szklanki cukru pudru* 100 g masła, zimnego pokrojonego w kosteczkę 1 jajko 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli(...)szklanka ma pojemność 250 ml do wykończenia i dekoracji: dżem morelowy cukier puder Sposób przygotowania ciastek jajka sadzone . Wielkanocne ciasteczka z dżemem : Przygotować ciasto kruche: Suche składniki ciasta mieszamy, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto można schłodzić w lodówce, ale j a podarowałam sobie ten etap. Cienko wałkujemy ciasto na delikatnie podsypanej mąką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik krakowski 2809

ponieważ tego przepisu brakowało mi w kolekcji, zdecydowałam się na pyszny, klasyczny sernik krakowski. Piecze się go w dużej prostokątnej formie, z dodatkiem skórki pomarańczowej i rodzynek, na kruchym cieście. Wierzch ciasta, dekoruję się wałeczkami z ciasta kruchego, posmarowanymi lukrem. Niestety jest to jeden z nielicznych serników, do którego nie polecam sera w kubełku. Trudno - chcemy mieć pyszny sernik - trzeba(...)mielić ser :) Jego dużą zaletą jest fakt, że długo zachowuje swoją świeżość. Wystarczy przechowywać go w chłodnym miejscu i nie koniecznie musi to być lodówka. Składniki na kruche ciasto: 350 g mąki pszennej odrobina soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 1/2 szklanki cukru 170 g masła 1 jajko 2 żółtka Masa serowa: 1 kg tłustego twarogu

Świat Ciasta
Najlepsza szarlotka na krucho-drożdżowym cieście 98

szarlotkach czy też jabłecznikach to się u nas znamy. To jedna z najlepszych szarlotek, a bez wątpienia najlepsza na cieście krucho-drożdżowym. Przepyszna! To ciasto z gatunków tych, dla których łamię swoją dietę i nie żałuję Bardzo aromatyczne, nic nie tracące ze swojego smaku nawet po 2-3 dniach. W smaku nie czuć drożdży, który to smak niektórym osobom przeszkadza(...)szarlotka ma to co najlepsze w cieście kruchym i drożdżowym. Ja dałam do niej sporo jabłek, bo coś koło 2 kg szarej renety, do tego trochę cukru, cynamonu i bułki tartej, żeby ładnie związać masę. Po upieczeniu możecie według uznania posypać ciasto cukrem pudrem, a może będziecie mieć ochotę na słodszy wariant i je polukrujecie? Przyznam szczerze, że jesień

Mieszam w Garnku
Kruche rogaliki z masą makową 165

rogaliki z masą makową to pomysł na słodką przekąskę. Rogaliki są idealnie do podjadania - kruche, słodkie i maślane w smaku. Spokojnie możecie przygotować je kilka dni przed podaniem, ponieważ ciasto kruche z dnia na dzień jest coraz lepsze :) Składniki na około 35 sztuk: kruche ciasto 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (340 g) 1 kostka zimnego masła(...)szczypta soli 2 żółtka nadzienie około 0,4 kg masy makowej z bakaliami (np. z TEGO przepisu ) do dekoracji 1 szklanka cukru pudru kilka łyżeczek przegotowanej wody Składniki na kruche ciasto połączyć ze sobą i zagnieść. Przełożyć do woreczka i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Każdą część dosyć cienko rozwałkować

