ciasto kakaowe - 5049 przepisów (strona:56/337)

Tort czekoladowo-makowy z wiśniami 247

samo dno. Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość formy, następnie przenieść ciasto do formy i dokładnie wylepić nim jej spód. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C ( na czas nagrzewania piekarnika formę z kruchym ciastem dobrze jest włożyć do lodówki ). Przed samym pieczeniem ciasto nakłuć widelcem. Piec przez około 12-15 minut, do ładnego zrumienienia i wypieczenia ciasta. Wyjąć z piekarnika, odłożyć(...)skórkę, lepiej wówczas nasiąkną ponczem. Z gotowego kremu odłożyć około 3 pełne łyżki, do posmarowania boków tortu. Blat kruchego ciasta zapiąć w tortownicy lub umieścić w rancie cukierniczym. Na kruche ciasto wyłożyć konfiturę wiśniową, wyrównać. Na to położyć biszkopt kakaowy, nasączyć połową ponczu, następnie wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Przykryć biszkoptem makowym i nasączyć drugą połową ponczu. Wyłożyć pozostały krem

Opowieści z piekarnika
ciasto czekoladowe z mascarpone i truskawkami 1030

składniki na biszkopt kakaowy: 135 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 20 g kakao 5 jajek 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijamy, dodajemy również stopniowo żółtka i miksujemy. Następnie mieszamy mąkę pszenną z kakao oraz proszkiem do pieczenia(...)stopniowo dodajemy do masy jajecznej, mieszamy przy pomocy np. plastikowej szpatułki. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i przecinamy na dwa krążki. składniki na krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto W-Z (WUZETKA) 152

Ciasto które zna chyba każdy, genialne w swojej prostocie i smaku. Delikatny kakaowy biszkopt  przełożony bitą śmietaną z dodatkiem polewy czekoladowej. 6 jajek M 3/4 szklanki pąki pszennej tortowej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu DO PRZEŁOŻENIA 500 ml. śmietanki kremówki + 50 ml do dekoracji(...)pieczenia, Przelać ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i pieczemy ok. 35 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawić do wystudzenia a najlepiej upiec dzień wcześniej. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na gęsty krem. Wystudzony biszkopt kakaowy przekroić na dwa blaty.  Jeden z blatów znów przełożyć do blaszki (opcjonalnie można nasączyć np. przegotowaną wodą wymieszaną

Andzia Pichci
Nawiedzone ciasto 178

może się obyć żadna domowa impreza halloween’owa :) Wariacji na temat tego wypieku, jego dekoracji (i nazwy) powstało wiele, ja natomiast przedstawiam Wam swoją własną. Ekstremalnie kakaowe, ciemne (wręcz czarne) ciasto przełożyłam delikatnym kremem pomarańczowym na bazie aksamitnego serka mascarpone. Polałam je polewą kakaową, którą posypałam okruszkami ciasta, przypominającymi świeżo rozkopaną ziemię, z której wyłaniają się bezowe duszki. Pomiędzy nimi(...)pomarańczowym smarujemy dolną część ciasta. Przykrywamy ją drugim plackiem. Na wierzchu rozprowadzamy wystudzoną, ale wciąż płynną, polewę posypując ją następnie pokruszonym ciastem. W ciasto ostrożnie wbijamy nasze bezowe duszki (oczy i buźki robimy z polewy kakaowej używając pędzelka) oraz ciasteczka imitujące nagrobki (odcinamy boki ciasteczek, a następnie pędzelkiem robimy lukrowe napisy). Ciasto przechowujemy pod przykryciem w lodówce wyjmując

MyCookBook.pl
Ciasto czekoladowe z przedłużoną trwałością 382

Masło utrzeć z 10 dag cukru i ciągle ucierając dodawać po jednym jajku Do masy wsypać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlać przestudzoną masę kakaową, dobrze ubić Wlać ciasto do wysmarowanej foremki, piec około(...)przepis pochodzi z "Obiady świąteczne" Renaty Pacer Autorka sugeruje, że takie ciasto pozostaje świeże przez 2 tygodnie. Wystarczy zawinąć je folię aluminiową i trzymać w lodówce :) Glazura kakaowa na ciasto: 5 dag cukru pudru łyżka kakao łyżka lub dwie wrzątku Do cukru i kakao wlać ostrożnie gorącą wodę i ucierać łyżką. Polewa ma mieć konsystencję gęstej śmietany

