Ciasto kubeczkowe z rabarbarem 121drewniana łyżka lub szpatułka do wymieszania ciasta. Ciasto kubeczkowe z rabarbarem jest więc bardzo proste i każdemu powinno się udać, nawet osobom zaczynającym swoją przygodę z pieczeniem ciast. Jest to wypiek przypominający tradycyjne ciasto drożdżowe, dlatego też przepis na ciasto kubeczkowe z rabarbarem polecam osobom mającym obawy przed pieczeniem ciast drożdżowych. Dodatkowym plusem tego wypieku jest również(...)pieczenia. Ponownie wymieszać do połączenia składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wyrównać. Na wierzchu ułożyć rabarbar. Składniki na kruszonkę przełożyć do niedużej miseczki. Posiekać nożem. Następnie dłonią wyrobić kruszonkę i posypać nią ciasto kubeczkowe z rabarbarem. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 45-50 minut. Ciasto wyjąć
Danka Pichci
Sernik na kruchym cieście z jagodami kamczackimi 178Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 2 łyżki kaszy manny Wykonanie pysznego sernika: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy kaszą manną i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej(...)mieszamy. 3. Jagody: Jagody rozmrażamy, odciskamy z nadmiaru wody mieszamy z budyniem w proszku i cukrem lekko rozcierając widelcem. 4. Do pieczenia: Na schłodzone ciasto wykładamy równomiernie masę serową, a następnie ,,kupkami'' jagody. 5. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny
Izabelawkuchni
Ekspresowe rurki francuskie z bita śmietaną 284rurki bez nadzienia można przechowywać nawet i tydzień czasu i są dobre jak zaraz po upieczeniu :) Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 400ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru (lub więcej jeśli wolicie słodsze:) 1 cukier waniliowy 2 opakowania sztywnika do śmietanki np. śmietan-fixu* Z ciasta wykrawamy pasy na około 2cm szerokie, którymi owijamy wysmarowane rurki. Pieczemy
Smakowy Raj
Daktyle – ciągnące ciastka z daktylami 229popołudniowej kawy. Lubicie daktyle? Słodkie i ciągnące ciastka są niesamowite. Zazwyczaj używam daktyle do wyrobu bars bez pieczenia. Świetnie łączą wszystkie składniki w jedną całość. Poza tym są bardzo słodkie, więc nie potrzeba dodawać aż tyle rafinowanego cukru. Piekłam kiedyś ciasto z daktylami . Mięciutkie ciastka z daktylowym nadzieniem to po prostu bajka. Dlatego ciastka z daktylami wydawały(...)utartej gałki muszkatałowej sól morska do posypania Nastaw piekarnik na 175ºC bez termoobiegu. Wypestkowane daktyle pokrój na kawałki, a następnie wymieszaj z rumem. Odstaw na 10 minut. W między czasie zmiksuj jajko z cukrem. Miksując dodaj rozpuszczone masło. Używam na ogół solonego masła, więc dodatkowo nie solę ciasta. Jeśli używasz niesolonego masła dodaj sól na tym etapie. Przesiej mąkę
codojedzenia
Najprostsze ciasteczka z ciasta francuskiego i świdośliwy 254Jak zrobić pyszne ciasteczka w dosłownie 10 minut (plus czas pieczenia)? Wystarczy przeczytać mój dzisiejszy wpis do końca No i trzeba jeszcze spełnić jeden warunek
Relaxtime
Czekoladowy chlebek bananowy 363dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać ją do masy, energicznie wymieszać, aż pozbędziemy się grudek i uzyskamy w miarę jednolitą masę - formę wysmarować masłem i oprószyć mąką - do formy przełożyć gotowe ciasto - piec w 160-170 stopniach przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka Chlebek można jeść bez niczego, ale podobnie jak klasyczny banana
Smakołyki Bereniki
Kluski serowe z truskawkami + trochę o mnie 176łyżka ksylitolu firmy Oleofarm 1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru (proszek) 7 truskawek średniej wielkości porcja = 1 kluska Sposób przygotowania: Ser rozduszamy widelcem, dodajemy białko, budyń, ksylitol, siemię lniane i wszystko dokładnie ugniatamy, aż stworzy jednolitą masę (ciasto ma się zlepić w zwartą kulkę) z tak przygotowanego ciasta lepimy kluski wsadzając do środka po jednej truskawce (technika lepienia(...)mały dzieciak garnęłam się do kuchni 2. Co w kuchni sprawia Ci największą przyjemność? zdecydowanie pieczenie! no i jedzenie co upieczone ;) 3. Czy jest jakiś produkt bez którego nie wyobrażasz sobie kulinarnego życia? chyba jajka, one zawsze do wszystkiego pasują, zarówno do ciast jak i jajecznicy 4. Co skłoniło Cię do blogowania? zachęta znajomych 5. Ile czasu poświęcasz