Ugotować
TORT WIŚNIOWY 164

formyKREMśmietana kremówka 36%galaretka wiśniowa -1 opakMASA WIŚNIOWAdżem wiśniowy -0,5 słoikasok wiśniowy -0,5 szklmąka ziemniaczana -2 łyżeczkiwiśnie wypestkowane -500 gcukier -3 łyżkiPONCZsok wiśniowy -5 łyżekwódka -5 łyżekPRZYGOTOWANIE: CIASTO KRUCHE:  Mąkę wysypać do miski,wymieszać z proszkiem do pieczenia.  Następnie dodać pokrojoną na kawałki margarynę, jajko i cukier puder.  Zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut(...)wiśniowego,resztę soku zagotować z cukrem,dodać mąkę ziemniaczaną,dokładnie wymieszać i wsypać wiśnie,mieszając zagotować.  PONCZ  Sok wiśniowy wymieszać z alkoholem.  SKŁADANIE CIASTA  1-Ciasto kruche posmarować dżemem wiśniowym  2- Przykryć biszkoptem, nasączyć połową ponczu,posmarować cienko śmietaną z galaretką,następnie wyłożyć masę wiśniową.  3- Ułożyć drugi biszkopt,lekko przycisnąć i nasączyć

Kuchnia Danusi
Sernik piernikowy 157

Bardzo ciekawe połączenie ciast: piernika i sernika.  Przepis pochodzi z książki Lidla- Przepisy Mistrza Pawła Małeckiego . Wypróbujcie naprawdę warto. SKŁADNIKI: Kruche ciasto czekoladowe: 200 g maki pszennej 15 dag kakao 5 g przyprawy do piernika 75 gram cukru 150 g margaryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 żółtko Spód piernikowy: 180 g margaryny 140 g czekolady deserowej 100 g miodu(...)twarogu sernikowego 15 g margaryny miękkiej 150 g cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 40 g budyniu waniliowego w proszku 200 mil śmietanki UHT 30 % 4 jajka WYKONANIE: Kruche ciasto czekoladowe Mąkę i kakao przesiewamy do naczynia, dodajemy margarynę przyprawę do pierników, cukier i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki wyrabiamy za pomocą miksera. W trakcie wyrabiania dodajemy żółtko. Kiedy składniki się połączą

W kuchennym oknie Ewy
Sernik z białą czekoladą na białkach. 510

też białą czekoladę, bo już nie raz w internecie natknęłam się na sernik z biała czekoladą. Zrobiłam więc swoją wersję. Ten sernik możecie zrobić bez spodu, na herbatnikach lub kruchym cieście. Ja, po raz pierwszy użyłam gotowej mieszanki do ciasta kruchego, marki  Polskie Młyny i muszę powiedzieć, że jestem mile zaskoczona. Wystarczy dodać tylko masło i jajko, ciasto szybko(...)łatwo się zagniata, a w dodatku naprawdę dobrze smakuje. Jest miękkie i delikatne, idealnie nadaje się pod sernik. Składniki na ciasto: mieszanka do wypieku ciasta kruchego z Mąki Szymanowskiej 100 g. masła 1 jajko Składniki na masę serową: 1 kg. sera z wiaderka 2 tabliczki białej czekolady 50 g. masła 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka

Agusiowe smakołyki
Szarlotka z budyniem 105

Szarlotka z budyniem  przepis na szarlotkę na kruchym cieście Szarlotka z budyniem i kruszonką - przepis na jedno z tych ciast, które piekę bardzo często, niezależnie od pory roku. Jest  łatwa do zrobienia, pachnąca cynamonem i jabłkami. Proste i szybkie ciasto na niedzielę i każdą inną okazję, którego reklamować nie trzeba.  Najlepsza jest oczywiście z samodzielnie przygotowanych jabłek(...)małą kosteczkę zimne masło i siekam nożem do momentu, aż będzie miało konsystencję kruszonki, ale można też umieścić składniki w blenderze i zmiksować. Dodaję jajko i zagniatam jednolite ciasto. Kruche ciasto na szarlotkę formuję w kulę, zawijam w folię spożywczą i odstawiam na około 40-60 minut do lodówki. 2. Przygotowuję jabłka do szarlotki - opis na końcu przepisu, ale możecie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine 226

startego żółtego sera 3 jaja 125 g wędzonego chudego boczku gałka muszkatołowa sól, pieprz Wykonanie: Składniki na ciasto powinny być wyjęte z lodówki dopiero tuż przed zagniataniem ciasta. Kruche ciasto lubi zimno :-). Składniki ciasta wrzucamy do malaksera lub robota i w 1 minutę mamy piękne kruche ciasto. Jeśli nie jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami robota, ciasto zagniatamy w miarę szybko

