Świąteczne przeboje kulinarne! Najlepsze przepisy! 119galaretka dopełniająca smak rybki. Coś pysznego…! Paszteciki w cieście piwnym Przepis tutaj (KLIK) Delikatne i niezwykle kruche ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Paszteciki można nadziać dowolnym farszem, u mnie tym razem kapusta z grzybami, ale następnym razem przetestuje jeszcze z mięsnym. Są naprawdę pyszne! Domowy pasztet pieczony Przepis tutaj (KLIK) Pyszny domowy pasztet możemy wykonać(...)podać na przykład jako przekąskę. CIASTA: Seromak Seromakwiec, seromak albo sernik z makiem… czyli połączenie dwóch (moich ulubionych) ciast! Jest przepyszny, wilgotny, idealnie słodki, po prostu wspaniały. Co prawda wymaga trochę pracy, ale wykonanie idzie dość szybko i sprawnie. Ciasto Dakłas Przepis tutaj (KLIK) Dawno nie jadłam tak smacznego ciasta. Delikatny biszkopt kakaowy, rozpływający się w ustach
Blog z Apetytem
Ciasto Błękitna Laguna 119Dzisiaj ciasto jeszcze z sierpnia- trochę obsuwa z dodaniem, ale przepis jak najbardziej nadaje się na teraz. Wszakże przyda się teraz trochę letniego klimatu ! Orzeźwiająca błękitna galaretka z mnóstwem borówek i malin ( można użyć mrożonych), lekki krem jogurtowo-śmietanowy i mięciutki biszkopt. I jest pysznie! Składniki na biszkopt: 4 jaja ¾ szklanki cukru(...)łyżki przegotowanej wody ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier- ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka, przegotowaną wodę i miksujemy na najniższych obrotach. Na końcu do całości przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i lekko
Domowe ciasta
Sernik z wiaderka 124Przepyszny sernik z wiaderka, który zawsze się udaje. Składniki przygotujesz w 15 minut! Składniki 1 kg sera z wiaderka 6 dużych jajek 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego szczypta soli sok i starta skórka z wyparzonej cytryny Przygotowanie Do misy miksera przekładamy żółtka, ser z wiaderka, proszek budyniowy, mleko skondensowane oraz sok i skórkę(...)ubijamy białka z odrobiną soli. Mikser wyłączamy, dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy łyżką. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wstawiamy ciasto i pieczemy 30 minut. Następnie zmniejszamy temp. do 150 stopni, sernik przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy kolejne 40 minut. Po upieczeniu piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik
Wasze Przepisy
Ciasto orzechowe 224Takie ciasto orzechowe to idealne wypiek na święta, nie wyobrażam sobie świąt bez orzechowca na stole. U nas co roku obowiązkowo! Możemy go również przygotować na inne nadarzające się okazje w ciągu roku. Ważne by upiec go kilka dni wcześniej, wówczas blaty odpowiednio zmiękną i ciasto jest o wiele smaczniejsze. CIASTO ORZECHOWE – PRZEPIS Składniki CIASTO KRUCHE(...)szklanki mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 3/4 szklanki cukru DODATKOWO 1/2 słoika dżemu porzeczkowego Przygotowanie Mąkę przesypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie. Umieszczamy w nim przesiane masło, jajka, miód, cukier oraz sodę. Zagniatamy ciasto, formujemy kulkę, zawijamy ją w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części. Obie
Alle Dobre!
Mazurek czekoladowo-orzechowy 106stół nie może się obejść bez mazurka. Bez wątpienia to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast tego wiosennego święta. U nas pojawia się zawsze w towarzystwie sernika i drożdżowej baby. Tym razem jest to mazurek czekoladowo-orzechowy, w sumie można by powiedzieć, że jest podwójnie orzechowy, ponieważ orzechy znajdują się w kruchym cieście i również w kremie. Ja wykorzystałam(...)niego orzechy laskowe, Ty możesz dodać np. włoskie lub inne ulubione. Przygotowanie tego ciasta nie jest zbyt skomplikowane, pamiętaj tylko, żeby kruche ciasto było dobrze schłodzone przed pieczeniem. KLIKNIJ I CZYTAJ DALEJ
Kulinarne przygody Gatity
Śmietanowiec z galaretkami II 301Bardzo lubię wykonywać ciasta nie tylko smaczne, ale i ładne- tak po babsku :) Ciasto najpierw ma cieszyć oko i swoim wyglądem narobic nam smaka… A to puchaty biszkopt przekładany masą śmietanową o smaku cytrynowym z mnóstwem kolorowych galaretek całość przykryta okrągłymi biszkoptami i pokryta polewą deserową. A żeby było ładniej : waflowe kolorowe wiórki ( na dole również macie wersję różową). Blacha(...)Biszkopt : 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy stopniowo żółtka i dalej ubijamy na najniższych obrotach. Potem przesiewamy mąkę i lekko, ale dokładnie mieszamy. Wykładamy do blachy 25 x 36 cm. Pieczemy ok. 35-40 minut
Domowe ciasta
Fale Dunaju z jabłkami 251postanowiłam się z wami podzielić pomimo wszelkich przeciwności. To ciasto to powrót do przeszłości, zarówno mojej, jak i pewnie większości z was. A chodzi o ciasto o pięknej nazwie "Fale Dunaju". Jest to ciasto ucierane, dwukolorowe, z zatopionymi w nim owocami, z kremem budyniowym na domowym budyniu i z czekoladą. Ciasto bardzo ładnie wygląda i super smakuje. Bardzo się cieszę(...)papierem do pieczenia. 3/4 ciasta wyłożyłam do blachy i równo rozprowadziłam. Do reszty ciasta dodałam kakao i wymieszałam do połączenia. Ciemne ciasto rozsmarowałam równomiernie na jasnym. Jabłka obrałam, wykroiłam gniazda nasienne. Jabłka pokroiłam na mniejsze kawałki i poutykałam je równomiernie w ciasto. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. 35min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudziłam
Waniliowe Improwizacje
Racuchy drożdżowe pieczone w piekarniku 211zamiast jabłek możesz dodać inne ulubione owoce takie jak: rabarbar truskawki maliny banany jagody lub borówki Sposób wykonania racuchów z piekarnika. Ciasto na racuchy z piekarnika jest przede wszystkim identyczne jak na tradycyjne racuchy drożdżowe. W składnikach na ciasto nie ma cukru, pomijając oczywiście 1 łyżeczkę w rozczynie drożdżowym :). Ukłon dla osób na diecie, a dla pozostałych z pewnością wystarczą(...)około 1 cm. Pokrojone owoce dodaję do wyrośniętego ciasta drożdżowego. Piekę racuchy w piekarniku. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni C. Na blaszkę do pieczenia wykładam papier do pieczenia. Możesz lekko przesmarować papier olejem do smażenia. Przygotowuję szklankę z letnią wodą i moczę w niej łyżkę. Dzięki temu ciasto zapewne nie klei się. Za pomocą łyżki umieszczam porcje
Ania gotuje
Fit muffinki czekoladowe z masłem orzechowym 177A dzisiaj znów muffinki i znów w wersji czekoladowej :) Ale tym razem bardziej wyszukane, bo z dodatkiem masła orzechowego. Bardzo lubię połączenie ciasta czekoladowego z masłem
Healthy food explorer
Torcik jabłkowy z galaretką. 149Były obiady, więc teraz deser. Zwykły, staromodny... ale smaczny i tradycyjny. Na każdą okazję i bez okazji, to co?! Zapraszam. Składniki na ciasto; 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 5 łyżek cukru kryształu szczypta soli Przygotowanie; Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy po łyżce cukru, ciągle miksujemy. Kiedy(...)będzie wyczuwalny dodajemy żółtka. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia składników. Mąkę przesiewamy przez sitko, porcjami dodajemy do piany delikatnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto delikatnie, wyrównujemy i pieczemy około 25-30 minut w temp, 175C. W tym czasie przygotowujemy nadzienie jabłkowe; Składniki; 1,5 kg jabłek 3 lub więcej łyżek cukru
Radość kipiąca uśmiechem.
Wieniec drożdżowy z makiem 133środku, wlać składniki płynne, wyrabiać do momentu, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Pod koniec wyrabiania dodać masło. Ja wszystkie składniki umieszczać w misie miksera i miksuje około 10-15 min, hakiem do ciasta drożdżowego. Miksuje do momentu, aż ciasto jest elastyczne, rozciąga się jak guma, jest błyszczące. Ciasto odstawić w ciepłe nieprzewiewne miejsce do wyrastania, ma podwoić swoją(...)namiary wody, np. w pielusze tetrowej lub ścierce, wymieszać z cukrem. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, następnie podzielić na 8 części. Każdą część uformować w wałek i rozwałkować na wydłużony naleśnik, na każdy naleśnik posmarować cienką warstwą farszu makowego, zostawiając po 1 cm z każdej strony bez farszu, zawinąć, jak naleśnik, wzdłuż dłuższego boku. Cztery zwinięte wałki, złączyć
moj przepis na
Wieniec drożdżowy z makiem 143środku, wlać składniki płynne, wyrabiać do momentu, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Pod koniec wyrabiania dodać masło. Ja wszystkie składniki umieszczać w misie miksera i miksuje około 10-15 min, hakiem do ciasta drożdżowego. Miksuje do momentu, aż ciasto jest elastyczne, rozciąga się jak guma, jest błyszczące. Ciasto odstawić w ciepłe nieprzewiewne miejsce do wyrastania, ma podwoić swoją(...)namiary wody, np. w pielusze tetrowej lub ścierce, wymieszać z cukrem. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, następnie podzielić na 8 części. Każdą część uformować w wałek i rozwałkować na wydłużony naleśnik, na każdy naleśnik posmarować cienką warstwą farszu makowego, zostawiając po 1 cm z każdej strony bez farszu, zawinąć, jak naleśnik, wzdłuż dłuższego boku. Cztery zwinięte wałki, złączyć
moj przepis na
Ciastka kruche z konfiturą różaną, czekoladą i migdałami 136migdałów bez skórki, białko do smarowania ciasta, sól (najlepiej płatki soli) Ciasto: wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki. Migały posiekać. Czekoladę zetrzeć. Ciasto rozwałkować. Wykrawać z ciasta koła. W połowie kół wyciąć środki(...)powstaną krążki) . Pełne koła smarować konfiturą różaną. Na konfiturze kłaść krążki. Ciastka posmarować rozmąconym białkiem. Posypać startą białą czekoladą. Ciastka ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec 15 minut. Po 10 minutach środek ciastek posypać migdałami. Upieczone wyjąć i oprószyć solą
królestwo garów
Szarlotka królewska 189łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Ubijamy białka z solą i stopniowo wsypujemy cukier, a następnie dodajemy po 1 żółtku. Na koniec dodajemy mąki i proszek, mieszając delikatnie by piana nie opadła. Blaszkę (23x33 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy ok 25 minut w 180 st. C Masa jabłkowa(...)mieszając, aż jabłka niemal całkowicie się rozgotują. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i żelatynę i mieszamy do ich rozpuszczenia. Studzimy. Masa budyniowa 1/2 litra mleka budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 4 łyżki cukru pudru masło śmietankowe Gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany budyń studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie dodajemy
Cynamonowe szczęście