Pozostały sos czekoladowy można wstawić do lodówki i po kilku godzinach zastygnięty idealnie zastępuje krem czekoladowy na kanapki dla dzieci. ale w wersji bez likieru amaretto. Naleśniki są pyszne i mocno sycące. Ciasto naleśnikowe: 2 jajka mąka pszenna mleko woda mineralna gazowana 2 łyżeczki cukru cukier waniliowy szczypta soli odrobina oleju Nie podałam proporcji, ponieważ naleśniki zawsze robię(...)ciasto jest za rzadkie dodajemy mąkę, a jak za gęste dolewamy mleka. Za dużo cukru też nie dodajemy, bo będą się przypalać. Składniki mieszamy trzepaczką albo mikserem. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oleju. Krem Tiramisu: 2 jajka, oddzielnie żółtka i białka 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Jajka wyparzamy w gorącej wodzie! Żółtka ucieramy
Blondynka Gotujeorzeszkami, może być też inny kolor) 36-40 rogów - połamanych z precelków 36-40 kropelek czekoladowych Masło utrzeć z cukrem i tahini. Dodać melasę, zmiksować. Następnie dodać żółtko i ponownie zmiksować. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Zagnieść ciasto. Jeżeli będzie trudne do formowania, schłodzić w lodówce. Z ciasta formować niewielkie kulki, lekko spłaszczyć i układać na blasze wyłożonej
Pełny talerzmasła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g mąki 4 łyżki maku opakowanie budyniu czekoladowego konfitura z czarnego bzu Zimne masło zagniatamy szybko z żółtkami, makiem, cukrem, proszkiem do pieczenia i mąką. Formujemy dwa rulony, jeden kawałek ciasta wsadzamy do zamrażarki, a drugi do lodówki. Po 30 minutach kawałkiem ciasta z lodówki wykładamy tortownicę i podpiekamy
Gotowanie i blogowanienaturalnego - 1/2 szklanki cukru - 3 łyżki miodu - 2 żółtka + 1 całe jajo - 1 łyżeczka sody, szczypta soli Składniki ciasta zagnieść. Schłodzić godzinę w lodówce. Odrywać małe kawałeczki. Układać w otworach rozgrzanej patelni, smażyć po 2 minuty z każdej strony. Masa czekoladowo-ciasteczkowa: - 200 gr masła roślinnego - 6-8 łyżek cukru - 4 łyżki kakao - 1/3 szklanki mleka - szczypta soli
kawawszklanceLekki i puszysty sernik na cieście biszkoptowym na każdą okazję :) Sernik na zimno na biszkopcie Składniki : Biszkopt jajka- 3 szt cukier- 0,5 szklanka mąka -0,5 szklanki proszek do pieczenia -0,5 łyżeczki(...)żelatyna - 5 łyżeczek woda gotowana gorąca - 7 łyżek cukier puder - 1 szkl Dodatkowo : polewa czekoladowa - 1 opak herbatniki - 17 szt Przygotowanie : Biszkopt : Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy, o wymiarach 24-26 cm, piec ok. 25 minut
Kuchnia Danusimalinowy czekolada, np. mleczna lub figurki czekoladowe orzechy Piekarnik rozgrzać do 195º C. W misce połączyć ze sobą mąkę, cukier puder i ziarenka wanilii. Następnie sypkie składniki przesypać na blat i dodać masło. Za pomocą noża, masło posiekać na mniejsze kawałki. Na sam koniec wbić jajko i za pomocą dłoni zagnieść kruche ciasto. Jeżeli masa będzie zbyt sypka - dodać(...)polecam zrobić cieńsze spody). Piec około 20-25 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Ostudzone mazurki posmarować dżemem. Kawałki marcepanu ułożyć na przezroczystej folii. Za pomocą wałka rozwałkować go bardzo cienko. Tak przygotowany marcepan ułożyć na mazurkach. Na sam koniec całość polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (ja rozpuściłam czekoladowe zające + dodałam do masy odrobinę mleka). Od razu udekorować orzechami
UgotowaćMoja kolejna propozycja na słodki, pyszny i aromatyczny deser. Tym razem muffinki, czyli coś dla amatorów czekolady. Absolutnie czekoladowe, pyszne i rozpływające się w ustach, z fragmentami czekolady do chrupania. Pyszne, mniam! Składniki: 120g rozpuszczonego masła 150ml mleka 1 duże jajko 380g mąki pszennej 55g gorzkiego kakao 3 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200g cukru 75g posiekanych orzechów laskowych 100g(...)masłem i wlać do suchych składników. Dosypać orzechy i posiekaną czekoladę. Wymieszać dużą łyżką, nie za dokładnie. Foremki muffinkowe wypełniać ciastem w ¾ wysokości, piec w 180 stopniach 20 minut. Wystudzić. Gotowe można polać rozpuszczoną czekoladą (wtedy otrzymamy potrójnie czekoladowe muffinki) lub posypać cukrem pudrem
Cakes By Kejtgatunku, jakiego użyjecie, ciasto może przybrać bardzo intensywną, pomarańczową barwę. Moje jest stonowanie kremowe, ale w niczym to nie przeszkadza.Czekoladowy, ciężki spód wspaniale tutaj pasuje, przełamując niesamowitą kremowość i delikatność masy serowej. Orzeszki nadają interesującej nuty. A polewa tylko uwydatnia wszystkie inne smaki. Mówię Wam - sernik idealny. Musicie tego spróbować!Sernik dyniowy z pomarańczową nutą na czekoladowym spodzieSkładniki:(na formę(...)masłem rozpuścić na parze, ostudzić. Wsypać cukier, zmiksować. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z orzechami. Partiami dodawać do ciasta, miskując na najniższych obrotach miksera.Ciasto równomiernie wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 175 st. C. przez 15 minut.Przestudzić.Serek zmiksować na gładką masę z dyniowym puree, mlekiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBANANAMI Składniki na ciasto: - 5 jajek - 125 gram cukru - 125 mililitrów masła/oleju - 125 mililitrów ciepłej wody - 200 gram mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki kakao Przygotowanie ciasta: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz, pojedynczo, żółtka. W następnej kolejności łączymy całość z olejem i ciepłą wodą. W drugiej(...)składników. Składniki do warstw: - ciasto - rum - krem - 7-8 bananów - polewa Przygotowanie warstw: Przestudzone ciasto nasączamy niewielką ilością rumu i wykładamy na nie obrane ze skóry, ale niepokrojone banany. Następnie pokrywamy całość kremem. Powierzchnię wygładzamy i wylewamy na nią przestudzoną, ale nie zimną, polewę czekoladową. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuczekoladowego 2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietany 18 % olej lub tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Mąkę i cukier puder przesiewamy.Robimy zaczyn z roztartych drożdży z 1 łyżeczką cukru ,150 gram mąki i połowy letniego mleka.Zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.Żółtka ucieramy z cukrem pudrem,dodajemy mąkę ,wyrośnięty zaczyn,resztę mleka,szczyptę soli i alkohol.Wyrabiamy ciasto(...)roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiamy.Ciasto powinno być niezbyt gęste,pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm..Szklanką wykrawamy krążki o średnicy 5 cm. Na środek każdego krążka nakładamy krem czekoladowy,przykrywamy drugim krążkiem,dokładnie zlepiamy brzegi. Każdy zlepiony pączek ponownie wykrawamy szklanką.Gotowe pączki wykładamy na stolnicy wysypanej mąką
Bajeczna KuchniaPolski murzynek to nic innego jak amerykańskie brownie. Tym razem jak na amerykańskie ciasto przystało – z masłem orzechowym. Miękkie w środku i jednocześnie wilgotne, pachnące orzechami i chrupiące czekoladą. Mocno czekoladowe! Wprost rozpływa się w ustach i niestety uzależnia. Mojej rodzinie bardzo smakuje i po chwili zostają tylko okruszki(...)czekoladami – każdą kostkę na 6 części. • Piec w temp. 180 st.C przez 40 minut. • Czekoladę razem ze śmietnką rozpuścić w kąpieli wodnej. • Polać wystudzone ciasto i posypać płatkami migdałowymi
To co kochamwięc dziś zapraszam Was na ciasto z kremem budyniowym i bananem, a wszystko to na delikatnym biszkopcie. Mówię Wam to była prawdziwa rozkosz dla podniebienia :) Składniki: biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru masa budynowa 1 L mleka 1 duży budyń czekoladowy 1 duży budyń waniliowy 250 g masła(...)delikatnie mieszamy. Tortownice o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy około 12 minut. Wystudzić. Mleko podzielić na 2 razy po 500 ml. Z 1 części mleka odlać 1/2 szklanki wsypać budyń czekoladowy, dokładnie wymieszać. Pozostałe zagotować z 2 łyżkami cukru. Do gotującego wlać masę
magiczna kuchnia Kasiżółtka 2 łyżki zimnej wody 300 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 szt śmietan fix truskawki czekoladowe groszki Przygotowanie:Mąkę z margaryną zagniatamy, dodajemy żółtka, cukier puder i na końcu wodę. Zagniatamy na jednolite masę. Ciasto włożyć do woreczka i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wylepiać ciastem małe foremki do babeczek. Babeczki(...)koniec ubijania dodać śmietan fixy i chwilkę zmiksować do połączenia się składników. Bitą śmietaną za pomocą szprycy napełnić kruche babeczki udekorować plasterkami truskawek i czekoladowymi groszkami
Ala piecze i gotujewiem czy zauważyliście, ale zrobiła się moda na ciasta odzwierciedlające batoniki, ciasteczka znanych marek. Znalazłam wiele ciekawych przepisów i na pewno będę systematycznie je publikować. Jako pierwszy zrobiłam bardzo ciekawy torcik orzechowy- Ferrero Rocher. Moi najbliżsi stwierdzili, że faktycznie smakuje jak czekoladki. Wypróbujcie! Tort Ferrero Rocher Składniki: 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki kakao, 1/2 szklanki mąki pszennej(...)kostka miękkiego masła, 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 5 łyżek kremu czekoladowego, 4 wafelki orzechowe np. Góralki, łyżka masła, 4 łyżki śmietany kremówki. Wykonanie: Kakao i mąkę przesiewamy przez sitko. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę, dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Dodajemy mąkę z kakao i mieszamy ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przelewamy za wyłożoną papierem
paapilotkaaroku ciasto ze świeżymi truskawkami, na dodatek z mojego ogródka;)) A na razie zebrałam dla Was trochę przepisów na słodkości z użyciem truskawek... Na początek desery oraz ciasta na zimno z dodatkiem truskawek: Trifle z truskawkami po włosku Truskawki tiramisu po polsku Czekoladki z nadzieniem truskawkowym(...)truskawkami i białą czekoladą Grysikowe z kremem czekoladowym i truskawkami Jogurt z truskawkami i otrębami Deser lodowy z czekoladą i sosem owocowym Deser kokosowy z truskawkami A już jutro zbiór przepisów na ciasta z truskawkami
Z miłości do słodkości