ciasto kakaowe - 5049 przepisów (strona:59/337)

Tarta ze śliwką i bezą na kruchym ścieranym kakaowym spodzie 120

tarta której mama nauczyła się piec na kursie. Wystarcza na 4 małe tarty. W domu jej jeszcze same nie robiłyśmy, ale na pewno zrobimy. Składniki : Ciasto kruche ścierane kakaowe: 100 g mąki 60 g masła 3/4 łyżeczki (3,5 g) proszku do pieczenia 25 g cukru 1 żółtko 4 g kakao Beza: 5 białek 250 g cukru wanilia(...)cytryna  Śliwki: 560 g śliwki  (mogą być zarówno, mrożone jak i świeże)  80 g cukru brązowego cynamon   Przygotowanie: Ciasto kruche ścierane kakaowe: Wszystkie produkty sypkie należy połączyć w misce. Wlać do ich żółtko, oraz rozpuszczone i wystudzone masło. Po czym zagnieść szybko ciasto i odstawić do zamrożenia. Zamrożone ciasto wyjąć strzeć

Lili w kuchni
Kostka szwarcwaldzka 282

Kakaowe biszkopty, śmietanowy krem i wyczuwalne wiśnie w każdym kęsie. Z nutą alkoholu sprawdzi się na domowych imprezach. Ciasto foremka 25x36 cm: 6 jajek (M) 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g margaryny Krem: 750 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 2 fixy do śmietany 2 łyżki cukru pudru

VioletoweKucharzenie
Gotowany sernik na herbatnikach. 402

starannie pokrywamy herbatnikami. Wylewamy na herbatniki połowę, gorącej serowej masy. Do pozostałej masy dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Układamy kolejną warstwę herbatników, następnie wlewamy kakaową masę, a następnie nakładamy trzecią warstwę herbatników. Czekamy jak ciasto ostygnie i wkładamy je na około 1 godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy polewę. Cukier gotujemy w połowie szklanki wody aż całość(...)zgęstnieje, zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Masło ucieramy mikserem, a następnie dodajemy powoli masę kakaową, cały czas miksując. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto masą kakaową, a następnie robimy zygzaki z białej czekolady. Sernik trzymamy w lodówce najlepiej przez całą noc, żeby stężał. Smacznego :) Zainspirowała mnie: kuchnia na parterze

Symfonia smakowa
Jogurtowe łaciate ciasto z rababrarem 114

Kolejna odsłona naszego ulubionego ciasta jogurtowego. Tym razem w urocze kakaowe łaty, z rabarbarem i pełnoziarnistą kruszonką. Co za smak! Pod chrupiącą maślaną kruszonką kryje się mięciutkie, puchate i wilgotne ciasto z kawałkami orzeźwiającego rabarbaru. Trudno się od niego oderwać i jak pokazuje doświadczenie, na jednym kawałku się nie skończy.  p.s. Na ciepło z gałką lodów smakowało wyśmienicie! Składniki(...)sodą, wsypać do mokrych składników, wymieszać łyżką (grudki mogą pozostać). Do 1/3 części ciasta dodać kakao i łyżkę jogurtu, wymieszać. Blachę (23x33cm) wyłozyć papierem, wylać 1/3 ciasta białego i całe kakaowe, tworząc kleksy. Na cieście rozłożyć połowę rabarbaru. Na rabarbar wylać pozostałe ciasto, rozsmarować go równomiernie, z wierzchu wyłożyć pozostały rabarbar. Składniki kruszonki rozetrzeć palcami, kruszonką posypać ciasto. Wstawić

