Mazurek z pianką kawową skradł moje serce. Kruche ciasto, spora dawka kofeiny no i słodka beza naszpikowana migdałami i skórką pomarańczową – po prostu pycha! Mazurek z pianką kawową Składniki: Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła/margaryny 2 żółtka 2 płaskie łyżki śmietany 18% 75 g cukru pudru opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)koniec cały czas ucierając dolewamy cienkim strumieniem wystudzoną żelatynę z kawą. Kruche ciasta przekładamy tężejącą masą. Na samej górze układamy ciasto z bezą (oczywiście bezą do góry). Pozostawiamy do stężenia w zimnym miejscu. Smacznego Artykuł Mazurek z pianką kawową pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeJest kawoszem, więc musiałam przygotować coś pod kawową nutę;) Kopiko wiśniowe to miodowe ciacho, które pod wpływem nasączenia wiśniową nalewką rozpuszcza się w ustach… Całość przełożona kremem na bazie kawy rozpuszczalnej wykończona słodziutkimi wisienkami w cukrze. Bardzo tortowe, słodkie, najlepsze na drugi dzień. Mam nadzieję, że skorzystacie z przepisu;) Składniki na ciasto miodowe: 50 dag mąki(...)pszennej 2 jaja 10 dag margaryny 4 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 30 dag cukru pudru Składniki dokładnie mieszamy i zarabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Każdą pieczemy 20 minut w temp. 200 stopni. Studzimy. Składniki na masę kawową: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 500 ml mleka 2 czubate łyżki dobrej kawy rozpuszczalnej 1 szklanka cukru
Domowe ciastaciasta drożdżowego ma specjalny hak, który jest odpowiednio wyprofilowany (ma kształt- spiralki). Ciasto jest świetnie wyrobione i ma idealną konsystencję. Mikser idealnie zastępuje ręczne wrabianie ciasta. Bardzo dobrze zbiera ciasto ze ścianek misy i dzięki niemu oszczędzam czas. Mikser ma 900W mocy co sprawia, że jest jednym z najmocniejszych tego typu urządzeń dostępnych na rynku, w które możemy wyposażyć naszą(...)być jasna i kremowa. Następnie, ciągle mieszając, powoli wlewać ostygniętą masę kawową. Na końcu dodać śmietankę kremówkę i wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników. 12. Na nasączone ciasto w tortownicy wyłożyć połowę kawowego kremu. Przykryć go drugim krążkiem ciasta, nasączyć połową pozostałego ponczu i wyłożyć resztę kawowego kremu. 13. Na krem położyć ostatni krążek ciasta i nasączyć go ponczem. Tort
Mała Cukierenkaciasta drożdżowego ma specjalny hak, który jest odpowiednio wyprofilowany (ma kształt- spiralki). Ciasto jest świetnie wyrobione i ma idealną konsystencję. Robot idealnie zastępuje ręczne wrabianie ciasta. Bardzo dobrze zbiera ciasto ze ścianek misy i dzięki niemu oszczędzam czas. Robot ma 900W mocy co sprawia, że jest jednym z najmocniejszych tego typu urządzeń dostępnych na rynku, w które możemy wyposażyć naszą(...)być jasna i kremowa. Następnie, ciągle mieszając, powoli wlewać ostygniętą masę kawową. Na końcu dodać śmietankę kremówkę i wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników. 12. Na nasączone ciasto w tortownicy wyłożyć połowę kawowego kremu. Przykryć go drugim krążkiem ciasta, nasączyć połową pozostałego ponczu i wyłożyć resztę kawowego kremu. 13. Na krem położyć ostatni krążek ciasta i nasączyć go ponczem. Tort
Mała CukierenkaUwielbiam wszystko co orzechowe – wszelkie torty, ciasta i ciasteczka. To ciasto wyszło wyśmienicie i wszystkim bardzo smakowało, ale…. nie obyło się bez komplikacji, które na tamten moment lekko zszargały mi nerwy;) Tak naprawdę ciasto to miało wyglądać zupełnie inaczej, ale użyłam mniejszej blaszki i wyrosło jak oszalałe. Postanowiłam więc przekroić ciasto orzechowe na pół, a biszkopt zamiast(...)ciasto (a w smaku jest obłędne), to miejcie na uwadze, że coś takiego może i Wam się przytrafić. Wtedy głowa do góry, polewa czekoladowa zrobi swoje;) A jeżeli równie mocno lubicie orzechowe smaki, polecam Wam również inne przepisy z orzechami w roli głównej: Łącki przekładaniec Sernik orzechowo-kajmakowy z jabłkami Orzechowe choinki z ciasta francuskiego Ciasto kawowo-orzechowe z kawową
Smaki Na Talerzumiksowanych składników dodawać na przemian mąkę i mleko. Utartą masę podzielić na 3 części. Do jednej dodać kawę, do drugiej kakao. Foremkę (8x27cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto kakaowe, kawowe a na górę waniliowe. Ciasto naciąć nożem przez środek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec ok 50 minut, do tzw suchego patyczka. Przed podaniem posypać cukrem
