Babeczki zeberki Zeberki to pyszne połączenie ciasta oranżadowego z czekoladowym.BABECZKI ZEBERKI Składniki Zeberki Składniki 5 jajek 1 szkl cukru 1 olejek waniliowy 1/2
Sama słodycz i szczypta chiliopakowania gotowej przyprawy do piernika 500g powideł śliwkowych (na piernik z połowy ciasta z powyższych składników, pieczony w formie o wymiarach 25,5x12,5cm) POLEWA CZEKOLADOWA (na piernik z połowy ciasta z powyższych składników, pieczony w formie o wymiarach 25,5x12,5cm) 100g czekolady (60g czekolady gorzkiej, 40g czekolady mlecznej) 80ml śmietanki 30% 50g orzechów włoskich Wykonanie: - do rondla(...)blat, dodać do niej czekoladę, odstawić na 1-2 minuty, a następnie dokładnie wymieszać do powstania jednolitej polewy czekoladowej - polewą udekorować wierzch piernika oraz jego boki, najlepiej wykorzystując do tego szeroki nóż lub specjalne szpatułki do wyrównywania powierzchni ciasta czy polewy - górę piernika obsypać kawałkami orzechów, dociskając je lekko, aby lepiej się trzymały - piernik pozostawić do zastygnięcia polewy (można
Smakołyki BerenikiBardzo smaczne i efektowne ciasto, przełożone pyszną masą śmietanową z posypką smaku batona Kit Kat oraz masą kajmakową. Po przekrojeniu bardzo ładnie się prezentuje biszkopt. Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa z wafelkami: 500 ml. śmietany 30% 9 łyżek posypki waflowej(...)Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym i śmietan-fixami. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy na wierzchu ciasta. Posypujemy wiórkami czekoladowymi i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Bajeczna Kuchniasłowo, możecie sami zrobić to ciasto i posmakować. Was też to połączenie zachwyci. Taki torcik można śmiało zaliczyć do zdrowych słodyczy. Składniki na okrągłą formę o średnicy 22 cm: ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 1 opakowanie budyniu waniliowego (na 1/2 litra mleka(...)cynamonem prażonych z cukrem Stovit (1/2 z 720 g) 1 słoiczek dżemu z czarnych porzeczek Stovit (260 g) dekoracja - użyłam częściowo pokruszonych czekoladowych kulek zbożowych i czekoladowej posypki Przygotowanie ciasta: Mąkę przesiać wraz z kakao, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Ubić białko jajek z cukrem (na sztywno), dodać żółtka, jeszcze chwilę ubijać. Wsypać mąkę z kakao i proszkiem
Codzienna kuchnia niecodziennaSerniki bym mogła piec codziennie, zawsze mnie zachwycają, należą do najbardziej u mnie lubianych ciast. Kiedyś o nich książkę napiszę…obiecuję ! Spróbujcie upiec, to wcale nie trudne….. Składniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 12 dag cukru 1 jajko 1 żółtko Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego 2 łyżki mleka w proszku 1,5 szklanki cukru(...)mleka 2% 6 jajek 1 torebka budyniu śmietankowego Pianka z białej czekolady: ½ litra śmietany kremówki 2 tabliczki białej czekolady 50 g startej białej czekolady lub wiórek czekoladowych Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę wymieszaj z cukrem, wbij jajko, dodaj żółtko, oraz posiekane zimne masło, całość zagnieć tak, aby powstała jednolita kula ciasta. Wylep lub rozwałkuj dno wyłożonej pergaminem blaszki
Wanilia i Kardamonpapai. Ostatnio trochę się rozleniwiła i o ile tylko to możliwe zamiast tradycyjnego kruchego ciasta jako podkład do ciast robię ekspresowy spód z herbatników i masła. Szybko i sprawnie a do tego efekt smakowy rewelacyjny:)SKŁADNIKI:ciasto1 opakowanie czekoladowych herbatników maślanych10 dkg masłamasa serowa1 kg sera na sernik10 dkg masła 100 ml śmietany kremówki3/4 szkl. cukru 2 jajkaopakowanie budyniu
Magiczna kuchnia Dariimisce wymieszać mokre składniki: przestudzoną czekoladę z masłem, kefir i jajko. Suche składniki wsypać do mokrych i wymieszać. Ciasto przelać do foremek do muffinek wyłożonych papilotkami. W środek każdej muffinki wcisnąć kostkę białej czekolady. Muffinki piec(...)foremek do muffinek do połowy ich wysokości. Na środek każdej muffinki nałożyć 1 łyżeczkę kremu czekoladowego i przykryć resztą ciasta do muffinek. Muffinki piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone muffinki odstawić do wystygnięcia. W tym czasie przygotować krem
La grande e la piccola cuocawarsztatów z serów zagrodowych prowadzonych przez Gienio Miętkiewicza. Próbowaliśmy wtedy różnych nietypowych zestawień smakowych, m.in. właśnie gorgonzoli z czekoladą oraz popijanego miodem pitnym. W czekoladowym clafoutis gorgonzoli nie jest dużo, ale wystarczająco, aby dodać ciastu interesującej słoności, gdy natchniemy się na jej mały kawałeczek. Jeżeli jednak boicie się tego eksperymentu lub też nie lubicie gorgonzoli, możecie ją po prostu pominąć(...)erą deserów bez cukru, jego skład jest więc tradycyjny. Jednak zrobiłam go później po raz drugi wymieniając składniki na zdrowsze. Jeżeli więc chcielibyście zrobić lżejszą wersję czekoladowego clafoutis , pomińcie śmietanę i dodajcie do ciasta 300 ml roślinnego mleka, zamiast zwykłej mąki pszennej użyjcie mąkę pełnoziarnistą, zaś brązowy cukier zastąpcie ksylitolem. Czekoladowe clafoutis jest przepyszne! Ma zwartą, budyniową konsystencję, czekoladowy smak
Chilli Czosnek i Oliwainnej formie np. jako ciasto. SKŁADNIKI NA BISZKOPT 4 jajka 120 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody 1-2 krople aromatu rumowego NA KREM BUDYNIOWY 1 opakowanie budyniu waniliowego 450 ml mleka 200 g masła 50 g cukru pudru NA MASĘ CZEKOLADOWĄ Z BISZKOPTAMI biszkopty 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej około(...)garnuszku pogrzać śmietanę i mieszając rozpuścić w niej czekoladę (do polewy można dodać przelany przez sitko alkohol, który nam został z nasączania biszkoptów). Zostawić do ostudzenia. Ciasto polać gęstniejącą polewą czekoladową (zrobić grubą warstwę). Opcjonalnie można do polewy dodać łyżeczkę żelatyny, będzie się ją łatwiej rozprowadzać po cieście. Na koniec posypać kokosem i posypką, lub udekorować wedle uznania. Ciasto trzymać
Passions hobbies lifeNutelli 2 szklanki mleka torebka kawy cappuccino, smak czekoladowy 3 bite śmietany Śnieżki 2 łyżki żelatyny 400 ml śmietany 30% 1 galaretka cytrynowa 1 łyżka cukru pudru płatki czekoladowe Belbake (Lidl) do dekoracji Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Sucharki miksujemy w blenderze na bułkę tartą. Dodajemy Nutellę, mieszamy. Dno tortownicy (27 cm) wykładamy papierem do pieczenia(...)rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem aż zgęstnieje. Do ubitej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę, delikatnie mieszamy. Wykładamy na ciasto. Posypujemy wiórkami czekoladowymi. Wstawiamy do lodówki
Słodkości na talerzuOstatnio przeżywałam dramat, dwa ciasta z rzędu mi nie wyszły, pierwsze to było ciasto fasolowo-czekoladowe, sławny wegański przepis, wyszedł mi glut nad gluty, drugie podejście to była próba zrobienia wegańskiej karpatki- znowu smark wyszedł. Załamałam się, bo mój talent cukierniczy objawił się gdy była w ciąży, czyli jakieś 7 lat temu, i od tego czasu naprawdę cuda wianki piekłam(...)zawsze wychodziły idealna. Już myślałam , że straciłam swoje moce i znowu w ciąży będę musiała być, na szczęście bez konieczności zachodzenia w ciąże moje moce wróciły. Zrobiłam ciasto z nektarynkami, do którego można wykorzystać wszystkie twardawe owoce, tj śliwki, morele, a nawet jabłka- gwarantuję, że wyjdzie! Składniki: 260 g przesianej mąki pszennej 110 d cukru 30 g brązowego cukru łyżeczka
greenscarfcukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.Do ubitych jajek, stale miksując, dodawać powoli mąkę, następnie proszek do pieczenia, a na końcu majonez. Dokładnie wszystko wymieszać mikserem.Tak przygotowane ciasto przelać do natłuszczonych foremek na babeczki i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 40 minut. Wystudzić. Wyjąć z foremek.W międzyczasie przygotować lukier(...)jednolitej masy.Wystudzone babeczki polać lukrem i oprószyć ozdobami cukierniczymi.SMACZNEJ ŚWIĘCONKI!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi 6 małych babeczek o śerdnicy podstawy 11 cm.Lukier można zastąpić polewą czekoladową.Do 2/3 ciasta można dodać 2 łyżeczki kakao i wykonać babeczki marmurkowe.Majonezu nie czuć w cieście. Zastąpuje on margarynę czy olej.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskacappuccino o smaku śmietankowym gotowa polewa czekoladowa 100 g posiekanych orzechów włoskich przepis Do miski przekładamy oddzielone od żółtek, białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie do ubitej piany dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę pszenną, budyń, kawę cappuccino oraz proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto na biszkopt przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem(...)masę wstawiamy do lodówki na kilka minut. Gęstniejącą masę przekładamy na spód ciasta, wygładzamy jej powierzchnię i od razu wierzch masy przykrywamy górną częścią biszkopta. Tak przygotowane ciasto polewamy dowolną polewą czekoladową, dokładnie ją rozsmarowujemy i posypujemy posiekanymi orzechami i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Artykuł Ciasto cappuccino + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaZebra , więc postanowiłam ją upiec a że miałam jeszcze truskawki to chciałam je jakoś wykorzystać , no i wymyśliłam sobie taki oto Torcik Zebrowy z kremem czekoladowym i truskawkami. Dzieci były zachwycone smakiem , ciasto wyszło naprawdę pyszne i szybko znikało z talerzyków :) jeśli macie chęć to zapraszam do wypróbowania bo jest proste w wykonaniu no i pyszne :) Składniki(...)średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na przemian wlewać po 2 łyżki ciasta białego i kakaowego i tak do wykończenia ciasta. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni piec do suchego patyczka. Krem czekoladowy ubić w szklance mleka. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Zimne ciasto posmarować z wierzchu kremem i udekorować
Sama słodycz i szczypta chiliDo przygotowania ciasta potrzebujemy: • 2 tabliczki mlecznej czekolady ( 1 mleczna i 1 gorzka) • kostka masła • 3 jajka • 3/4 szklanki cukru pudru • 3 łyżki mąki • 1 łyżeczka
KUCHNIA POLSKA