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Przepis na ciasto pleśniak: wyjątkowy smak czarnych porzeczek 81zachwyci Twoje podniebienie? Pragniesz zasmakować połączenia delikatnego ciasta, kuszącej czarnej porzeczki oraz puszystej bezy? Oto przepis na Ciasto Pleśniak, które zaskoczy Cię swoim niepowtarzalnym smakiem i konsystencją. W naszym artykule podzielimy się sekretem tego wyjątkowego desery, który z pewnością stał się już ulubiony dla wielu smakoszy. Ciasto pleśniak: wyjątkowy kulinarny doświadczenie Ciasto Pleśniak to tradycyjne polskie danie cukiernicze, które podbiło(...)cukru 1 jajko 500g czarnej porzeczki 150g cukru pudru 4 białka jajek Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. W misce wymieszaj mąkę, masło, cukier i jajko, aż uzyskasz jednolite ciasto. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość około pół centymetra i wyłóż nim dno formy do pieczenia. W kolejnym kroku przygotuj czarną porzeczkę. Umyj owoce, usuń pestki i posiekaj je na mniejsze
Ania i Marcin gotują
Kruche ciasto z rabarbarem i kisielową pianką 78zdjęciami, które mam nadzieję, ułatwią Ci zrobienie tego ciasta. Kruche ciasto : 2 lekko kopiaste szkl. mąki (najlepiej mix tortowej i krupczatki, w sumie około 320 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 łyżki cukru pudru 200 g masła 4 żółtka szczypta soli Masa budyniowa 2 op. budyniu śmietankowego, bez cukru (każde po 40g) 750 ml mleka(...)kawałki. Dajemy go do miski i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie odlewamy zebrane w misce soki. Kruche ciasto: Mąkę wsypujemy na blat lub na stolnicę, mieszamy ją ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia oraz z cukrem pudrem. Dodajemy masło, składniki siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka, wyrabiamy gładkie ciasto (ja początkowo siekam składniki nożem
Smaki Na Talerzu
Prosta pizza z szynką, papryką i pieczarkami 269takiej potrzeby zachowując podane proporcje. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, można go włączyć na chwilę pod koniec pieczenia). Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy niewielką ilością oleju. Wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto (powinno podwoić swoją objętość), układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy. Pizze smarujemy gęstym ketchupem
Słodkie okruszki
Klasyka smakuje truskawą 217Jako dziecko uważałam, że ciasto bez kremu to nie jest ciasto. Babki, drożdżowce, ucierane- jadłam, bo w końcu słodkie, ale najgłębszą miłością pałałam do tych warstwowych, przekładanych puszystym dobrem. Nie wiem skąd mi się to wzięło i z pewnością mi już przeszło, ale sentyment pozostał. I dziś mam dla Was właśnie przepis na ciasto właściwe- przynajmniej według mojej definicji(...)mąkę i proszek i dokładnie mieszamy. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Sztywną pianę delikatnie mieszamy z resztą ciasta. Przekładamy do formy i pieczemy 25-30 minut do suchego patyczka. Tu następuje moment, w którym zaczynamy zauważać wyższość ciast bez kremu. Ciepłą babką można by się już bezczelnie zajadać. Biszkopt musimy odstawić do wystudzenia. Budyń waniliowy przygotowujemy według
les mirabelles
Babka wielkanocna szafranowa 236folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Posmaruj formę masłem i oprósz mąką. Przełóż ciasto do formy, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 190ºC). Wstaw babkę do piekarnika i piecz przez 40 minut. Upieczoną babkę wyjmij z formy na drucianą podstawkę i ostudź. Z cukru
codojedzenia
SERNIK ZŁOTA ROSA 271pieczenia 1/2 szkl. cukru 3 żółtka (białka zostawić) Składniki na masę serową: 1 kg zmiel onego sera białego 3 jajka 1/2 szkl. oleju 1 szkl. cukru 2 budynie śmietankowe 1 cukier wanilinowy 2 szklanki mleka . Składniki na pianę: białka z 3 jajek (te od ciasta) 1/2 szkl. cukru Wykonanie: CIASTO: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wykleić(...)dodawać w kolejności: zmielony ser, budyń w proszku, olej i mleko. Całość wylać na ciasto. Nie przerażajmy się, masa serowa jest bardzo rzadka Piec 45 minut w temp. 180st po czym ubić pianę z 3 białek z dodatkiem 1/2 szkl. cukru. Bezę wylać na sernik i wstawić ponownie do piekarnika na 15 minut
Walijskie Pichcenie
Ciasto biały lion 234Ciasto upiec możecie na standardowej, prostokątnej blasze do pieczenia lub w okrągłej tortownicy. Ciasto przygotowane w tortownicy będzie prezentować się bardzo efektowanie i nada się na tort np. urodzinowy. Poniżej znajdziecie przepis na ciasto biały lion , którego koniecznie musicie spróbować. Udanych wypieków. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Ciasto biały lion Składniki na ciasto(...)czekolady 500 ml mleka 20 dkg masła bez soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 dkg cukru kryształu 4 dkg budyniu waniliowego Poncz do nasączenia ciasta: 80 ml letniej wody 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Dodatkowo : 8 dkg orzeszków ziemnych bez soli szczypta soli Jak zrobić ciasto biały lion. Biszkopt: do miski wbić jajka wraz
MeCooks