ciasto bez pieczenia - 39561 przepisów (strona:551/2638)

Ciasto z sokiem z pomarańczy – prosty przepis 65

Ciasto z sokiem z pomarańczy – prosty przepis Dziś mam dla Was kolejny prosty przepis na ciasto. Tym razem polecam Wam pyszne ciasto z sokiem z pomarańczy.  Chwila przygotowań i można piec. Ja uwielbiam takie proste przepisy. A Wy? Ciasto pomarańczowe wyśmienicie smakuje w towarzystwie filiżanki dobrej kawy. U mnie znów goszczą pyszne, świeżo palone kawy ziarniste od Cafe(...)połączenia. Masę wylewamy do keksówki (u mnie 31x11x7 cm), ciasto można też upiec w tortownicy 24 cm lub formie z kominkiem. Wybraną formę należy wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 45-50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny

Słodkie okruszki
CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI + FILMIK 65

Ciasto ze śliwkami na ucieranym spodzie jest bardzo smaczne a w dodatku łatwe w przygotowaniu. Przepis jest sprawdzony więc polecam go państwu.  SKŁADNIKI :  1 kg dużych, ciemnych śliwek  3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka ma pojemność 120-130 g ) 250 g masła o temperaturze pokojowej  1 szklanka mąki ziemniaczanej  3 żółtka 1 szklanka cukru kryształ(...)składniki się połączą dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i miksujemy. Ciasto powinno być lekko klejące.  Rozkładamy je na dnie blaszki o wymiarach 25/30 cm.  Na ciasto rozkładamy pokrojone śliwki bez pestek, układamy je skórą do dołu. Posypujemy je 1 łyżką cukru. Ciasto pieczemy 45 minut, temperatura 180 %, funkcja termoobieg.  Pianę ubijamy z cukrem

Kulinarne Fantazje Marioli
Sernik z jogurtów greckich i mascarpone 133

Pyszny,bardzo kremowy sernik bez pieczenia z jogurtów greckich ,z dużą ilością mascarpone ,do tego mus brzoskwiniowy na wierzchu .....czego chcieć więcej? Nie jest

Swojskie jedzonko
Keks makowy 114

oraz aromat, kilka kropel. Mieszam chwilkę i wyłączam mikser. Wrzucam do ciasta bakalie. Rozgrzewam piekarnik do temp. 180 C (bez termoobiegu) grzanie góra plus dół. Keksówkę smaruję lekko olejem i przyklejam papier do pieczenia gładząc boki, wlewam ciasto. Można zamiast papieru wysmarować formę tłuszczem i posypać bułką tartą. Piekę ciasto ok. 50 minut do suchego patyczka. Piekę

Zasmakuj Kuchni
SERNIK NA ZIMNO NA SERKACH HOMOGENIZOWANYCH 128

  Pysznie,lekko,orzeźwiająco i bez pieczenia - serniczek na Dzień Matki. Składniki:   4 serki homogenizowane 4 galaretki o dowolnym smaku 2 galaretki truskawkowe

Niespełnione zdolności kulinarne
Rolada bez pieczenia czekoladowo-kokosowa z petit beurre 168

Świetny pomysł na deser bez pieczenia! Składniki na masę kokosową: ½ kostki masła ½ kostki margaryny ½ szklanki cukru pudru 10 dag wiórków kokosowych sok z cytryny

Tradycyjna Kuchnia
Tort czekoladowo-pomarańczowo-dyniowy 132

ciasta upiec krążek bez kakao a potem do 2/3 ciasta je dodać. Jeżeli ciasto będzie pieczone całe na raz to piec q temp. 180 C 40-50 minut do „suchego patyczka” i podzielić ciasto na 2-3 części, a pieczone pojedynczo piec około 30 minut w tortownicy wyłożonej papierem to pieczenia, ta standardowo robię „tamborek

greenscarf
Tarta z boczkiem, warzywami i serem ricotta 249

ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 10 min.  Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Przykrywamy folią aluminiową i zasypujemy fasolą, aby ciasto nie wyrosło przy pieczeniu. Pieczemy 10-15 min w 180'C z funkcję termoobiegu, bez termoobiegu w 200'C. Następnie zdejmujemy folię aluminiową z fasolą. Dopiekamy ciasto jeszcze przez 10 min. Na spodzie ciasta rozkładamy usmażone