Proste Potrawy
GOTOWANY SERNIK NA HERBATNIKACH 195

Pyszny sernik z gotowanej masy, ciemne herbatniki nadają całego smaku ciastu, a polewa kakaowa dopełnia słodyczy. Ciasto najlepiej smakuje po 1-2 dniach, gdy składniki się przegryzą, ale wątpię w to, żeby ciasto tyle wytrzymało, gdyż od razu będzie chcieli zjeść całe naraz!!!     SKŁADNIKI kruche ciasto z połowy składników, przepis   TUTAJ 1 paczka herbatników regionalnych Petit Beurre(...)Masę przekładamy do garnka, gotujemy na wolnym ogniu. W mleku rozrabiamy budyń, dodajemy do gotującej masy serowej. Całość gotujemy aż masa zgęstnieje. Na kruche ciasto wylewamy warstwę gorącej masy serowej, układamy warstwę herbatników kakaowych, następnie smarujemy masą serową, przekładamy do wyczerpania składników, na wierzchu układamy herbatniki maślane. Całość polewamy polewą, którą przygotowujemy w następujący sposób: masło podgrzewamy razem z cukrem

słodki bratek
Proste ciasto murzynek z gruszkami 204

apetycznie wygląda z polewą czekoladową. Do ciasta radzę użyć miękkich, dojrzałych gruszek wtedy ciasto jest smaczniejsze. Polecam! (zmodyfikowany przepis z gazetki „Najlepsze ciasta” 1/2015). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste ciasto murzynek z gruszkami Składniki: Ciasto: 170g masła lub margaryny 180g cukru(...)odstawić do całkowitego ostudzenia. 2. Następnie do kakaowej masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM . 3. Do mąki dodać proszek do pieczenia, sodę i krótko wymieszać łyżką. Tak przygotowaną mąkę przesiać na kakaową masę i wymieszać mikserem do połączenia składników. 4. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 22cm x 22cm wyłożonej

Mała Cukierenka
Kostka a la tiramisu 181

Kostka a la tiramisu Pyszne ciasto z kawowym kremem na kakaowym biszkopcie, nasączone kawą i Amaretto. Jeśli lubicie ciasta z kremem i smak tradycyjnego tiramisu, to ta kostka na pewno Wam posmakuje. Kostka a la tiramisu, to ciasto idealne na każdą okazję. Można je przygotować na święta, urodziny, przyjęcie lub po prostu na spotkanie przy kawie. Pamiętajcie, by dobrze nasączyć(...)wykonany jest na bazie mascarpone, śmietanki, cappuccino i miodu. Najlepiej sprawdzi się tu miód płynny. Ja użyłam miód nektarowy lipowy Huzar . Dosłodziłam nim również kawę, którą nasączyłam blaty ciasta. Składniki: Na kakaowy biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 czubata łyżka naturalnego kakao nieco ponad 0,5 szklanki mąki pszennej (po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać ¾ szklanki) ¾ szklanki skrobi

Słodkie okruszki
Sernik na kakaowym spodzie z herbatników 276

Sernik na kakaowym spodzie z herbatników to wersja ciasta dla tych wszystkich, którzy mają obawy przed przygotowaniem kruchego ciasta. Niemniej uwierzcie, że przygotowanie kruchego ciasta wcale nie jest takie trudne. Poniżej znajdziecie listę składników i dokładny przepis krok po kroku na to pyszne ciasto. Szybki przepis na: Ciasto jogurtowe Składniki na spód ciasta 200g(...)herbatników 75 g masła 2 łyżki kakao Składniki na sernik 1kg twarogu na sernik 2/3 szklanki cukru 5 jajek 1 łyżeczka cukru waniliowego Sprawdź przepis na: Domowe ciasto marchewkowe Sernik na kakaowym spodzie z herbatników – przepis Herbatniki kruszymy w blenderze, albo po prostu tłuczkiem do mięsa. Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy do herbatników. Dodajemy również kakao. Wszystko mieszamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Warstwowa pyszotka z ciasteczkami Brześć 195

