jednolite. Formę do tarty natłuszczamy lub wykładamy dno papierem (a boki natłuszczamy)- u mnie to było 23cm, dlatego zmniejszyłam proporcje musu (oczywiście po fakcie- ale wiecie, musu czekoladowego nigdy za wiele*). Wykładamy ciastem wkładamy na 30min do lodówki, lub na krócej do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Przygotowujemy krem migdałowy- ubijamy miękkie masło z cukrem pudrem do otrzymania puszystej(...)zagotowaniem dodajemy pokruszoną czekoladę, zmniejszamy ogień i mieszamy aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Na upieczonym cieście układamy warstwę masy migdałowej, na niej układamy plasterki obranych gruszek i zalewamy masą czekoladową. Pieczemy 40 minut, aż masa się zetnie. Działa na ciepło i na zimno. Ratuje. Uszczęśliwia. I zabija, jeśli weźmiemy zbyt duży kawałek. Dlatego
les mirabellesgorącej wodzie. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy zacznie tężeć dodajemy maliny i mieszamy. składniki na szybką polewę czekoladową: 100 g czekolady deserowej 50 g masła wykonanie: Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy na jednolitą masę. wykonanie ciasta: Na dnie blaszki układamy 1 porcję upieczonego ciasta na którą(...)wykładamy 1/2 część kremu, następnie wykładamy całą galaretkę z malinami. Wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała. Następnie równomiernie rozsmarowujemy pozostałą część masy, na której kładziemy drugą porcję ciasta. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniapieczenia wlewamy masę. Pieczemy 45-55 min w 180 stopniach (do suchego patyczka). Keksówkę wyciągamy z piekarnika i wyjmujmy ciasto chwytając za papier, by ostygło. Kiedy ciasto ostygnie, robimy polewę czekoladową – pół tabliczki gorzkiej czekolady rozpuszczamy w rondelku z niewielką ilością mleka i oleju, co jakiś czas mieszając. Następnie, ciasto równomiernie polewamy, dekorujemy i czekamy aż czekolada zastygnie. Smacznego
Be Fit Be Strongroku mam pod dostatkiem. Dzięki dodatkowi tartej dyni ciasto drożdżowe nabiera pięknego, żółtego koloru. Na blogu jest też przepis na ciasto dyniowe z orzechami lub też ciasto marchewkowe z polewą czekoladową, w tym przypadku marchewkę można zastąpić tartą dynią. Polecam też zupę krem z dyni z serem Składniki na ciasto: 25 g świeżych drożdży 3/4 szklanki mleka 1 szklanka puree
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczekoladowa, ale nie tylko. Moje dzisiejsze naleśniki przygotowałam z czekoladowego mleka sojowego, a do truskawek dodałam bardzo waniliowy twarożek. Wyszło słodko, owocowo i baaaardzo pysznie :)Składniki ciasta naleśnikowego:pół litra mleka sojowego czekoladowego (można użyć zwykłego z dodatkiem kakao),około 1,5 szklanki mąki pszennej - ciasto nie może być za gęste,3 jajka,2 łyżki
Codzienna kuchnia niecodziennatych okruchów, przydadzą się do kremu. (* Ja biszkopt zostawiam w uchylonym i wyłączonym piekarniku jeszcze na około 5-10 min po czym wyjmuje go i upuszczam blaszkę z ciastem puki jest ciepłe w środku na podłogę. Powoduje to, że biszkopt jest równy i nie ma wybrzuszenia na środku.) Beza, to nic prostszego. Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy(...)około 1 łyżką cukru. Dodajemy śmietanę do serka z czekoladą, na koniec wsypujemy do miski okruchy z biszkopta. Delikatnie mieszamy na gładką masę i chłodzimy w lodówce. Ciasto można nasączyć rumem czekoladowym, chociaż jest tak delikatne, że jest to zbędne. Przekładamy biszkopta kremem, zostawcie ze 2 łyżki kremu, trzeba na niego przykleić bezę. Teraz czas na polewę czekoladową, Wiec
Kuba Gotujeudział w wydarzeniu "Ciasto na niedzielę" . Jednak zawsze coś mi wypadło. Dzisiaj to mój debiut ale powiem Wam, że jest pysznie. Zaproponowane do wspólnego pieczenia tartaletki czekoladowe są po prostu rewelacyjne. Składniki: Ciasto 200 g mąki krupczatki 50 g cukru pudru 1 łyżka kakao 100 g zimnego masła 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)ekstraktu z wanilii Masa czekoladowa 150 g gorzkiej czekolady 60 ml śmietany kremówki 30% 70 g masła 50 g cukru 2 żółtka 70 g zmielonych orzechów włoskich Ale-raj Beza 2 białka 3 łyżki cukru truskawki Przygotowanie: Ciasto: Do misy z miksera wsypać mąkę dodać proszek do pieczenia, cukier puder, kakao, zimne pokrojone w kostkę masło i jajko. Końcówką
