ZACZYN: - 1 szkl aktywnego zaczynu - 1/2 szkl letniej wody - 3/4 szkl mąki żytniej - 1/3 łyżeczki suszonych drożdży Mieszamy zostawiamy na 12 godzin SKŁADNIKI: - w/w zaczyn - 4
SMYKWKUCHNIskrócić czas gotowania. 5. Pure z tykwy to znakomita baza do zup, sosów, mięs czy też ryb. Wspaniale nadaje się jako dodatek do sałatek, farszy, marynat a nawet ciast. 6. Nasiona możemy zetrzeć i ususzyć by później wykorzystać je jako przyprawę do zup. 7. S kórka również jest jadalna. Wystarczy pokroić ją w cienkie plasterki i dodawać do gotowanych potraw(...)szkodliwe produkty przemiany materii jak również trucizny. 10. Jeżeli wasze organizmy potrzebują regeneracji bez namysłu sięgnijcie po tykwę zamiast łykać suplementy. Smacznego! Kategoria: Porady kulinarne , Przepisy , Przetwory Tagged: fit , Przetwory , pure , tykwa , warzywa
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatywyrazistym aromatem rozmarynu. Do tego te ciastka bez glutenu są mniej słodkie niż większość naszych wypieków, które przygotowuje i nawet po kilku dniach nie twardnieją. I są całkiem zdrowe, fit, itp. Jeśli ciągnie was, aby coś pochrupać, a macie ochotę na coś innego niż słodkie przekąski, to te ciastka spełnią swoje zadanie. Składniki: 4 figi szklanka orzechów włoskich szklanka(...)wydzielił się olej. Siemie lniane wrzucamy do ¼ szklanki wody. Zblendowane składniki mieszamy z drobno pokrojonym rozmarynem, solą oraz namoczonym siemieniem i olejem kokosowym. Dorzucamy drobno posiekane figi, jeśli ciasto nie chce się kleić dolewamy jeszcze odrobinę wody. Na papierze do pieczenia rozwałkowujemy nasze ciasto, aż zrobi się dość cienkie. Możecie wyciąć kółeczka jak na zdjęciu, albo upiec w całości
PaleoLifeowsianymi i rodzynkami. Zwykle dość nieufnie podchodzę do produktów, które są "fit", bo zwyczajnie nie są smaczne, domowe babeczki owsiane pod każdym względem dorównują jednak swoim "nie-tak-fit" wariantom ;) Składniki: 200 g mąki 70 g cukru 50 g otrębów 50 g płatków owsianych 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju(...)mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Napełniamy foremki ciastem, w tym przepisie (w przeciwieństwie do np. waniliowych ) nie trzeba zostawiać babeczkom za dużo miejsca, żeby wrosły, można napełnić prawie równo z poziomem blaszki. Pieczemy przez około 20-25. Po wyciągnięciu
CiastkozercyWymień danie kojarzące się z Wielkanocą 🙂 Żurek? A co powiesz na to, żeby ten klasyk podać w zupełnie szalonej formie? Zapiekanka z ziemniakami i białą kiełbasą
Eat me! Fit me!Dziś taki zupełnie inny, choć świąteczny post. Nie podam Ci szczegółowego przepisu i proporcji, ale pokażę jak można oczarować swojego zimowego solenizanta. Chyba każdemu przyda się
Wielki apetytWitajcie, co zrobić kiedy zostanie nam kawałek cukinii? P izzę! Taką na szybko - prosto z patelni a do tego ulubione dodatki i kolacja gotowa. To naprawdę
Health-Fit-LifeUwielbiam wypieki z dodatkiem sezonowych owoców, a już zwłaszcza w połączeniu z czekoladą. Dziś przepis na doskonałe, lekkie muffinki z malinami, zrobione z niewielkiej ilości
Healthy food explorerCukinia - przedstawiam kolejne warzywo "idealne";) Cukinia jest delikatna oraz lekkostrawna, zapobiega zakwaszeniu organizmu, jest bogata w witaminy i minerały. O zaletach tego warzywa można by pisać
Kuchnia Pełna PasjiChleb z tych, które robi się bardzo łatwo i przyjemnie. Pomimo dodatku mąk mieszanych bardzo delikatny i puchaty. Bardzo polecam. Składniki: 300 g mąki pszennej 120
Kocham CzekoladęDzisiaj może jeszcze nie świątecznie, ale mam w planie całkiem interesujący mazurek, który mam nadzieję uda się wcielić w życie. Póki co, pomysł na szybki i
Be Fit Be StrongOstatnio się zastanawiałam, że jeśli miałabym wybrać jedno ciasto i zabrać je na bezludną wyspę (hehe, ciekawe po co;p) to pewnie byłby to sernik. Kto wie, może ten… Lubimy serniki, oj lubimy… W zasadzie ja sernik mogłabym piec co tydzień, a jeść pewnie jeszcze częściej Co tam, nie ma świąt bez sernika. Pamiętam jak mama robiła(...)Wieluń (to nie reklama;) jego używam do serników. Ale powróćmy do samego przepisu. Mogę pisać, że nie ma tutaj cukru, nie ma dodatku tłuszczu, brzmi niemal bajecznie, jak sernik fit…ale mamy za to mleko skondensowane, które samo w sobie jest słodkie i dość tłuste, ale jakie dobre za to Sernik będzie boski nawet bez spodu, czy warstwy
Mieszam w GarnkuAch ten weekend! Uwielbiam tak leniuchować! W dodatku jest to jeden z najlepszych okresów w moim życiu, gdyż wczoraj wieczorem moja grupa otrzymała maila z wynikami
Be Fit Be StrongTakie piękne słoneczko dziś świeciło, że postanowiłam przenieść je na talerz, dlatego na śniadanko zrobiłam pyszny „torcik” dyniowo-waniliowy. To kolejny fit przepis, który, mam nadzieję, przypadnie Wam do gustu Składniki: – 200g pieczonej dyn – 2 jajka – 40g cukru trzcinowego ( jeśli dynia jest bardzo słodka można nie dodawać cukru lub dodać inne słodzidło wg uznania(...)czekoladowo-śliwkowy). Dynie rozetrzeć widelcem lub zblendować razem z jajkami, cukrem i aromatem waniliowym. Dodać mąkę- wymieszać. Sodę wymieszać z kefirem, dodać do dyni, wszystko dokładnie wymieszać na gładkie ciasto. Smażyć na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni z grubym dnem, z obu stron na rumiano, po około 2-3min z każdej strony. Ciasto wykładać dużą łyżką, delikatnie przyklepując
Smaki ArmineWitam serdecznie Propozycja na proste i smaczne faworki bez smażenia , pieczone w piekarniku .Można powiedzieć że są to faworki fit :) dla osób dbających o figurę . Będziemy potrzebować : 250 g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej ) 2 jajka 25 g roztopionego masła 20 g cukru pudru 3 łyżki rumu ( lub innego alkoholu ) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Cukier puder(...)puder , rum , proszek do pieczenia , szczyptę soli i mieszam łyżką . Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję roztopione i przestudzone masło i nadal mieszam łyżką żeby masło wchłonęło się w ciasto . Następnie ciasto wykładam na blat i wyrabiam dłonią kilka minut aby ciasto stało się gładkie i elastyczne . Wyrobione ciasto zawijam w folię spożywczą i odkładam na około 30 minut
Uwaga Babcia Gotuje