Głębokie w smaku brownie z czerwonej fasoli i bananów, bardzo "mokre", czekoladowe i wzbogacone o masło migdałowe. Masełko znajduje się zarówno w środku jak i na wierzchu ciasta. Ja użyłam masła migdałowego crunchy (czytaj z kawałkami migdałów) i takie właśnie Wam polecam- migdały fajnie chrupią pod zębami. Przepis jest przepisem bezglutenowym, zdrowym i naprawdę prostym. Polecam wypróbować! Składniki(...)pieczenia. Wszystkie składniki wraz z odsączoną z zalewy fasolą (ok. 220 g) umieścić w malakserze lub w kielichu blendera i zmiksować do gładkości, aż fasola nie będzie widoczna. Czekoladową masę przelać do keksówki. Piec w 180 st.C przez około 30 minut. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Ostudzone brownie wysmarować z góry migdałowym masłem. Smacznego! Rady: - ilość miodu dostosujcie
Nastoletnie Wypiekaniezobaczyłam to ciasto na innych blogach wiedziałam, że i ja muszę koniecznie je wypróbować! Nadarzyła się okazja więc postanowiłam je upiec. Ciasto co prawda nie jest niskokaloryczne, jednak nie jest zbyt czasochłonne w przygotowaniu. Wilgotny biszkopt, czekoladowy krem, herbatniki z konfiturą i lekka śmietanka, połączenie idealne...foremka 23 x 33cmBiszkopt: 4 jajka, 130g mąki pszennej, 70g cukru(...)łyżki cukru pudru, 1/2 słoiczka powideł śliwkowych, 16 herbatników kakaowych, 16 herbatników maślanych.Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.Na ciasto wyłożyć całą masę czekoladową, przykryć warstwą maślanych herbatników. Posmarować powidłami i przykryć warstwą herbatników kakaowych. Na wierzch wyłożyć ubitą śmietankę. Schłodzić. Ciasto przechowywać w lodówce.Źródło: Zjem
Z miłości do słodkościWilgotne blaty ciasta czekoladowego, skropione aromatycznym likierem, przełożone kremem truflowym i ozdobione płynną czekoladą oraz świeżymi truskawkami... Mój Walentynek był wniebowzięty :) P.S. Pierwszy raz robiłam taką czekoladową dekorację wokół tortu i pewnie nie ostatni. Wygląda fajnie a przy tym jest bardzo łatwa do zrobienia. Ciasto na tortownicę o śr. 24 cm: 5 jajek 2 szklanki mąki(...)zważył). Krem podzielić na 3 części - 2 większe do przełożenia tortu i 1 mniejsza do dekoracji boków i góry tortu. Blaty ciasta nasączyć i przełożyć kremem. Boki i górę tortu wyrównać resztą masy. Obłożyć czekoladową opaską. Przygotowanie czekoladowej opaski na tort: 18 dkg gorzkiej czekolady roztopić w gorącej kąpieli wodnej lub w mikrofali. Na papierze pergaminowym odrysować prostokąt
Maślane ciasteczkomięciutkie nawet po 3 dniach zachowuje swoją świeżość. Ciasto znalazłam na blogu DomogródBardzo fajnie komponuje się z nim lekko kwaśnawy rabarbar i pianka kakaowa, niestety nie wyrosła za bardzo ze względu na zbyt wilgotne owoce. Następnym razem wypróbuję ze śliwkami :) Podczas pieczenia po domu roznosił się piękny czekoladowy zapach. PolecamCzas pieczenia(...)pieczenia: 180 °C Wielkość formy : Składniki na ciasto 4 żółtka3/4 szklanki cukru3 szklanki mąki 250 gr margaryny3/4 - 1 szklanka mleka 1,5 łyżeczki sody1 cukier waniliowy szczypta soliSkładniki na czekoladową piankę 4 białkaszczypta soli1/3 szklanki cukru pudru1 budyń śmietankowy lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniasię nagrzał (temperatura 180 stopni bez termoobiegu). Kiedy białka są już ubite to dodajemy je do naszej masy czekoladowej i delikatnie mieszamy aby się wszystko połączyło. Gotową masę przekładamy do wyłożonej papierem formy i pieczemy przez ok 50 minut . Kiedy ciasto się upiecze zostawiamy(...)wystudzenia , a następnie dekorujemy je posiekanymi orzechami laskowymi i cukrem pudrem Dwie uwagi: - ciasto ma konsystencję brownie - w czasie pieczenia ciasto urośnie, ale kiedy będzie stygnąć to niestety opadnie więc nie przejmujcie się tym faktem Smacznego czekoladowego
