ciasto krówka - 942 przepisów (strona:38/63)

Skubaniec, czyli szybki kruchy placek z budyniem i owocami z dodatkiem lodów 226

ciasto robię "od zawsze". Przepis mam zapisany w zeszycie, który założyłam mając chyba 11 lat :) Dziś przepisy mam najczęściej zapisane w komputerze lub wydrukowane, jednak największym sentymentem darzę właśnie te z zeszytu - najstarsze i ponadczasowe, nie poddające się modom. Składniki: kostka(...)margaryny , około pół kilograma mąki , 4 żółtka , 3 łyżki cukru , 2 budynie (ja użyłam o smaku krówki), 3 łyżki masła , 4 białka , 3/4 szklanki cukru pudru , dowolne owoce . Mąkę przesiać, dodać margarynę, żółtka i cukier. Zagnieść sprężyste ciasto. Zawinąć w woreczek i odłożyć do lodówki na około pół godziny.  Dużą, płaską blachę wyłożyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
SZYSZKI,KULECZKI Z RYŻU PREPAROWANEGO 194

Mój przysmak z dzieciństwa :).Pamiętam jak moja mama robiła je z krówek lub irysów z dodatkiem czekolady i masła.Dzisiaj proponuję Wam połączenie masy kajmakowej z gorzką czekoladą i masłem.Czy może być prościej?Tylko trzy składniki + ryż preparowany.Ja dodatkowo jeszcze dodałam parę kropel amaretto (można dodać olejek rumowy).Zapraszam :).  SKŁADNIKI 400 g masy kajmakowej 12--150g ryżu(...)preparowanego 100g gorzkiej czekolady 120g masła parę kropel amaretto lub rumowy olejek do ciast WYKONANIE Wykonanie takich szyszek jest bardzo proste.Do rondelka wkładamy masę kajmakową,połamaną czekoladę i masło i podgrzewamy do rozpuszczenia się składników.Pilnujemy żeby masa się nie przypaliła. Kiedy masa będzie płynna zdejmujemy z ognia mieszamy i dodajemy amaretto lub olejek rumowy mieszamy.Następnie dodajemy ryż partiami

Mała w garnku miesza
Gofry z bitą śmietaną, sosem krówkowym i orzeszkami. 237

śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku Sos krówkowy: 30 dag cukierków krówek 4 łyżki mleka Dodatkowo: 10 dag orzeszków ziemnych Wykonanie: 1. Gofry: Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, olej, proszek do pieczenia i mleko, dokładnie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie pieczemy gofry w rozgrzanej gofrownicy. Studzimy. 2. Orzeszki(...)ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. 4. Sos krówkowy: Do garnka dajemy mleko i zagotowujemy, następnie wrzucamy krówki i gotujemy do rozpuszczenia się krówek na bardzo małym ogniu cały czas mieszamy. Gotowy sos będzie jednolity i gęsty. Sos lekko studzimy. Przestudzony sos przekładamy do rękawa cukierniczego. 5. Dekorowanie

Izabelawkuchni
Piegowaty wieniec 239

Piegowaty wieniec, to ciasto w kropki, ten z dodatkiem maku. Bardzo delikatne, puszyste i elegancko wyglądające :) Do tego polane karmelem, a właściwie krówką i posypane kolorowymi bakaliami po prostu kusi by je skonsumować . Polecam. Składniki: 1 szklanka białek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki masła (250g(...)ubijam na sztywną pianę dodając  porcjami cukier. Obie mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia i łączę z pianą z białek delikatnie mieszając. Masło rozpuszczam, przestudzę i dodaję do ciasta, następnie dolewam letnie mleko na końcu wsypuję suchy mak i wszystko szybko ze sobą mieszam. Ciasto przekładam do foremki do wieńca i wstawiam do piekarnika nagrzanego

