ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:646/1075)

Rustykalna tarta ze śliwkami 110

łyżki cukru pudru 80 ml zimnego jogurtu naturalnego odrobina cukru pudru do oprószenia/ kakao/cynamon do oprószenia 1 jajko roztrzepane (do posmarowania ciasta po bokach).   ok. 500 g śliwek węgierek szczypta soli Wszystkie składniki na kruchy spód powinny być zimne. Przygotowanie :   Masło siekamy nożem, łączymy z cukrem pudrem, wrzucamy do misy pozostałe  składniki  Wyrabiamy ciasto, zagniatamy

Proste Potrawy
Ciasto na babeczki 223

Pyszne ciasto na babeczki wersja na  słono lub na sodko. Kruche i rozpływające się w ustach. Możemy upiec wcześniej, spokojnie poleżą. Przepis na nadzienie w następnym wejściu. SKŁADNIKI 30 dag. mąki pszennej 15 dag. mąki krupczatki 25 dag. masła 2 żółtka 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka gęstej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE Mąkę i proszek  siekamy

W kuchennym oknie Ewy
TRADYCYJNY MURZYNEK Z POLEWĄ 202

ciast jest tradycyjny czekoladowy murzynek. Te ciasto jest najbardziej popularne. Nie jest trudne, a za to szybkie w przygotowaniu. Murzynek jest wilgotny, kruchy i mocno czekoladowy. Z dodatkiem polewy z mlecznej czekolady to istny raj dla podniebienia. Ciasto nie jest tylko ciastem, które trzeba przygotowywać na specjalne okazje, można je przygotować na co dzień  do kawki, dzięki czemu umili

Kuchnia Paulettes
Faworki 68

Przepis na faworki czyli kruche, delikatne, smażone ciastka posypane cukrem pudrem. Składniki: 3 szklanki mąki 9 żółtek szczypta soli cukier waniliowy 1 łyżka spirytusu (ocet, wódka) 4 łyżki gęstej śmietany (18%) smalec do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Wyrobić gładkie ciasto. Gotowe można wybić wałkiem (ja tego nie robiłam). Rozwałkować na cieniutki placek, kroić paski, naciąć w środku

Wasze Przepisy
Kruche ciasteczka maślane z żurawiną 125

Przepis na te ciasteczka jest banalnie prosty, a ciacha wychodzą przepyszne. Baaardzo maślane, kruche, z delikatnym cytrusowym posmakiem i z przepyszną żurawiną w środku. Jeśli Wasze dzieci lubią pomagać przy robieniu ciasteczek, to ten przepis idealnie nadaję się do wspólnego pichcenia. Spróbujcie Składniki: – 200g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 120g miękkiego masła – 80g cukru – 1 żółtko(...)minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość około 5mm. Dowolnymi foremkami wyciąć ciasteczka, ostrożnie przełożyć je na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10-12 minut, aż ładnie się zarumienią. Ciasteczka należy całkowicie wystudzić na blaszce, dopiero potem ściągać z papieru. Smacznego Kruche ciasteczka maślane z żurawiną Kruche

Smaki Armine
Karpatka z piramidą ptysiową i kremem mlecznym z mango (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 159

kokosowego CIASTO PARZONE Mleko, wodę i olej umieścić w garnuszku i zagotować. Mąki wymieszać, wsypać do gotującej się mieszanki i szybko wymieszać tworząc "kruche kluski", które nadal na małym ogniu rozcierać łyżką ok 1 minutę. Ciasto wyłożyć płasko do jakiegoś naczynia i umieścić w lodówce aby się schłodziło. Gdy to nastąpi miksować ciasto wraz z jednym jajkiem, a drugie dodać

Candy Pandas
Palmiery - cynamonowe ciastka francuskie 159

arkusz ciasta francuskiego posypać cukrem i cynamonem. Całość zrolować, pociąć na kawałki i wstawić do piekarnika. Palmiery przypadną do smaku osobom, które uwielbiają kruche, lekko cynamonowe w smaku ciasteczka. Zachęcam do pieczenia 😋 Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego (375 g) 1/3 szklanki cukru, np. trzcinowego 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka cukru wanilinowego Piekarnik rozgrzać do 200ºC. Do miski wsypać cukier (trzcinowy

Ugotować
Skąd pochodzą pączki i faworki? 109

rodzaju mięs, natomiast faworki powstały przez nieuwagę pewnego cukiernika. Te dwa popularne smakołyki występują na całym świecie w najrozmaitszych odmianach. Francuska kokardka z ciasta pączkowego Faworki to pochodzące z Litwy i Niemiec delikatne w smaku, kruche ciastka kształtem przypominające wstążkę. Ich powstanie - według legendy było przypadkiem. Pewnemu cukiernikowi do tłuszczu, w którym smażył pączki wpadł płatek pączkowego ciasta