Kuchenne WariacjeCiasto to powstało całkowicie przez przypadek. Początkowo planowaliśmy upiec najzwyklejszą na świecie kakaową babkę polaną najzwyklejszym na świecie białym lukrem, na szczęście nie wyszło. Wyszło za to obłędnie czekoladowe ciasto inspirowane przepisem na tradycyjną babę :) Cały sekret tkwi w dobrym jakościowo kakao, prawdziwie gorzkiej czekolady oraz ubijaniu jajek na parze, To właśnie ubijanie na parze nadaje całemu wypiekowi cudownej(...)zaparzeniu jest również trwalsza, a więc istnieje mniejsza obawa o to, że opadnie. Trzeba jedynie uważać by nie zrobić jajecznicy. Zaskakującym jest, że ciasto nie należy do przesadnie słodkich, ma za to bardzo wyrazisty czekoladowy smak. SKŁADNIKI (forma 30 cm x 20 cm) : 1,5 szklanki mleka 3 łyżki kakao 15 g bułki tartej 3 jajka 375 g cukru
Kuchnia od dwojgapuszysta masę. W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, którą następnie stopniowo dodajemy do ubitych jajek z cukrem wraz z masą czekoladową. Wszystko razem delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Moja tortownica ma średnicę 26 cm, więc czas pieczenia wyniósł 35 min, im mniejsza tortownica tym czas pieczenia
Kolejny blog o gotowaniuśliwek i cynamonu! To jedno z moich ulubionych połączeń jesienią, które wypełniając domową przestrzeń ciepłym zapachem, działa jak słodka przytulność na wszystkie zmysły. Możecie je wykorzystać w tym pysznie czekoladowym cieście lub zamknąć w słoiczku pod postacią śliwkowego dżemu z cynamonem [<- klik] i zachować na zimowe zawieje. I od razu jakoś jaśniej ;) Mocno czekoladowe brownie ze śliwkami(...)130g cukru 80g mąki 10 (lub więcej) świeżych śliwek 1 łyżeczka cynamonu Sposób przyrządzenia: 1. Rozpuść masło razem z czekoladą. 2. Kiedy czekoladowa mieszanka delikatnie przestygnie, dodaj cukier, jajka i mąkę - dokładnie wymieszaj, do konsystencji gęstego, gładkiego ciasta. 3. Wylej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź. 4. Umyte śliwki przekrój na pół, wyjmij pestki i układaj
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDzień Kobiet zaserwowałam sobie ciasto czekoladowe z malinami, które zostało oficjalnie moim (zaraz po serniku) ulubionym deserem. Przepis znalazłam na blogu Eksperymentalnej kuchni i popieram słowa autorki – ciasto robi się bardzo szybko a jeszcze szybciej znika z talerza. Mocno czekoladowe plus maliny, dla mnie lepszego połączenia nie mogło być – po prostu jest pyszne
Pink Envelopeświąteczny piernik z kremem czekoladowym piekę od bardzo dawna naprzemiennie ze świątecznym ciastem marchewkowym , zawsze z domowymi powidłami śliwkowymi, które nadają ciastu wilgotności, charakteru i pysznego smaku:) Polecam też mój przepis na piernik ekspresowy przekładany powidłami. Piernik z kremem czekoladowym przygotowuje się bardzo szybko, prawie od razu można go podawać, najsmaczniejszy jest zaraz po upieczeniu. Piernik jest miękki po upieczeniu(...)czasie też przygotowujemy polewę. Margarynę przekładamy do rondelka, roztapiamy na bardzo małym ogniu, dosypujemy cukier, dodajemy 2 łyżki mleka i kakao. Mieszamy do momentu aż nie będzie grudek. Ciasto smarujemy polewą czekoladową, dla dekoracji posypujemy siekanymi orzechami i cukrowymi gwiazdkami. Możemy zamiast polewy rozpuścić czekoladę i posmarować wierzch ciasta. Wstawiamy ciasto do lodówki, aby krem i polewa stężały. Ciasto piernikowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejny przepis z wykorzystaniem gruszek, tym razem ciasto bardzo łatwe i szybkie do wykonania, a do tego bardzo smaczne! Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 5 jaj 100 g masła 3 łyżki oleju tabliczka czekolady mlecznej 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy 1/3 szklanki wody kilka dojrzałych gruszek Margarynę roztapiamy, dodajemy pokruszoną czekoladę(...)Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną piane. Żółtka dodajemy do przestudzone masy czekoladowej, następnie dodajmy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy. Na koniec dodajmy białka i delikatnie mieszamy do połączenia się całości. Gruszki obieramy ze skóry i kroimy na cząstki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, na wierzchu układamy gruszki. Wstawiamy do nagrzanego
Słodka Kraina Wypiekówformuje je jak tradycyjne pączki, jednak w swojej konsystencji, pączków nie przypominają. Bliżej im do brownie, niż do puszystego pączka. Dlatego przepis pojawia się dopiero dzisiaj. Dla miłośników czekoladowego ciasta i krówek :) oraz dla osób nie posiadających piekarnika :) 'czekoladowe "pączki" z nadzieniem karmelowym' Składniki: - 1,5 szklanki mąki pszennej - 0,5 szklanki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)rozpuszczonego - 1 jajko - krówki - 1 litr oleju Kefir/maślankę rozkłócić z jajkiem i rozpuszczonym masłem. Dodać do sypkich składników (mąka, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sól) i wyrobić elastycznie ciasto (w razie potrzeby podsypywać mąką). Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok 3 mm. Wycinać (np. szklanką) krążki i każdy "nadziać" połową krówki. Formować kulki. Lekko spłaszczyć. Smażyć na dobrze
CookYourselfPrzepis na szybkie i jednocześnie pyszne ciasto czekoladowe z coca-colą. Miękkie i lekkie, wyraźne w smaku i nie za słodkie. Cudownie pachnące czekoladą. W mojej wersji dodatkowo z polewą toffi. Idealne do popołudniowej herbatki lub jako awaryjne ciasto dla niespodziewanych gości. SKŁADNIKI CIASTO / składniki powinny mieć temperaturę pokojową/ opcjonalnie można podgrzać mleko 2 jajka 200 ml mleka
cool and mintyPrzepyszne i nieco pracochłonne czekoladowe ciasto z bananami, galaretką i bitą śmietaną. Z kawałkami czekolady - ja czekoladę zmieliłam w malakserze na grubsze okruszki i były idealne, można też ją zetrzeć na tarce. Trafiłam na ciasto Jamajka na tym blogu, troszkę je zmieniłam m.in. nie dodawałam serka mascarpone, bo go akurat nie miałam ale mimo jego braku wyszło rewelacyjne(...)Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa bananowa: 5-6 dużych bananów 2 galaretki cytrynowe dżem ulubiony (u mnie z mirabelek) sok z cytryny Masa straciatella: 600 ml. śmietany kremówki 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2,5 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru (adsbygoogle
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekilku dniach ulewnego deszczu znowu wyszło słońce i momentalnie na drzewach pojawiły się pierwsze listki - dziś babeczki inspirowane widokiem zza okna ;) Mocno czekoladowe muffinki z orzechowymi drażami i polewą czekoladową.Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżki gorzkiego kakao1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mlekadraże orzechowe (lub inne chrupiące cukierki w czekoladzie(...)ostygły.Ciemne babeczki (dwie z większą ilością kakao) kruszymy na małe kawałki. Podgrzewamy gotową polewę czekoladową (lub rozpuszczamy zwyczajną czekoladę w kąpieli wodnej). Przestudzone babeczki polewamy czekoladą przyczepiamy rozkruszone ciasto czekoladowe i listki z masy cukrowej. Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercy