nalegam. To może być cokolwiek. Byle dało nam szansę pocelebrować tę wieczorną ciszę i spokój. Bo przy czym nie zasypia się lepiej, jak nie przy aromacie świeżego ciasta? Zacznijmy od tego, że w naszym ogrodzie ciężko jest po prostu skosić trawę. Jeśli śledzicie mirabelkowego Instagrama, to możliwe że zauważyliście zdjęcie wielkiej michy oregano z naszego trawnika. Właściwie powinnam trawnik umieścić(...)zioło do ogrodu i do kuchni. Zwykły tymianek też i przy okazji przypomnę moje dotychczasowe przepisy z tymiankową nutą: Na słodko: szortbredy z tymiankiem cytrynowym kruche ciastka z tymiankiem, czekoladą i solą morską staroświeckie ciasto z jabłkami i tymiankiem Na wytrawnie: pomarańczowo-tymiankowy kurczak cytrynowo-tymiankowy kurczak ziołowa zapiekanka ziemniaczana A dziś zaproponuję przepis, w którym tymianek kryje się
les mirabellesNajlepsze przepisy na ciasto marchewkowe zebrane tu z okazji 3 lutego – Dnia Ciastka Marchewkowego Ciasto marchewkowe z makiem Łatwe Ciasto marchewkowe z resztek z sokowirówki Piernik marchewkowy z wytłoków z sokowirówki Piernik marchewkowy Brownie marchewkowe Ciasto marchewkowe słodzone stewią Muffinki marchewkowe z resztek z sokowirówki Marchewkowo waniliowe mini muffinki Marchewkowe kaczuszki – wielkanocne kruche ciasteczka Ciastka owsiane z marchewka
Dorota Smakujeskładniki na kruchy spód: 180 g mąki pszennej 30 g kakao 80 g cukru pudru 1 jajko 80 g masła wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (ok.21×32 cm). Podpiekamy w ok. 180 st. C. składniki na kruszonkę: 100 g mąki 50 g cukru pudru 50 g masła wykonanie: Wszystkie składniki
Domowy Smak Jedzeniaciasto pracochłonne i bardzo efektowne. Znajdziecie w nim miodowe placki, kruche roladki z dżemem, krem waniliowy i masę jabłkową. Wszystkie smaki uzupełniają się idealnie, dlatego jeśli chcecie zaskoczyć gości polecam Wam poświęcić trochę czasu. Beza: 3 białka 1/ 3 szklanki cukru 1 łyżeczka octu szczypta soli Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy aż piana będzie
Cynamonowe szczęściejednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Źródło Postaram się dodać 3 przepisy na pyszne pyszności z ciasta faworkowego. Przepis pochodzi zaprzyjaźnionej babci Jadzi. Tak pysznych i kruchych faworków nigdy nie jadłam i znając życie nigdy nie zjem. Te są po prostu idealne. Składniki: 4 żółtka 300 g mąki pół łyżeczki proszku(...)gęstej kwaśnej śmietany łyżka spirytusu szczypta soli tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder cukier z prawdziwą wanilią Kamis Wszystkie składniki zagniatamy razem. Układamy na desce i od serca okładamy ciasto wałkiem. Do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza.Następnie odcinamy kawałek ( pozostała część ciasta pozostaje np w foli) i podsypując je mąką cienko wałkujemy. Wycinamy długie prostokąty nacinamy je w środku
Malinowe PocałunkiMagda Cieniutka i krucha tarta z serowym nadzieniem i kwaskowym, różowym rabarbarem to obowiązkowy deser na letni podwieczorek. A jako, że wykonanie tej tarty jest bardzo proste i idąc krok za krokiem za przepisem także bezbłędne, nie ma już wymówki aby jej nie upiec. Smak i wygląda wynagradzają starania już nie mówiąc o solidnym kawałku owej tarty do popołudniowej kawy(...)pokrojone w drobną kostkę masło. Palcami, rozcieramy suche składniki z kawałkami masła, aż uzyskamy konsystencje mokrego piasku. Do tego dodajemy śmietany i wyrabiamy na jednolitą, sprężystą kulkę. Ciasto wkładamy między dwa duże arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na 3-4 milimetrowy placek wielkości formy. Placek przekładamy do formy i dokładnie wylepiamy. Ciasto nakłuwamy na dnie widelcem. Na wierzch
Smaczna StronaMałe, delikatne i idealnie kruche babeczki, nadziane kremem budyniowym. Wprost rozpływają się w ustach :) Ze względu na swoją formę, dobrze sprawdzą się jako wielkanocne słodkie przekąski, ale również jako dodatek do koszyczka ze święconką. Z podanych składników uzyskamy około 18 sztuk małych babeczek. Składniki: (porcja na 12-14 sztuk) 300 g mąki krupczatki 200 g zimnego masła 100 g cukru(...)niego wystudzony budyń. Krem odstawić w chłodne miejsce. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać wszystko nożem. Dodać cukier, szczyptę soli i żółtka. Zagnieść szybko jednolite ciasto i uformować kulę. Zawinąć całość w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 30 minut. Ciasto wyjąć z lodówki. Stolnicę oprószyć mąką. Rozwałkować ciasto na grubość