Obiad gotowy
Jogurtowe łaciate ciasto z rababrarem 242

Kolejna odsłona naszego ulubionego ciasta jogurtowego. Tym razem w urocze kakaowe łaty, z rabarbarem i pełnoziarnistą kruszonką. Co za smak! Pod chrupiącą maślaną kruszonką kryje się mięciutkie, puchate i wilgotne ciasto z kawałkami orzeźwiającego rabarbaru. Trudno się od niego oderwać i jak pokazuje doświadczenie, na jednym kawałku się nie skończy.  p.s. Na ciepło z gałką lodów smakowało wyśmienicie! Składniki(...)sodą, wsypać do mokrych składników, wymieszać łyżką (grudki mogą pozostać). Do 1/3 części ciasta dodać kakao i łyżkę jogurtu, wymieszać. Blachę (23x33cm) wyłozyć papierem, wylać 1/3 ciasta białego i całe kakaowe, tworząc kleksy. Na cieście rozłożyć połowę rabarbaru. Na rabarbar wylać pozostałe ciasto, rozsmarować go równomiernie, z wierzchu wyłożyć pozostały rabarbar. Składniki kruszonki rozetrzeć palcami, kruszonką posypać ciasto. Wstawić

Obiad gotowy
Snikers vel Gosiak 1898

Internecie funkcjonuje wiele wariantów tego ciasta. My mamy swoją wersję a ciasto nazywa się u nas Gosiak :) Na to pyszne ciasto składają się następujące warstwy: biszkopt kakaowy, krem krówkowy, warstwa biszkoptów, krem o smaku cappucino, warstwa krakersów, orzeszki ziemne, kajmak i pyszna polewa czekoladowa. :) Z takiego połączenia(...)musi powstać dobre ciasto. Snikers vel Gosiak PRZEPIS   /na dużą blachę tzw. "sernikową"/   Temperatura pieczenia biszkoptu kakaowego: 180 o C   Czas pieczenia: 30-35 min.   Ciasto kakaowe   4 jajka 0,5 szkl. cukru  1 szkl. mąki krupczatki  1 łyżeczka proszku do pieczenia  2 łyżki kakao  Białka ubić, dodać cukier, żółtka, mąkę

coolinarnastrefa.blogspot.com
Babka marmurkowa oblana czekoladą 195

wielkanocnym stole baba musi być ! Baba - babka oczywiście ;) Jeśli lubicie wilgotne ciasto, połączenie ciasta jasnego i kakaowego, polecam zrobić babkę marmurkową. Pyszna jest ! Pamiętajcie, żeby do ciemnego ciasta użyć wykorzystać dobre kakao, w tej kwestii nie ma co oszczędzać. Liczy się przecież smak ! Składniki: 12 pełnych łyżek mąki ( krupczatka lub opcjonalnie tortowa ) 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki(...)dodać pianę z białek - wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich wsypać kakao - wymieszać. Do formy na babkę wlać pierwsze ciasto jasne, na nie z kolei - ciasto kakaowe. Babkę piec w 170 stopniach C przez 30 minut, po tym czasie  zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni i piec jeszcze 20-30 minut. Do suchego patyczka. Upieczoną

kolorowotorcikowo
Prosty , torcik śmietankowo kakaowy 181

Prosty , torcik śmietankowo kakaowy Pieczenie ciast średnio mi wychodzi ,to już wiecie ,ale czasami porywam się na łatwiejsze przepisy , żeby rodzince zrobić radochę . Przepis na torcik kakaowo śmietankowy , jest bardzo prosty . Nawet ja nie umiem go schrzanić , chociaż czasami różnie to bywa , wiele zależy od piekarnika itd. Tak więc nie poddawajcie się bo warto Składniki : biszkopt czekoladowy – tortownica(...)jajecznej dodajemy w małych , porcjach mąkę z kakao , proszek do pieczenia i mieszamy całość delikatnie łopatką lub łyżką .Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki zostawiamy bez niczego .Przekładamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 C bez termoobiegu . Pieczemy przez około 40 minut – najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia

Ogrodnik w podróży
Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami 198

dodajemy drobno posiekaną skórkę pomarańczową. Szklankę rodzynek przepłukujemy wodą, a następnie lekko wilgotne przesypujemy mąką i dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy i wylewamy ma blaszkę z ciastem. A następnie robimy kakaową kruszonkę(...)Kruszonka/posypka: 10 dkg margaryny, 10 dkg cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżka gorzkiego kakao Margarynę rozpuszczamy, dodajemy pozostałe składniki, dobrze mieszamy.  Najpierw nakładamy na masę serową resztę ciasta, a następnie kakaową kruszonkę.  Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200C . Gdy jest już gorący, wkładamy ciasto. Po około 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 180C i pieczemy około jeszcze 45 minut

