ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:768/2671)

Truskawkowy powiew lata 142

wałkować, do tego budyń śmietankowy, warstwa truskawkowa a całość zwieńczona delikatną bezą posypaną chrupiącymi ziarenkami i płatkami migdałowymi. Brzmi zachęcająco? Ja zapewniam, że jest pysznie :) SKŁADNIKI: (forma 24x34) Ciasto: 300 g mąki pszennej 125 g masła 100 g cukru 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyń: 2 budynie śmietankowe 1 l mleka 4 łyżki cukru Warstwa truskawkowa(...)łyżki) Beza: 4 białka 200 g cukru pudru 100 g płatków migdałowych lub mieszanki płatków i innych ziarenek - u mnie Migdałowy Przylądek od Ziarenkowa 1. Mąkę, masło, cukier, żółtka i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą aż powstanie kruszonka (ja zrobiłam to w malakserze ale można ręcznie), wysypać wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ugnieść palcami

Kto ugości moich gości?
Tarta na kalafiorowym cieście z groszkiem i szpinakiem 178

godz. 15 minut w tym godzina na pieczenie Poziom trudności: Łatwe Wierzcie, że zrobienie tej tarty to niesamowita frajda. Kupujesz kalafiora i zamiast ugotować z niego zupę, jak pan Bóg przykazał, zamieniasz go w coś zupełne niesamowitego. Magia i kuchnia molekularna, tyle że bez żadnych tricków. Musicie zrobić to ciasto dla gości – zobaczycie jakie będą mieli miny, kiedy(...)Masę kalafiorową przełóż do miski, dodaj jajko, parmezan, czosnek i gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszaj. Przełóż na wsmarowaną olejem formę do tart i rozprowadź równomiernie, jak klasyczne ciasto. Wstaw do piekarnika i piecz 15-18 minut (czas zależy od grubości ciasta, czyli wielkości formy na tartę. My używaliśmy formy o średnicy 28 cm). Krok 3 Rozgrzej masło na patelni, dodaj umyty

Niedzielny kucharz
Szarlotka z bezą 191

dokładnie do powierzchni blachy, a następnie ponakłuwać widelcem.  Boki formy do pieczenia również wykleić ciastem i ponakłuwać. Tak przygotowany spód podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut - ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru.  W międzyczasie przygotować nadzienie z jabłek i bezę. Uwaga - jeśli nie lubicie szarlotki z bezą możecie z ciasta  oddzielić(...)następnie warstwę bezy. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35-45 minut. Jeśli po tym czasie beza nie będzie jeszcze dostatecznie upieczona wyłączyć dolną grzałkę,  zmniejszyć temperaturę do około 140 stopni i dopiekać do czasu aż beza będzie gotowa. Uwaga - osoby, które nie lubią bezy, mogą zamrożoną uprzednio 1/3 ciasta zetrzeć na tarce i posypać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Co zrobić gdy ciasto się nie uda? 134

ciasto jest surowe?  Pokrój ciasto na małe pojedyncze porcje, oczywiście odrzucając pozostałą surową część ciasta, udekoruj odrobiną cukru pudru i ciasto (przynajmniej częściowo) zostaje uratowane! Możesz z niego zrobić również tiramisu, zastępując biszkopty ciastem Ciasto spalone Każdy przynajmniej raz w życiu spalił ciasto! Ale to nie problem, nawet w tym przypadku jest rozwiązanie! Pozwól ciastu całkowicie ostygnąć(...)zdarzyć, gdy ciasto nie jest idealnie upieczone. Oto rozwiązanie: pozwól ciastu ostygnąć, a następnie miseczką wykrój środkową część ciasta. W ten sposób otrzymasz ciasto przypominające kształtem pączka z dziurką. Na koniec udekoruj ciasto w dowolny sposób Ciasto ,,bezCiasto jest już w piekarniku, a Ty nagle zdajesz sobie sprawę, że nie dodałaś proszku do pieczenia