kulinarnyJa
Tarta z truskawkami i waniliowym kremem mascarpone 27120

ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 10 min.  Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Przykrywamy folią aluminiową i zasypujemy fasolą, aby ciasto nie wyrosło przy pieczeniu. Pieczemy 10-15 min w 180'C z funkcję termoobiegu, bez termoobiegu w 200'C. Następnie zdejmujemy folię spożywczą i fasolę. Dopiekamy ciasto jeszcze przez 10-12 min. tak aby się ładnie

kulinarnyJa
Pierniczki serowe – ciasteczka serowe 67

Pierniczki serowe a raczej ciasteczka serowe , ponieważ nie ma w nich ani miodu, ani przypraw korzennych. Ciasto bez masła i jajek. Jajko do posmarowania ciastek przed pieczeniem można zastąpić mlekiem. Przepis pochodzi z książki Walburgi Fójcikowej „Nasza kuchnia” wydanej w 1937 roku w Czeskim Cieszynie nakładem Zjednoczenia Związków Niewiast Katolickich w Czechosłowacji. W słowie wstępnym, Paweł Lipka (prezes(...)znana p. Walburga Fójcikowa, długoletnia kierowniczka polskiej szkoły gospodarstwa domowego w Orłowej ”. Ser przetrzeć przez sito. Na stolnicę wyłożyć ser, dodać mąkę, cukier, wanilię, migdały i zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować, złożyć na trzy i jeszcze raz rozwałkować. Czynność powtórzyć trzy razy. Złożyć. Zawinąć w ściereczkę, odłożyć do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto wałkować na grubość około 1 cm. Wycinać

królestwo garów
Sernik na kruchym cieście (z mlekiem skondensowanym) 59

soli kilka kropel aromatu waniliowego do ciast Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia i sól. Dodałam żółtko i pokrojone drobno masło. Podane składniki wymieszałam rękami na coś na kształt okruchów/kruszonki. Około 3/4 tak przygotowanego ciasta wyłożyłam do kwadratowej blaszki o wymiarach 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto lekko ugniotłam i odstawiłam na czas(...)sztywną pianę. Ubitą pianę przełożyłam do masy serowej. Dodałam olejek waniliowy i drewnianą łyżką ostrożnie wszystko wymieszałam. Masę serową wyłożyłam na przygotowane ciasto. Wierzch posypałam pozostałym ciastem. Sernik piekłam około godzinę w temperaturze 175 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu sernik pozostawiłam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach i dopiero po przestygnięciu wyjęłam go z piekarnika. Gdy sernik dobrze wystygł, oprószyłam

Waniliowe Improwizacje
Szarlotka kremowa 126

cukru 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszki do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki kakao Składniki na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 1,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru pudru Składniki na bezę budyniową: 5 białek 2 budynie 1 szklanka cukru Sposób wykonania ciasta: Z podanych składników (bez dodatku kakao) zagnieść(...)jednolite i gładkie ciasto. Z zagniecionego ciasta odłożyć 1/3 część, dodać 2 łyżeczki kakao i ponownie zagnieść a następnie zawinąć w folię i włożyć do lodówki, żeby się schłodziło. Jasne ciasto rozwałkować na wielkość blachy. Blachę nasmarować masłem lub margaryną i przełożyć do niej jasną część ciasta. Boki wyrównać. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze

Na słodko lub wytrawnie
Pizza serowa z kurkami 215

Córka zażyczyła sobie pizzę na kolację a ponieważ miałam w lodówce kurki to one powędrowały do pieca ;) Aby przyspieszyć sobie czas oczekiwania zrobiłam ciasto drożdżowe bez wyrastania. Wyszło kruche i dosyć cienkie. Osobiście wolę pizzę na grubym i puszystym spodzie ale jak żarłoczek był taki głodny to trzeba było zrobić coś na szybko ;) Ciasto na pizzę bez wyrastania(...)natka pietruszki do posypania   #MyVictorinox Ciasto: Do miski wsypać suche składniki, wymieszać. Dolać ciepłe mleko i oliwę, wyrobić gładkie ciasto. Ciasto przykryć i w tym czasie przygotować dodatki. Oczyszczone kurki usmażyć na maśle do odparowania płynu. Doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem. Ser żółty zetrzeć na tarce a mozzarellę pokroić w kostkę. Ciasto na pizzę cienko rozwałkować (wystarczy na dużą