Moja smaczna kuchnia
Krówka z bananami – ciasto bez pieczenia 263

Krówka z bananami – ciasto bez pieczenia Proste, szybkie i niebiańsko pyszne ciasto, do przygotowania którego wcale nie potrzebujemy piekarnika. Kruche herbatniki i krakersy połączone z pyszną masą budyniową, kajmakiem, bananami i kremem śmietankowym. Niebo w ustach!     Składniki: ok 300g herbatników (ok 50 sztuk) ok 150g krakersów (ok 20 sztuk) 3 banany 2 łyżki soku z cytryny(...)wykładamy pozostały krem budyniowy *** *** Wykładamy kolejną warstwę herbatników i całość wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy krem śmietankowy. Zimną śmietankę ubijamy wraz cukrem pudrem na sztywno *** *** Krem od razu wykładamy na ciasto i wyrównujemy. Możemy też zrobić wzorek za pomocą specjalnej szpatułki lub widelca *** *** Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc *** *** SMACZNEGO

Blog z Apetytem
NAJLEPSZY JABŁECZNIK NA ŚWIECIE - POD BEZĄ 461

masa budyniowa i lśniąca beza. Spróbujecie? Składniki: kruche:  2 3/4 szkl mąki 20 dag masła 4 żółtka 1/2 szklanki cukru beza: 4 białka 150 g cukru 1 lyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 1 kg jabłek 2 budynie waniliowe 600 ml mleka do budyniu Wykonanie: *Posiekać masło, dodać mąkę, cukier, żółtka, zagnieść ciasto, które włożyć na 15 minut do zamrażarki(...)wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciasto, równomiernie rozłożyć, ponakłuwać widelcem ,żeby zbytnio się nie podniosło. Ciasto zapiekać na rumiano przez 20 minut w 190 st. * Ugotować budyń, dając na 2 opakowania 600 ml mleka, cukru tyle ile na opakowaniu. Przestudzić .Wylożyć na podpieczony kruchy spód. *Jablka poobierać, pokroić w dość duże kawałki, wyłożyć na masę budyniową. * Białka ubić na sztywno

Z Majeczką w kuchni
Szarlotka kruszonkowa 140

krucha szarlotka, której ledwo zdążyłem zrobić zdjęcie. Rozeszła się prawie w całości zanim zdążyła wystygnąć :) Składniki : -1/2 kg mąki, - 250 g masła, - 150 g cukru pudru, - 3 żółtka, - 2 - 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego, - cukier waniliowy, - około 2 kg jabłek, - cukier do smaku, - cynamon. Wykonanie : Mąkę przesiekać z masłem i cukrem. Dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto

Przepisy Mikołaja
Polvorones - migdałowe, kruche ciasteczka 218

koniecznie musiałam upiec polvorones - migdałowe kruche ciasteczka pochodzące z Hiszpanii , aromatyzowane cynamonem i kardamonem.  Polvorones, zgodnie z hiszpańską tradycją, przygotowuję się  na święta Bożego Narodzenia . Ich wyjątkowo krucha konsystencja i zdolność do rozpływania się w ustach jest powodem, dla którego w Hiszpanii nazywane się je "sypkimi ciastkami". Najlepsze polvorones w Hiszpanii wypiekane są w Estepie, w regionie Andaluzja(...)puder do obsypania ciastek Przygotowanie: Przy pomocy robota kuchennego rozetrzyj cukier z roztopionym smalcem lub miękkim masłem. Dodaj mąkę, migdały, cynamon oraz kardamon i wszystko zmiksuj do połączenia składników. Ciasto na tym etapie będzie przypominać kruszonkę. Dodaj 2-3 łyżki zimnej wody i zmiksuj. Woda ma za zadanie zlepić nasze okruchy. Ja miksowałam chwilkę, po czym przełożyłam ciasto (jeszcze

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta rustykalna z jabłkami, gruszkami i orzechami 208

łykami cukru i cynamonem. Mąkę przesiejcie do miski, dodajcie sól, wymieszajcie. Masło pokrójcie w kostkę, dodajcie do mąki, posiekajcie je nożem na drobne kawałki, dodajcie jajko i szybko zagniećcie ciasto. Wstawcie do lodówki. Kwadratową blaszkę do pieczenia wyłóżcie papierem (też do pieczenia). Orzechy pokrójcie na kawałki. Jeśli macie takie w skorupach, to oczywiście najpierw je z nich wydobądźcie, ale tego(...)rondelku rozpuście 2 łyżki miodu i łyżeczkę masła. Kiedy będą gorące wsypcie orzechy i trzymajcie na ogniu, aż lekko ściemnieją i zrobią się kruche. Uważajcie przy próbowaniu, by nie przypalić sobie ust. Ciasto wyjmijcie z lodówki, rozwałkujcie tak, by stworzyło koło. Ułóżcie na nim pokrojone owoce z cukrem i cynamonem, potem orzechy. Zawińcie brzegi ciasta tak, by stworzyły „koszyk

GRUBY WAŁEK
Krajanka tortowa Pinokio 116

bardzo popularne ciasto tortowe z owocami. Jest to biszkopt pieczony z bezą, przełożony bitą śmietaną i truskawkami. Uwielbiam Midsommar krajankę Pinokio. Piekę to ciasto często i nie tylko na Midsommar! Biszkopt jest puszysty, bez krucha, słodkie truskawki, bita śmietana o smaku amaretto… Co tu dużo pisać, łatwa Midsommar krajanka pinokio…Nikt z moich szwedzkich znajomych nie mógł

codojedzenia
zakręcone kruche ciasteczka 173

składniki na ciasto waniliowe: 310 g mąki 110 g cukru pudru 220 g masła 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy

Domowy Smak Jedzenia