ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:651/1075)

Wyjątkowy curd marchewkowy 168

konsystencji, intensywnie owocowym smaku i pięknych barwach. Dobrze wiecie, że nadają się do wielu rzeczy - do naleśników, ciast i ciasteczek, bo można nimi przekładać blaty ciast, ale też zapiekać je na przykład na kruchych spodach.Tym razem rozszalałam się na całego, bo przygotowałam curd zupełnie wyjątkowy. Na blogu nie tak dawno prezentowałam Wam przepis na curd z dyni, który mnie zachwycił

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z wiśniami 169

moja foremka zaginęła w niewyjaśnionych okolicznościach, dzisiejszą tartę upiekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Na jakąkolwiek formę się zdecydujecie polecam Wam wybranie tych z wyciąganym dnem. Składniki na kruchy spód: 1,5 szklanki mąki 4 łyżki kakao 1/3 cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3/4 kostki masła (150g) 1 jajko Składniki na nadzienie wiśniowe: 700 g świeżych wiśni(...)śmietany kremówki + gorzka czekolada i wiśnie do dekoracji W misce mieszamy razem wszystkie suche składniki na spód, dodajemy jajko i miękkie masło. Zagniatamy rękami do uzyskania jednolitej masy. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówkina ok. 20 minut (można nieco je spłaszczyć). Wiśnie drylujemy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy, żeby puściły sok. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru

Ciastkozercy
Faworki ze skyrem 90

tegoroczny Tłusty Czwartek przygotowaliśmy nowy przepis na faworki ze skyrem . Raz do roku lubimy zjeść te kruche ciastka, ale nie lubimy długiego procesu wyrabiania i ubijania wałkiem ciasta na faworki. W zeszłym roku sprawdził się przepis na faworki ze słodką śmietaną , zaś w tym roku hicior w postaci faworki ze skyrem . Ciasto na nie nie wymaga siły, wystarczy podczas jego

niecodziennikpary
Bezglutenowe ciasteczka kokosowe z migdałami 137

Proste, bezglutenowe i bezmleczne ciasteczka kokosowe z migdałami. Kruche, delikatne i mocno kokosowe. Bardzo smaczne nawet po kilku dniach. Koniecznie do spróbowania! SKŁADNIKI: 250 g bezglutenowej mieszanki do ciast - u mnie Nutrifree Mix per dolci 70 g mąki kokosowej (użyłam BIO) 1 jajko 1 łyżeczka bezglutenowego proszku dopieczenia 100 g  ksylitolu 150 g oleju kokosowego 60 g wiórków kokosowych

Kuchnia bezglutenowa
Tarta jeżynowa 179

tego przepisu piekłam już dwa razy z rzędu. Prezentowana dzisiaj jest z dodatkiem mąki razowej i idealnie smakowo pasuje do jeżyn. Jednak ciasto  w całości upieczone z jasnej mąki orkiszowej było dużo bardziej kruche, jednak delikatniesze w smaku.  Składniki na spód: 240 g mąki orkiszowej ( jasna 630 pół na pół z pełnoziarnistą) 180 g masła szczypta soli(...)Składniki na nałożenia: 350 g serka śmietankowego 3 łyżki jogurtu greckiego 1 op. budyniu waniliowego 2 małe jajka 45 g ksylitolu lub cukru 700-800 g jeżyn Wykonanie: składniki ciasta szybko zagnieść, rozwałkować i podsypując odrobiną mąki, przełóż do natłuszczonej foremki na tartę ( z wyjmowanym dnem). Spód ciasta nakłuj widelcem i piecz w 180`C 25 minut do zrumienienia. Przestudź

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybkie ciasto czekoladowe bez pieczenia 126

naprawdę ochoty na coś słodkiego) do gotowego ciasta nie potrzebujemy dużo czasu. Choć, co prawda najlepiej przygotować je wieczorem, żeby mogło przez noc stężeć. Szybkie ciasto czekoladowe bez pieczenia 250 g herbatników lub ciastek kruchych 50 g suszonej żurawiny 150 g masła 250 ml wody 60 g kakao 100 g cukru + 150 ml śmietany 30% + 100 g czekolady gorzkiej Ciastka(...)rondel do przestygnięcia na ok. 30 minut. Do pokruszonych herbatników przelej masę czekoladową, wymieszaj dokładnie. Tortownicę wyłóż folią spożywczą lub wysmaruj masłem. Przełóż do niej masę czekoladową, wyrównaj wierzch. Ciasto wstaw do lodówki na ok. 1 h. Po tym czasie śmietanę przelej do rondla, dodaj czekoladę i gotuj do rozpuszczenia się składników, cały czas mieszając. Odstaw do przestygnięcia. Gotową polewę

365 dni dookoła kuchni
Kruche kuleczki mocno orzechowe 177

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Ciasteczka są przepyszne - super kruche i mocno orzechowe. Możecie użyć swoich ulubionych orzeszków. Robiłam podobne z pistacjami . Każda wersja idealnie wciąga i kusi do podjadania. (około 38 sztuk) 30g masła /margaryny 30g smalcu (można zastąpić masłem/margaryną) (*) 40g cukru 1 jajko 125g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska(...)ciastkom kruchości i absolutnie nie jest wyczuwalny. Lubię na nim "pracować". Możecie go zastąpić masłem/margaryną - ciastka również wyjdą, ale nie będą takie kruche. (**) Jeśli chcecie użyć orzeszków solonych - zrezygnujcie z jej dodawania do ciasta

