miłe zaskoczenie w wydarzeniu na fb w spólne pieczenie kurtoszkołacza .Do pieczenia kołacza są specjalne foremki ,ale bez takich foremek też da się zrobić.Można wykorzystać butelki lub puszki po piwie, wałek do ciasta itp.Ja zrobiłam sobie sama foremki tak jak podobnie robiłam foremki do rurek i będę miała je do następnych wypieków
Moje domowe kucharzenieszkl. cukru 0,5 szkl. mąki pszennej 1 budyń śmietankowy bez cukru (40g) Pianka: 0,5 l śmietany 30% 1,5 łyżki żelatyny 0,5 szkl. gorącej wody 2 łyżki cukru pudru Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem do momentu powstania białej puszystej masy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Na końcu dodajemy wodę i olej. Ciasto przekładamy
Pyszności SłodkościCiasto drożdżowe najlepiej smakuje jesienią i zimą, już sam zapach pieczonego ciasta sprawia, że jesteśmy głodni. Ciasto to najlepiej zrobić ze świeżych owoców, jednak również wyrośnie
Via GustoRewelacyjny słodko – kwaśny sernik o cytrynowym smaku. Pieczony w kąpieli wodnej bez spodu jest niezwykle delikatny i aksamitny. Aby przełamać smak cytryny wierzch oblany jest
VioletoweKucharzeniepuder+mąka) Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Ciasto przygotowuję według przepisu Ciasto kefirowe z czereśniami . Ciasto przekładam do papilotek. Jedna łyżka ciasta, na to połówka śliwki bez pestki, znowu łyżka ciasta. Do części wtykam kostkę czekolady, niektóre obsypuję przygotowaną kruszonką. Przekładam wszystkie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika
Kuchnia co dniaKruche ciasto kakaowe ze śmietankową masą a'la sernik, świeżymi czereśniami oraz kakaowym, tartym ciastem na wierzchu. Ciasto to znane może być też jako sernik bez sera, sernik ze śmietany lub styropian. Z wyglądu przypomina sernik, jednak w smaku jest bardziej delikatne i puszyste jak pianka. Spód ciasta oraz wierzch wykonane są z tego samego kruchego, kakakowego ciasta przygotowanego(...)Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła 5 żółtek 3 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa śmietanowa: 800 g gęstej śmietany 18% 5 białek 3/4 szklanki cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g) szczypta soli Dodatkowo
Kuchnia MagdaLenynapisać życzeń na ciastkach? Ciastka to jedne z prostszych "maślaków" z dodatkiem kefiru. Ciastka przygotowuje się ekspresowo, gdyż ciasto nie wymaga chłodzenia, wystarczy zagnieść i od razu piec powykrawane formy. Ciastka nie są idealne, bo przygotowywane bez foremek i z odręcznie pisanymi życzeniami, ale są takie po prostu od serca. I jeśli jeszcze nie przygotowaliście upominków dla swoich(...)cynamonu 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g masła 2 łyżki kefiru 1/3 szklanki cukru pudru czekolada gorzka lukier z białka i cukru pudru do pisania PRZYGOTOWANIE: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą i cukrem pudrem. Dodajemy masło i drobno siekamy. Następnie dodajemy jajko, kefir i wyrabiamy ciasto. Stolnicę lekko podsypujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimasa jajeczna lekko zgęstnieje. Następnie dodawać partiami mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Dalej miksować na minimalnych obrotach. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 35-40 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wystudzić. Przekroić na pół. Zrobić masę. W rondelku zagotować mleko, dodać(...)całkowitego wystygnięcia. Masło lub margarynę utrzeć na puch. Dodawać wystudzone orzechy i dalej miksować do połączenia składników. Dolny biszkopt nasączyć ponczem - nie musi nim ociekać ale każdy skrawek ciasta powinien dostać odrobinę wilgoci. Na nasączony biszkopt wyłożyć masę orzechową. Przykryć drugim biszkoptem, który należy nasączyć po wierzchu. Zrobić polewę . W rondelku rozgrzać margarynę, cukier i mleko. Dodać orzechy
