Śliwek mamy teraz pod dostatkiem :) Bynajmniej ja mam, a może miałam... -> dżemy, powidła i inne słodkości powoli ogołacały drzewko na pobliskiej działce :) A właśnie, niedługo
Zdrowie na języku :PZainspirowała mnie Monika.Widziała takie gruszki z listkiem w jednej z kobiecych gazet.Wyobraźnia zaczęła działać i już wiedziałam, że zrobię takie wcześniej lub później.I
bistro mamaPrzepis odkopany z bardzo starego zeszytu, polecam. Akurat mamy sezon śliwkowy. Składniki:Ciasto:500 g mąki1 łyżka proszku do pieczenia200 g masła100 g cukru2 żółtka1 jajko2
Kuchnia domowa AniPo burzliwym i bardzo intensywnym lecie mamy, mam nadzieję, złotą, spokojną, polską jesień, która niesie ze sobą bogactwo owoców. Dlatego dzisiaj po długiej przerwie chcę Wam
Taste Of My DayPrzepyszne i proste ciacho ze śliweczkami. Ciasto nie jest za wysokie ale całkiem ładnie się prezentuje i się nie kruszy. Mojej rodzince tak zasmakowało, że ostatnio
Monia miesza i gotujeCudownie słodkie, eleganckie i wbrew pozorom łatwe w wykonaniu. SKŁADNIKI 1,5 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru pudru 2 żółtka 1/2 zimnego masła lub margaryny
Zofianajest podstawa wielu tarta, ciasteczek, serników czy babeczek. Aby uzyskać perfekcyjne ciasto kruche należy stosować się do kilku zasad, dzięki którym osiągniemy pożądany efekt. Co mam na myśli mówiąc "perfekcyjne"? A to, że po upieczeniu powinno być kruchutkie i delikatne, a podczas wyrabiania nie powinno się kruszyć, wręcz odwrotnie- powinno być bardzo plastyczne. Gdy już opanujemy podstawowe przepisy(...)dodatkowymi składnikami, takimi jak, np. śmietana, która spowoduje, że otrzymamy już ciasto półkruche. Postaram się w tym poradniku opisać role poszczególnych składników oraz podzielić się swoimi radami. Klasyczne proporcja kruchego ciasta to 3:2:1, czyli przykładowo na 300 g mąki przypada 200 g masła oraz 100 g cukru. Te proporcje dotyczą słodkich wypieków, ponieważ w wytrawnych oraz słonych cukier
Nastoletnie WypiekanieCiasto krucho-drożdżowe z wiśniami to prosty i szybki w wykonaniu wypiek, który można przygotować z dowolnymi owocami. Kwaskowate wiśnie bardzo dobrze pasują do lekko słodkiego ciasta i właśnie ich użyłam w tym przepisie. Ciasta krucho-drożdżowe są szybką alternatywą dla tradycyjnego ciasta drożdżowego. Nie wymagają wyrastania, w smaku przypominają jednak bardziej ciasto drożdżowe, a nie kruche. Mój placek upiekłam(...)formie o wymiarach 24x24cm, można zrobić go w nieco większej lub mniejszej formie, zmieni się wtedy grubość ciasta. Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami Składniki: 250g mąki pszennej 25g drożdży świeżych 50g cukru 75g masła 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka cukru wanilinowego szczypta soli 200g wydrylowanych wiśni tłuszcz do wysmarowania formy cukier puder do oprószenia Wykonanie: - drożdże
Smakołyki BerenikiPyszne ciasto z rabarbarem, lekkie, mało słodkie (bo takie lubimy), a zarazem kwaskowe od rabarbaru... Po prostu pychotka :) przynajmniej dla mnie i mojego Męża, który początkowo
Kolorowy PrzepisownikUwielbiam połączenie rabarbaru z truskawkami i dzisiaj właśnie na wypiek z ich dodatkiem Was zapraszam. Ciasto jest wilgotne , nie za bardzo słodkie i po prostu rozpływa
Gosia gotujeSkładniki: Spód: 1 kostka masła 2 żółtka 0,5 kubka cukru 1,5 kubka mąki krupczatki Nadzienie: 1 kg czerwonych porzeczek 4 łyżki cukru 1 kisiel
Luźna Kuchniazrobić ciasto kruche? Można powiedzieć, że ile kucharek tyle wersji. Ja jednak postaram się usystematyzować wiedzę oraz przepisy. Ciasto kruche ma szereg zastosowań w kuchni. Nie wyobrażam sobie bez niego sernika czy szarlotki. Na bazie ciasta kruchego powstają przepyszne rogaliki czy ciasteczka. Możliwości jest bardzo dużo, wszystko zależy od naszej wyobrażni. Jakie proporcje składają się na ciasto kruche? Tak naprawdę(...)masła i 100 g cukru pudru. Dlaczego musi być użyty cukier puder a nie biały? Dlatego, że cukier biały pali się pod wpływem wyższej temperatury. Jaka jest różnica pomiędzy ciastem kruchym a półkruchym? Ciasto półkruche zawiera dodatek proszku do pieczenia. Przez to nieco rośnie pod czas pieczenia. Co daje obecność śmietany i jajek w cieście? Obecność jajek sprawia, iż składniki
Ciasta z tradycjamiSzarlotka na kruchym cieście z waniliową kruszonką to prawdopodobnie najlepsze jesienne ciasto. Pełne soczystych owoców, otoczone złotym, kruchym, mocno maślanym ciastem i dodatkowo posypane cudowną, delikatną kruszonką. Jesieniary, to coś dla nas! Szarlotka na kruchym cieście – obowiązkowy punkt jesieni Jesieniara to ja. Jak zaczarowana gapię się na czerwone i złote liście na drzewach, żywię się prawie wyłącznie dynią, gruszkami(...)prawdziwą wanilią. Drukuj Szarlotka na kruchym cieście z waniliową kruszonką Bajeczna szarlotka na idealnie maślanym, kruchym cieście z pysznym, jabłkowym nadzieniem i delikatną waniliową kruszonką. Pozycja obowiązkowa w jesienne dni! Posiłek ciasto, deser Kuchnia polska Słowo kluczowe ciasta, ciasto jesienne, ciasto kruche, ciasto z owocami, jabłecznik, jabłka, szarlotka Całkowity czas przygotowania 2 hours Porcje 10 porcji Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Sprzęt
Na-talerzu.plUwielbiam truskawki ,sprawdzają się w wielu daniach ,nie tylko w słodkich wypiekach .Dziś będzie jednak słodko i truskawkowo .Bardzo smaczne popołudnie w apetycznym towarzystwie. Składniki : na
Ladylaura.To była miłość od pierwszego wejrzenia.Jak zobaczyłam to ciasto na jednym z blogów, pomyślałam TO JEST TO!!!Miałam je zrobić w niedzielę, zrobiłam wcześniej, bo tak
bistro mamaZakochałyśmy się!!! Ciasta i ciasteczka, zostałyście zdradzone. Ba, zostałyście zepchnięte na dalszy tor, w dniu gdy odkryłyśmy mąkę kokosową! Jako miłośniczki wszystkiego co choć leżało koło
Wypisz Wymaluj