Smakołyki AsiLubicie kawę? Macie nadmiar mleka w proszku? Jeśli odpowiedzi na te pytania są twierdzące - czas na zarzucenie diety i przygotowanie ciasta cappuccino. Przepysznie delikatne z kawowym posmakiem ciasto sprawdzi się dla każdego amatora tych smaków. Przepis został zaczerpnięty od Ewy Wachowicz - z drobnymi moimi zmianami. Smacznego! Składniki: BISZKOPT: 6 jajek szczypta soli 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej
psgotujemyMieszamy powoli, szpatułką, uważając, by piana nie opadła. Piekarnik nagrzewamy do 170 ºC. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy przez ok. 20 min lub do suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Zimne przekrawamy na dwa blaty. Krem kawowy: Kawę rozpuszczamy w mleku i całość podgrzewamy. Od razu po zagotowaniu zestawiamy z ognia. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy skrobię(...)będzie spód. Wódkę, wodę oraz kawę dokładnie łączymy. Połową nasączamy pierwszy blat, który następnie smarujemy jeszcze konfiturą żurawinową. Na to wykładamy krem kawowy, wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem ciasta. Nasączamy resztą kawowej mikstury, rozsmarowujemy krem śmietankowy. Posypujemy prażonymi wiórkami i dekorujemy żurawiną. Schładzamy w lodówce co najmniej 4 godzimy lub całą noc. Kroimy dopiero dobrze schłodzone. Przechowujemy w lodówce
Ratunku obiadDawno nie było ciacha z galaretkowym wykończeniem, więc: voila! Mój najnowszy wypiek „Delicja Kawowa”. Miękki i puchaty dwukolorowy biszkopt z wyczuwalnym akcentem kawy… I to skryła
Domowe ciastaKruchy tort kawowy to tort idealny. Delikatne, rozpływające się blaty, przełożone lekkim kremem kawowym, a wszystko podkreślone cierpką nutą galaretki porzeczkowej. Czego chcieć więcej? :) Polecam przepis na wykwintny i niezwykle pyszny kruchy tort kawowy. Składniki na ciasto kruche Jest to przepis na małą tortownicę o średnicy 20 cm. 40 dag mąki krupczatki 20 dag zimnego masła(...)ciasta kruchego. Gdy powstaną grudki dodajemy żółtka i szybko zarabiamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i na minimum 2 godziny wstawiamy do lodówki. Ciasto może chłodzić się nawet całą noc. Zimne ciasto dzielimy na 5 części. Z każdej przygotowujemy blat o średnicy ok. 20 cm i układamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem. Piekarnik
KorniszonkiInspirację na to ciasto znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów „ Zjem to „. Muszę powiedzieć, że wyszło takie, jak się spodziewałam – wspaniałe! Jestem ogromną fanką kawowych smaków w wypiekach. Szczególnie wtedy, kiedy przeplatają się one ze słodkim(...)akcentem, w tym wypadku z masą kajmakową. Jeśli szukacie ciasta na specjalne okazje, ciasta na święta, czy rodzinne uroczystości, to zdecydowanie polecam Wam ciasto Frappuccino. Całościowo komponuje się idealnie. Dla mnie to mocne 9/10! Jeżeli lubisz połączenie kawy i kajmaku w wypiekach, to koniecznie zobacz też przepis na ciasto kajmakowo-kawowe na jasnym biszkopcie. Biszkopt: 4 jajka
Smaki Na Talerzuprosciutto z szałwią i kremowym makaronem z pistacjami Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą Deser Bułeczki wielkanocne Babka z jabłkami i orzechami Najlepsze brownie na świecie Mazurek różano-kawowy Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy z Nutellą Sernik chałwowy Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą Mazurek podwójnie(...)Mazurek królewski z białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Czekoladowe ciasto z białek Podwójnie lukrowana babka kawowa Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto z sosem truskawkowym Bardzo odchudzony sernik Życzę smacznych Świąt Wielkanocnych! Artykuł Zestawienie Wielkanocnych pyszności pochodzi z serwisu
karmelowyproszek, mieszamy delikatnie. Połowę wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (21x37 cm) i pieczemy przez ok 30 minut w 170 st. C. Podobnie postępujemy z drugą połową ciasta. Masa chałwowa: 300 g miękkiego masła 250 g chałwy waniliowej lub orzechowej (dałam orzechową z kawałkami orzechów) 5 żółtek 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżki(...)niego pokruszoną chałwę, a później po łyżce zimnego budyniu i ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Dodatkowo: 16 biszkoptów kakaowych typu "kocie języczki" 150 ml mocnej kawy 30 ml likieru kawowego (lub kieliszek wódki, jeśli akurat nie mamy likieru) 2 galaretki pomarańczowe Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Odkładamy ok 3 łyżek masy, połowę pozostałej wykładamy
Cynamonowe szczęście