ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:12/1075)

Kruche ciasto z truskawkami 340

Jeśli szukacie przepisu na proste kruche ciasto z truskawkami to koniecznie wypróbujcie ten przepis! To ciasto każdemu się udaje (nawet początkującym) i każdemu smakuje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste ciasto z truskawkami – jak zrobić? Ciasto z malinami i budyniową pianką pewnie zna większość z Was. Teraz kiedy powoli zaczyna się sezon na truskawki, postanowiłam zrobić podobne ciasto jak to wcześniej(...)wymienione i tak oto powstało kruche ciasto z truskawkami . Baza jest taka sama – czyli tradycyjnie pyszne kruche ciasto, a jedynie budyniowa pianka nieco zmodyfikowana, a zamiast malin oczywiście pyszne, słodkie truskawki. Wedle uznania budyniową piankę malinową można zastąpić innym ulubionym smakiem, np. śmietankowym lub waniliowym. Ciasto można na wierchu oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kruche

Kulinarne Przeboje
Jabłecznik na kruchym cieście 113

Ostatnio miałam ochotę na jabłecznik przygotowany na kruchym cieście z lekko kwaśną masą owocową. Specjalnie do poniższego jabłecznika szukałam specjalnej odmiany jabłek. Aby ciasto było słodko-kwaśne wybrałam jabłka typu boskoop, które mają kwaśny, soczysty miąższ o specyficznym, korzennym aromacie. Zachęcam do pieczenia 😇 Składniki na formę o wymiarach 20 x 30 cm: kruche ciasto 4 i 1/4 szklanki mąki pszennej(...)jabłek, np. boskoop 1/2 szklanki drobnego cukru (100 g) 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1/4 kostki masła (50 g) cukier puder do dekoracji Na samym początku przygotować kruche ciasto: do miski robota wsypać mąkę i dodać posiekane mało. Całość wymieszać ze sobą. Gdy masło połączy się z mąką (powstanie sypka masa) to dodać śmietanę, żółtka i cukier. Wszystko

Ugotować
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 126

Czas przygotowania: 30 minut Czas przyrządzania: 40 minut Drukuj Kruche ciasto ze śliwkami i bezą By Piotr 3 sierpnia 2018 Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - absolutny "must eat" w czasie rozpoczynającego się już sezonu śliwkowego. Naprawdę przepyszne ciacho! Składniki: Kruche ciasto mąka pszenna - 3 szklanki proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki masło - 375g cukier puder - ok. 10 łyżek cukier(...)wanilią - 1 łyżka żółtka - 6 sztuk Dodatkowo: śliwki - 1 kg Beza: białka - 6 sztuk cukier - 1 szklanka mąka ziemniaczana - 3 łyżeczki Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę mieszamy z posiekanym masłem, cukrem, cukrem z wanilią i żółtkami. Dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy w zamrażarce przez ok. 30 minut. Gotowe ciasto dzielimy na dwie nierówne części

Pogotujmy.pl
Kruche ciasto z jogurtem i jeżynami 207

Kruche ciasto z jogurtem i jeżynami to obok ciasta styropian z malinami do złudzenia imituje w smaku sernik. Jak ktoś nie jest smakoszem serników, albo je serniki sporadycznie to może się pomylić! Bo to ciasto to taki oszukany sernik bez sera, masa jogurtowa jest jednak lżejsza i mniej kaloryczna od tradycyjnego sernika. Ta pyszna masa jogurtowa z budyniem została zamknięta(...)pomiędzy dwoma warstwami pysznego kruchego ciasta. Na powierzchni jogurtowej masy rozrzucone zostały jeżyny, które barwią w niektórych miejscach strukturę tego ciasta. Ciasto kruche w tym przepisie jest przygotowane w klasycznych proporcjach 3:2:1, czyli mąka : masło : cukier, oraz szczypta soli. Czekam na Wasze opinie o tym cieście. Składniki na tortownicę 24 cm: Jak przygotować idealne ciasto kruche bez jajka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łatwy jabłecznik przekładany ciastem kruchym 172

Łatwy jabłecznik przekładany ciastem kruchym Ależ znalazłam jabłecznik. Mówię wam przepyszny i bardzo łatwy. Tylko nie piszcie mi tutaj, że przypaliłam bezę. Nie przypaliłam. No może wyszła odrobinke za ciemna, ale jeszcze jej nie przypaliłam Zabrakło minuty w piekarniku. Chciałam żeby wyszła bardziej chrupiąca, ale nie do końca się udało. W każdym razie umówmy się, że to tylko na zdjęciach(...)wygląda na zbyt ciemną Ciacho piekłam na dwa razy. Najpierw pierwszy blat ciasta kruchego z połową jabłek, a potem drugi blat z resztą jabłek i bezą. Na końcu wystarczy tylko położyć jedną część na drugiej. Moje warstwy jabłkowe są dość wysokie, ponieważ jabłka uwielbiamy, ale można te warstwy zrobić niższe. W oryginale jabłka zostały zastąpione musem jabłkowym, dla mnie jednak