Ciasteczkowy Potwór
Dyniowe muffiny o smaku krówek 169

kryją w sobie sos toffi, dzięki czemu mają smak krówek, a dodatek dyniowego puree sprawia, że nawet 3 dnia, bo dziś rano zjadłam jedną uchowana nadal są mięciutkie i świeże jak w dniu upieczenia, co jest ewenementem, bo z tego typu wypiekami jest gorzej niż z drożdżowym ciastem, zazwyczaj na drugi dzień można nimi gwoździe wbijać. Dodam tylko(...)sodę. wymieszaj, ale tylko do połączenia się składników. Foremki do babeczki napełnij do 2/3 ciastem. Piecz 20-25 minut. U mnie wyszło 6 sztuk., bo mam ciut większe i grubsze foremki, więc piekłam dokładnie 25 minut. Smacznego!   Artykuł Dyniowe muffiny o smaku krówek pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
KRÓWKOWE CIASTO Z BANANAMI 466

Przepis na  szybkie w przygotowaniu,  pyszne ciasto krówkowe z bananami i orzechami włoskimi. Na spodzie herbatnikowym z kremem mascarpone, bez pieczenia. Ciasto jest rewelacyjne

RITA food channel
CIASTECZKA MAŚLANO-KAROBOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 229

zdrowe: bez pszenicy, bez cukru. Wersji tych ciasteczek bywało już u nas sporo, zamiast karobu można oczywiście dodać kakao. Można wykorzystać kawałki czekolad np.z jajek niespodzianek, które wwałkowujemy w ciasto (po upieczeniu super chrupią). Na co tylko mamy ochotę. Polecam, ciasteczka można przechowywać w metalowej puszce do kilkunastu dni. Składniki: - 550g mąki orkiszowej białej, u mnie typ750 - 350g zimnego masła(...)łyżeczki karobu (lub kakao) - u mnie płatki czekoladowe bez cukru (nie trzeba) - dowolne dodatki, np.kawałki czekolady, kawałki krówek, itp. W misie miksera umieścić mąkę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, jajko, wsypać ksylitol i ksylitol z wanilią i zagnieść kruche ciasto. Można zagnieść ciasto ręcznie. Mnie wyręcza w tej czynności mikser. Otrzymane ciasto podzielić na 3 części. Dwie zostawiamy

Smaczne Zdrowe
NIEBIAŃSKI CHŁÓD 245

Przepyszne ciasto bez pieczenia , najlepsze po dwóch dniach . Niestety nie gwarantuje, że tyle wytrzyma .    Moje zdjęcia nie są niestety rewelacyjne, ciasto było robione na święta a mnie rozłożyła choroba. Nie miałam siły ani motywacji na lepszą jakość 🙈😭 Dopiero wracam do świata żywych . Ciasto jest tak pyszne,że musiało tutaj trafić . Składniki: 1 duża paczka krakersów 2 duże paczki(...)mikserem z masłem na gładką masę i wykładamy na herbatniki. Masę przykrywamy kolejną warstwą ciastek.  Na to nakładamy krówkę z puszki. Układamy krakersy i smarujemy je dżemem porzeczkowym. Schłodzoną kremówkę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru i wykładamy na ciasto.  Na koniec posypujemy prażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Muszą być już ostudzone.  Ciasto wstawiamy do lodówki

Niespełnione zdolności kulinarne
Polewa toffi do dekoracji ciast. 172

Składniki : 15 dkg cukierków ''krówek'' 3/4 szklanki śmietany kremówki Sposób wykonania :  Śmietanę wlej do małego rondelka. Krówki połam na kawałki, wsyp do śmietany. Rozpuść na małym ogniu, ciągle powoli mieszając. Letnią polewą oblej ciasto i pozostaw do wystygnięcia.   Polewa ta doskonale nadaje się do dekoracji wielkanocnych babek, babeczek i mazurków.  Do polewy możemy dodać 3-4 łyżki

