szklanki cukru pudru - 1 cukier wanilinowy -1 kostka masła (250 g) - 3 jaja - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek bez różnicy jaka odmiana, takie jak lubicie Wszystkie składniki z wyjątkiem jabłek zagnieść na sto lnicy. Ciasto podzielić na dwie równe części: większą część 2/3 rozwałkować i ułożyć na dnie tortownicy, a mniejszą 1/3 zawinąć(...)koniec dodać odrobinę cukru do smaku i cynamonu. Ja uwielbiam więc daję sobie dużo:) Na cisto wyłożone w tortownicy wykładamy przestudzone jabłka. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażalnika. Piec ok. 45-50 minut w 180* do zarumienienia wierzchu ciasta
Moje Słodkie Piekiełkoturze również nakrywam na blacie ściereczką. Pieczenie pasztecików: Przed wstawieniem blachy do piekarnika górę pasztecików maluję rozmąconym białkiem. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, paszteciki piekę około 20 minut na złoty kolor. Piekarnik mam włączony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Paszteciki z mięsem z ciasta drożdżowego są gotowe, można podawać
Uwaga Babcia GotujeSzybko i smacznie..takie placuszki można zrobić i bez jabłek..ale z jabłkami są smaczniejsze...a ja dodałam jeszcze do ciasta cukier cynamonowy ..i było pysznie. 2,5 szkl. mąki 2 jajka 2 szkl.mleka cukier cynamonowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 jabłka szczypta proszku do pieczenia Z jajek, mąki, cukru cynamonowego, proszku i mleka zrobić
Moje domowe kucharzenieDodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 2 łyżki kaszy manny Wykonanie pysznego sernika: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną. Następnie wkładamy do lodówki na czas przygotowanie masy serowej(...)ucieramy, wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser, wlewamy śmietankę i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy kaszę mannę i ucieramy. 3. Do pieczenia: Na schłodzone ciasto wykładamy równomiernie masę serową. 4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładamy na kilka godzin
Izabelawkuchnikażda ) 6 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 3 łyżki cukru waniliowego 4 opakowania budyniu waniliowego bez cukru ( po 40 g każdy ) szczypta soli cukier puder do posypania ciasta przepis W formie wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki, jeden obok drugiego. Do miski przekładamy oddzielone od białek żółtka, wsypujemy cukier kryształ oraz cukier waniliowy i wszystko ucieramy na jasną(...)śmietanowej i całość delikatnie mieszamy łyżką. Gotową masę wlewamy na herbatniki i starannie ją rozprowadzamy. Sernik pieczemy przez około 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 st.C po upieczeniu studzimy w piekarniku. Wystudzony sernik posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Sernik bez sera + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaŚwięta już za pasem, więc powoli na blogu będą pojawiać się moje świąteczne propozycje. Dzisiaj, specjalnie na Waszą prośbę, zamieszczam przepis na szybkie pierniczki świąteczne , które
Moja Delicjabudyniu śmietanowego z cukrem ( użyłam bez cukru ) 2 łyżki cukru Ponadto: 2 małe paczki delicji pomarańczowych 2 op. galaretki brzoskwiniowe spirytus do nasączenia ( dodałam rumu ) tłuszcz do blaszki papier pergaminowy Sposób przygotowania: Ciasto : Białka ubijamy na sztywna masę. Ciągle ubijając dodajemy cukier i żółtka Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia , rodzynkami, orzechami i wiórkami. Wsypujemy
Różne smaki w kuchnipiekłam biszkoptów i nawet do córki mówiłam , że chyba już nie mam wprawy w pieczeniu ciast ..No, ale coś tam wyszło, nie tak jakbym chciała, ale biszkopt się udał..Taki biszkopt nada się do przełożenia jakimś kremem itp. lub nawet bez przekładania można zjeść.Ja upiekłam ten biszkopt z myślą o torciku na urodziny córki.Przepis na biszkopt(...)łyżki cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka kakao Jajka utrzeć z cukrem pudrem, waniliowym i szczyptą soli na bardzo puszystą masę.Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksować, aż się połączą. Odłożyć 4 łyżki ciasta i do tej małej porcji ciasta dodać kakao, dokładnie
