ciasto kruche ze śmietaną - 1001 przepisów (strona:60/67)

Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? 301

podwoi swoją objętość. W jakiej temperaturze piec ciasto drożdżowe? Optymalną temperaturą dla chleba jest zakres 220-250 stopni Celsjusza. Bułkom i ciastom wystarczy 170-180 stopni. Wyrabianie ciasta Ciasto drożdżowe lubi nasze dłonie. Lubi też hak z miksera, jeśli ktoś do wyrabiania cist używa takowego. Ja wolę robić to dłońmi. Ciasto należy zagniatać, rozciągać, składać i ponownie zagniatać. Nie zaszkodzi(...)zagniatania w cieście uwalnia się gluten, który sprawia, że po upieczeniu ciasto jest miękkie, delikatne i nie kruszy się. Jajka Jedni mówią, że dodatek jajek jest tylko "kosmetyczny", gdyż zapewnia ciastu ładny kolor. Inni, że bez jajek ciasto drożdżowe nie istnieje. Na pewno dodatek jajek podniesie wartość odżywczą ciasta. Z moich własnych obserwacji wynika, że są ciasta drożdżowe, które

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta z musem z mango i borówkami 202

Miał być post o tym, jak bardzo faceci i ich zabawki są beznadziejni. O tym, jak kilometry kabli, miliony pudełek, śrubokrętów i niezbędnych do życia wtyczek

ladykitchen
108. Odrobina lata, czyli tort bezowy z malinowym kremem i owocami 333

Na dworze ciągle mróz, ale też coraz więcej okazji do świętowania. Dziś na przykład są Mikołajki... Byliście grzeczni, wyczyściliście buty i Mikołaj zostawił Wam prezent czy

Symfonia Smaków