Restaurant and Bar Część restauracyjna choć tak naprawdę niewielka, jest bardzo przytulna i elegancka. Zawsze ładnie nakryte stoły, śnieżnobiałe, czyściutkie i nie wymięte serwetki, wypolerowane szkło i ładne sztućce bez odcisków palców. Do tego bardzo zadbana, otwarta kuchnia, która daje poczucie „więzi” z kucharzem i już czujemy się jak miło oczekiwani goście. Krótka, sezonowa karta, znakomite produkty(...)LConcept 13 Restaurant and Bar Przy pierwszym podejściu moje serce absolutnie skradły dwie pozycje, a mianowicie ravioli z pieczoną dynią i orzechami laskowymi oraz tortellini z kaczką w bulionie. Zakochuję się niezwykle rzadko, ale te dania są warte tego słowa. Delikatne ciasto, idealnie doprawione farsze, maślany sos i pyszny aromatyczny bulion. Fantastyczne! Dzięki szerokiemu wyborowi win na kieliszki do delikatnych
Kate's Kitchenrogalach, struclach i innych tego typu wypiekach. Dziś razem z marką Schär , producentem żywności bezglutenowej, przygotowałam dla Was przepis na pyszne, bezglutenowe bułeczki z musem jabłkowym. Puszyste, mimo, że bez drożdży, delikatne, lekkie. Ja nadziałam je domową konfiturą jabłkowo-agrestową – Wy śmiało możecie użyć innych dodatków – mogą to być owoce, kremy orzechowe, masła, powidła i inne nadzienia(...)soda oczyszczona – 1 łyżeczka * proszek do pieczenia – 1 czubata łyżeczka * cynamon – do smaku NADZIENIE: * u mnie dżem jabłkowo – agrestowy DODATKOWO: żółtko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą. Dodajemy miód, jogurt naturalny i roztopione masło. Wszystko razem mieszamy ( ciasto będzie klejące ). Wyciągamy na posypaną miksem stolnicę, kroimy
Ostra na SłodkoJeśli szukacie oryginalnego i pysznego ciasta, to polecam Wam to zielone ciasto, które nie tylko pięknie wygląda ale także pysznie smakuje i nawet Ci co szpinaku
Cynamonowe szczęścieLato, gdy krzaki porzeczek uginają się od owoców, to doskonały czas na upieczenie kruchego ciasta porzeczkowego. To idealne połączenie słodkiego, kruchego ciasta i soczystych, kwaskowatych owoców
Dieta bez mlekakońcu w 3 partiach dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie mieszamy po każdym dodaniu. Gotową masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok.30 minut, na programie góra-dół. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Masa śmietanowa: - 1 litr zimnej kremówki 36% (można dać częściowo mascarpone) - 1/3 szklanki pudru(...)rondelku, zestawić z palnika, dorzucić połamaną na kawałki czekoladę, odstawić na chwilę. Następnie całość dokładnie zamieszać. Przestudzoną lekko polewę wylać na ciasto i odstawić do zastygnięcia. Ciasto przed podaniem udekorować kleksem śmietany (u nas bez) Smacznego
Smaczne ZdroweRadośnie pomarańczowe kluski z pieczonego batata i dyni z dodatkiem mąki z ciecierzycy. Smakują wyśmienicie z pomidorami i pieczonym bakłażanem. Trochę czosnku podkreśla delikatny smak klusek
KucharzycaJakiś czas temu zobaczyłam ciasto mandarynkowe w którymś z przepisów Nigelli i postanowiłam: zrobię! Jej ciasto było z cukrem, a ja postanowiłam trochę poeksperymentować i cukru
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Przepyszny w smaku, kremowy i o ciekawym wyglądzie sernik, który smakuje jak... sernik z czekoladą :) uwielbiam go! Mama piecze go od lat (wiem, że przepis
Kolorowy PrzepisownikDziś mam dla Was kolejny przepis na pyszny makowiec! Delikatny, puszysty biszkopt pokryty fantastyczną, mokrą masą makową jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta! Świetnie
Ostra na SłodkoMasło orzechowe to jeden z najbardziej popularnych produktów kojarzących się z kulturą amerykańską. W Polsce raczej niedoceniony, używany zazwyczaj jako smarowidło do kanapek. Ja osobiście masło
Mania GotowaniaSkładniki: 6 białek 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny Krem 500 ml śmietany kremówki 36
O kuchni z uczuciemOstatni wypiek z bananami dziwnym trafem bardzo szybko zniknął z talerzy, a że rodzinka bez słodkiego żyć nie może, postanowiłam upiec tym razem coś co
Smaczne ZdroweKanelbullar, drożdżowe bułeczki z dużą porcją cynamonu, zwinięte w ślimaczki i tradycyjnie polewane syropem cukrowym. Jak dla nas cukru w nich aż nadto wiec pieczemy je bez syropu i posypujemy super food - granulowaną czekoladą lub kruszonymi ziarnami kakaowca. Bułeczki są popularne na całym świecie i nawet doczekały się swojego święta 4 października, ale nie ma co się ograniczać(...)minut. Dodaj mąkę, rozpuszczone masło, sól, cynamon i wyrób ciasto. Powinno być elastyczne i nie kleić się do miski, w razie potrzeby dodaj trochę mąki. Miskę nakryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoja objętość. Utrzyj składniki nadzienia. Ciasto rozwałkuj na prostokąt (ok. 40x50), posmaruj nadzieniem, zroluj, pokrój
SzczyptaSmaQpowidłami. Spróbujcie, bo naprawdę warto Składniki na biszkopt: 7 białek 18 łyżek cukru Cukier waniliowy 300 g mielonych orzechów (około 2 szklanek 200 ml) Dodatkowo: 3 duże łyżki powideł bez cukru 250 g mascarpone 500 ml śmietanki 30-36% 3 łyżki kakao 2-3 łyżki cukru pudru Białka ubijam, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i cukier waniliowy. Całość(...)minut. Biszkopt odstawiam do wystudzenia (“biszkopt” najczęściej opada i jest w środku wilgotny, ale to normalne ). 1/3 masy wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia formując kleksy, kwiatki, albo inne kształty (można tutaj użyć szprycy). Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 35 minut. Przygotowuję krem. Śmietankę dokładnie ubijam, dodaję mascarpone, kakao i cukier puder
Słodki sentymentsię problem. O ile wiele osób tego wymaga, to wcale się do tego nie stosuje. Zmierzając do sedna. Całkiem niedawno znalazłam swój przepis (dosłowne kopiuj-wklej) na innym blogu. Bez żadnego oznaczenia, że został skopiowany czy zapożyczony z mojej strony. Drodzy blogerzy - szanujmy siebie i swoją pracę. Osobiście zawsze, gdy korzystam z czyjegoś przepisu, wprowadzając nawet drobne zmiany, oznaczam(...)lecz tak ładnie się już nie prezentuje. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie 4/2016 z moimi zmianami. Składniki: Ciasto waniliowe: 12,5 dag masła 150 g cukru 2 jajka 150 g kwaśnej śmietany 20 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej (lub 1 cukier waniliowy) Ciasto czekoladowe: 150 ml mleka 80 g gorzkiej czekolady
My simple kitchen