Smakołyki Asi
Kruche ciastka drożdżowe mojej mamy 187

kruche, a brzoskwiniowa marmolada sprawia, że mają delikatny lekki smak. Z końcówek ciasta wykrawam czasem kółeczka i piekę je z cukrem bez marmolady. Za taką prostą wersją dzieci też przepadają. Moje ciastka zawsze wychodzą, więc polecam je również tym, którzy nie mają wprawy w pieczeniu. Znajomi będą zaskoczeni, że to nie są ciastka z cukierni :) Składniki na około(...)płyn. Do miski wlać śmietanę i dobrze wymieszać z drożdżami. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, jajko i żółtko. Wszystko razem posiekać siekaczem do ciasta lub nożem, a następnie dodać drożdże ze śmietaną i wyrobić ciasto. Może to zająć kilka minut. Gotowe ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich lekko spłaszczyć, owinąć w folię

Trzeci talerz
Migdałowe bezglutenowe i bez laktozy ciasto przygotowane z dbałością o bliskich. 133

które chorują na celiakę czy też nie tolerują laktozy. Dzisiaj spożywanie produktów bez glutenu jest też niewątpliwie na topie, chociaż gluten sam w sobie nie jest niczym złym. Dzisiaj chciałam pokazać Wam jak można połączyć to co zdrowe z tym co smaczne. Że można przygotować pyszne ciasto, które nie ma w sobie ani laktozy, ani glutenu. Że zdrowa kuchnia(...)oleju roślinnego (kokosowy, rzepakowy bądź słonecznikowy) - 4 łyżki miodu (możesz zastąpić 2 łyżkami stewi) - 1/2 łyżeczki sody -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 płaskie łyżki kakao bez glutenu - 5 łyżek płatków migdałowych Forma na ciasto: mała keksówka WYKONANIE: Białka ubij na sztywno. Olej, żółtka, mleczko i miód wymieszaj dobrze trzepaczką. Dodaj mąki wymieszane z proszkiem, kakao

SMYKWKUCHNI
Karpatka 254

spróbowałam jednak uporać się z ciastem całkowicie samodzielnie i o dziwo - Karpaty mi urosły.  Karpatka przepis. Składniki: Ciasto: 125 g masła 1 szklanka mąki 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki Krem: 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1/4 szklanki cukru 750 ml mleka 200 g masła Sposób przygotowania: Ciasto: Masło roztopić i dodać wodę

Pani domowa
KRUCHA SZARLOTKA BABCI LALI, Z BEZOWO-BUDYNIOWĄ PIANKĄ 423

smaczku. Przepis wart rozpowszechniania, tym bardziej, że wielbicieli szarlotek chyba nie brakuje... U mnie to ciasto smakowało wszystkim, bez wyjątku. To ciasto z gatunku tych szybko znikających, oczywiście w niewyjaśnionych okolicznościach... :-) Przygotowywałam w ciemnej blaszce, o wym.33x23cm. Składniki kruchego ciasta: - 3 szklanki mąki tortowej (ja dałam 510g mąki orkiszowej typ700) - 50g ksylitolu (lub cukru) - 250g zimnego masła (pokrojonego(...)kilka łyżeczek słodkiej kremówki Przygotowanie kruchego ciasta: W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować przy użyciu haka, do czasu aż ciasto zacznie się ładnie sklejać i utworzy się kruszonka. Można również zagnieść energicznie kruche ciasto ręcznie. Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Jedną dokładnie wyklejamy dno blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Drugą pokruszoną część (kruszonkę) przekładamy

Smaczne Zdrowe
Szybki cytrynowy torcik 206

serka śmietanowego z dodatkiem lemon curd - angielskiego kremu cytrynowego. Na to wszystko wspomniane przeze mnie wcześniej truskawki, posypane wiórkami z białej czekolady. Ciasto - błyskawica, o zaskakujaco orzeźwiającym smaku, a to wszystko bez pieczenia!!! Potrzebujemy: - 260 g herbatników (typu digestive) - 100 g masła (niesolonego) - 500 g serka śmietankowego - 320 g lemon curd (ja użyłam takiego gotowego ze sklepu(...)kilka kostek białej czekolady Herbatniki wrzucamy do robota kuchennego i mielimy. W międzyczasie rozpuszczamy w rondelku masło. Dodajemy do herbatników i mieszamy. Powstalą masę przekładamy do wylożonej papierem do pieczenia tortownicy, i wyklejemy nią dno. Wygładzamy okragłą stroną łyżki. Tortownicę wstawiamy na kilka minut do zamrażarki. W tym czasie przygotowujemy masę kremową. Przy pomocy miksera mieszamy serek śmietankowy