Di gotuje
Wegańskie kruche ciasteczka „Made with love” 163

testy i rzuciła hasło „Mami, tylko nic już więcej nie dodawaj bo są super”, zupełnie nie wiem o co jej chodziło. Ciacha są kruche, idealnie nadawać się będą jako baza do innych ciast, można do nich dodać kakao czy też karob. Składniki na około 50 szt. 400 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 100 ml złotego syropu

greenscarf
Obwarzanki. 377

lekko ugotować lub inaczej obwarzyć (stąd właśnie i nazwa), a tylko po tym piec. Dodatkowo lubię je podsuszyć w ciepłym miejscy przez ok. dwa dni, wtedy będą bardzo kruche, a takie dla mnie smakują najlepiej. Lubię obwarzanki niesamowicie, no zresztą wszyscy je uwielbiają! Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 1 kg mąki 250 ml mleka 250 ml wody 14 g drożdży(...)cukier, mieszamy i odstawiamy do aktywacji drożdży, na ok. 10 min. Do rozczynu dodajemy połowę mąki i dokładnie wyrabiamy, dodajemy pozostałą mąkę wraz z solą i zagniatamy elastyczne ciasto, pod koniec zagniatania dodajemy miękkie masło. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.  Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwa walce, a walce na osiem części. Z każdej części formujemy

Kuchnia Łukasza
Kruche ciasteczka 163

bardziej spieprzyć się nie da. Kruche ciasteczka przetrenowały u mnie wszystko – od strachu o kurze dupy, po mini pożar w piekarniku. No co się może bardziej stać? Dania najedzie mi ogródek za profanację duńskich ciasteczek maślanych? Połączyłam dwa przepisy, zamieniłam masło na margarynę, wywaliłam amoniak i aromat o zapachu rumu, ukręciłam kulkę z ciasta i upiekłam. Mój pisk radości wyrzucił(...)szału wszystkie psy w Małopolsce, przyprawił o zawał Najcierpliwszego i porysował szyby, ale udało się! Panie i panowie! Przed Państwem najlepsze kruche ciasteczka. Od razu lojalnie uprzedzam: jak używacie wałka ze wzorem, to musicie mega pilnować czasu pieczenia, ciasto przykleja się jak wściekłe i można dostać apopleksji. Część ciasteczek zrobiłam z cukrem i konfiturą, część z samym cukrem, część zostawiłam

ladykitchen
Faworki na krupczatce z mascarpone 207

kilku przepisów ale w tym roku doszłam już chyba do tego najlepszego. Ciasto z dodatkiem mąki krupczatki i mascarpone. Idealna konsystencja ciasta bez "bicia" wałkiem. Ciasto bardzo łatwo się wałkuje a faworki są tak kruche, że po prostu rozsypują się w ustach. Porcelana Bogucice z kolekcji Swietłana i Weronica Platin Składniki: 5 żółtek 250 g mascarpone Łowicz 1 łyżka cukru(...)żółtka, mascarpone, cukier puder, sól i zmiksować na jednolitą masę. Miksując na wolnych obrotach wlać wódkę, dodawać stopniowo mąkę krupczatkę oraz przesianą mąkę pszenną. Po zmiksowaniu na gładką masę ciasto przełożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę zagnieść i uformować z ciasta kulkę.  Na stolnicy ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 5-7 mm. Ciasto zwijać jak list najpierw

Ala piecze i gotuje
Ciasteczka z pająkami 112

Ciasteczka pająki Strasznie smaczne, przerażająco fajne, obłędnie kruche i potwornie łatwe w przygotowaniu – takie właśnie są ciasteczka z pająkami na halloween     Składniki: 100g miękkiego masła 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1/3 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli Dodatkowo: polewa czekoladowa lub czekolada do rozpuszczenia duże czekoladowe groszki (u mnie wiśnie(...)wraz z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko i nadal miksujemy, aż masa będzie gładka *** *** Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą i całość zagniatamy na gładkie ciasto. Gdyby ciasto bardzo się kleiło, można podsypać dodatkowo delikatnie mąką *** *** Ciasto wkładamy na około 20 minut do zamrażarki, a następnie dzielimy je na porcję formując niewielkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego

Blog z Apetytem
Placek z gotowanym serem i jabłkami - kuchnia podkarpacka 374

Domowy placek z gotowanym serem i jabłkami to sposób podkarpackich gospodyń na smaczne niedzielne ciasto przygotowane z tego, co miały w domu. Trzy kruche placki przełożone są jabłkami z galaretką i masą przygotowaną z twarogu. A skąd ser? U nas właśnie tak mówi się na twaróg :) Masa serowa przygotowana jest w dość nietypowy sposób, ponieważ masło zmiksowane jest z jajkami(...)wspominanej już przeze mnie Pani Jadwigi Gałęzy z Wólki Podleśnej, a znalazłam go w publikacji „Eurogalicja od kuchni”. Swoją drogą czeka tam na mnie jeszcze kilka domowych podkarpackich ciast, które koniecznie muszę upiec :) Składniki na foremkę wielkości 25x35 cm: Ciasto: 500 g mąki pszennej, 3 jajka, 250 g cukru pudru, 120 g masła (w oryginale – margaryny), 1 płaska łyżeczka proszku

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania