ciasto kruche - 15116 przepisów (strona:2/1008)

Kruche ciasto z owocami i pianką budyniową 123

function(){var js, pf;pf = document.createElement('script');pf.type = 'text/javascript';if('https:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Kruche ciasto z owocami   i pianką budyniową PRZEPIS /tortownica: śr. 23 cm/ Temperatura pieczenia: 190ºC Czas pieczenia: 35-4 5 min. (bez czasu na podpieczenie spodu) Ciasto kruche 1,5 szkl(...)cukru (dałam 60 g) 1/4 szkl. oleju słonecznikowego Ponadto 250 g świeżych lub mrożonych owoców (maliny, truskawki, wiśnie lub inne dowolne owoce) cukier puder do posypania Przygotowanie Zagnieść ciasto kruche z podanych składników, zwinąć ciasto w kulę, włożyć do torby foliowej i wstawić do zamrażarki aż stwardnieje. Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kruche ciasto z owocami i kokosową kruszonką 150

otworzyłam szafkę w kuchni to zerkała na mnie torebeczka z wiórkami  kokosowymi. Trzeba coś z nich zrobić... Po weryfikacji potrzebnych składników i zawartości mojej spiżarni padło na kruche ciasto z owocami i budyniem.  Przepis zaczerpnęłam ze starego zeszytu Mamy i wzbogaciłam pomysłem Liski na cudowną kokosową kruszonkę.  Ciasto z budyniem śmietankowym wyszło pyszne, ale następnym razem wykorzystam(...)leśne owoce przypomniały mi o lecie, jagody wprost rozpływały się w ustach, a porzeczki przełamywały słodycz kruszonki.. Ale mi się stęskniło za latem... eh... Oto pochwala prostoty czyli: Kruche ciasto z owocami i kokosową kruszonką Składniki na blaszkę 30x20 cm Ciasto: 150 g mąki pszennej, 100 gr mąki krupczatki  150 g masła lub margaryny Kasia 70 g cukru

Mia Cucina Sofieta
Kruche ciasto kokosowo - porzeczkowe 95

Zerwałam z krzaczka ostatnie już porzeczki, niewiele ich było więc nie bardzo wiedziałam co z nimi zrobić;) Jednak szybko przypomniałam sobie o pewnym przepisie, który znalazłam na blogu Oli. Kruche ciasto, konfitura z porzeczek, świeże porzeczki i to wszystko pokryte kruchą kokosową warstwą. Jedno z lepszych kruchych ciast jakie jadłam;)) Polecam! Spód: 200 g mąki pszennej,  125 g margaryny

Z miłości do słodkości
Ciasto kruche z truskawkami 196

Sezon na truskawki trwa, więc na niedzielny deser proponuję ciasto kruche z tymi owocami. Dostępność sezonowych owoców jest świetną okazją, by wykorzystać je do różnych ciast i deserów. Kaprysy pogodowe sprawiają, że trudno jest przewidzieć, jak długo będziemy cieszyć się truskawkami w tym roku, dlatego myślę, że warto wykorzystać je maksymalnie w naszej kuchni. Ciasto kruche z truskawkami Składniki

Smakołyki Bereniki
Tartaletki -ciasto kruche 44

Foremki do tartaletek mam od dłuższego czasu..ale tylko raz piekłam w nich  biszkoptowe tartinki ..no i w końcu przybrałam się do zrobienia w nich ciasta kruchego.., które potem można potem nadziewać czym tylko się chce...u mnie były z bitą śmietaną..ale o tym w następnym wpisie. 1 margaryna 30 dkg mąki 5 dkg cukru 2 łyżki zimnej(...)wody Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać zimną wodę wodę i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę[nie wykładałam ani folii, ani fasolki..nakłułam ciasto widelcem].Piec w temp.190 stopni przez 15 potem zdjąć folię z fasolkami i dopiec ciasto

Moje domowe kucharzenie
Ciasto kruche z rabarbarem 253

Kruche ciasto z rabarbarem. Proste, szybkie w przygotowaniu bez wcześniejszego chłodzenia ciasta w lodówce. W smaku przypominające kruche ciasteczka posypane cukrem :)  Składniki na ciasto : 215 g mąki 125 g masła 100 g cukru  3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: 400 g rabarbaru (3-4 łodygi) 1 łyżka cukru 2- 3 łyżki cukru

Zabawa smakiem
Truskawkowe babeczki na kruchym cieście z zakręconą bezą 95

Dzika tęsknota za latem skłoniła mnie do przygotowania kremu truskawkowego, który choć trochę miał mi przypomnieć smak prawdziwych owoców, uwalanych ziemią i pachnących słońcem. Dalsze wypadki potoczyły się błyskawicznie - kruche ciasto i delikatna beza w takim towarzystwie wypadają idealnie. Deser ze względu na poziom słodkości smakowej i wizualnej doskonały dla dzieci, tych dużych jak najbardziej też! ;) Kruche ciasto(...)jajko + 3 żółtka łyżka mąki ziemniaczanej łyżka oliwy Beza 3 białka 200 g cukru pudru łyżka mąki łyżka octu szczypta soli + barwnik spożywczy      Składniki na kruche ciasto siekamy z grubsza nożem, a następnie szybko zagniatamy ręką. Formujemy kulę, którą zawijamy szczelnie w folię i chłodzimy w lodówce przez 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy

sama złodycz
Kruche ciasto z brzoskwinią i budyniem 273

łyżki lodowatej wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: 3 duże brzoskwinie 3 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 900 ml mleka    Sposób przygotowania: Ciasto kruche:  Mąkę , cukier puder i proszek do pieczenia przesiać i dobrze wymieszać. Zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wszystkie składniki ucieramy na grubą kruszonkę. Następnie dodać żółtka, śmietanę(...)podzielić je na dwie równe części i wstawić do zamrażalnika na 1 - 2 godziny. Masa budyniowa: Ugotować 3 budynie waniliowe na 900 ml mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru. Kruche ciasto z brzoskwinią: Jedną część ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce na całej powierzchni blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiec sam spód

Słodkości i nie tylko
CIASTO KRUCHE Z TRUSKAWKAMI I SEREM 301

kompotu truskawkowego - 50g mąki ziemniaczanej lub ryżowej Przygotowanie: Ciasto: Do miski wsypać obydwie mąki, dodać ksylitol (lub cukier), kawałki zimnego masła i zagnieść mikserem lub rozkruszając między dłońmi kruche ciasto, dodać jajko i szybko zagnieść razem. Uformować kulę, rozpłaszczyć ją i schłodzić w lodówce ok.60 minut. W tym czasie przygotować sobie kruszonkę, masę owocową i masę serową. Blaszkę wyłożoną papierem(...)pieczenia wykleić dokładnie schłodzonym kruchym ciastem, ponakłuwać widelcem i odstawić do lodówki na ok.30 minut. Następnie podpiec w piekarniku ok.30 minut w temp.160*C (termoobieg), na złoty kolor. Wyjąć ciasto ale piekarnika nie wyłączać. Kruszonka: Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść dłońmi lub mieszadłem miksera do połączenia i rozkruszenia składników. Schłodzić w lodówce. Owoce: Truskawki umyć, pokroić na mniejsze

Smaczne Zdrowe
Tradycyjny sernik na kruchym spodzie 51

kruchym spodzie to propozycja deseru, chyba każdy choć raz jadł w życiu. Ciasto jest delikatne w smaku i bardzo puszyste. Wielu z Was przeraża zapewne myśl o przygotowaniu kruchego ciasta. Nie martwcie się to nic trudnego. Zobaczcie…. Składniki na kruche ciasto 1 szklanka mąki 75 g masła 75g cukru 1 jajko Przeczytaj również: Tradycyjny sernik wiedeński Składniki na sernik(...)jajek 1 kg sera na sernik 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Przepis na kruche ciasto Masło dzielimy na mniejsze kawałki i mieszamy z mąką, cukrem i jajkiem. Dokładnie zagniatamy. Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy. Przepis na sernik na kruchym spodzie Twaróg na sernik zmiksuj

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kruche ciasto z rabarbarem i różową pianką 329