Moje domowe kucharzenienowoczesną, że zaakceptowała sprawę bez mrugnięcia okiem. Uff... Skandalu nie będzie. A Wy? Byliście kiedyś na ślubie, którego udzielała kobieta ...? Tymczasem mam dla Was banalnie proste ciasto z wczesnojesiennymi owocami: śliwkami i jeżynami. Pierwsze od sąsiada zza płotu, drugich nazbierała Młoda z Tomaszem. Nic nie może się zmarnować, wrzuciłam więc wszystko do prostego ciasta jogurtowego podkręconego kardamonem. Wyszło(...)dodatkowo: 200 g śliwek (waga bez pestek) 100 g jeżyn 50 g płatków migdałowych 2 łyżki cukru perłowego Mąkę z proszkiem i sodą przesiać, dodać cukier i kardamon, połączyć. Jajka roztrzepać, dodać syrop, jogurt i olej, połączyć. Dodać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia. Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMiałam okazję skorzystać z normalnego piekarnika, to wykorzystałam go maksymalnie do pieczenia chleba. Tym razem skorzystałam z tego przepisu na chleb żytni z oliwkami. Chleb jest odrobinę lepki, ale dla mnie nie jest to wadą. Wadą mogłoby być co najwyżej jego długie przygotowanie, ale taki urok chleba na zakwasie. Duża szklanka to 400 ml, foremka(...)pozostawić pod przykryciem na około 12 godzin w temperaturze pokojowej. Zaczyn wyraźnie urośnie. Po tym czasie wymieszać wszystkie składniki bez oliwek. Gdy się połączą od razu dodać oliwki i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić w raczej ciepłym miejscu na 4-5 godzin, do czasu, gdy ciasto wyrośnie niemal
Czerwony Gupikpuszyste i maślane pączki, które zawsze wychodzą. Pieczone w piekarniku, są lżejszą i zdrowszą wersją tradycyjnych pączków smażonych w głębokim tłuszczu. Dzięki nim Tłusty Czwartek nie będzie, aż tak tłusty;-) Ciasto już na etapie wyrabiania jest lekkie, błyszczące i elastyczne, a pozostawione w ciepłym miejscu, pod przykryciem rośnie jak szalone. Ciasto możemy zagnieść wieczorem, przykryć szczelnie folią spożywczą(...)przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka lub ręcznie, aż ciasto będzie gładkie. Cały czas wyrabiając dłońmi lub miksując, stopniowo dodajemy miękkie masło. Kolejną porcję dodajemy, gdy poprzednia dokładnie połączy się z ciastem. Na koniec powinniśmy otrzymać lekkie i elastyczne ciasto, odstające od ścianek dzieży, nie klejące się do rąk. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski
cool and mintyczekoladowe ciasto. Dzisiaj upiekłam je z greckim jogurtem. Mam słabość do czekolady z jogurtem, więc w końcu upiekłam sobie takie czekoladowo jogurtowe brownie. To ciasto nie może się nie udać, najwyżej trochę się bardziej podpiecze, ale wciąż będzie ciastem czekoladowym, pysznym i super kalorycznym. Brownie można upiec na wiele sposobów, np. bezglutenowe brownie z fasoli lub brownie niskowęglowodanowe , bez(...)super czekoladowe ciasto. Nieraz piekę je z dodatkiem niewielkiej ilości mąki. Smakuje wtedy jak pieczona czekolada. Do dzisiejszego brownie dodałam nieco więcej mąki, ale ciasto wciąż jest wilgotne i jakby lekko ciągnące. Poza tym łatwiej kroi niż brownie “mniej dopieczone” . To kwestia smaku z czym takie brownie chcę podać. Dzisiaj delektowaliśmy samym ciastem bez dodatków. Było
codojedzeniawiśni bez pestek 2 łyżki (30 ml) erytrytolu (lub ksylitolu, ewentualnie brązowego cukru) Masa budyniowa (podobna jak w przepisie na ciasto “Fale Dunaju” ): 400 ml mleka kokosowego z puszki 2 szklanki (480 ml) mleka roślinnego bez cukru (ja używam sojowego) 1 budyń (40 g) waniliowy bez cukru 1 budyń (40 g) śmietankowy bez cukru 2 łyżeczki(...)większą przeznaczamy na spód, a troszkę mniejszą na wierzch. Większą dzielimy na mniejsze kawałki i układamy na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskając rozprowadzamy równomiernie po powierzchni. Nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy wydrylowane wiśnie i rozprowadzamy równomiernie, żeby je całkowicie zakryły. posypujemy erytrytolem lub innym cukrem. Następnie, przystępujemy do przygotowania masy budyniowej. W garnku z grubym dnem mieszamy
Lamarida.plniego wyłożyłbym ten cudownie pachnący owoc. Jednak jak już i mówiłem, pieczony grejpfrut w miodzie to świetna pełnowartościowa przekąska, smakuje świetnie i bez żadnych dodatków. Można go też podać po prostu z twarożkiem, dodać do ciasta, lodów, sałatki. Po upieczeniu, a następnie lekkim podduszeniu, owoc uzyskuje bardzo piękny, jaskrawo czerwony kolor, który aż kusi do zjedzenia. Ja wyjadam tylko(...)pokochacie ten smak, tak jak pokochałem go ja. Grejpfrut pieczony w miodzie - przepis: Grejpfrut 2 łyżeczki miodu szczypta cukru szczypta soli Jak zrobić pieczony grejpfrut w miodzie? Grejpfruta dokładnie myjemy i sparzamy wrzącą wodą. Przekrawamy poziomo na połowę. Dwie połówki owocu układamy w formie do pieczenia, polewamy miodem (jedna łyżeczka na jedną połówkę), lekko
Kuchnia Łukaszaciasto piegusek- to na pewno -to makowe ciasto z kremem też się Wam spodoba. Przepis znalazłam u Łucji . Zapraszam, oto makowiec inaczej, czyli Makowa Panienka. Makowa Panienka czyli makowiec z cytrynowym kremem Składniki na blaty makowe: forma o wymiarach 26×30 150 g suchego maku 100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 100 g posiekanych migdałów bez(...)żółtka (pozostałe 4 żółtka zużyjemy do kremu) Formę wyłożyć papierem do pieczenia. (Dobrze jest mieć dwie blachy o takich samych wymiarach….) Jeśli mamy jedną formę, to trzeba wszystkie składniki ciasta podzielić na dwie- równe części- i przygotować dwie osobne masy, które należy kolejno piec. W miseczce wymieszać kokos, migdały posiekane i mielone i mak. Białka ubić na sztywno
UgotujmyTo.pl