jajecznicy) - 300 gr. mąki pszennej - 1/3 szklanki startego parmezanu lub sera bursztyn - kawałeczki masła(ja ścieram na tarce o grubych oczkach)ok. 30 gr.oraz gałka muszkatułowa, bez której kopytka włoskie nie istnieją, w ilości jednej płaskiej łyżeczki od herbaty.Teraz wstawiamy garnek z posoloną wodą na gaz.Składniki na kopytka, oprócz MĄKI!!!mieszamy do jednolitej masy.I dopiero(...)teraz dodajemy mąkę i krótko wyrabiamy, aż do połączenia się w jednolitą masę.Jeżeli nie mamy zamiaru zjeść gniocchi zaraz po ugotowaniu szykujemy miskę z lodowatą wodą.Z ciasta formujemy wałeczki i odcinamy nasze kopytka nożem lub plastikową kartą.Ciasto podsypujemy stale mąką.Uformowane gniocchi wrzucamy partiami do gotującej się wody.Gdy kopytka wypłyną, po ok. 2 minutach odcedzamy
Pasje JolkiCiasta na jogurcie (z jogurtem? - nie wiem, która forma bardziej jest tu poprawna) są od kilku lat bardzo "modne" :-) No i wcale się nie dziwię, że zawładnęły naszymi sercami i ... podniebieniami. Są szybkie do zrobienia, nieskomplikowane, wilgotne i zawsze wychodzą :-) Możemy więc szaleć piekąc je z najróżniejszymi owocami, z kruszonką lub bez, w podłużnej formie lub okrągłej ... efekt jest(...)borówki i delikatnie wymieszać. Formę keksową wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C ok 45- 50min . Można zrobić wersję ciasta na blaszce, będzie wtedy niższe i posypać całość kruszonką. Jest równie smaczne
Walijskie Pichcenieoleju +domowy gęsty dżem owocowy (bez dodatku żelatyny!), 1 litr oleju do smażenia, cukier puder na lukier lub do obsypania Drożdże wkruszamy do ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką lub rękami
Ciastkozercychyba nie macie wątpliwości jaka jest odpowiedź na to pytanie;) To kolejny mój przepis na kruche ciasteczka. Przy okazji to słodka propozycja na Dzień Dziecka. Przepis na kruche rogaliki bez cukru i Pijane rogaliki na Dzień Mamy podawałam ostatnio. Trochę zmodyfikowałam mój przepis na rogaliki, mąkę zastąpiłam mielonymi migdałami, a jako farsz zastosowałam maliny z rumem. Jak zrobić kruche kwiatki(...)wymagają trochę zdolności manualnych, ale są wart wysiłku włożonego w ich wykonanie. Trzeba mieć trochę wprawy, ale jak to się mówi: trening czyni mistrza , to dotyczy również kulinariów. Do ciasta dodajemy 1 łyżkę cukru trzcinowego, 1 szklankę zmielonych migdałów, pół szklanki jogurtu greckiego i tylko 1/2 szklanki mąki. Ciasteczka są delikatne, kruche, są według mnie idealne. Jak chcemy by były
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczekolady wytrawnej lub deserowej, 1 białko, jasne gwiazdki: 80 g migdałów bez łupinek, 60 g cukru pudru, 60 g czekolady mlecznej lub karmelowej, 1 białko, cukier puder do podsypywania przy wałkowaniu, Czekoladę zmiksować z migdałami. Wymieszać z cukrem pudrem. Następnie wymieszać z białkiem. Odstawić na około 20 minut. Ciasto troszkę stężeje. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około
królestwo garówskąd wziąć olej z nasion bawełny potrzebny do zrobienia krewetek w cieście kataifi, a autor nie wyjaśnia czym go zastąpić. W przepisach występują m.in. białe trufle, suszone płatki papryki aleppo, mąka z tapioki i aromat piżmowy. Mnie tego typu przepisy odstraszają i skreślam je w przedbiegach. Atutem książki bez wątpienia są piękne zdjęcia w surowej stylistyce , ukazujące piękno jedzenia
Chilli Czosnek i Oliwaskładniki. Na koniec dodać mąkę, delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach około 30x20 cm. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piec 10 minut. Brownie podawać z sosem malinowym, owocami, bitą śmietaną, lodami ...lub zajadać samo, bez dodatków. Smacznego ! * post sponsorowany
kolorowotorcikowowersji na zimno, gdyż jest on bardziej deserem niż ciężkim ciastem- jak np. tradycyjnie pieczony sernik. Sernik, mimo, że z mlecznej czekolady jest słodki, ale nie jest przesłodzony ani mdły, o delikatnie przebijającej się nucie wanilii, przełamany suszoną 'pijaną' śliwką- czyli nasiąkniętą %- oraz polany tradycyjną polewą czekoladową . Bez spodu, dzięki czemu przygotowuje się go dosyć szybko, o kremowej, delikatnej
Kraina Miodem Płynącaśliwek kalifornijskich BIO FRESANO- kupicie tutaj Suszone śliwki kalifornijskie bez pestek charakteryzujące się wyjątkowym smakiem i aromatem. Więcej o produktach FRESANO dowiecie się TUTAJ Ale do dzieła, robimy zdrowe, aromatyczne pierogi. Wyjmij śliwki z opakowania i włóż do szklanej miski, posyp cukrem, odstaw na chwilkę. Robimy ciasto na pierogi. Składniki 3 szklanki mąki 1 jajko
Z Kuchni Do KuchniMapa Polski, gdzie można od innych osób dostać aktywny zakwas i bez wykrętów zabrać się za pieczenie :)!Chleb polskiSkładniki:Zaczyn:100 g zakwasu żytniego aktywnego200 g mąki żytniej razowej200 g wody przegotowanej letniejWszystkie składniki wymieszać łyżką, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na noc, aby podwoił objętość. Ciasto właściwe:cały zaczyn j.w.800 g mąki pszennej chlebowej500 g letniej przegotowanej
UgotujmyTo.plpokochała od pierwszego gryza. Przypomniała sobie o nich, i choć sama bez problemu mogłaby je zrobić, to wiadomo, że jak zrobi ktoś, to smakuje lepiej. Poczekałam więc, aż jako tako się ochłodzi, i przed dwudziestą drugą zabrałam się do pracy. Tak naprawdę nie ma jej dużo, tyle, że ciasto, jak to drożdżowe ma w zwyczaju, potrzebuje nieco czasu na wyrośnięcie
Pożeraczka, czyli raz adobrzezrobienie domowej tortilli jest wręcz banalne, nie wyobrażam sobie bez niej życia. Przepis:(1 placek) 35g mąki pełnoziarnistej15 mąki pszennejszczypta soli+/- 30ml ciepłej wodykapka oliwy z oliwekMąkę z solą przesiewamy do miski robimy małe wgłębienie na środku wlewamy wodę i oliwę. Zagniatamy ciasto na jednolitą kulkę. Pozostawiamy pod przykryciem by odpoczęło na jakieś 20min
More food, love and dreamswyrastaniu, mimo sporej ilości mąki ciasto przykleiło mi się do ściereczki i musiałam je lekko odrywać a na koniec nie miałam wystarczająco ostrego narzędzia do nacinania…. dlatego chleb wygląda na lekko poszarpany Oj dużo się jeszcze muszę nauczyć…. Nie udało mi się również kupić czarnego sezamu na czas i postanowiłam zrobić chleb bez dodatków(...)formowania ciasta.1. Mieszamy zaczyn ze zmiksowanymi pomidorami, miodem i solą. Jeśli używamy sezamu to dodajemy go również. 2. Przesiewamy obie mąki i stopniowo dodajemy je mieszając do zaczynu.3. Wyrabiamy ciasto ręcznie około 10-15 minut. Jeśli dodajemy oliwki i suszone pomidory to na tym etapie łączymy je z ciastem. Przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny. 4. W czasie tych
UgotujmyTo.plKiedy byłam mała jadłam chałkę z masłem, a że nie było to jakimś częstym rytuałem traktowałam to trochę jak święto. Słodkie ciasto, posypane kruszonką, które cudnie
W kuchni wieczorem