Przepisy i porady kulinarne
Sernik z dynią i polewą o smaku toffi 205

połączenie;) A, że miałam jeszcze dynię, postanowiłam przepis od razu wypróbować. Okazało się, że w smaku w ogóle nie czuć dyni, jedynie nadaje ona ciastu piękny żółty kolor. Polewa idealnie pasuje - o smaku krówki, lekko ciągnąca... Pycha! Inspiracja Spód: 200g herbatników,  125g masła lub margaryny,  szczypta cynamonu. Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Dodać cynamon oraz stopione masło(...)mieszać, aż się rozpuści. Wlać śmietankę, dodać nasiona z laski wanilii. Gotować ok. 10 minut, aż masa zgęstnieje, często mieszając.  Lekko ostudzić i wylać na wierzch sernika.  Ciasto przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości
Rogaliki z Super krówką i serem. 353

cukrem waniliowym,budyniem i jajkiem. Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze raz zagnieść. Ciasto rozwałkować dość cienko, następnie za pomocą talerzyka wyciąć koło i podzielić na 8 równych części, na na każdym trójkącie rozsmarować ser i ułożyć na nim krówkę, zwijać od szerszego boku.  Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie posmarować mlekiem

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto 3BIT na kakaowych ciastkach 387

mnie przepis trafił jakieś 3-4 lata temu bez nazwy. Dopiero po jakimś czasie ktoś mi powiedział, że robione jest na wzór słynnego ciasteczka.  Pierwszy raz to ciasto jadłam u sąsiadki, a kiedy poprosiłam o przepis, sąsiad śmiał się, że jest to pradawna receptura praprapradziadka przekazywana z pokolenia na pokolenie i każdy spoza rodziny, kto ją pozna, będzie musiał(...)niewielkich obrotach. Śmietanę ubić ze "Śnieżką". Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać warstwowo: - herbatniki, - krówka - najlepiej troszkę w rondelku ją podtopić, żeby była płynniejsza - herbatniki, - masa budyniowa, - herbatniki. - bita śmietana. Na wierzchu zetrzeć na grubej tarce jarzynowej wafelki. Ciasto włożyć do lodówki na przynajmniej kilka godzin... i uzbroić się w cierpliwość ;) Nam tej cierpliwości zabrakło...ciasto

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mini babki z czekoladową krówką 213

nadchodzące święta. Doskonale sprawdzą się jako szybka słodka alternatywa na świąteczny stół. W morzu przygotowań czasem takie szybkie wypieki okazują się najlepsze Do przygotowania moich mini babek z czekoladową krówką wykorzystałam pyszne produkty Helio . Produkty Helio cenię od lat. Tym razem zagościły w mojej kuchni w ramach świątecznej współpracy z Helio. Już jakiś czas temu pokazywałam Wam na Facebook moją(...)środkowym poziomi piekarnika nagrzanego do 180 stopni do tzw. suchego patyczka (wbitego w ciasto). Czas pieczenia będzie różny w zależności od wielkości foremek i piekarnika – około 25-30 minut. Upieczone mini babki oblewamy mleczną polewą i posypujemy płatkami migdałowymi. Mini babki z czekoladową krówką Smacznego

Słodkie okruszki
3bit bez pieczenia 217

Składniki (na dużą blachę): 4 opakowania herbatników po 150g, masa kajmakowa krówka 510 g, 2 budynie waniliowe z dodatkiem wanilii, 700 ml mleka 3 łyżki cukru, 220 g masła , 500 g śmietany 36%, Śnieżka do bitej śmietany, 100g gorzkiej czekolady. Przygotowanie: Budynie rozpuszczamy w 200 ml mleka. Pozostałą część zagotowujemy. Dodajemy budyń, cukier i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy(...)warstwę herbatników. Na nich układamy masę budyniową, którą posypujemy pozostałymi rozkruszonymi herbatnikami. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem Śnieżki. Wykładamy na pokruszone herbatniki. Czekoladę ścieramy na tartce. Posypujemy całe ciasto. Wstawiamy do lodówki

Lena Gotuje