bawełnianą ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić ciasto na 6 kawałków i z każdego uformować cienki wałeczek. Wałeczki zaplątać jakby w luźny supeł i połączyć oba końce. Tak przygotowane odłożyć przykryte ściereczką na pół godziny. Po tym czasie wierzch babeczek posmarować jajkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać zarodkami pszennymi. Piec w piekarniku nagrzanym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipieczarki pokrojone na na mniejsze kawałki zmiksować w pojemniku rozdrabniacza jajka, mleko, olej, cukier, kucharek, pokruszone papryczki rózgą blendera zmiksować do spienienia masy wsypać mąkę, proszek, sodę, dodać zmiksowane pieczarki z porą i łyżką "byle jak " wymieszać foremki silikonowe (14 sztuk) napełnić do pełna ciastem i do każdej foremki włożyć na środku pokrojone na 3-4 cm porcje parówki piec
W Mojej Kuchni Lubiębiałości, a następnie dodawać powoli cukier, cały czas ucierając. Wbić kolejno jajka, każde dokładnie rozprowadzić w masie. Dodać śmietany oraz ekstraktu i wszystko zmiksować. Powinniśmy uzyskać bardzo gładką i jednorodną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą i połączyć mikserem z masą. Ciasto ponakładać do papilotek o średnicy 5 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC
Food SquareSkładniki na krem budyniowy Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej oraz mleko i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Dodajemy
CiastkozercyRzeczywiście szybkie w przygotowaniu i bardzo dobre ciasto z dodatkiem pomarańczy. Przepis znalazłam na blogu pinupcookinglooking.blogspot.pl i właśnie tam też wyczytałam, że te ciasto jest z 1960r. Od siebie dodam po prostu tyle, że je polecam, następnym razem dodam więcej skórki pomarańczowej , bo według mnie trochę za słabo było ją czuć jak na takie ciasto.Składniki (mała keksówka(...)jajku, za każdym razem dokładnie miksując masę. Dodajemy skórkę pomarańczy - mieszamy. Dodajemy sok pomarańczowy i ponownie miksujemy do czasu uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i wszystko już ostatecznie łączymy ze sobą na najniższych obrotach. Masę przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy ok 45-50min.Ostudzone ciasto warto polać lukrem zrobionym
charlotte gotujeCiasto ciekawe. Przepis z Moje Wypieki z moją małą modyfikacją dotyczącą kremu, ja postanowiłam zrobić zwykły budyniowy i wyszło Pysznie! Przy okazji sprawdziłam jak wypadnie w pieczeniu olej słonecznikowy firmy Biooil - super. Dobra jakość oleju robi swoje. Biszkopt: 6 jajek, białka i żółtka oddzielnie 1 szklanka drobnego cukru 80 ml oleju słonecznikowego (użyłam bardzo dobrej jakości(...)Gotowy budyń przykrywamy folią tak, żeby folia dotykała powierzchnię budyniu i studzimy. W misce masło ubijamy na puch, do którego dodajemy po łyżce budyniu cały czas miksując. Wykonanie całego ciasta: Pierwszy blat biszkoptowy smarujemy dżemem truskawkowym, ja posmarowałam moim domowym musem truskawkowym, który robiłam zeszłego lata. Następnie na dżem wykładamy masę budyniową. W górnym blacie biszkoptowym małą okrągłą foremką
Blondynka GotujeKorzenne ciasto dyniowe to niesamowicie miękkie i delikatne ciasto, które dzięki dodatkowi korzennych przypraw, już teraz może nas przenieść w klimat świąt. Purée z dyni sprawia, że ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne. Przyprawa korzenna nadaje ciastu charakterystyczny dla pierników smak i aromat, jednak struktura ciasta jest zupełnie inna niż w piernikach, które zazwyczaj są dosyć ciężkie i zwarte.Przepis znalazłam(...)What The Fork Food Blog i po wprowadzeniu małych zmian, w tortownicy o średnicy 21cm przygotowałam pyszne ciasto. Zrezygnowałam z polewy (frostingu), gdyż bogactwo smaku tego ciasta nie potrzebuje według mnie dodatków i wystarczy oprószenie wierzchu cukrem pudrem. Korzenne ciasto dynioweSkładniki:1 szklanka (160g) mąki pszennej3/4 szklanki (200g) purée z dyni (nie hokkaido)*1/2 szklanki (130g) cukru1/2 szklanki (120ml) oleju2
Smakołyki BerenikiJuż świątecznej magii nadszedł czas. Zdążył oczarować nas. Tak bardzo nie mogę się doczekać, gdy w końcu ten przysmak zacznę wypiekać. Oto ciasto migdałowe z czekoladą pieczone z mojej babci zasadą: "Zawsze dodaj szczyptę miłości, Nie oszczędzaj też czułości". Poszłam za tymi cennymi radami ze wszystkimi świątecznymi wypiekami. Zapach migdałów i czekolady już po domu się roznosi. Wujek Łasuch chętnie(...)daje efekt jak marzenie! Składniki 200 g mąki owsianej 80 g płatków migdałowych + 2 łyżki do dekoracji 1 opakowanie płatków czekoladowych Delecta 1 opakowanie cukru migdałowego Delecta 1 jajko 150 ml mleka 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO 180 stopni/35 – 40 minut Mąkę owsianą przesiewamy do miski. Dodajemy płatki migdałowe, cukier migdałowy Delecta