365 dni dookoła kuchni
Ciastka „Amoniaczki” 175

oraz czerpanie ze starych przepisów inspiracji. Dla tych, którzy się jednak boją polecam wersję z proszkiem do pieczenia. Czym by były jednak „Amoniaczki” bez masy kajmakowej, która nadaje niezwykły smak i charakter tym małym ciasteczkom. Polecam! Składniki:(wersja z amoniakiem) ciasto 250 g mąki pszennej 70 g cukru białego 50 g masła 30 g cukru waniliowego(1 opakowanie(...)cukier waniliowym ucieram z miękkim masłem. Do utartego masła dodaję zaczyn, jajko. Mieszam. Dodaję mąkę. Krótko miksuję. Formuje kulę. Ciasto wstawiam na 1 godzinę do lodówki. Po godzinie ciasto rozwałkowuję i wykrawam koła. Układam na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia. Piekę około 7 minut w 180 stopniach. Studzę. Ciastka smaruję masa kajmakową i sklejam. Składniki: (wersja

Ciasta z tradycjami
CIASTO Z JOGURTÓW GRECKICH 218

ciasto: 3 szkl mąki pszennej 250g masła 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić najlepiej przy pomocy malaksera. Ciasto podzielić na dwie części, wsadzić do woreczków i umieścić w zamrażalce na godzinę lub na kilka godzin w lodówce. Ja lubię rozkładać sobie pracę, więc ciasto przygotowałam sobie poprzedniego(...)waniliowe bez cukru aromat waniliowy 5 białek 3/4 szkl cukru Ponadto:  słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub o innym smaku (u mnie słoik 450g) Jogurty zmiksować z wiórkami, budyniem i aromatem. Białka ubić na sztywno z cukrem. Przełożyć do masy  jogurtowej i dokładnie wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki. Blaszkę 20x34cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część

Walijskie Pichcenie
Kubeczkowe ciasto jogurtowe 66

kolejny kawałek ciasta i … wracam do pracy przy komputerze. A Wam życzę miłego dnia i WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO Z OKAZJI DNIA KOBIET Jak zrobić szybkie jogurtowe ciasto odmierzane kubeczkiem? Kubeczkowe ciasto jogurtowe jest naprawę proste w przygotowaniu. Minimalna ilość składników, chwila mieszania i już można piec. Pamiętajcie tylko, by zawsze używać składników w temperaturze pokojowej. Takie jogurtowe ciasta są proste(...)kubeczka cukru 3 jajka M 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia około 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego cukier puder do oprószenia ciasta (ciasto można też udekorować polewą lub lukrem) Uwaga! Składniki powinny mieć temperaturą pokojową. Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Formę (u mnie keksówka 31×11 cm) smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką

Słodkie okruszki
Rabarbarowe Ciasto Barbary :) 149

pieczenia   Masa: 1,1 litra mleka 3 budynie waniliowe  (bez cukru) 7 łyżek cukru  Oraz:  8 łodyg rabarbaru ( ok 1 kg) Przygotowanie: Mąkę wraz z miękkim masłem, cukrem, jajkami, śmietaną i proszkiem do pieczenia łączymy i zagniatamy ciasto. Następnie 1/3 ciasta odkrawamy i wkładamy do zamrażalnika, a pozostałym ciastem wykładamy blachę posypaną mąką

Taste Therapy
Ciasto Popapraniec 372

kruche babeczki Składniki na formę 30 cm x 25 cm na ciasto: 5 jaj 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 kopiasta łyżka kakao 1 szklanka mąki pszennej Na krem budyniowy: 1/2 litra mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 250 g masła – można trochę mniej, wtedy krem będzie mniej(...)szklanki cukru pudru lub trochę mniej Na mus jabłkowy: 6 dużych jabłek 1 galaretka (u mnie cytrynowa) Przygotowanie: Ciasto: Białka ubić na sztywno, następnie dodać po jednym żółtku i powoli wlać olej. Mąkę wymieszać z cukrem, z proszkiem do pieczenia, kakao i wiórkami koksowymi. Stopniowo dodawać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć

Fabryka pomysłów
Ciasto "Fuga" 158

wypróbujcie J Składniki na ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 6 żółtek cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny +1 łyżka kakao do części ciemnej Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 3 części( jasne: 1 duże druga mała, ciemna: dodajemy kakao) .  Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. + dodatkowo : 2 spore(...)bezową piankę: 6-7 białek szklanka cukru cukier waniliowy Białka miksujemy stopniowo dodając cukier. Ubijamy na sztywną bezę.   WYKONANIE: większa część ciasta kruchego białego powidła= zapiekamy 15 minut bezowa pianka ciasto kruche białe i czarne starte na tarce   pieczemy ok 45 minut w temp. 180 stopni. zostawiamy w piekarniku do całkowitego ostudzenia Smacznego

