ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:644/1075)

KRUCHE CIASTECZKA O SMAKU BAKLAVY 164

( Recipe in English ) Bliskowschodnie słodkości są wyjątkowe, często bardzo słodkie. Po zjedzeniu kawałka baklavy rzeki endorfin wypełniają nasze dusze. Czym pachną kraje Lewantu? Oczywiście pistacjami, miodem

Przepisy Aleksandry
Ciasto owocowe z owoców mrożonych 167

Ciasto owocowe z owoców mrożonych bez tłuszczu i bez cukru (Foremka o wymiarach 36x26cm- 12 sporych kawałków) Ciasto wilgotne w środku, a z wierzchu przyjemnie kruche. Jest to kolejny wypiek bez dodatku tłuszczu i cukru, co sprawia, że jest to idealne rozwiązanie dla osób na kochających słodycze, a będących na diecie. Przygotowanie go zajmuje chwilę i jest naprawdę łatwe. Gorąco(...)białek ze słodzikiem dodajemy żółtka i jogurt naturalny i miksujemy tym razem krótko- tylko do połączania. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę, otręby oraz sodę i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 170*C prze około 35 minut. Upieczone ciasto możemy oprószyć pudrem z erytrytolu. * Jeżeli stosujecie zwykły biały cukier możecie

Moja Micha
Ciasteczka Łakotki kakaowe 91

dzieciństwa. Bardzo proste i tanie w przygotowaniu - wystarczy 5 podstawowych składników, które znajdziemy prawie w każdej kuchni. Wszystkie składniki zagniatamy ręcznie, a uzyskane ciasto schładzamy w lodówce, następnie rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Ciasteczka wychodzą kruche i chrupiące, nie są przesłodzone. Tak pyszne, że trudno im się oprzeć! Idealne do codziennej kawy lub herbaty... Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki(...)zimnego masła Wykonanie: Do miski przesiewamy przez sitko mąkę i mieszamy z cukrem pudrem oraz kakao. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto jest zbyt sypie dodajemy jeszcze 1 białko. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30-60 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy na stolnicy

Kuchnia MagdaLeny
Sernik na zimno z (nie) zwykłym ciastem 190

żadnej cukierni! Dodatkowo jest bardzo smaczny, kremowy i idealnie komponuje się z kruchymi ciachami. A zapewniam, że taki mając taki wałek jeszcze nie raz go użyjecie. Popatrzcie na moje propozycje: ciasteczka ( klik ), albo te ( klik ), w wersji wytrawnej - przekładaniec ( klik ). (Tortownica o średnicy 16 cm) Ciasto: 100g masła/margaryny 130g mąki pszennej 70g mąki pszennej graham (może być dowolna(...)ostudzenia. Twaróg zmiksować z resztą składników i następnie połączyć z żelatyną. (Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.) Na dnie tortownicy ułożyć kruchy spód, a następnie masę i kolejny ozdobny blat. (Ja przekroiłam go na pół.) Ciasto ozdobić wg uznania i schłodzić w lodówce (aby całkowicie stężało).   Ciekawe wzory wałków można znaleźć tu (klik w zdjęcie

Di gotuje
Tarta z wiśniami 183

moja foremka zaginęła w niewyjaśnionych okolicznościach, dzisiejszą tartę upiekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Na jakąkolwiek formę się zdecydujecie polecam Wam wybranie tych z wyciąganym dnem. Składniki na kruchy spód: 1,5 szklanki mąki 4 łyżki kakao 1/3 cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3/4 kostki masła (150g) 1 jajko Składniki na nadzienie wiśniowe: 700 g świeżych wiśni(...)dekoracji Tarta z wiśniami – jak to zrobić? W misce mieszamy razem wszystkie suche składniki na spód, dodajemy jajko i miękkie masło. Zagniatamy rękami do uzyskania jednolitej masy. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówkina ok. 20 minut (można nieco je spłaszczyć). Wiśnie drylujemy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy, żeby puściły sok. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru

Ciastkozercy
Tarta Banoffee 123

połączenie dwóch smaków - toffi i bananów na kruchym spodzie. Kiedy zobaczyłam te tartę w programie Jamiego Oliviera musiałam spróbować! Nie spodziewałam się, że to ciasto będzie tak pyszne! Przygotowanie zajmuje sporo czasu, ale warto:) Spód do tarty - możecie użyć takiegi jak Wam się sprawdza najlepiej, lub zrobić według mojego przepisu: 1/4 kg mąki 1/2 kostki masła 1 jajko 1 łyżka

Kulinarne Inspiracje
Angielskie ciasteczka maślane bez proszku do pieczenia – pychotka 134

Witajcie, Dzisiaj chciałabym Wam polecić przepis na pyszne angielskie ciasteczka maślane (shortbread). To moje ulubione ;). Zachęcam Was do wypróbowania przepisu, przekonacie się sami, że warto. Składniki

Przepisy Babci
Wąsy Mikołaja. 106

już to miłe, przedświąteczne napięcie, w zamrażarce przybywa smakołyków, a wyczekiwanie na te szczególne dni umilamy sobie zajadając się tymi pysznymi ciasteczkami. Jest to ciasto drożdżowe, choć nieco inne od tradycyjnego, po upieczeniu jest bardziej kruche, aromatyczne i pachnące. Wypełnione jest dżemem brzoskwiniowym i masą z orzechów włoskich z cynamonem. Dla nas rewelacja! Bardzo polecam! Składniki na Wąsy Mikołaja: CIASTO