Relaxtime
Kruche ciasto z puszystą masą i mrożonymi śliwkami 55

Sezon na śliwki jeszcze przed nami, ale ja chcę Wam dzisiaj zaproponować ciasto, które tak samo wyśmienicie smakuje z mrożonymi jak i świeżymi śliwkami. Ciekawe połączenie kruchego ciasta z puszystą, słodką masą. Lekko kwaśne śliwki nadają całości interesującego charakteru. Z czystym sumieniem przyznam, że będzie ono smakowało wszystkim, którzy uwielbiają owocowe ciasta. Składniki 2,5 szklanki mąki 5 żółtek(...)szklanki cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego 1/4 szklanki oleju Krok po Kroku 1 Z wszystkich składników zagniatamy ciasto ( staramy się, aby zrobić to jak najmniejszą ilością ruchów, ponieważ ciasto kruche nie lubi być ogrzewane przez dłonie), wkładamy do zamrażalnika uprzednio dzieląc na dwie części (staramy się aby jeden kawałek to było około 3/4 ciasta ) na około 1 godz. 2 Foremkę

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
3:2:1:start - perfekcyjne kruche ciasto 193

jeszcze problemy z wypiekami. Na szczęście jestem zawzięta, szybko się uczę, a metodą prób i błędów dochodzę do perfekcji :) Dziś chciałabym Wam pokazać jak krok po kroku przygotować perfekcyjne kruche ciasto . Idealne jako spód pod słodkie tarty, tartaletki, babeczki, sernik, szarlotkę, mazurka i co tylko sobie wymyślicie :) Proporcje i jakość składników: Podstawowe kruche ciasto wyrabiamy z czterech składników: mąki, masła(...)mąki dajemy 150 g masła. Ilość cukru nie wpływa znacząco na strukturę ciasta (może być mniej lub bardziej słodkie), natomiast żółtka ułatwiają zagniatanie ciasta zwiększając jego plastyczność . Kruche ciasto nie lubi ciepła , dlatego też masło powinno być zimne, z lodówki. Nasze dłonie są ciepłe, dlatego też dobrze jest wyrabiać kruche ciasto na stolnicy siekając składniki nożem, a na koniec

W kuchni Katie
Szarlotka na kruchym cieście 22

gałką lodów lub po wystudzeniu obficie posypać cukrem pudrem. Zapraszam na najlepszą szarlotkę na kruchym spodzie z pysznymi, cynamonowymi jabłkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na szarlotkę na kruchym cieście: ciasto kruche 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 200 g masła 2 jajka 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia prażone jabłka 2 kg jabłek sok z 1/2 cytryny(...)stopni góra-dół (bez termoobiegu). 4. Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z lodówki wyjąć większą część ciasta i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ciasto delikatnie przyklepać palcami i wyrównać. Na kruchy spód wyłożyć uprażone jabłka i równomiernie je rozprowadzić. Na wierzch zetrzeć mniejszą część ciasta kruchego. 5. Szarlotkę piec w temperaturze 175 stopni

Gotuj z Prezesem
Kruche ciasto z mięsem i kapustą kiszoną 71

Planujesz zrobić na Święta danie z kapustą kiszoną i nie wiesz co miałoby to być? Może skusisz się na kruche ciasto z nadzieniem mięsno-kapuścianym? Kruche ciasto z mięsem i kapustą kiszoną Oczywiście jest to tylko jedna z moich nielicznych propozycji dania, które przygotowałam dla Was przed tymi nadchodzącymi Świętami. Udało mi się “wykopać” dwa słoiki domowej kapusty(...)się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania kruchego ciasta z kapustą i mięsem. Ciasto: 45 dkg mąki pszennej 6 łyżek zimnej wody 20 dkg masła szczypta soli Nadzienie: 1 kg mielonego mięsa wieprzowego (np. łopatka) 2 średnie białe

mecooks
Ciasto owocowe na kruchym spodzie, z kawowym budyniem i chrupiącą kruszonką 145

muszę Wam się przyznać, że byłam zadowolona, co nie zdarza mi się często ;) Zasmakowało mi połączenie kawowego budyniu, kwaskowatych owoców i kruchego ciasta...mniammm....Składniki:kruche ciasto - możecie zerknąć do >tego przepisu<dowolne owoce - ja wykorzystałam kilka śliwek, gruszkę, jabłko i 3 średnie brzoskwinie,2 - 3 łyżki brązowego(...)cukier i wlać sok z cytryny. Przemieszać i po około minucie odstawić z ognia. Lekko przestudzić.Formę do zapiekania wyłożyć papierem i na dno zetrzeć kruche ciasto na grubość około półtora centymetra. Zapiec lekko w temperaturze około 180 stopni.Z mleka, mąki pszennej i ziemniaczanej, cukru waniliowego i kawy, ugotować budyń.Na podpieczone ciasto wyłożyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Seromak 170

