Od początku tego tygodnia czerpię słoneczną energię!Choć kurtki jeszcze bardziej zimowe niż wiosenne,choć buzia blada i bez makijażu,choć zimowe zmęczenie i nieprzespane (czy
bistro mamamomentu połączenia się składników). Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec około 30 minut. Upieczony biszkopt przestudzić.Zimny przekroić na pół na dwa blaty. Masa serowa: 1,20 kg zmielonego białego sera; 400 g cukru pudru; 60 g budyniu śmietankowego lub waniliowego (bez cukru); 12 jaj; 2 płaskie łyżeczki proszku(...)orzechy. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać kolejno jaja, ucierać. Na końcu dodać przestudzone orzechy. Do smaku można dodać troszkę spirytusu. Dodatkowo: 1 mały słoik powideł śliwkowych; Przełożenie ciasta: Sernik - połowa powideł - masa orzechowa - biszkopt - masa jabłkowa - biszkopt - masa orzechowa - druga połowa powideł - sernik - polewa. Uwagi: 1. Pamiętaj, aby jabłka przed przełożeniem ciasta, wystudzić. 2. Biszkopty można nasączyć ponczem
In my kitchenstarte lub drobno pokrojone masło ugniatamy z mąką i jajkiem, wałkujemy w pergaminie i układamy w dużej (30cm) formie do tarty. Umieszczamy na ok. 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem (lub całym jajkiem) i wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-190 stopni (termoobieg). Boczek kroimy w grube kawałki. Cebulę obieramy i kroimy(...)minuty, często mieszając, aby wytopiła się część tłuszczu i dodajemy cebulę oraz ziemniaki. Zmniejszamy nieco ogień, przyprawiamy oregano, bazylią oraz niezbyt dużą ilością pieprzu i soli. Dusimy niezbyt gwałtownie bez przykrycia, przez ok. 15 minut, aby ziemniaki dość dobrze zmiękły. W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody. Szparagi w razie potrzeby płuczemy, a jeśli mają łykowate końcówki – odcinamy je, ewentualnie
Kulinarna PokusaChurros cynamonowe (Churros de canela) Churros, to tardycyjny hiszpańsko-meksykański przysmak, jednak obecnie popularny również w wielu innych krajach. Churros przygotowuje się z ciasta parzonego, wyciskanego i smażonego w gorącym oleju. Dzięki temu są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Dla nas churros mogą kojarzyć się z pączkami, gniazdkami i tłustym czwartkiem, natomiast w Hiszpanii są bardzo popularne(...)śniadanie. Szczególnie w chłodniejsze dni w towarzystwie sosu czekoladowego (polecam!) lub dulche de leche. Przepisów na churros jest wiele. Mniej i bardziej tradycyjne. Z ziemniakami, z jajkami lub bez, z proszkiem do pieczenia, mąka kukurydzianą, kakao. Dlatego czasami trudno odszukać zapamiętany smak. Ja bazowałam na tej stronie: www.recetachurros.com . Churros wyszły trochę inne niż je zapamiętałam, ale bardzo nam smakowały. Polecam
Pełny talerzZaczął się sezon na szparagi, więc tym razem chciałabym zaproponować Wam jedno z moich ulubionych dań z udziałem szparagów, niezwykle proste i smaczne. W przeciwieństwie do innych ciast naleśnikowych, japońska tempura (która wbrew pozorom nie wywodzi się z Japonii, lecz z Portugalii) jest bardzo delikatna i lekkostrawna, ponieważ dodana do niej lodowata woda sprawia, że tłuszcz nie przedostaje się(...)ryby. Możecie serwować szparagi same lub z sosem np. z jogurtu i mięty lub z sosem sojowym z dodatkiem imbiru i ziaren sezamu, ja osobiście wolę je same, bez żadnych dodatków. Doskonale nadają się na przystawkę lub przekąskę. Dla 4 osób Przygotowanie : 10 min. Smażenie : 10 min. • 500 g szparagów (białych lub zielonych)* • 1 l oleju arachidowego
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPyszne ciasto, które nie wymaga zbyt wiele pracy, a wygląda bardzo efektownie i jest pyszne, zwłaszcza na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy wszystkie składniki się „przegryzą”. Połączenie słodkiej masy kajmakowej i słonych krakersów bardzo dobrze się sprawdza. Składniki: Masa: 1 litr mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 jajko 1/2 szklanki cukru(...)nich 2/3 masy kajmakowej i znowu krakersy. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy z masą budyniową. Na wierzchu rozsmarowujemy na krakersach resztę masy kajmakowej i wysypujemy na nią orzeszki. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki
e-PrzepisyKulinarneśrednim ogniu ok. 2 minut. Wlać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Ostudzić. Ostudzony krem przykryć i schować na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjąć ciasto i krem z lodówki. Ciasto wyłożyć na stolnice oprószoną mąką, rozwałkować w kształt kwadratu o boku 35 cm (grubość ok. 0,5 cm). Rozsmarować krem budyniowy (jeśli zrobiły się grudki, zmiksować blenderem na gładko). Na kremie(...)Pociąć na 2,5 cm plastry, które następnie układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, nacięciem do dołu w odstępach. Posmarować roztrzepanym jajkiem i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Wyrośnięte drożdżówki ponownie posmarować jajkiem i piec w środkowej części piekarnika około 15-20 minut na złoty kolor
Moja DelicjaBez tych ciasteczek nie wyobrażam sobie świąt. Chociaż pracy z nimi nie mało bo trzeba każdą połówkę upiec osobno później skleić kremem i jeszcze udekorować w polewie i mielonych orzechach. Ale nie odstraszajcie się bo smakują rewelacyjnie. Składniki: Ciasto: 280 g masła lub margaryny 140 g cukru pudru 4 żółtka 450 g mąki pszennej 2 łyżki kakao Nadzienie: puszka masy
Ala piecze i gotujekoniec roztopione masło – wszystko razem bardzo dokładnie wyrabiamy. ( Ciasto jest klejące – takie ma być ). Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. Po wyrośnięciu wałkujemy i tniemy na ok. 4 cm paski. Każdy pasek owijamy wokół butelki ( np. po oranżadzie , bez naklejki ). Całość smarujemy roztopionym masłem i obtaczamy w cukrze wymieszanym
Ostra na Słodkosamo jak do jego pierwowzoru, potrzebny będzie garnek żeliwny, bez niego ani rusz. W środku takiego garnka wytwarza się bardzo wysoka temperatura i to ona właśnie buduje całą strukturę i smak tego chleba. Zaczyn: 100 g zakwasu pszennego 150 g mąki pszennej typ 650 150 ml wody Ciasto właściwe: cały zaczyn 450 g mąki pszennej typ 650 150 ml wody
Marder&Marder ManufactureKolejny wariant słodkości bez pieczenia.Tyma razem przyszła kolej na legendarną kaszę mannę. Kasza ta kojarzy nam się często z jedzeniem dla dzieci. Nie jest to może najlepszy wariant spośród wszystkich kasz do jakich mamy dostęp, niemniej jednak smakuje dobrze, a w cieście wręcz idealnie. Spróbujcie sami :) Potrzebujemy: małą paczkę herbatników maślanych, mi wystarczyło dosłownie koło 10 sztuk 700 ml mleka
MamaOskarkajajka- trochę więcej jak ½ szklanki drobnego cukru- 1 budyń waniliowy bez cukru- sok z 1 cytryny- esencja cytrynowaDodatkowo:- 125g czekolady 81% Papilotki układamy w foremkach. Mielimy herbatniki, dodajemy kakao i migdały, ponownie razem mielimy. Masło rozpuszczamy w mikrofali i gorące wlewamy do zmielonych herbatników. Łączymy składniki widelcem. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek i delikatnie dociskając, wyrównujemy powierzchnię. Do pojemnika (dzbanka
mojewypiekiinietylkokwaskowate , ale jeśli ktoś lubi takie , może śmiało zajadac je bez dosładzania! Ja dodałam odrobinę cukru pudru , gdyż jak wiecie – lubię na słodko ;) Mus nie jest gładkim kremem , a bardzo widoczne i wyczuwalną są kawałki ( dośc spore ) jabłek. Jest mnóstwo sposobów na ich wykorzystanie :- naleśniki - omlety- szarlotki- w cieście francuskim- strudel- sakiewki naleśnikowe- ciasta ucierane- muffinki i co tylko
Ostra na Słodkospożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Po tym czasie ciasto pokroić na plastry grubości 1 cm, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 12-15 minut.Wystudzić na blasze.Smacznego!Ciasteczka wczoraj pojechały ze mną do koleżanki - jej starsza pociecha wyjadała je niemal bez opamiętania. I to jest chyba najlepsza rekomendacja - koniecznie musicie je mieć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZupełnie nie taka jak ta nasza. Na cieniutki bardzo chrupiącym cieście z minimalną ilością składników ale jakich składników. Jedliście kiedyś pizzę z ziemniakami? Z cukinią? Ale nie jako jako jeden ze składników ale jako jedyny! Albo placek od pizzy z nutellą, czy z sałatą sosem majonezowym i krewetkami (bez sera?!). Ja wcześniej nie jadłam. Pizzę można dostać wszędzie. Zawinąć, wziąć
Brzuszki Łakomczuszki