gorzkiej czekolady 70% 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego łyżka mąki kokosowej 3 jajka puszka schłodzonego mleczka kokosowego łyżka cukru pudru 3 łyżki rozmrożonych jagód Czekoladę wraz z olejem kokosowym roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Twaróg miksujemy z syropem z agawy, mąką i jajkami. Dodajemy roztopiona czekoladę i dokładnie łączymy składniki. Masę przelewamy do formy o średnicy około(...)piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Schłodzone mleczko kokosowe chwilę miksujemy aby nie było grudek. Dodajemy cukier puder oraz zmiksowane na gładko jagody. Miksujemy 5 minut na największych obrotach. Kremem polewamy ciasto i całość wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp
Mienta blogjego upieczenia najlepiej nadają się mocno dojrzałe banany, więc należy wykazać się cierpliwością, odkładając kupione owoce na kilka dni, lub szukać w sklepach bananów z czerniejącą skórką. Jest to ciasto, które posmakuje osobom lubiącym banany, gdyż dominują one w smaku wypieku. Wielbicielom tych żółtych owoców ciężko będzie poprzestać na jednym kawałku upieczonego chlebka. Po przepis sięgnęłam do źródeł, czyli(...)recipes , wprowadzając niewielkie zmiany. Do upieczenia chlebka użyłam keksówki o wymiarach 200x110x75. Chlebek bananowy 3 bardzo dojrzałe banany (ok.350g po obraniu) 240g mąki pszennej 100g cukru 60g masła 1 jajko 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka (5g) proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej szczypta soli Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Smakołyki Berenikidodaj masło i wyrabiaj ciasto około 10 minut. Rozciągnij ciasto na blacie roboczym nadając mu formę dużego prostokąta, rozsyp równomiernie żurawinę, a następnie ciasto złóż i delikatnie zagniataj dopóty, dopóki żurawina nie rozmieści się równomiernie w cieście.Przełóż ciasto do natłuszczonej miski i odstaw do wyrastania pod przykryciem na około 1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno przybrać na objętości(...)mniej więcej dwukrotnie.Wyłóż ciasto na blat roboczy. Delikatnie zagnieć i podziel na 12 równych części. Z każdej z nich uformuj okragłą bułkę. Uformowane bułki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószonej mąką lub po prostu wysmarowanej tłuszczem. Zachowaj odpowiednie odstępy, aby bułki mogły wyrastać. Bułki bowiem powiększą się również podczas ich wypiekania. Odstaw bułki do końcowego wyrastania
Grahamka, weka i kajzerkaStwórca. Bo sensor. I takie tam.Dla odmiany od Czekoladowca Gizmo, Diabelski Czekoladowiec. Sesese!Pierwsze podejście do niego zrobiłam podczas minionego urlopu w Polsce. Taka próba generalna.Mama rzuciła hasło: ciasto. Za mną chodziła czekolada. A ojciec miał ochotę na coś pikantnego. Postanowiłam to połączyć.Tym bardziej, że okazja ku temu sprzyjająca się nadarzyć miała. Teście jadą, teście(...)być lepszy.I jest. Dzisiaj! 200g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1/2 szklanki kefiru+1/2 szklanki przegotowanej wody 3 łyżki kakao+ 1/2 szklanki letniej wody 2 jajka 100g miękkiego masła 20g cukru waniliowego 200g cukru Mąkę połączyłam z sodą i solą. Kakao rozpuściłam w wodzie. Kefir połączyłam z wodą. Jajka rozbełtałam. Masło utarłam na puszysto. Partiami
