karmelowym, polewy z solonego karmelu i dekoracji z makaroników z nadzieniem waniliowym i z solonym karmelem, popcornu, draży śmietankowych oraz praliny czekoladowej. Czy to nie brzmi cudownie? :D * SKŁADNIKI na tort w formie o średnicy 18-20 cm Ciasto kakaowe: 150 g mąki pszennej 120 g cukru 50 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki
Food SquareStarsi panowie, starsi panowie, starsi panowie dwaj... Za czym kolejka ta stoi ? A to dopiero początek :) Przepis na moje łazanki znajdziecie tutaj . A dzisiaj zdradzę recepturę na pyszny tort czekoladowy jak z dawnej kawiarni "Ziemiańska". Za inspirację dziękuję Agnieszce z WolnaKuchnia SKŁADNIKI: 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej 25 g dobrego ciemnego kakao 2 gorzkie czekolady o min. 70% zawartości kakao(...)Następnie do miski z mąką wlewamy rozpuszczoną czekoladę, a potem dodajemy masę jajeczną. Całość mieszamy drewnianą łyżką, aż do połączenia składników. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 20 -22 cm. i pieczemy 90 minut w 160 stopniach. Krem czekoladowy: w rondelku podgrzewamy śmietankę, ale nie zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w niej czekoladę (200g czekolady
Kuchnia w opałachPrzygotuj POLEWĘ : 4 czubate łyżki oleju kokosowego/masła rozpuść w rondlu. Dodaj karob/kakao i mieszaj aż się połączą. Kiedy czekoladowa masa lekko ostygnie dodaj miód. Syrop klonowy możesz wlewać do gorącej. Pokrój jaglano-kokosowe ciasto na prostokąciki i wylewaj łyżką polewę. Schłodź batoniki w lodówce. Delektuj się smakiem swoich bezglutenowych batoników bounty
Smiling Shrimpponieważ chciałam jak najwierniej oddać smak batonika, przygotowałam więc mleczny krem, nie dodawałam np. herbatników czy kremówki, serka. Natomiast czekoladowa polewa nie zastyga w lodówce na kamień dzięki dodatkowi śmietanki. No cóż, efekt jest super, smakiem naprawdę niemal identyczny :) Składniki Ciasto 200 g masła pół szklanki pełnego mleka 2/3 szklanki cukru 10 g cukru waniliowego 4 szklanki pełnego mleka
Słodkie inspiracjełyżeczka soli 4 łyżeczki przyprawy do piernika (ja zastąpiłam 2 łyżeczkami świeżo startego cynamonu + łyżeczkę kardamonu + garść orzechów laskowych + czekoladowe kolorowe posypki) Mieszamy suche produkty, następnie dodajemy do zmiksowanej masy z masła, cukru, jajek i bananów. Znów wszystko razem mieszamy. Ciasto nakładamy do foremki, którą nacieramy margaryną i bułką tartą. Pieczemy w temp. 175 stopni przez 60minut. Ciasto w smaku
upichconaWitam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszną babkę kokosową, babka jest bardzo prosta w przygotowaniu i wilgotna po upieczeniu. Ciasto możemy upiec w formie do babki lub keksówce. Polecam wypróbować przepis. Do upieczenia babki kokosowej będziemy potrzebować: użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm – można użyć foremki bez kominka lub keksówki 300 g mąki pszennej(...)patyczek jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone. Jeżeli góra ciasta zbytnio ściemnieje, to można nakryć ciasto folią aluminiową i nadal piec. Upieczoną babkę wybijam z foremki i odstawiam do wystudzenia. Dekorowanie babki: Zimną babkę można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub lukrem i oprószyć wiórkami kokosowymi. Ja udekoruję lukrem, do miseczki wlewam wodę, sok z cytryny
Uwaga Babcia Gotujemąki, wyrobić, dodać sól, jajka, wyrabiać i w trakcie wyrabiania dodać stopione, nie gorące masło. Wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. W tym czasie przygotować nadzienie. nadzienie: 2,5 szklanki mleka 2 torebki budyniu czekoladowego kostka (lub więcej) białego sera 150 g cukru 50 g masła rodzynki dodatkowo: 1 jajko cukier puder
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszkl mleka 0,5 szkl cukru pudru 0,5 szkl likieru Vanilla Dalkovski 1 łyżka esencji waniliowej Dodatkowo: 3 banany czekoladowa posypka Przygotowanie: Biszkopt:Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać(...)wolnego miejsca rozsmarować 3/4 kremu. Wzdłuż dłuższej krawędzi biszkoptu ułożyć banany i zwinąć roladę. Na wierzchu biszkoptu rozsmarować resztę kremu i odłożyć do stężenia. Przed podaniem z wierzchu posypać czekoladową posypką i ułożyć plasterki banana