Ala piecze i gotujemigdałowego i śmietankowego 1 łyżka octu rodzynki Polewa czekoladowa wg dowolnego przepisu Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Dodać kakao, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać gorącą margarynę. Połowę ciasta wylać do formy (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić(...)pozostałe składniki nadzienia. Na końcu dodać pianę, lekko wymieszać. Na podpieczone ciasto wyłożyć przygotowane nadzienie, a następnie delikatnie, łyżeczką rozłożyć pozostałe ciasto. Piec około 45 minut. Upieczone ciasto przestudzić, oblać polewą czekoladową
Praktyczna plGdy to piszę, w piekarniku pieką się ekspresowe babeczki czekoladowe. Przygotowania zajęły około 15 minut i to była szybka frajda dla mojego Maxa – dzieci lubią
Magiczny Garnekpodczas Świąt, na przykład tych zbliżających się Bożego Narodzenia. Torcik jest prosty w przygotowaniu: robimy standardowy, jasny biszkopt, rozpuszczamy galaretkę w wodzie i przygotowujemy mus czekoladowy. Jest to moja czwarta próba przyrządzenia tego ciasta i tym razem udana, za punkt honoru postawiłam sobie, że wreszcie uda mi się opracować przepis, który udaje się zawsze. Problematyczny za każdym razem był(...)wody. Odstawiam do wystygnięcia a potem umieszczam w lodówce, by mocno się zagęściła. Na powierzchni biszkoptu układam wyfiletowane cząsteczki pomarańczy i zalewam bardzo gęstą galaretką. Ciasto odstawiam do lodówki by galaretka stężała. Mus czekoladowy Mleko podgrzewam, dodaję połamaną w kostki czekoladę i rozpuszczam. Ściągam z ognia. Żelatynę rozpuszczam w podanej ilości wrzącej wody i studzę chwilę. Część mleka z czekoladą
Mango Papajałyżek soku pomarańczowego 3 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego (ew. soku pomarańczowego) dekoracje cukrowe (dowolne: perełki, kuleczki, paseczki - co tylko chcemy) czekoladowe cukierki typu M&M's (najlepiej w wersji mini) lub żelki Wykonanie ciasta: Foremkę wysmarować tłuszczem (np. miękkim masłem) a na jej dolną położyć krążek papieru do pieczenia.Należy bardzo dokładnie pokryć tłuszczem wszystkie zakamarki formy. Do dużej(...)masa stanie się puszysta a masa po spróbowaniu nie będzie miała nierozpuszczonego cukru (chwilę to potrwa). W spodniej części babeczki "wykopać dołek" i napełnić go cukierkami czekoladowymi/żelkami i przykryć kawałkiem ciasta ("zatkać dziurkę"). Masą posmarować górę spodu babeczki, nałożyć górną część babeczki i udekorować resztą kremu. Można to zrobić szpachelką tyb rękawem cukierniczym. Posypać dekoracjami cukrowymi i wstawić
Mania Wypiekaniapieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 175°C przez ok. 50-60 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystygnięcia. W oryginalnym przepisie była jeszcze polewa czekoladowa, ale pominęłam ją , gdyż ciasto było słodkie i uznałam, że polewa ni e jest konieczna. Przepis znalazłam na www.kuchnialidla.pl i wprowadziłam w nim drobne zmiany
Mania WypiekaniaNiezwykle wilgotne i mocno czekoladowe, to dwie najważniejsze cechy tego ciasta. Po za tym jest obłędnie smaczne. Cukinia nie jest w ogóle wyczuwalna, a jedynie nadaje ciastu odpowiedniej konsystencji. Wzorowałam się na tym przepisie . Proporcje na blachę 20x25cm. 100 gram masła 1/2 szklanki oleju 180 gram jogurtu naturalnego 300 gram mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Czerwony GupikDomowe lody czekoladowe to przepyszny deser na upalne dni, idealny dla wielbicieli czekolady. Orzeźwiające i bardzo proste do zrobienia lody nie wymagają użycia maszynki, są doskonałą
Smakowite Daniaprzygotować polewę. Czekoladę razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej, ciągle mieszając. Gotową polewą polać wierzch ciasta i udekorować je malinami. Ciasto wyszło bardzo wilgotne i czekoladowe naprawdę polecam! A już nie długo zapraszam na kolejne ciasto, które również wykonałam z okazji obrony ukochanego ;) Buziaki Kasia
Cukier&Puder