Smakowy Raj
Ciasto Oczy Carycy 2592

herbaty) połowa kremu okrągłe biszkopty nasączone w naparze kawowym tężąca galaretka (odstawić całość do stężenia, a potem kładziemy pozostałe warstwy) reszta kremu blat ciasta dowolna polewa (u mnie kakaowa) 8. Ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Placek "black & white". 128

Kakaowy spód Składniki: -2 jajka -2 szklanki mąki -1 szklanka cukru -1/2 szklanki oleju -2 łyżki kakao -1 łyżeczka sody -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1/2 szklanki mleka -1 olejek waniliowy  Sposób przygotowania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą miksera. Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec ok. 40 minut w temperaturze

Magia jedzenia.
Wiśniowa fantazja 402

Wiśniowa fantazja Wilgotny, kakaowy biszkopt przełożony słodkim i lekko kwaskowym różowiutkim kremem wiśniowym, a wszystko zwieńczone ozdobną polewą czekoladową. Ciasto przepyszne, a do tego bardzo efektowne. Niebo w ustach!     Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia ciasta: 1/2 szklanki

Blog z Apetytem
Sen Ogrodnika 197

święta. Chylę czoła dla autorki przepisu i po stokroć dziękuję, bo to na prawdę świetna receptura. Ciasto zasmakuje przede wszystkim wielbicielom wypieków typu „murzynek”. Spód wychodzi fantastyczny za każdym razem – mięciutki i wilgotny i taaaki kakaowy, że aż palce lizać. Większa trudność jest jeśli chodzi o masę – trzeba wyczuć odpowiedni moment zarówno w ubiciu śmietany(...)wsypując pozostały cukier (1/2 szkl.) – ubijamy, aż się rozpuści. Ubitą pianę łączymy z masą kakaową, delikatnie mieszamy. Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, o wymiarach 23×33 cm. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu odcinamy wierzch ciasta. Rozkruszamy go na mniejsze części (np w rozdrabniaczu). Mandarynki odcedzamy na sicie. Układamy obok siebie

Smaki Na Talerzu
Łącki przekładaniec 750

Dodać cukier kryształ i nadal ubijać, aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać orzechy, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz miód. Delikatnie wymieszać. Ciasto piec w tej samej formie co biszkopt kakaowy, w temperaturze 180 o C przez około 30 minut. Składniki na krem: 0,5 l mleka; 1 szklanka cukru kryształu; 5 żółtek; 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)przestudzonego budyniu. Dodatkowo: 500 g suszonych śliwek bez pestek; Suszone śliwki namoczyć w ciepłym alkoholu i odstawić na całą noc. Miękkie śliwki po odmoczeniu pokroić w paski. Przełożenie ciasta: Biszkopt kakaowy-cienka warstwa kremu-ciasto orzechowe-cienka warstwa kremu-śliwki-pozostała część kremu. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową lub tężejącą galaretką

In my kitchen
Biszkopt kakaowy z olejem. 134

Biszkopt kakaowy z olejem, muszę przyznać, że bardzo mnie zaskoczył. Pięknie rośnie, cudownie pachnie i pozostaje świeży przez długi czas. Szukając przepisu na idealny biszkopt kakaowy natknęłam się na biszkopt kakaowy z olejem. Początkowo powątpiewałam w pozytywny rezultat, ponieważ biszkopt z olejem nieomylnie kojarzył mi się z tłuszczem, a w związku z tym z biszkoptem tłuszczowym (takim ucieranym ciastem, który(...)ścinać. Niebo a ziemia w porównaniu do biszkoptu zwykłego z samym kakao. Dodatek oleju, prawdopodobnie działa rozrzedzająco na konsystencję ciasta. Każdy kto choć raz robił zwykły biszkopt kakaowy wie o czym mówię. Ciasto wychodzi gęste, tak że delikatne mieszanie jest prawie niemożliwe. Biszkopt kakaowy z olejem rozluźnia masy ciasta, jednocześnie je nawilżając po upieczeniu. Efekt „Pierwsza Klasa”. Biszkopt

SmartBake.pl