Witajcie :) Ostatnio miałam mało czasu dla bloga i na odwiedziny Waszych blogów. Teraz na dworze zimno to mam nadzieję że to nadrobię :) Tymczasem zapraszam na pyszne warstwowe ciasto z kakaowym biszkoptem, masą budyniową, herbatnikami i kremem kawowo- tiramisu. Ciasto łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ostatnio mam przyjemność testowania wyśmienitych ciasteczek firmy Brześć których użyłam do dekoracji ciasta. Was zapraszam(...)Krem kawowo-tiramisu : 300 ml śmietany kremówki 250 ml mleka 2 kremy tiramisu Dr. Oetkera 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 2 wagoniki długie herbatników kakaowych około 3 wagoniki herbatników jasnych  wiórki lub czekolada do oprószenia ciasta ciasteczka maszynkowe do dekoracji ale nie koniecznie blaszka o wymiarach 25/38 Wykonanie : Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, następnie ciągle ucierając dodajemy

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto bez pieczenia z mascarpone 56243

serka mascarpone i herbatników nie jest pracochłonne i z łatwością przygotuje je nawet osoba mniej obyta z tajnikami wypiekania. Przygotowane ciasto ma delikatny serowy smak, przełamany wyraźnie nutą kakaową i waniliową. Ciasto z herbatników i kremu z serka mascarpone nabiera odpowiedniego smaku i konsystencji dopiero na następny dzień po zrobieniu. Nawet mały kawałeczek tego ciasta szybko zaspokaja chęć na coś(...)waniliowego i przykryć herbatnikami pełnoziarnistymi, a na nich rozsmarować pozostały krem kakaowy i znów położyć warstwę herbatników pełnoziarnistych. Na herbatnikach pełnoziarnistych rozsmarować pozostały krem waniliowy. Wierzch ciasta posypać niezbyt grubą warstwą pokruszonych herbatników kakaowych (5 - 6 sztuk), wymieszanych z rozdrobnionymi migdałami. Herbatniki i migały, można rozdrobnić blenderem lub w moździerzu. Ciasto wstawić najlepiej na całą noc do lodówki, aby zastygło

Kuchcik gotuje
Truskawkowiec 356

Kakaowy biszkopt, masa truskawkowa, truskawki i galaretka także truskawkowa :) Bardzo truskawkowe ciasto :) Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa truskawkowa: 200 g śmietany 30% 250 g serka mascarpone 300 g truskawek 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania

Na Ciasteczkowych Papierach
Kruszonka lasowiacka 231

regionu jest kruszonka lasowiacka. Jest to kruche ciasto składające się z 3 warstw: warstwa rozwałkowanego kruchego jasnego ciasta, na niej powidła śliwkowe i piana z białek, następnie warstwa kakaowego kruchego ciasta starta na tarce, na którą wykłada się drugą część piany z białek i wysypuje orzechami i rodzynkami, a na wierzch ściera się trzecią część kruchego, jasnego ciasta. Kruszonka lasowiacka(...)popijając je mlekiem. Do tej pory kiedy jem makowca albo ciasto drożdżowe (albo pierogi!) muszę mieć mleko :) Swoją drogą, mam nieodparte wrażenie, że kruszonka była pierwowzorem ciasta zwanego pychotką. Gdyby tak zamienić warstwę kakaową na masę budyniową z kruszonki wyszłaby właśnie pychotka :) (no i oczywiście 2 placki upiec osobno). Składniki na brytfankę 25 x 35 cm 600 g mąki

Trzeci talerz
Kolorowe babeczki z kremem i owocami 101

Kolorowe babeczki z kremem i owocami     Składniki: Ciasto na zielone babeczki: 100g świeżego szpinaku (najlepiej szpinak Baby) 2 jajka 3/4 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju Składniki na kakaowe babeczki: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 jajko 1/2 szklanki mleka 2 łyżki kakao(...)mieszamy do uzyskania jednolitej masy *** *** Ciasto przelewamy do wyłożonych papierem foremek *** *** Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 2 5 minut – do suchego patyczka *** *** Przygotowujemy ciasto na kakaowe babeczki: wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Ciasto przelewamy do wyłożonych papierem foremek na babeczki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około

Blog z Apetytem