Ze smakiem bez glutenuSmak dzieciństwa i podstawowe ciasto wielu przyjęć. Prosty, smaczny i tak aromatyczny, że można by go jeść bez końca. Składniki na kruche ciasto: 220 g mąki pszennej 120 g cukru 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 żółtka 30 g kakao Składniki
vaniliowoczekoladowaJabłecznik to jeden z najczęstszych jesiennych wypieków. Przynajmniej tak mi się wydaje. Nie chciało mi się jednak piec ciasta dlatego stwierdziłam, że muszę upchać jakoś ten
Relaxtimesprawdzić? Przygotować w nim taki właśnie sernik dyniowy bez pieczenia – mega wyzwanie dla każdego blendera! Pierwsza warstwa wrzucona do blendera, odpalony i klapa – nic się nie zblendowało. Okazało się, że odpaliłem go na pełnych obrotach. Najwyższa prędkość była zbyt szybka, tylko wywirował dziurę w środku ciasta Po przełączeniu mocy z 8 na 1 zwolnił(...)ciasta, aby uformować kulki na wierzch do dekoracji. Odkładamy do zamrażarki. Warstwa dyniowa: Wszystkie składniki blendujemy aż uzyskamy równie jednolitą masę. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód i ponownie odstawiamy do zamrażarki na min. 4 godziny. Po tym czasie dekorujemy dyniowy sernik kulkami z masy orzechowej, ja dodałem jeszcze sporo kawałków gorzkiej czekolady, a co tam Smacznego! Artykuł Dyniowy sernik bez
PaleoLifeciasto wylałam budyń waniliowy, i na wierzchu ułożyłam jabłka posypane letko cynamonem a pod koniec pieczenia na ciasto wyłożyłam sztywną pianę z białek. Budyń gdy już całe ciasto dobrze wystygnie ma smak kremu, a kwaśne jabłka w raz z bezą świetnie zaostrzają smak słodkiego kremu budyniowego. Składniki (na formę 20 x 20cm) Ciasto(...)budyniu waniliowego z cukrem 5 dużych jabłek cynamon Beza 3 białka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki cukru WYKONANIE Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, proszek do pieczenia śmietanę, wszystkie składniki zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Następnie ciasto rozwałkować. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć spód blachy . Ciepłym
RAROSSAponownie zagnieć ciasto i uformuj bułki. Następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką, odstaw na 40 minut do wyrośnięcia. KROK 3: Jajko roztrzep w szklance i posmaruj nim wyrośnięte bułki. Dzięki temu będą ładnie błyszczały i sezam się do nich przyklei. Posyp sezamem. Piecz w temp. 200C na środkowej półce bez termoobiegu przez około
Zasmakuj Kuchniłyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 8 g (pół małej paczki) proszku do pieczenia 80 g masła 3 duże łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko Składniki masy jabłkowej: 1 kg jabłek 1/2 szklanki cukru 2 czubate łyżeczki cynamonu 1 kisiel cytrynowy bez cukru cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie masy jabłkowej: Obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka wkładamy(...)muszą zacząć się rozpadać. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cynamon i całość dokładnie mieszamy. Dosypujemy kisiel i szybko całość jeszcze raz dokładnie mieszamy. Przygotowanie ciasta: Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojone w małe kawałki masło i całość rozcieramy w rękach. Nie musimy zrobić tego dokładnie. Następnie dodajemy jogurt oraz jajko
Smak mojego domusmarowania formy: tłuszcz 3 łyżki bułki tartej Sposób wykonania kruchego ciasta: Z podanych składników ( bez dodatku kakao) zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na części w proporcjach 2/3 i 1/3. Do mniejszej części ciasta dodać kakao i ponownie zagnieść do połączenia się składników. Każdy kawałek ciasta zawinąć w folię włożyć do zamrażalnika na ok 1 godzinę. Składniki na masę serową(...)bułką tartą. Na natłuszczoną blachę zetrzeć na tarce jasną część schłodzonego ciasta na tarce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i podpiec jasne ciasto około 12 minut. Na podpieczone ciasto wylać masę serową a na wierzch zetrzeć na tarce schłodzone ciasto ciemne. Całość wstawić do piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 190 stopni C. Po upieczeniu i wyłączeniu
Na słodko lub wytrawnie