Rozpustne gotowanie
Trójkąty z serem i owocami 115

Trójkąty z gotowego ciasta francuskiego , błyskawiczne w przygotowaniu . Idealne,gdy mamy przysłowiowe nic w lodówce a goście pukają do drzwi. Te kruche ciasteczka są idealne dzięki twarożkowi i dodatkowi ulubionych owoców. Polecam.  POTRZEBUJEMY: opakowanie ciasta francuskiego 200g białego sera 1 łyżka masła ( w temp. pokojowej) 1 żółtko 1 łyżka skrobii ziemniaczanej 2-3 łyżki cukru kilka łyżek ulubionych owoców

WYSPA SZCZĘSLIWA
Puszyste i delikatne placki z jabłkami 130

będą zbyt tłuste, stracą na smaku i na delikatności. Zawsze dodaję do ciasta łyżkę lub dwie rumu albo spirytusu, które ograniczą wchłaniania tłuszczu przez ciasto a także sprawią, że placki będą bardziej delikatne i kruche.   Placki smażymy na średnim ogniu, z obu stron po około 3minuty, do zezłocenia – ja w czasie smażenia obracam je dwukrotnie, żeby nie pozwolić(...)obiad za chwilę, a nie na bieżąco, warto rozgrzać piekarnik do 110-120⁰C i wykładać świeżo usmażone placki na kratkę piekarnika – zostaną ciepłe kiedy skończycie smażyć ostatnią partię ciasta. Z tej proporcji składników zawsze wychodzi mi 36 placków z jabłkami. Większość zjadamy na obiad, ale zawsze kilka zostaje – jedzone na zimno są równie delikatne, mięciutkie i po prostu pyszne

Karo in the Kitchen
Ciasto drożdżowe 67

Przepis na pyszne ciasto drożdżowe, które smakuje jak u mamy. Delikatna i puszysta struktura ciasta drożdżowego od razu po upieczeniu. Ciasto świetnie sprawdzi się na śniadanie lub podwieczorek z ulubioną konfiturą i kubkiem gorącego kakao. Niezbyt słodka, rozpływająca się w ustach drożdżówka, którą pamiętam z dzieciństwa. Placek drożdżowy robiony był prawie zawsze z samych żółtek i koniecznie z roztopionym masłem(...)dzięki czemu jego struktura była delikatna i krucha. Nie ma chyba nic przyjemniejszego niż zapach pieczonego ciasta drożdżowego unoszący się w kuchni, szczególnie zimą. Ciasto drożdżowe jest dość łatwym do przygotowania ciastem, ale wymaga nieco cierpliwości i czasu. Nie można się spieszyć podczas wyrabiania ciasta ani skracać czasu jego wyrastania. Wypieki drożdżowe będą udane, jeśli cały proces wyrabiania i wyrastania

Kuchcik gotuje
Faworki na piwie 143

miałam zapisany w swoich notatkach. Do przygotowania ciasta potrzeba tylko żółtek, mąki, piwa i cukru. Bardzo polecam ten przepis bo faworki wyszły rewelacyjne. Piwa w cieście w ogóle nie czuć w faworki są niezwykle kruche. składniki: 7 żółtek ( z dużych jajek) 2,5 szklanki mąki pszennej+do podsypania 0,5 szklanki piwa 2 łyżki cukru olej do głębokiego smażenia cukier

Monia miesza i gotuje
Roladki z ciasta filo z żurawiną i twarożkiem 144

Bardzo delikatne i kruche roladki-ciasteczka. Niezbyt słodkie ale o to mi chodziło. Wypełnione delikatnym twarożkiem i żurawiną, polane gorzką czekoladą. Zapraszam do wypróbowania :)opakowanie ciasta filo (miałam 7 arkuszy )4 łyżki zmielonego twarogu na sernik ( nie słodziłam go ale nic nie stoi na przeszkodzie alby deser był słodszy)łyżeczka startej skórki z pomarańczy5-6 łyżek mrożonej żurawiny2 łyżki mleka50

Mienta blog
TARTA Z JABŁKAMI 156

jabłkami w yszła krucha, pachnąca jabłkami i bardzo ładnie wyglądała.    Tarty można robić z różnymi sezonowymi owocami i warzywami. Polecam inne pyszne tarty: z truskawkami  z owocami lata francuską z jagodami i serkiem mascarpone z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem ze szpinakiem z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki: Ciasto 25 dag mąki

potrawyregionalne
Jagodowe tartaletki 162

Tartaletki z jagodami i śmietaną, pychotka! I ta krucha gwiazdka... Polecam:) Składniki na około 14 tartaletek: Ciasto: 315 g mąki pszennej; 40 g cukru pudru; 3/4 łyżeczki soli; 225 g masła; około 120 ml bardzo zimnej wody*; Mąkę, cukier puder i sól przesiać przez sito, dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać wodę i zagnieść ciasto na jednolitą kulę(...)Ciasto można przygotować w malakserze. Składniki suche wsypujemy do pojemnika malaksera i mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i nadal miksujemy dodając w między czasie wodę. Kiedy ciasto lekko się "zbryli" to wykładamy je na stolnicę lub blat i zagniatamy w kulę. Dalej postępujemy jak opisałam powyżej. Nadzienie: 450 g borówki amerykańskiej lub jagód; 37 g cukru

In my kitchen

Proponowane wyszukiwania