My Chcemy Jeśćdrobnymi zmianami / Od dawna planowałam upieczenie ciasta z semoliny, jednak zawsze główną przeszkodą był ... brak semoliny. Postanowiłam tym razem po prostu użyć kaszy manny i efekt okazał się doskonały. Ciasto jest niezwykle aromatyczne i cudownie wilgotne - długo utrzymuje świeżość i z każdym dniem staje się smaczniejsze. Ogromnym plusem jest sam sposób przygotowania - nie wymaga miksera, ubijania, etc. - składniki po prostu(...)pomarańczy, jajka i skórkę pomarańczową - dżem powinien się rozpuścić i połączyć z resztą. W drugiej misce połączyć wszystkie suche składniki, a następnie dodać je do miski z mokrymi. Wymieszać aż powstanie jednolita, dość płynna masa. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni (160 stopni z termoobiegiem). Podłużną keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Piec przez
KUCHARNIAdawna. Ten smak kawy użyłam po raz pierwszy. Ciasto w smaku nawiązuje do smaku w stylu Tiramisu. Po degustacji ustawiła się kolejka na kolejne zamówienia na urodziny, na Dzień Dziecka, Dzień Ojca:) A moje dziecko następnego dnia przyszło i zapytało czy mogę zrobić go dzisiaj:) Biszkopt z 2 jajek: 2 białka ubić na sztywno 1/3 szklanki cukru - ciągle ubijając(...)ciastek. Wkładamy do lodówki. Jak masa zastygnie, na ciastka wykładamy krem kawowy, na który układamy wiśnie z konfitury. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, rozpuszczoną czekoladą robimy kleksy na wierzchu ciasta. Wygląd zależy od naszej wyobraźni. Ciasto schłodzić. Po 2 godzinach jest gotowe do podania. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Moja abstrakcja :) Tu już widać delikatną pedanterię
Blondynka Gotujetakie serducho wyczarowałam w Walentynki. Leciutki biszkopcik, bezy i słodki krem chałwowy z bakaliami. Czego chcieć więcej? Biszkopt: Tortownica 21x22 cm (serce) 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżka oleju Kilka kropel aromatu pomarańczowego 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Spody bezowe: 3 białka 1 szklanka cukru Szczypta soli 1 kisiel truskawkowy(...)łyżkach wody. Odstawiamy do napęcznienia na 5 minut. Następnie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej (szklankę wstawiamy do wody i podgrzewamy, nie gotujemy!). Dodajemy do kremu i delikatnie miksujemy. Złożenie ciasta: Biszkopt nasączamy alkoholem (opcjonalnie), wykładamy połowę kremu, przykrywamy blatem bezowym, wykładamy resztę kremu i ostatni blat bezowy
VioletoweKucharzeniepomarańczowego (opcjonalnie) 200 g masła 1 jajko 2 łyżki oleju Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło,jajko, cukier puder i ścieramy na tarce skórkę z 1 pomarańczy. Na tym etapie można dodać do ciasteczek odrobinę ekstraktu pomarańczowego (ja dziś pominęłam). Na koniec dodajemy 2 łyżki oleju i wszystko zagniatamy. Miskę z ciastem wkładamy na pół godziny do lodówki
Słodkie okruszkismaczne. Kolejnego dnia - również zachowują świeżość i bez problemu można je podgrzać (np. w mikrofalówce). (10 sztuk) 100g sera mozzarella (takiego nie z zalewy) 60g pora (białej części 1 jajko 100 ml oleju 100 ml wody 130g mąki pszennej (1 szklanka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/2 łyżeczki soli (użyłam himalajskiej od Skworcu ) 1/3 łyżeczki ostrej papryki(...)pieczenia, sól, paprykę i gałkę muszkatołową. W drugiej zmiksować jajko, olej i wodę. Suche składniki połączyć z mokrymi i następnie zmieszać z porem oraz mozzarellą. (Masę należy mieszać ręcznie - widelcem i do połączenia się całości, nie dłużej.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek). Babeczki posypać resztą sera i delikatnie oprószyć przyprawami
Di gotujemargarynę i ucieramy z cukrem waniliowym i białym cukrem, następnie wbijamy jajko i miksujemy do połączenia składników. Kolejno do utartej margaryny dodajemy suche składniki i całość mieszamy do połączenia, dodajemy mix bakalii i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po upływie 30 minut z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce do pieczenia Rozgniatamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicukru 250 ml. śmietanki 36% 40 gram drożdży 2 żółtka 1 jajko 60 gram płynnego masła konfitura owocowa, budyń lub czekolada jako nadzienie cukier puder do posypania Drożdże widelcem rozcieramy dodajemy cukier, a następnie wszystkie pozostałe składniki...I wyrabiamy ciasto.Odstawiamy na 60 min w ciepłe miejsce.Gotowe ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na kształt koła ciasto kroimy
NaKońcuJęzyka