Kulinarne przygody Gatity
Piankowy sernik z dynią 168

Kruche ciasto i delikatna piankowa warstwa serowa o delikatnym posmaku dyni tworzy pyszny jesienny sernik w sam raz do filiżanki ciepłej herbaty. Ciasto podałam na talerzyku z serii  Jesień-Bogucice Do udekorowania użyłam niezawodnych jak zawsze produktów  Dr.Oetker Składniki: Ciasto kruche 15 dag mąki pszennej 10 dag masła 2 łyżki cukru 1 żółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Dr.Oetker Blask pereł  Dr.Oetker Sposób wykonania: Ciasto: Do mąki pszennej dodać cukier oraz żółtko i pocięte na kawałki zimne masło, wsypać proszek do pieczenia i zagnieść jednolite kruche ciasto, wylepić spód wyłożonej pergaminem tortownicy o wym 22 cm. Schłodzić w lodówce. Masa serowa: Białka jaj ubić na sztywną pianę. W osobnej misce zmiksować masę serową z mlekiem, cukrem

Wanilia i Kardamon
Sernik ze śliwkami 186

mascarpone 3 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki słodkiej 30% śmietanki 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50g roztopionego, przestudzonego masła ¼ szklanki mleka Dodatkowo: Ok 12 śliwek węgierek Cukier puder Kruche ciasto: Ok 100g mąki 50g masła 2 łyżeczki śmietany 2 łyżeczki cukru pudru Sposób przygotowania: Składniki na kruche ciasto zagniatamy, przekładamy do zamrażarki i chłodzimy przez ok 20 minut. Sernik(...)ziemniaczaną w mleku. Do masy serowej dodajemy masło, mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy wydrylowane połówki śliwek skórką do spodu, a na nich paski z kruchego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160⁰C i pieczemy przez 50 minut. Studzimy w piekarniku, najlepiej przez całą noc. Zimny posypujemy cukrem pudrem

Kuchnia w czekoladzie
Kruche z rabarbarem 124

nieodłącznie kojarzy się z końcem wiosny i początkiem lata. Później już tak nie smakuje, bo jest całe mnóstwo innych owoców, które go godnie zastępują. Składniki: Ciasto kruche • 2 szklanki mąki pszennej • 250 g masła • 5 żółtek • 2 łyżki cukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Rabarbar • 5 łodyg rabarbaru • 1 budyń waniliowy • 4 łyżki wiórek kokosowych Beza(...)białek • 1 szklanka cukru • 2 budynie waniliowe • cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto kruche • Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia. • Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło do mąki. • Ucierać mąkę z masłem między dłońmi jak kruszonkę. • W środku zrobić dołek, wlać żółtka i wymieszać

To co kocham
,,Tarta z makiem, marakują i chrupiącą bezą’’ 130

Tarta z makiem to pyszne połączenie maku, delikatnego, kruchego ciasta oraz słodkiej bezy, która jest chrupiąca z zewnątrz i cudownie mięciutka w środku. Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej tortowej • 50 g cukru pudru • 1 żółtko jajka, • 100 g masła • Łyżka śmietany18% • szczypta soli na bezę: 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru szczypta soli łyżka mąki ziemniaczanej łyżka(...)octu lub soku z cytryny Dodatkowo: Masa makowa z bakaliami Helio Naturalnie owocowe brzoskwinie z marakują Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy żółtko, masło, sól i siekamy składniki nożem. Delikatnie zagniatamy ciasto, formujemy kule, zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę. Formę na tartę z wyjmowanym dnem (o wymiarach

Podróż w kulinaria

Proponowane wyszukiwania