Robiłam już ten mazurek w tamtym roku, ale jakoś tak się zdarzyło, że zapomniałam spisać przepis, zdjęcia porobiłam, ale tak mi zeszło, że ogarnęłam je już
CzarnawisienkaOmlet na samych białkach Dziś pomysł na pyszne śniadanie. Mój ukochany omlet na samych białkach . Przygotowanie takiego omleta jest bardzo proste. Możecie go podać z dowolnymi
Słodkie okruszkiW lodówce lub w zamrażarce znajdziesz trochę truskawek? Masz ochotę na coś słodkiego? Świetnie się składa – przychodzę do Ciebie z przepisem na truskawki pod kruszonką
Via GustoBeza, krucha z zewnątrz, piankowa w środku i bita śmietana połączona z czekoladą karmelową i gorzką, całość zwieńczona konfiturą z wiśniami…bomba kaloryczna to fakt, prawdziwa
Wanilia i Kardamonobiad 2-osobowy. Upiekłam. I od tego czasu przestać nie mogę!!! Poniżej zdjęcie przed pieczeniem i po wstępnym podpieczeniu. DOMOWE CIASTO PÓŁKRUCHE Takie ciasto rewelacyjnie pasuje pod tarty, zarówno te warzywno-mięsne, jak i słodkie. Smak ma bez porównania lepszy do "kupnego". Spód ma konkretnie gruby, a nie cieniutki jak papier. Piecze się bezproblemowo
Grunt to przepis!Słodkie bezy o ciekawym kształcie, przełożone kremem truskawkowym. Ten deser łączy w sobie słodycz z lekko kwaskowymi truskawkami i dzięki temu jest przepyszny. Krem nakładam tuż
https:KKuchniaMniamDo kawy, na drugie śniadanie, podwieczorek, do plecaka dla dziecka, na przerwę w pracy - idealne. Można pominąć kakao (nie macie, nie lubicie, itp
Zasmakuj KuchniKrem z palonej białej czekolady, to przepyszny krem do tortu, w smaku przypominający krem z kajmakiem. Jak to jedna z moich obserwatorek na Instagramie napisała: “
Słodki PomysłMając do dyspozycji miskę świeżutkich, dopiero co zerwanych truskawek pomyślałam o zrobieniu ciasta. W lodówce zalegał mi duży pojemnik jogurtu sojowego, a w szafce sporo różnych
Zdrowie na języku :PChleb z tego przepisu bardzo łatwo przygotować i nie wymaga wymyślnych składników czy różnych rodzajów mąk bezglutenowych. Jego postawą jest ryż z dodatkiem płatków owsianych i
Pyry na GazIntensywnie czekoladowy sernik bez glutenu i dodatku cukru. Pyszny, ciemny, rozpływający się w ustach. Cztery tabliczki czekolady dają mnóstwo słodyczy, więc dodatkowe dosładzanie nie jest
Mienta blogchleb pszenny z garnka – chlebek z pesto – przepis na bajgle – Rogaliki maślane – Pełnoziarniste bułki orkiszowe – Rogale – Bajgle pełnoziarniste – Bajgle bez gotowania – Ekspresowe bułki bez wyrastania – Chlebki pita – Bułki poznańskie – Bułki z pieczarkami – Bułki do hot dogów RUSTYKALNE BAGIETKI ŻYTNIO-PSZENNE CZAS PRZYGOTOWANIA: 2 h 20 minut(...)mąki i zacznij zagniatać końcówką typu hak. Jak ciasto będzie już połączone, dodaj sól oraz miękkie masło i zagniataj całość przez 7-9 minut. Przykryj misę z ciastem filią spożywczą i odstaw na 1 – 1,5 h aż ciasto urośnie i podwoi swoją objętość. Po tym czasie przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż papierem do pieczenia. Stolnicę
nietylkopasta.plciasta, ale również z powodów bardziej praktycznych, takich jak łatwość przygotowania i trwałość wypieków. Ciasto krucho-drożdżowe łączy w sobie zalety zarówno ciasta kruchego, jak i drożdżowego. Z jednej strony drożdże zapewniają ciastkom puszystość i miękkość, z drugiej strony tłuszcz sprawia, że ciasta pozostają dłużej świeże i nie są suche. W Posuchach ciasto do takich ciastek przygotowuje się niemal bez(...)mąki, mieszamy i odstawiamy. Pozostałą mąkę dokładnie siekamy z masłem, a następnie dodajemy drożdżowy zaczyn, żółtka, śmietanę i sól. Wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto na początku będzie twarde, ale zmięknie w trakcie robienia ciastek, kiedy drożdże zaczną działać. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Radełkiem lub nożem kroimy je na kwadraty o boku około 6 cm. Na każdy kwadrat nakładamy
Trzeci talerzBabka pomarańczowa, którą przygotujecie w kilka chwil i to bez użycia miksera :). Jej wykonanie sprowadza się bowiem do wymieszania suchych składników z mokrymi. Ale wcześniej - i jest to bardzo ważne - należy dobrze rozetrzeć palcami cukier ze świeżo otartą skórką z pomarańczy. To sprawi, że wydobędziemy ze skórki jeszcze więcej aromatu i smaku, dzięki czemu babka będzie naprawdę baaardzo pomarańczowa(...)Babka nie wyrasta dużo, ale jest puszysta i bardzo wilgotna. Pomimo prostoty wykonania i użycia prostych składników, to ciasto jest tak dobre, że wprost nie można się od niego oderwać, a każdy kęs rozpływa się w ustach. Polecam już na stół Wielkanocny :) ;). Przepis pochodzi ze strony Preppy Kitchen . Składniki : 300 g mąki pszennej tortowej 200 g cukru 3 duże
Opowieści z piekarnika