moich ulubionych z czasów bycia nastolatką. Robione na wyjątkowe okazje, urodziny, imieniny, święta. Konkretne, bardzo podzielne, długo zachowujące świeżość, pięknie się krojące i co najważniejsze smakiem zachwycające. Dwa kruche ciasta, każde z nich z konfiturą i pianą – bakaliową i orzechową. Samodzielnie genialne w smaku a przełożone mocno kawowym kremem to istna bajka. Uwielbiam tego typu ciasta, kruche a zarazem(...)łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 1 słoiczek konfitury porzeczkowej lub powidła Wszystkie składniki oprócz konfitury umieszczamy w misie miksera. Ręcznie lub za pomocą haka do ciasta kruchego zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół, owijamy folią i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Dwie formy o wymiarach 24 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy
Made By Mom And Sonsklepu, kupiłam ciasto, zaczęłam przegotowywać ciastka i wtedy pojawiła się moje mama. Wzięła opakowanie po cieście do ręki i powiedziała ” o nie wiedziałam, że można kupić gotowe, kruche ciasto”. Moje zdziwienie było przeogromne. Faktycznie było to kruche ciasto tego samego producenta, którego zawsze kupuję francuskie. Ciastka na szczęście wyszły bardzo smaczne. Nie jestem zwolennikiem takich gotowców(...)właśnie bazuje na kupnym. Do przygotowania ciasteczek użyłam dżemu z dyni i pomarańczy , śliwek, jabłek oraz cynamonu. Wyszło pysznie ! Ciasteczka z dżemem dyniowym i śliwkami Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego kilka większych śliwek, pokrojonych w półplasterki dżem dyniowy Przygotowanie: 1. Ciasto kruche rozwijamy i kroimy (ja moje pokroiłam radełkiem) na nieduże prostokąty. Na każdym z nich rozsmarowujemy po łyżeczce
Życie ze smakiemKruche ciasto, masa budyniowa, bezowa i warstwa porzeczkowa - idealne połączenie smaków. Ciasto jest lekko kwaśne, a zarazem słodkie. Idealne do kubka gorącej kawy. Pierwszy raz w życiu przygotowałam ciasto z porzeczkami i uwierzcie mi na słowo - było rewelacyjne! :) Składniki na blachę o wymiarach 20 x 30 cm: kruche ciasto 2 płaskie szklanki mąki pszennej tortowej (250 g) 1/2 szklanki cukru(...)porzeczek 2 łyżki skrobi ziemniaczanej beza 4 białka z dużych jaj 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej 200 g drobnego cukru do wypieków szczypta soli Na samym początku należy przygotować kruche ciasto (można to zrobić dzień wcześniej). Na blat wysypać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki (zimne!) masło. Za pomocą noża składniki połączyć ze sobą
UgotowaćMorzem Egejskim podczas letnich wakacji? Zanim jednak nadejdzie lato, już dzisiaj zapraszam Was na greckie obwarzanki, które znalazłam u Ostrej na Słodko. W obwarzankach ciasto francuskie łączy się z kruchym ciastem, tworząc wyśmienitą całość. Greckie obwarzanki są bardzo delikatne, chrupiące, po prostu rozpływają się w ustach. Idealnie smakują z mocną kawą. Można je podać z miodem, pastą sezamową(...)masła • 40 g cukru pudru • 1 żółtko • 1 jajko • cukier do posypania • pasta sezamowa z kakao Sposób przygotowania: 1. Z mąki, masła, cukru pudru i żółtka szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować je w kulę i włożyć do lodówki na pół godziny. Ja tym razem użyłam ciasta przygotowanego już wcześniej. Można także użyć gotowego ciasta kruchego. 2. Rozkłócić jajko. 3. Rozwinąć
W mojej kuchniWitam serdecznie Propozycja na proste i smaczne ciasto kruche ze śliwkami. Będziemy potrzebować: ciasto możemy upiec w foremce prostokątnej lub okrągłej. Okrągła użyłam o średnicy 24 cm Prostokątna o wymiarach 18 cm x 22 cm na ciasto: 400 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 200 g masła lub margaryny (dobrze schłodzone) 100 g cukru pudru 4 żółtka szczypta soli około(...)śliwek (najlepiej węgierek) 1 łyżka cukru kryształ Link do filmu z przygotowania: Ciasto kruche ze śliwkami https://www.youtube.com/watch?v=rgQySjVUebI Przygotowanie: Składniki ciasta możemy połączyć dłońmi lub posiekać nożem ewentualnie mikserem. Na blat wysypuję mąkę, dodaję szczyptę soli i dobrze schłodzone masło. Składniki ciasta łączę ze sobą pocierając je delikatnie dłońmi. Gdy się połączą (powstaną grudki podobne do kruszonki) dodaję cukier
Uwaga Babcia Gotujewłaśnie powstał pomysł na dzisiejszy przepis. Połączenie wszystkiego, co kocham w jesieni. Myślę, że Was też oczaruje ... Do wykonania przyda Wam się mój przepis na idealne ciasto kruche (link: ciasto kruche ), mam nadzieję, że znacie go już doskonale. Jeśli nie, jest okazja go wypróbować. Składniki (na 6 porcji): ciasto kruche z mojego przepisu (klik: ciasto(...)Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni, program góra/dół. Na dnie kokilek ułóż gruszki nasączone winem. Posyp je cynamonem i cukrem. Następnie przykryj gruszki okręgiem z ciasta kruchego. Udekoruj wierzch. Wstaw do piekarnika, piecz około 30 minut, aż wierzch pięknie się zarumieni. Do pieczenia wykorzystałam miseczki ceramiczne zamiast mało oryginalnych kokilek. Myślę, że to ciekawa alternatywa
Garniec MagalieSekret smaku tej szarlotki tkwi w przygotowaniu ciasta kruchego, zazwyczaj to ciasto robione jest tradycyjnie, ot zagniatamy mąkę z żółtkami, masłem lub o zgrozo z margaryną. Ja swoich wypieków nigdy nie robię na margarynie, wolę droższe masło. Całkiem inny smak ciasta, o kremie nie wspomnę. Przygotowane przeze mnie kruche ciasto polega na miksowaniu masła z brązowym cukrem do białości(...)dopiero potem dodanie pozostałych składników. Pomysł na to ciasto podpatrzyłam na jednym z zagranicznych blogów, zmodyfikowałam trochę i od tamtej pory jest jednym z moich ulubionych kruchych ciast. Do tradycyjnego już nie wrócę. Spróbujcie i napiszcie mi czy czujecie różnicę w smaku. Składniki: Kruche ciasto: 30 dag maki pszennej 10 dag mąki krupczatki 15 dag brązowego cukru trzcinowego
Wanilia i KardamonTartaletki z ciasta kruchego* z galaretką z mango i czekoladowym ganache infuzowanym** kawą. Długi w nazwie, trochę pracochłonny, ale wbrew pozorom niezbyt skomplikowany deser. Przygotowanie deseru możemy rozłożyć na raty. Ciasto kruche możemy przygotować dzień wcześniej. Podobnie możemy postąpić z galaretką z mango, dzień wcześniej możemy przygotować galaretkę i wyciąć z niej kulki. Tym sposobem połowę pracy mamy za sobą(...)się nad jego smakiem… i o to chodzi! Tartaletki pięknie się prezentują ozdobione jadalnymi kwiatkami, np. begonią wiecznie kwitnącą, która ma chrupiące płatki o zaskakująco kwaśnym smaku. *** Składniki CIASTO KRUCHE 200 g mąki pszennej 120 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko GALARETKA MANGO 500 g miąższu z mango (2 średniej wielkości owoce) 20 ml soku z cytryny
Tajemnice Smakupolecam moją Kostkę Świąteczną . Pasuje na wszelkie uroczystości rodzinne i jak na ciasto warstwowe jest dość szybkie i łatwe w przygotowaniu. Ciasto Kostka Świąteczna składa się z warstwy kruchego ciasta, brzoskwiń, budyniu pomarańczowego, kremu z mascarpone i najlepszej domowej bezy. Warto pamiętać, ze kruche ciasto oraz bezy można przygotować 1-2 dni wcześniej. Kruche ciasto można(...)nadzieniem posmakuje każdemu fanowi słodkich, warstwowych wypieków z kremem. Polecam ten deser na Boże Narodzenie, na imieniny, urodziny i wszelkie spotkania rodzinne. Smacznego:) Przepis na Ciasto Kostka Świąteczna: kruche ciasto: 300 g mąki, 200 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, 3 żółtka, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia budyń pomarańczowy: 3 opakowania budyniu waniliowego (każdy
Lekcje w kuchniprzygotować taki krem bez żelatyny czy śmietan-fixów to zajrzyjcie do poniższego przepisu. Zachęcam do przygotowania! Składniki na prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm: kruche ciasto 4 żółtka (rozmiar M) 1/2 kostki masła (100 g) 1 czubata szklanka mąki pszennej (150 g) 2 czubate łyżki cukru pudru (30 g) 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki(...)kruchy spód . Schłodzone masło pokroić na mniejsze kawałki. Do masła wsypać cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i wlać żółtka. Za pomocą dłoni bądź robota kuchennego szybko wyrobić kruche ciasto. Następnie włożyć je do woreczka i wstawić na co najmniej 30 minut do lodówki. Po upływie czasu, ciasto rozwałkować i przełożyć na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Kruche
Ugotowaćdwóch smakach przewodnich: słodkiej masie z orzechów włoskich i lekko kwaskowej nucie czarnej porzeczki. To ciasto to znana już pewnie wszystkim masa z sera gotowanego, tym razem przełożona kruchym ciastem z uprzednio zapiekanymi masami z wyżej wymienionych składników. Jest słodko, sernikowo i świątecznie. Przekładaniec najlepiej smakuje na drugi dzień. Składniki na ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 3 żółtka(...)cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 3 części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Składniki na masę orzechową: ½ szklanki mleka ½ szklanki cukru szklanka zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka kakao Mleko gotujemy z cukrem ok. 4 minuty. Wsypujemy zmielone orzechy i kakao. Gotujemy do zgęstnienia
Domowe ciastajest wszędzie XD). Oczywiście możecie masę makową zrobić sami ( kliknij po przepis) natomiast w tym przepisie gotowa masa sprawdza się genialnie! Po więcej Bożonarodzeniowych wypieków zapraszam TUTAJ . Seromakowiec Składniki: Kruche ciasto: 250 g mąki 125 g masła/margaryny 2 żółtka 1,5 łyżki śmietany 125 g cukru pudru 18 g cukier wanilinowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Sernik(...)masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 850 g masy makowej (u mnie firmy Helio ) cukier puder do oprószenia ciasta Wymiary formy: 37 cm x 24 cm. Najpierw zagniatamy kruche ciasto. Rozpoczynamy od przesiania mąki, Następnie robimy na środku dziurkę i wbijamy do niej żółtka (białek nie wyrzucamy!), dodajemy śmietanę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i śmietanę. Na koniec dodajemy pokrojone
PatiGotujeświąt, czyli wtedy, gdy pomimo objedzenia, nasze oczy przyciąga pięknie wyglądający kawałek ciasta. Czy można się wtedy mu oprzeć? Och, wiadomo, to retoryczne pytanie. Udostępnij Wiśniowa chmurka – składniki Kruche ciasto: 100 g zimnego masła 100 g cukru 200 g mąki pszennej 3 żółtka 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wiśniowa galaretka: 2 galaretki wiśniowe(...)mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki żelatyny Migdałowa beza: 3 białka 150 g drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g płatków migdałowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kruche ciasto: Na stolnicę wsypać przesianą mąkę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać nożem. Wsypać cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Wlać żółtka oraz – jeśli trzeba – wodę, krótko wyrobić
niecodziennikparyRogaliki kruche nadziewane masą makową z migdałami, powstały przypadkiem, zaskoczyły mnie tak bardzo smakiem i teksturą ciasta kruchego. To chyba moje najlepsze kruche rogaliki, jakie do tej pory zrobiłam. Nie miałam ich w planie robić, jako świąteczny wypiek ale miałam zamrożoną masę z białego maku i marcepanu, którą musiałam już wykorzystać. Masa z białego maku z nieprzyzwoitą ilością migdałów(...)namawiać do przygotowania masy z białego maku bo piszę ten post w niedzielę popołudniem, a Święta są już w środę. Jeśli masz gotową masę makową to użyj ją do ciasta kruchego, na które znajdziesz przepis poniżej. Możesz też wykorzystać słoik powideł śliwkowych, nutelli bądź zmiksowane z masłem i cukrem migdały. Czym nadziejesz takie rogaliki to zostawiam już Twojej fantazji. Ciasto
SMYKWKUCHNIDelikatna, puszysta, biała pianka, kruche ciasto i maliny...czyli pomysł na smaczne ciasto. Poniższy wypiek to kruche ciasto przełożone pianką na bazie budyniu i ubitych białek. Warto dodać do niego kwaśne owoce, np. maliny/jeżyny, ponieważ świetnie współgrają ze słodką pianką. Cało ść przed podaniem posypać cukrem pudrem. Składniki na formę 35 x 20 cm: kruche ciasto(...)opakowania budyniu waniliowego bez dodatku cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju rzepakowego/słonecznikowego dodatkowo 300-400 g malin, jeżyn (mrożonych nie rozmrażać!) cukier puder do dekoracji Kruche ciasto Na samym początku przygotować kruche ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodać posiekane masło. Cało ść połączyć ze sobą (za pomocą noża) . Na sam koniec
Ugotować