bastalenasamym najlepszych babcinych pierniczków, z sercem ozdabianych przez nasze dziecięce rączki. Babcia zawsze na kilka tygodni przed Świętami przygotowywała ciasto na staropolski piernik i z anielską cierpliwością czekała, aż dojrzeje. Przyznaję, pierniczki z takiego ciasta są wyśmienite, nie mogą równać się z niczym.Ja jednak wspominając świąteczne historie i przepyszne pierniczki, zapragnęłam przedsmaku tak bardzo, że zrobiłam swoje, nie wymagające(...)szklanki mąki. W drugiej miseczce rozbij jajko, dodaj miód lub syrop z agawy i łyżkę octu jabłkowego. Dodaj to do reszty składników, dokładnie wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i schłódź w lodówce przynajmniej 3 godziny, a najlepiej przez noc. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wysyp na blat resztę mąki i wyrabiaj ciasto, rozgniataj placuszki i wycinaj lub formuj
Gotowanie to kochaniełyżka masła, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka. Lukier: 10 dkg cukru pudru Diamant z aromatem waniliowym lub dodatkiem kakao, 1 białko. Wykonanie: Podgrzewamy miód aż do zagotowania.Przesiewamy makę, dodajemy nieco ostudzony miód i masło. Wsypujemy cukier, przyprawę korzenną, pioszek do pieczeni. Zagniatamy ciasto. Rozwałkujemy je, wycinamy pierniczki. Układamy delikatnie na blasze wysmarowanej tłuszczem
Anioły w kuchniokazji. Dodatek banana spowodował, że znacznie uległa zmniejszeniu ilość cukru do ciasta, a poza tym jego słodycz doskonale uzupełnia się z kwaśnym rabarbarem. Składniki na ok. 12 sztuk: 1 banan 150 g rabarbaru 2 łyżeczki brązowego cukru 1,5 szklanki mąki pszennej lub pełnoziarnistej ½ szklanki mleka 1 jajko ½ małego opakowania jogurtu Przygotowanie: Rabarbar pokroić. Posypać cukrem i lekko podgrzać
Fabryka pomysłówpodzielają moje zdanie :( Intensywnie szukałam jakiegoś fajnego przepisu na ciacho w którym można wykorzystać ów mleczko kokosowe, i znalazłam. Ciasto jest wilgotne i bardzo dobre. Polecam smakoszom kokosu :) Ciasto robi się w 5 min a ja lubię takie ekspresowe ciacha. Przepis na to ciacho zaczerpnęłam z tego linka: http://mojekuchennesmaki.blox.pl/2013/01/SZYBKIE-CIASTO-Z-MLECZKA-KOKOSOWEGO.html Składniki(...)szklanka cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 4 jajka 2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Amatorka kuchennawsypujemy cukier i cukier waniliowy. Dalej ucieramy i dodajemy po jednym jajku. Cały czas mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotową masę przekładamy do foremek do 2/3 ich wysokości. Na wierzch każdej nakładamy po łyżeczce Nutelli. Za pomocą wykałaczki rysujemy ślimaki lub koła, aby ciasto nieco wymieszać z Nutellą. Każdą muffinkę dekorujemy kolorowymi
Smakowity Blog Kulinarnypomyli” ilosc ciasta ,ktore mamy wylac do tortownicy! Skladniki 1 szklanka cukru 1 i 3/4 szklanki mąki ` 1 tyżeczka proszku do pieczenia ` 1/2 kastki margaryny `Palma z murzynkiem 0,5 kg jabłek ( uwaga zamiast jablek moga byc truskawki cale, truskawki w kawalkach, brzoskwinie, rabarbar, borowki, sliwki ,wisnie , czeresnie itd…) 4 jajka Jak przyrządzić? 1) Najpierw włącz piekarnik na temperaturę(...)latwizne i robie to jak pokazane na zdjeciu , potem obcinam “falbanki” Nastepnie roztop 1/2 kastki margaryny Palmy w rondelku ale jej nie zagotuj Nastepnie ubijamy w naczyniu jajka z cukrem aż do otrzymania puszystej jednolitej masy. Na najwyzszych obrotach. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec wlewamy roztopioną margarynę i również miksujemy. Wlewamy masę do wcześniej przygotowanej
Z Kuchni Do Kuchnimoja druga propozycja na wykorzystanie kwiatów cukinii. Pierwsze były w cieście naleśnikowym. Dzisiaj zjemy nadziane pysznym kurczakiem i kremowym sosem. Polecam, póki jeszcze są! Składniki :* kwiaty cukinii* pierś z kurczaka* łyżka oliwy z oliwek* 2 łyżki kwaśnej śmietany* ulubione zioła - u mnie bazylia* ulubione przyprawy * roztrzepane jajko, bułka tarta do panierowaniaPrzygotowanie :Kurczaka pokroić w drobną kosteczkę, przyprawić i usmażyć
Magiczne Życie Martysernik to prawdziwy rarytas: spód z kruchego ciasta, na nim ułożona warstwa brzoskwiń z puszki przykryta serową masą, a na wierzchu kruszonka z masła, wiórek kokosowych i cukru. Zapach i smak tego serniczka nie mają sobie równych, dlatego doskonale nadaje się on na wyjątkowe okazje (jak np. zbliżające się Boże Narodzenie). Masa z twarogu jest wyjątkowo puszysta i lekka(...)temp. pokojowej 10 dużych jajek (w temperaturze pokojowej) 360 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej Kruszonka kokosowa: 200 g wiórek kokosowych 125 g miękkiego masła (lub margaryny) 1/2 szklanki cukru Dodatkowo: 2 puszki brzoskwiń (po ok. 820 g) Wykonanie: Spód: Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolitą masę. Ciastem wylepiamy dno wyłożonej papierem
MyCookBook.plmierzenie temperatury i bezpieczeństwo. Nie będzie czasu na błędy i poprawki, miejcie od razu wszystko gotowe i naszykowane. 5 białek jajek rozmiaru L, w temperaturze pokojowej Ważne jest, żeby to były duże białka by nie zaburzyć proporcji bezy. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej – proteiny mają wtedy bardziej lekkie wiązania i białka łatwiej się ubijają, zostają bardziej stabilne i ubijają(...)Bezę włoską , bardzo sztywną i błyszczącą, można wykorzystać do dekoracji tart – przełóżcie ją do rękawa cukierniczego z wybraną końcówką i wyciśnijcie, dekorując ciasto. Jeśli macie palnik ręczny można podpiec jej krawędzie. Podobnie zadziała wstawienie udekorowanego ciasta pod grill w piekarniku na 190⁰C na jakieś 5-7 minut. Możecie upiec z niej również klasyczne bezowe ciasteczka (o bezie
Karo in the KitchenNazywa się chleb , ale smakuje jak ciasto. Trudno wyczuć jaka nazwa do niego pasuje. Bo obie są bezbłędne. Niczym człowiek się zastanowi nad nazwą, chlebowego ciasta...już nie ma. Uwaga! Szybko znika ! Składniki u mnie -100 g masla -115 g drobnego cukru -200 g dojrzałych bananów – to waga obranych bananów.To jest m/w 2 banany. -3 jaja -200 g zwykłej(...)jednolita. Następnie dodaj jajka,po jednym. Po chwili mąkę z proszkiem do pieczenia, owoce tropikalne, na końcu prażone ziarenka Ziarenkowo i wymieszaj powoli tak aby wszystkie składniki połączyły się. Przełóż masę na blaszkę i posyp cukrem trzcinowym drobnym DIAMANT... po upieczeniu nada skórce złoty połysk i fantastycznie bedzie chrupał! Piecz około godzinki. Aż ciasto będzie ciemnozłote i twarde
Z Kuchni Do KuchniNiektórzy podchodzą do niego jak do jeża :-) Pytają ze skrzywioną miną: "ciasto z marchwią?" Po czym jak zjedzą kawałek, to zakochują się tak jak ja około dwa lata temu :-) Przepis jest znakomity! Zachęcam Cię do wypróbowania! Obiecuję, że zakochasz się w tym cieście marchewkowym :-)Zwykle piekę to ciasto na blaszce, ale tym razem postanowiłam wykorzystać prezent, który dostałam - formę(...)wanilinowego2 łyżeczki sody2 łyżeczki proszku do pieczenia1 i 1/4 szklanki oleju1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka gałki muszkatołowej5 średniej wielkości marchwi2 tabliczki białej czekolady2 łyżki śmietanki słodkiej 18% (lub więcej)Wykonanie:Jajka wbijamy do miski, dosypujemy cukier i miksujemy na puszystą kremową jasną masę. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier wanilinowy, cynamon i gałkę muszkatołową. Do tego
Anielska Kuchnia Ani