Świat Ciastazmian, co chyba Was nie dziwi? Mianowicie nadzienie słodzę nie cukrem, a daktylami i do ciasta dodaję jogurtu naturalnego. Zatem nie wiem czy mogę to ciasto nazywać armeńską gatą… W każdym razie jest przepysznie kruche i pomimo niewielkiej ilości cukru całkiem słodkie. Polecam Składniki (na małą foremkę do tarty o średnicy ~20 cm): 1 1/2 szklanki (360 ml) mąki pszennej(...)stopni C. Do większej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dosypujemy sól i cukier i mieszamy. Dodajemy olej, jogurt i dokładnie mieszamy, po czym wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie porcje – około 60% na spód i 40% na wierzch (ja dzielę „na oko” ). Na macie silikonowej lub papierze do pieczenia formujemy mniejszą porcję ciasta
Lamarida.plKolejna propozycja na Halloween to tarta dyniowa (pumpkin pie). Kruchy spód wypełniony kremowym nadzieniem z dyni z przyprawami korzennymi. W Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytani tarta dyniowa jest tradycyjnym ciastem na Halloween i nie tylko. I choć najbardziej popularne jest w Stanach Zjednoczonych, to wywodzi się jednak z Anglii. Przyznaję, że choć długo mieszkam już w Anglii, to tartę dyniową
kuchnia doskizaszaleć. Poza tym, jak mawia moja serdeczna koleżanka, przyjemności należy sobie dozować. Mały słodki trójkącik specjalnie nie wpłynie na odczyt naszego nielubianego łazienkowego lokatora ;) Ciasto to krem z bitej śmietany i serka mascarpone na kruchym spodzie, z brzoskwiniami i prażonymi migdałami. Smaczne, słodkie, latem świetnie pasowałyby maliny lub truskawki. Polecam. Składniki: Spód: 225 g mąki pszennej krupczatki(...)wody Krem: 250 g śmietany 36 % 125 g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru Na wierzch: brzoskwinie z puszki płatki migdałów Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Przełożyć do formy na tartę wysmarowanej tłuszczem, następnie ponownie
zadanie-gotowanieCiekawe połączenie kokosu z suszonymi śliwkami na kruchym spodzie i z apetyczną pianką na wierzchu. Składniki; 2,5 szkl mąki, 0,5 szkl cukru pudru, kostka margaryna, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 żółtka Z podanych składników zarobic ciasto, uformować kulę i schłodzić w lodówce. 100 g wiórek kokosowych 2 szklanki mleka, 200 g śliwki suszone kalifornijskie
Anioły w kuchnipomysł na wspaniały i słodki deser! Gwarantuję, że wywołuje uśmiech na twarzy w mgnieniu oka! Jego przygotowanie jest banalnie proste - na pewno sobie poradzicie! Kruchy spód, słodki krem, banany i gorzka czekolada, idealnie przełamująca słodycz ciasta! Niebo w gębie ;) W przepisie użyłam kokosowego mleka w proszku, które nadało ciastu dodatkowo nutę kokosu! Tarta bez pieczenia z mlecznym kremem, bananami
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Przepyszne i bardzo orzeźwiające ciacho, idealne na trwające upały :) Kruchy spód + rozpływające się w ustach nadzienie + chrupiący wierzch = niebo w gębie i pełnia szczęścia. Nie przesadzam :) Składniki: Ciasto: pół szklanki cukru pudru * 225 g miękkiego masła 2 szklanki mąki Nadzienie: 4 jajka 2 szklanki cukru pół szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 40 ml świeżo wyciśniętego soku
Domowa Cookierenka AgiCIASTO(...)Mąkę ,żóltka ,masło połączyć jak na kruche ciasto.Proszek wymieszać ze śmietaną i dodać do ciasta.Zagnieść.Gotowe ciasto podzielić na dwie części .Rozwałkować i na papierze wyłożyć blaszki -dwie jednakowe.Posmarowac powidłami sliwkowymi .Ubić piane na sztywno z białek ,dodając pod koniec 2 szkl.cukru.Piane gotowa wyłozyc na placki z powidłami i posypac startymi orzechami.PIEC 30-40 minut w 170 stopniach KREM
w mojej kuchniRożki waniliowe - bardzo proste w przygotowaniu, kruche i mocno pachnące wanilią ciasteczka. Składniki (na ok. 60 szt.): 420 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 110 g drobnego cukru szczypta soli 1 jajko 200 g miękkiego masła miąższ z 1 laski wanilii Do obtoczenia: 150 g cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią) Do miski przesiać mąkę(...)proszek do pieczenia. Dodać cukier, sól, jajko, masło (pocięte na mniejsze kawałki) i miąższ z wanilii. Zagnieść wszystkie składniki, aż do momentu uzyskania jednolitego ciasta (fot.1) . Piekarnik nagrzać do temp. 175°C (grzanie góra-dół). Jeżeli dysponujemy specjalną foremką silikonową do pieczenia rogalików - równomiernie wypełniamy jej wszystkie zagłębienia, następnie ostrożnie usuwamy nadmiar ciasta a na koniec wyrównujemy całość specjalną packą
Świat Ciasta