Zbliżają się święta - czas magii, czas dla rodziny, czas wspomnień... Nie może więc zabraknąć u nas pierwiastka bardzo bliskiej osoby, która odeszła od nas w 2005
Wypisz Wymalujwarto. Mniam!Co do mazurków, to jeszcze się nie zdecydowałam. Jakoś nie do końca mnie do siebie przekonują - jadłam pyszne, ale też przesłodzone i mdłe, na twardym, a nie kruchym cieście... Robiłam raz czy dwa, wyszły niezłe, ale strasznie słodkie, i niby chciałam spróbować znowu, ale jakoś tak... Nie wyszło... Widziałam jednak mnóstwo przepisów na niestandardowe czy też nietradycyjne mazurki(...)delikatny. Warstwy te komponują się ze sobą znakomicie, każdy kęs to czysta rozkosz. A żeby całość nieco ożywić, wierzch udekorowałam pestkami granatu. Słodko-kwaśne i soczyste, wspaniale uzupełniają czekoladowość ciasta. W dodatku ich czerwień świetnie komponuje się z całością wizualnie. Koniecznie musicie spróbować - ten sernik bowiem to czysta rozkosz dla podniebienia.Generalnie przygotowałam go z głowy, tylko przepis na mus wzięłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś zapraszam na pierwsze październikowe ciasto. No i jesień. Wprawdzie nawet słoneczna, ale za to zimna- człowiek jakoś tak naturalnie przeprasza się ze swetrami, grzejącymi kocykami
les mirabellesHumor nie dopisuje? czekolada dobra na wszystko:) bo jak mus to mus, trzeba go poprawić. Postanowiłam dzisiaj poratować trochę przyjaciółkę i poprawić jej nastrój czymś czekoladowym
ciastkarnia na kruchym spodziecukru pudru 125 g masła (margaryny) 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 3-4 duże jabłka (najlepsze są miękkie np. lobo) cukier olej do smażenia Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i wysypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, żółtka i śmietanę, wyrabiamy za pomocą noża (kroimy(...)długo, aż uzyskamy coś na kształt kruszonki), a następnie szybko wyrabiamy dłońmi (jeśli nie chce się skleić dodajemy trochę kwaśnej śmietany). Wkładamy do lodówki na 60 minut. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na 4 części (jeśli chcemy mieć duże ciastka) lub 6 części (wtedy uzyskamy ciastka wielkości dłoni
Rozpustne gotowanieBezglutenowe babeczki piernikowe są modyfikacją naszych ulubionych muffinek z batata. Aby były bardziej piernikowo-świąteczne dodałyśmy do nich przyprawy korzenne i karob. Dzieci chciały koniecznie
głodny alergikWszystko zaczęło się zeszłej soboty, gdy postanowiliśmy udać się na zakupy do nowo otwartego przybytku. Reklamy zachęcały ogromnie, a że akurat było po drodze z pracy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeW końcu udało mi się wyprodukować sernik od początku do końca samodzielnie. Sama kupiłam mleko, no dobrze ja tylko ono samo się skwasiło ale ja już
ciastkarnia na kruchym spodziewaniliowego 450 ml soku z jabłek 250 ml białego wina 150 g cukru Ponadto: 1 kg jabłek około 1/2 łyżeczki kardamonu Sposób przyrządzania: Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 części, mniejszą i większą. Większą część zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około pół godziny, a z mniejszą postąpić tak samo, tylko że schłodzić w zamrażalce(...)kardamonem i wymieszać. Większą częścią ciasta wylepić formę (około 36 x 24 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Na spód ułożyć starte jabłka i wylać gorący budyń. Na budyń zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszą część ciasta. Piec 50 minut w temperaturze 190ºC. Można podawać zarówno na ciepło z lodami i bitą śmietaną jak i na zimno. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychkruche rogaliki . Lub posmarować nią drożdżówkę i zapiec . Albo udekorować migdałowe włoskie ciasteczka . Ewentualnie dodać do szarlotty . Możemy płatków dodać do kremu, który uświetni ptysie albo czekoladowe ciasto . Podnieść kruche ciastka lub skandynawskie bułeczki na następny poziom smaku, dodając do nich płatki. Albo zrobić własną wodę różaną, która zaromatyzuje magdalenki . Możemy je wypić w lemoniadzie , smuszi czy nalewce . Mogą być(...)relaksacyjna kąpiel z dodatkiem róż? Macie już swojego faworyta? Jeśli nie to dorzucam jeszcze jeden pomysł- ciasto z dodatkiem jogurtu greckiego. Pyszne, delikatne, bardzo wilgotne i przepięknie pachnące różą. Takie, które kocha się od pierwszego wgryzienia się w waniliowo różaną gąbkę. JOGURTOWE CIASTO Z RÓŻĄ (oryginalna wersja z cynamonem do sprawdzenia u creme de la crumb) Normal
les mirabellesbyła Aggie i jej domowa pizza. Okazała się strzałem w dziesiątkę! Wszyscy w domu zajadali się nią ze smakiem. Krucha, ale jednocześnie delikatna i miękka. Musicie jej spróbować :) Przepis nieco zmodyfikowałam, ale myślę, że Aggie nie obrazi się ;)Składniki ciasta na dwie duże pizze:5 dkg drożdży,3 łyżki oleju lub oliwy,1 łyżka cukru,1 szklanka ciepłej wody(...)naczyniu. Wlać do nich płynne składniki i dokładnie zagnieść ciasto. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzać (wraz z blachą, na której będzie się piekła pizza) do temperatury 250 stopni. Połowę ciasta dłońmi nasmarowanymi olejem, rozłożyć na papierze do pieczenia. Olej na powierzchni ciasta nada mu chrupkości.Ciasto posmarować sosem pomidorowym i rozłożyć ulubione składniki - pamiętając, aby większa
Codzienna kuchnia niecodziennawypróbowali. Ciasto: 600g mąki, 200g cukru 1 łyżeczka sody, 1 proszek do pieczenia (15g), 100g masła, 200ml letniego mleka, 2 jajka, szczypta soli, Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, a następnie chłodzimy je w lodówce przez co najmniej godzinę. Po wyjęciu dzielimy na 6 równych części. 2 z nich rozwałkowujemy na wielkość blaszki (moja(...)cukrem i miodem do białości, a następnie mieszamy z makiem. Białka ubijamy na sztywną pianę i również mieszamy z makiem. Na koniec dodajemy kilka kropel olejku i bakalie, ciasto z nimi lepiej smakuje ale trudno się rozsmarowuje masę makową na plackach. Krem budyniowy: 2 szklanki mleka, 2 łyżeczki cukru z wanilią, ½ szklanki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki
Cynamonowe szczęściekruche, jak powinno (jeśli macie robota kuchennego do wyrabiania ciasta, to będzie to najlepszy wybór, gdyż nie ogrzeje Wam ciasta). Kiedy powstanie coś w rodzaju piasku, dolewamy 1 łyżkę zimnej wody i szybko ugniatamy ciasto do połączenia składników, tak aby uzyskać jednolitą masę. Można dodać jeszcze 1 łyżkę wody, jeśli masa nadal rozsypuje nam się w rękach. Gotowe ciasto formujemy(...)się on kleił do ciasta). Jeśli boki ciasta będą Wam się „rozdwajać” podczas wałkowania, to posklejacie je ze sobą palcami. 4. FARSZ + SKŁADANIE CIASTA (5 min) Rozwałkowane ciasto posypujemy cukrem (ok. 1 łyżką), a na sam środek wsypujemy owoce, formując z nich małą, płaską górkę i zostawiamy ok. 3 cm wolnego miejsca po bokach. Ciasto nakładamy na owoce, sklejając
Nerds KitchenBeza Pavlova to bardzo popularny tort bezowy, bardzo efektowny z wyglądu. Lekka forma bezy nawiązuje do zwiewności, lekkości rosyjskiej primabaleriny Pavlovej. Beza Pavlova idealnie nadaje się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTak, wiem, jestem monotematyczna. Nie da się ukryć. Nic jednak nie poradzę na to, że rabarbar uwielbiam, i staram się nim nacieszyć na zapas. Truskawki, odkąd
Pożeraczka, czyli raz adobrze