Ala piecze i gotujelaskowe są tutaj tylko dodatkiem do całości. Trzeba przyznać, że wszystko fajnie się razem komponuje i ta wersja zasmakuje bardziej wielbicielom czekoladowych a niżeli orzechowych smaków. Duży plus, że w obu pastach nie ma tej nuty surowego ciasta jaką wyczułyśmy w wersji z orzechów włoskich i konopi. Aha i bardzo przypomina nam smak cukierków karmelowo-kakaowych, które od dzieciństwa kupuje
Candy Pandasjednolita masa. Odstawiamy do ostudzenia. Jajka, żółtka, cukier brązowy i wanilinowy ucieramy mikserem na puszysty krem. Do ubitego kremu wlewamy masę czekoladową i mieszamy łyżką aż składniki dokładnie się połączą. Mąkę, szczyptę soli i kakao mieszamy - wsypujemy do ciasta, dodajemy 1/4 pokruszonych ciasteczek i ponownie mieszamy łyżką, aż uzyskamy gładką masę. Ciasto przelewamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem
Kolorowy PrzepisownikUwielbiam ucierane ciasta, szczególnie babki. Piaskowe, jogurtowe, marmurkowe - wszystkie dla mnie są mistrzostwem świata ❤ Dziś zapraszam na wigotną, pyszną babkę czekoladową. Babka długo zachowuje swoją świeżość, spokojnie wytrzymuje 4-5 dni, jeśli oczywiście z domu nie ma wielkich łasuchów 😉 Jest mięciutka i wilgotna, a skórka pomarańczowa fajnie podkreśla jej czekoladowy smak. Składniki: 5 całych jajek(...)masy dodajemy nasze suche składniki czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Całość miksujemy chwilę do połączenia się składników. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45-50 min. (do suchego patyczka). Po upieczeniu i przestudzeniu wyciągamy babkę z formy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy
Walijskie PichcenieDziś coś na słodko bez użycia piekarnika :) Budyń czekoladowy i kaszka ... smak dzieciństwa, mam nadzieję, że dla większości z Was miłe wspomnienia. Ja pamiętam, że budyń i kisiel gotowało się u mnie w domu bardzo często, a ciasto piekło się tylko na niedzielę. Teraz pomału i kisiel i budyń odchodzi w zapomnienie, a szkoda bo to szybki
Walijskie Pichceniemnie ochota na coś słodkiego - ale nie za bardzo słodkiego i obowiązkowo szybkiego w przygotowaniu. No i przypomniałam sobie przepis na błyskawiczne wręcz rogaliki :-) trochę schodzi z czekaniem kiedy ciasto się schładza w lodówce, ale za to gotowe ciastka są delikatne, kruche i bardzo dobre... Ja robiłam je z dżemem wiśniowym, ale to co dacie do środka zależy tylko(...)SKŁADNIKI 3 szklanki mąki pszennej 250 g masła 1 szklanka gęstej śmietany 18% Dodatkowo: 1 białko cukier dżem, krem czekoladowy, jabłko - co tylko chcecie, ważne żeby rogaliki Wam smakowały Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, dzielimy na 5 - 6 kulek i każdą rozwałkowujemy na cienkie
Czary - gary w kuchnijuż teraz, a na 2-3 dni przed Wigilią przełożyć powidłami i udekorować masą marcepanową i polewą czekoladową. Przetestowałam i w ten sposób przygotowany piernik jest doskonale skruszały, wilgotny i aromatyczny. Szczerze polecam! Nie pożałujecie:). PIERNIK STAROPOLSKI /keksówka 32×10 CIASTO 200 g masła 150 g miodu 40 g przyprawy do piernika 15 g kakao 3 szczypty kardamonu(...)mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 50 g orzechów włoskich, drobno posiekanych DO PRZEŁOŻENIA 250 g powideł śliwkowych 50 g miodu POLEWA CZEKOLADOWA 100 ml śmietanki 30% 30 g miodu 100 g czekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej 20 g miękkiego masła DODATKOWO 400 g masy marcepanowej 100 g orzechów włoskich, uprażonych i posiekanych
Pieguskowa Kuchniaolejku migdałowego 1 łyżka kakao 100 g czekolady mlecznej czekoladowa posypka Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło kroimy w kostkę i rozcieramy palcami z mąką, a następnie siekamy nożem. Jajka ubijamy, dodając stopniowo cukier puder oraz olejek migdałowy. Masę jajeczną dodajemy do mąki z masłem i krótko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części i do jednej z nich(...)dociskamy, żeby ciastka po upieczeniu nie rozwarstwiły się. Całość owijamy folią, jeszcze raz dociskamy ciasto u góry i dociskamy również boki. Wstawiamy do lodówki co najmniej na godzinę. Schłodzone ciasto kroimy na ciastka nie grubsze niż 1 cm , które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez kilkanaście minut. Po wyciągnięciu z piekarnika
Trzeci talerz