Sezon na rabarbar już się kończy, dlatego mam dla Was jeszcze jeden klasyczny wypiek – kruche ciasto z rabarbarem w stylu pleśniaka – do tego delikatna, różowa, malinowa pianka. Typowo wiosenne ciasto. Jeśli rabarbar to nie wasza bajka, doskonale nadadzą się do niego także maliny, wiśnie czy porzeczki. To jeden z tych wypieków, które po prostu trzeba popełnić. Malinowa pianka(...)Piankę przekładamy na wystudzony spód. Na wierzch delikatnie wykładamy rabarbar. Ścieramy na tarce jarzynowej ciasto z zamrażarki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 40 minut. Wystudzone kruche ciasto z rabarbarem możemy posypać cukrem pudrem. Post Kruche ciasto z rabarbarem i różową pianką pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Kruche ciasto z malinami i pianką budyniową 102

Pyszne, kruche ciasto z duuuużą ilością malin :) Czy Wam też kruche ciasta z owocami najbardziej smakują na drugi, trzeci dzień? Kruche ciasto z malinami i pianką budyniowąSkładniki na standardową blachę do pieczenia Kruche ciasto 3 szklanki mąki5 żółtek1/2 szklanki cukru3/4 kostki masła (150 g)cukier wanilinowy (15 g)2 łyżeczki proszku do pieczeniaPianka budyniowa2(...)Żółtka ucieramy/miksujemy z cukrem i cukrem pudrem. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy razem z mąką. Dodajemy żółtka utarte z cukrem i wyrabiamy kruche ciasto. Owijamy je w folie spożywczą i wkładamy do lodówki, aby się odrobinę schłodziło.  Maliny myjemy i odsączamy na sitku.Wyciągamy ciasto z lodówki. 2/3 ciasta ugniatamy dłońmi/rozwa

Ivka w kuchni
Kruche ciasto z truskawkami 69

Czas na świeże  truskawki idealny, dlatego  dziś smaczne, kruche  ciasto z truskawkami. Polecam! SKŁADNIKI: Kruche ciasto  1/2 kilograma mąki 1 margaryna 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru 5 zółtek łyżka smalcu ok 1 kg. truskawek Piana z białek Białka z pięciu jaj ok. szklanka cukru  kryształ -ubić. WYKONANIE: Mąką połączyć z proszkiem

W kuchennym oknie Ewy
SEKRETY UDANEGO CIASTA KRUCHEGO 100

Ciasto kruche to doskonała podstawa ciast owocowych, serników, mazurków, tart i ciasteczek. Jest sporządzane bez dodatków środków spulchniających. Jego cechą charakterystyczną jest kruchość, uzyskana dzięki dużej ilości tłuszczu. Podstawowymi składnikami ciasta kruchego są: maka, tłuszcz, cukier, żółtka i czasami śmietana. Przygotowując kruche ciasto, powinno się zachować następujące proporcje wagowe: jedna część cukru, dwie części tłuszczu i trzy części mąki(...)Najlepszym tłuszczem do sporządzania ciasta kruchego jest masło. Można używać 1/2 masła i 1/2 mlecznej margaryny, albo 52/3 masła i 1/2 smalcu lub samą margarynę.  Żółtka dodaje się surowe lub ugotowane. Te ostatnie zwiększają kruchość ciasta.  Ilość cukru w dużej mierze zależy od upodobań kulinarnych. Przyjęło się jednak, że nie powinno być go więcej niż

Ciastka - domowe słodkości
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką 351

się właśnie zastanawiam, gdzie ja byłam, że tego ciasta nigdy nie zrobiłam? Coś mi się zdaje, że ta niebiańską rozkosz znają wszyscy, oprócz mnie. Powiem tylko, że ciasto wyszło ekstra, mega, super kruche (nie dziwota(...)dałam 4 żółtka), a budyniowa lekka jak chmurka masa sama rozpuszczała się w ustach.  Tym, którzy jeszcze nie… to polecam bardzo… u mnie zniknęło w przeciągu 30 minut) Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką Składniki na tortownicę 23cm: Kruche ciasto: 200g mąki pszennej 150 g mąki krupczatki lub semoliny 200g zimnego masła/ margaryny 90g cukru pudru 4 żółtka

Mia Cucina Sofieta