W mojej holenderskiej kuchni
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 155

Wrzesień to zdecydowanie czas śliwek i śliwkowych przysmaków. Dziś kruche ciasto ze śliwkami i bezą.  ciasto:  2 szkl. mąki tortowej 250 g masła 60 g cukru 4 żółtka 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli  beza: 4 białka szczypta soli 1 szkl. cukru 2 łyżeczki mączki ziemniaczanej ponadto: 400 g śliwek(...)dwie części,większą i mniejszą. Każdą część osobno zapakować do woreczka i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Przygotować blaszkę (ja użyłam kwadratowej 26/26 cm) wyłożyć ją papierem do pieczenia.   Większą częścią ciasta wylepić dno,nakłuć widelcem i ułożyć połówki śliwek skórką do dołu. Białka ubić ze szczyptą soli,dodać cukier. Ubijać aż piana stanie się gęsta

Kolorowa kuchnia Elki
Sernik na biszkoptach 48

jajka M 0,5 szklanki cukru / można dać odrobinę więcej jeśli lubicie słodsze ciasta 100 g rozpuszczonego masła lub margaryny biszkopty niewielka ilość mleka Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Blaszkę (u mnie kwadratowa 24×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopty maczamy w mleku (króciutko) i wykładamy na dnie blaszki, jeden obok(...)budyń. Za każdym razem mieszamy/miksujemy, tylko do połączenia składników. Serową masę wykładamy łyżką na nasze biszkopty. Blaszkę z ciastem wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Sernik pieczemy około 55 minut. Sernik należy obserwować, bo czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Sernik powinien być zarumieniony z wierzchu

Słodkie okruszki
Makowiec z gwiazdkami na kruchym cieście / Poppy Seed Shortcake 76

ciasta na wyjątkowe okazje :) Polecam również moje kruche ciasteczka gwiazdki : Makowiec z gwiazdkami na kruchym cieście, składniki: na blachę o wymiarach 36x25 (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml): kruche ciasto: 3 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru pudru (może być mniej), 5 żółtek, 250 g zimnego masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa makowa bez mielenia(...)cytryny, opcjonalnie 3 łyżki wiórków kokosowych, 2 łyżki masła dodatkowo 5 białek Makowiec z gwiazdkami na kruchym cieście, przygotowanie: Przygotować kruche ciasto: mąkę i masło rozetrzeć palcami na kruszonkę, dodać proszek do pieczenia, cukier puder i żółtka i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować w kulkę i podzielić na 2 części - jedna większa, druga mniejsza. Małą od razu schodzić

Lekcje w kuchni
Krucha tarta z rabarbarem truskawkami i bezą 140

przed pieczeniem podsmażyć rabarbar! Dzięki temu jest o wiele bardziej delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Korzystajcie z sezonu rabarbarowego i szybko lećcie przygotować to ciasto :) Przepis pochodzi z książki „make cooking easier” Zosi Cudny (recenzję znajdziecie tu —>KLIK). Tam na kruche tartaletki, u mnie wersja w dużym rozmiarze, z małymi zmianami :) ciasto(...)mąki 50 g cukru pudru 200 g zimnego masła łyżka wody nadzienie: 4 łodygi rabarbaru 0/5 szklanki truskawek łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru demerara beza: 2 białka 2 łyżki cukru Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy. Siekamy je z masłem i wodą i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Wkładamy je na 30 minut do zamrażalnika. Umyty i obrany rabarbar

Mienta blog
Tarta z pianką 110

ksylitolu Mąki przesiewamy, łączymy z proszkiem do pieczenia i ksylitolem. Dodajemy żółtka oraz posiekane chłodne masło. Zagniatamy ciasto. Gdy będzie jednolite, wykładamy nim spód formy na tartę lub innej o średnicy ok. 25 cm, wraz z bokami na wysokość ok. 1,5 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, przez ok. 15 minut. Truskawki(...)pianę dosypując partiami ksylitol. Gdy piana będzie sztywna, mieszamy ją z truskawkami. Masę wykładamy na podpieczony spód i pieczemy kolejne 15-20 minut. Tartę kroimy po ostudzeniu. **jeśli zamiast ksylitolu użyjecie cukru, piana będzie bardziej sztywna, a po upieczeniu bardziej przypominała bezę, niż piankę Dzieląc tartę na 8 części, jedna porcja ma ok. 266 kcal

Kucharzyca

Proponowane wyszukiwania