makowcem. Ciasta z domieszką maku robili już Sumerowie, antyczni grecy, a nasz zdawałoby się polski makowiec to nic innego jak bliźniak słoweńskiego makovnika czy chorwackiej makownicy. A co z ciastem kruchym? Pierwsze wzmianki o nim sięgają czasów starożytnego Egiptu. I choć uważa się, że stolicą ciasta kruchego jest Francja, ojczyzna wszelkiego rodzaju tart, to receptura na nie musiała przejść(...)Egiptu przez Grecję, Rzym, aby na dobre osiedlić się we Francji. Skoro sernik, makowiec i ciasto kruche to jedne z ulubionych nie tylko przeze mnie, ale zapewne też przez wielu z Was ciasta, to czemu nie połączyć ich w jeden przepyszny seromak? Ciasto jest proste w przygotowaniu, nie należy do najdroższych, jednak najlepiej przygotować je w wieczór przed podaniem, gdyż

Jacob Tastes
Kruche ciasto [przepis podstawowy] 47

cukier waniliowy, cukier oraz wod\u0119 wymiesza\u0107. Zarobi\u0107 ciasto.\r","1\/3 uzyskanego ciasta od\u0142o\u017cy\u0107 do lod\u00f3wki lub zamra\u017carki na ok 15-30 minut a\u017c ciasto stwardnienie.\r","Piec 50 minut w 180st."],"recipeYield":"forma 30x24cm","keywords":"ciasto,jajka,kruche ciasto,przepis podstawowy","totalTime":"PT1H20M"} Drukuj Kruche ciasto Czas przygotowania: 30 minut/y(...)sól, żółtka jaj, cukier waniliowy, cukier oraz wodę wymieszać. Zarobić ciasto. 1/3 uzyskanego ciasta odłożyć do lodówki lub zamrażarki na ok 15-30 minut aż ciasto stwardnienie. Piec 50 minut w 180st. Smocze porady: Na tak przygotowane ciasto (przed upieczeniem) nałożyć owoce. Z białek, które zostaną po zarobieniu ciasta kruchego, można ubić piankę z odrobiną cukru pudru i delikatnie rozsmarować

Bardzo Gruby Smok
Malinowa chmurka 28

podzielić na dwa dni lub zrobić wszystko jednego dnia. Jeśli podzielisz pracę na dwa dni: wieczorem upiecz kruche ciasto i bezę, a następnego dnia przygotuj galaretkę i masę śmietanową. Jeśli chcesz zrobić wszystko jednego dnia: rano upiecz bezę i ciasto kruche, a popołudniu/wieczorem zrób galaretkę i masę. Ciasto kruche: Sypkie składniki przesiej przez sito i wymieszaj Dodaj zimne masło(...)powstania kruszonki Żółtka wymieszaj ze szczyptą soli i dodaj do ciasta Wyrób szybko gładkie ciasto Foremkę której dno wyłożone jest papierem do pieczenia wylep ciastem * Możesz rozwałkować ciasto na wielkość blaszki lub wylepić blaszkę odrywając kawałki ciasta. Blaszkę z ciastem wstaw na 30 min do zamrażalnika Upiecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 190-200° (grzałka góra dół) przez

Słodki Blog
Sernik puszysty, idealny 90

adłam go u mojej siostry na urodzinach. Smakował wybornie. Bardzo delikatny i puszysty. Cudowny. Wykonanie ciasta kruchego – wszystkie składniki na ciasto kruche szybko zagnieść. Uformować kulę i włożyć do zamrażarki na 15 minut. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na dnie ciasto kruche. Ponakłuwać widelcem. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec ciasto kruche 15. Powinno się lekko(...)pudrem na gładką masę. Następnie dodać żółtku. Dokładnie wymieszać. Teraz już mieszać twaróg i pozostałe składniki. Im lepiej wymieszane tym sernik będzie bardziej puszysty. Białka ubić ( dodać białka z ciasta kruchego również )na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Wymieszać już bardzo delikatnie. Jeśli lubicie z rodzynkami to dodać je razem z białkami. Wylać masę serową na podpieczone kruche

Kuchnia Pokoleń
Malinowa chmurka 43

czytelników Danie: Ciasto Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Porcje 4 porcje Przygotowanie 2 godz.  Pieczenie 2 godz.  Kalorie 300 kcal Malinowa Chmurka to proste ciasto ale wyjątkowo pracochłonne. Z czasami stygnięcia piecze się je nierzadko dwa dni. Ale warto bo jest pyszne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Warstwa 1 – ciasto kruche: 3 żółtka(...)u0142odzone. Sk\u0142adniki zagniatamy razem do momentu, a\u017c powstanie jednolite ciasto, formujemy kul\u0119, zawijamy w foli\u0119 i wk\u0142adamy do lod\u00f3wki na oko\u0142o 30 minut.","text":"Przed przyst\u0105pieniem do robienia ciasta nale\u017cy pami\u0119ta\u0107, \u017ce wszystkie sk\u0142adniki na ciasto kruche powinny by\u0107 sch\u0142odzone. Sk\u0142adniki zagniatamy razem do momentu

ProstePesto.pl