jagody, odrobinę jak rodzynki. Smaczne, ale nie jestem pewna, czy warte swojej ceny. Swego czasu kupowałam płatki śniadaniowe z suszonymi truskawkami, wiśniami i malinami - gdybym gdzieś dostała taką mieszankę, bez płatków, nie zastanawiałabym się ani chwili - kwaskowe owoce smakowały naprawdę wyśmienicie. Jagody nieco mnie rozczarowały... Co nie znaczy, że nie są smaczne. Jak dla mnie - troszkę zbyt mdłe(...)pieczenia 60 g jasnego brązowego cukru 50 g zimnego masła 1 jajko 65 g całych obranych migdałów 65 g suszonych jagód 60 g białej czekolady Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem. Masło posiekać z mąką, a następnie rozetrzeć palcami, aż masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Wbić jajko do masy maślanej,zagnieść szybko gładkie ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzemoże być strzał w dziesiątkę. Robiłam bez większego przekonania, obawiając się, że ciasto może być lekko gorzkie. Inspirowałam się przepisem z jednego z moich ulubionych magazynów kulinarnych. Lekko zmodyfikowałam nasączając ciasto większa ilością Guinnessa oraz tworząc ‚giunnessową piankę’ na bazie śmietany i serka mascaropone. Ależ było moje zdziwienie po pierwszym kęsie. Ciasto wyszło wspaniałe. Pierwsza myśl, dlaczego nigdy wcześniej(...)rodzynek 125 ml piwa Guinness + 6 łyżek 150 g masła 125 g mąki 50 g czekolady 125 g cukru 3 jajka 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Rodzynki zalewamy 125 ml piwea Guinness i odstawiamy na około 2 godziny. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia
Made By Mom And Sonsię nie kupować gotowych ciast , ciasteczek itp.kombinuję, testuję, starając się zadowolić dość wybredne gusta mojej Rodzinki. Ponieważ moja najmłodsza Córcia jest wielbicielką biszkopcików a wolę nie dawać jej kupnych- raz ,że to pszenica , a dwa tak naprawdę nie do końca wiem co jej wtedy daję, dziś wersja tych pysznych ciasteczek - bez cukru i bez mąki pszennej. Ciasteczka(...)sztywno białka razem z ksylitolem. Dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Na końcu dodajemy po 1 łyżce mąkę i delikatnie mieszamy. Wylewamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150*C ( termoobieg) ok.15 minut ( muszą się lekko zarumienić) Zostawiamy do wystudzenia. Od razu będą lekko miękkawe, na drugi dzień stają się chrupiące
Smaczne Zdroweinnych. Jest to ciasto, które jest uwielbiane przez większość łasuchów, dlatego warto mieć w swojej kolekcji sprawdzony przepis na sernik. Poniżej zamieszczam przepis, z którego od jakiegoś czasu korzystam. Sernik nie jest zbyt słodki, urozmaiceniem jest dodanie do ciasta cynamonu, choć i klasyczne ciasto kruche smakuje w tym serniku doskonale. Sernik na kruchym cieście Składniki: ciasto : 1,5 szklanki mąki(...)serowa : 0,75 kg twarogu półtłustego 15 dag cukru 3 jajka 2 łyżki budyniu w proszku 1/4 kostki margaryny cukier wanilinowy Wykonanie: - ciasto zagnieść z powyższych składników, schłodzić w lodówce, na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia kruszyć ciasto tworząc warstwę kruszonki - ciasto podpiec przez 20 minut w 200 stopniach - margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po żółtku, partiami dodawać
Smakołyki Berenikiwięc coraz częściej pojawia się ochota na lekkie, owocowe desery. Dziś jedno z moich ulubionych ciast, które mogłabym jeść bez końca - owocowa tarta z kremem na bazie ricotty. Świetnie smakuje z mocno schłodzonym, różowym winem - esencja wiosny! Kruche ciasto: 150 g mąki 50 g cukru pudru 70 g masła jajko szczypta soli Krem: 250 g ricotty 120 g śmietanki(...)Zagniatamy w miarę sprawnie, formujemy kulę i chłodzimy w lodówce przez 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wyklejamy nim foremkę - jako że ja miałam dosyć małą, postanowiłam wykleić również boki - w standardowej wersji ilość składników jest wystarczająca tylko na podstawę. Pieczemy do zarumienienia w 180 stopniach przez około 25 minut, a następnie studzimy. Żelatynę rozpuszczamy
sama złodyczwyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte, tylko z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć do niej ciasto. Przykryc ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając(...)krótszego boku z farszem a kończąc na boku bez jabłek - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki . Jeśli mamy ochotę na mniejsze drożdżóweczki - zawijać ciasto w rulon od dłuższego boku. Dobrze skleić ostatni brzeg z resztą ciasta, aby jabłka nie wypływały podczas pieczenia. Rulon kroić na 3-4cm plastry. Plastry układać
Grunt to przepis!Te ciasteczka udały nam się rewelacyjnie :) Dzięki dodatkowi lekkiego kleiku ryżowego są delikatne i chrupiące, nie za twarde, nie za miękkie, akurat takie jakie powinny być
głodny alergikTort Bezowy z Malinami i Kawą – W Małej Cukierence kolejny tort bezowy , tym razem z kawą i malinami. Jest pyszny, kwaskowaty od malin i wygląda pięknie
Mała CukierenkaKruche pierniczki z imbirem, cynamonem i ucieranym cytrynowym lukrem. Idealne na wyjazd na wakacje :) Składniki: skrobia kukurydziana 1 szklanka mąka kukurydziana 1
głodny alergikW całym domu pachnie delikatnie czosnkiem. Chyba jestem w niebie!? Nie, po pierwszym kęsie bułeczki znalazłam się w czosnkowym niebie. Pyszne! Do przygotowania bułeczek potrzebujemy
Szybko Tanio SmacznieZapiekanka pulpetowa to przepyszne danie jednogarnkowe, które robi się praktycznie samo. Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu, zalewamy aromatyczną zalewą i pieczemy. Idealna propozycja na rodzinny
Alle Dobre!Pavlova- beza królowa Nie jest piękna, nie jest idealna, ale moja. Robiona na szybko, truskawek nie było, ale wykorzystałam więc co było pod ręką. totalna improwizacja
LatosiowydomKaloryczna- na pewno. Ale nikt nie każe nam jej zjeść w całości ;) Nie miałam już pomysłu na białka, które od świąt były zamrożone, więc postanowiłam spróbować
Kuchnia w czekoladzie