Domowe ciasta
Ciasto orzechowo - budyniowe 312

posiekać. Masło stopić wraz z cukrem i miodem, dodać orzechy. Wymieszać i ciepłą masę wyłożyć na nieupieczony blat ciasta. Piec około 10-15 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem budyniowy: 3 szklanki mleka,  szklanka cukru,  2 budynie śmietankowe bez cukru,  250g masła.  W 1/2 szklance mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem(...)gotujące się mleko wlać rozrobione budynie. Gotować na małym ogniu, stale mieszając aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu. Masą przełożyć ciasta tak, by orzechy były na górze. Odstawić na całą noc. Źródło:  Moje Wypieki

Z miłości do słodkości
Ciasto kajmakowo-czekoladowe z malinami 113

pieczenia.   Składniki ciasta połączyć ze sobą w malakserze i miksować do chwili powstania drobnej kruszonki, którą należy przesypać do tortownicy. Docisnąć dłonią do dna tworząc równomierną, dochodzącą do boków warstwę ciasta (fot.1) .  Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 200°C i piec ok. 20 minut (do lekkiego zarumienienia). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić(...)przelać ją na ciasto i równomiernie rozprowadzić  (fot.5) . Ciasto ponownie wstawić do lodówki na kolejne 2-3 godziny.  W czasie, kiedy ciasto się chłodzi przygotować galaretkę i mieszając ją od czasu do czasu odstawić do całkowitego wystygnięcia.  Umyte maliny wyłożyć na schłodzone ciasto i zalać je tężejącą galaretką. Wyrównać  (fot.6)   Ciasto chłodzimy całą

Świat Ciasta
Brownie z kremem twarogowym nadziane owocami leśnymi 92

szybkie do przygotowania ciasto - brownie z kremem twarogowym i kwaśnymi owocami. Idealne połączenie smaków. Ciasto dla osób, które ograniczają cukier w swojej diecie.  Składniki na formę do tortownicy o średnicy 18 cm: brownie 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (150 g) 1 niepełna szklanka mąki orkiszowej (90 g) 1 białko + 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 kostki(...)wsypać cukier. Za pomocą robota kuchennego, wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Na dno wyłożyć 1/2 czekoladowej masy, następnie krem twarogowy, owoce (bez soku!) i na sam wierzch 1/2 masy czekoladowej. Piec około 35-45 minut w 180 ºC  (ciasto może być lekko wilgotne) . Przygotowywanie kremu i masy na brownie 1/2 masy

Ugotować
Tarta z lemon curd i cytrynową bezą 163

przykryć papierem do pieczenie i nałożyć na niego obciążenie w formie ceramicznych kulek lub grochu, ryżu czy fasoli, by zbytnio nie urosło. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni po czym ściągnąć obciążniki i piec jeszcze 5 minut, by się lekko zarumieniło.   Gdy ciasto będzie wystudzone rozsmarować na nim warstwę lemon curd. Wykonanie bezy: Białka ubić(...)lemon curd. Jeśli nie mamy rękawa i końcówek możemy po prostu nałożyć pianę łyżką. Ciasto włożyć do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż beza stanie się rumiana. Ciasto po wystudzeniu włożyć do lodówki (na co najmniej 2 godziny). Przepis na ciasto (bez cytrynowego kremu) zaczerpnęłam z bloga: www.domowe-wypieki.pl

Mania Wypiekania
Ferrero Rocher sernik na zimno 362

laskowych. Wierzch ciasta zdobi polewa z czekolady mlecznej i gorzkiej oraz kawałki orzechów laskowych. Ciasto petarda! Mocno czekoladowe i mocno orzechowe... Ciasto nie zawiera dodatkowego cukru. W masie znajdziemy zarówno czekoladę gorzką, jak i mleczną i tyle cukru, ile jest w czekoladach starczy, aby ciasto było naprawdę słodkie. Na rynku dostępne są również czekolady (oraz herbatniki) bez cukru(...)orzechy laskowe Wykonanie: Spód: Herbatniki mielimy miałko i mieszamy z kakao oraz mlekiem i rozpuszczonym masłem. Otrzymanym mokrym piaskiem wykładamy dno tortownicy (średnica 18-20 cm) wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając. Wkładamy do lodówki. Masa: Orzechy laskowe wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 15 min., aż zbrązowieją

Kuchnia MagdaLeny