(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapewne wiecie, że ubóstwiam serniki i wszystko, co jest z dodatkiem sera. Mogłabym je piec i jeść w nieskończoność. Mój ulubiony sernik to
Przepiski.plwyrabiania ciasta i przełóż na nie batatowe ciasto. Rozpłaszcz rękami na dość cienki kwadrat, grubości około centymetra. Następnie posyp ciasto z wierzchu delikatnie mąką i złóż na połowę (jeśli ciasto jest mocno wilgotne podsyp większą ilością mąki). Przyklep ciasto rękami, lekko naciskając, posyp delikatnie mąką i znowu złóż na połowę. Powtórz jeszcze raz czynność. Następnie rozciągnij/rozklep ciasto rękami(...)Przy pomocy szklanki wycinaj okrągłe ciasteczka i przekładaj do płytkiej formy do pieczenia, albo na blaszkę z piekarnika. Z pozostałego ciasta uformuj kulę, rozpłaszcz na 2-centymetrowy placek i znowu wytnij kółka szklanką. Powtarzaj czynność aż zużyjesz całe ciasto. Krok 5 Krążki z ciasta wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30-35 minut. Czas zależy od grubości
Niedzielny kucharzprzekonałam i teraz staram się piec je co roku, wkładając w to całe serce i sprawdzając swoją cierpliwość przy ich ozdabianiu ;) Historia mojego "pierniczenia" nie jest zbyt długa bo piekę je dopiero drugi rok, ale już w kilku wersjach które strasznie nam smakowały i czasem nawet pośmiejemy się z tych moich dekoracji, czasami ja się nadenerwuje gdy nie wyjdą takie(...)zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić możemy je co jakiś czas podsypywać mąką, Ciasto następnie chowamy do lodówki na 1 h. 2. Po tym czasie dzielimy na dwie części i jedna chowamy z powrotem do lodówki a drugie wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Wycinamy ulubione kształty i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy
Gotowanie...to proste !się z 4 lekko kakaowych blatów biszkoptowych, nasączonych rumem i kawą, przełożony kremem kawowym na bazie kremówki i mascarpone, wypełniony po brzegi truskawkami. Tort ozdobiony jest kremem maślanym na bezie szwajcarskiej. Pracę nad tortem rozłożyłam sobie na dwa dni. Pierwszego dnia z rana upiekłam biszkopt, zrobiłam masy, przełożyłam tort masą i owocami. Następnego dnia z rana zrobiłam krem maślany, obłożyłam(...)bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40-45 min w 160 st., piec do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w formie zrzucić na podłogę
moj przepis nasię z 4 lekko kakaowych blatów biszkoptowych, nasączonych rumem i kawą, przełożony kremem kawowym na bazie kremówki i mascarpone, wypełniony po brzegi truskawkami. Tort ozdobiony jest kremem maślanym na bezie szwajcarskiej. Pracę nad tortem rozłożyłam sobie na dwa dni. Pierwszego dnia z rana upiekłam biszkopt, zrobiłam masy, przełożyłam tort masą i owocami. Następnego dnia z rana zrobiłam krem maślany, obłożyłam(...)bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40-45 min w 160 st., piec do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w formie zrzucić na podłogę
moj przepis nasię z 4 lekko kakaowych blatów biszkoptowych, nasączonych rumem i kawą, przełożony kremem kawowym na bazie kremówki i mascarpone, wypełniony po brzegi truskawkami. Tort ozdobiony jest kremem maślanym na bezie szwajcarskiej. Pracę nad tortem rozłożyłam sobie na dwa dni. Pierwszego dnia z rana upiekłam biszkopt, zrobiłam masy, przełożyłam tort masą i owocami. Następnego dnia z rana zrobiłam krem maślany, obłożyłam(...)bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40-45 min w 160 st., piec do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w formie zrzucić na podłogę
moj przepis nasię z 4 lekko kakaowych blatów biszkoptowych, nasączonych rumem i kawą, przełożony kremem kawowym na bazie kremówki i mascarpone, wypełniony po brzegi truskawkami. Tort ozdobiony jest kremem maślanym na bezie szwajcarskiej. Pracę nad tortem rozłożyłam sobie na dwa dni. Pierwszego dnia z rana upiekłam biszkopt, zrobiłam masy, przełożyłam tort masą i owocami. Następnego dnia z rana zrobiłam krem maślany, obłożyłam(...)bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40-45 min w 160 st., piec do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w formie zrzucić na podłogę
moj przepis nadzieciom jak i dorosłym łasuchom. Jeśli jesteście w posiadaniu gofrownicy z mocą powyżej 1000 W, możecie wykonywać gofry takie same jak mają w budkach! Ta chrupkość, a środku puszyste ciasto-mniam! Na to ulubione dodatki i od razu człowiek robi się szczęśliwszy.😀 Tak apropo często widuje zapytania o super przepis na chrupiące gofry, ale niestety jakiego by się przepisu(...)zużywamy go kilogramami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Taki żarcik 😜 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: -150 g mąki jaglanej -200 ml mleka Mlekovita bez laktozy -2 łyżki oleju -1 jajo -1 łyżeczka proszku do pieczenia -pół łyżeczki cynamonu (najlepiej cejloński) -miarka odżywki białkowej (można pominąć) +dodatki (zmielony słodzik/cukier puder/owoce) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy
zdrowo i aktywnieKocham serniki pod każdą postacią, ale o tym już pisałam. Sernik to najlepsze ciasto na świecie, idealne na podwieczorek z rodziną, na święta czy dla gości, i dodam, że zawsze się udaje. U mnie dziś pyszny z malinami z własnego ogródka, co prawda moje maliny są kwaśne, ale w wypiekach się super sprawdzają. Sernik powstał tak spontanicznie z tego(...)jest dość rzadka. ale taka mam być i nie należy się martwić. 2. Do pieczenia: Masę serową wykładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy maliny wcześniej umyte i dokładnie osuszone. 3. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. 4. Podanie: Upieczony sernik
Izabelawkuchnibardzo fajnie komponuje się z kwaskowatymi owocami. Jeśli wolicie bardziej słodkie ciasta sernik można dodatkowo polać polewą z białej czekolady. składniki: 1 kg sera, u mnie zmielony z wiaderka dobrej jakości 5 jajek 3/4 szklanki cukru 200 g białej czekolady 200 ml śmietanki 30 % 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g) 250 g jagody kamczackiej herbatniki kakaowe(...)wyłożenia formy Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Blaszkę o wymierach 24x24 wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć herbatnikami. Do rondelka wlać śmietankę, podgrzać i rozpuścić w niej białą czekoladę, odstawić do przestudzenia. Do miski wbić jajka i dodać cukier, ubić na puszystą masę aby cukier całkowicie sie rozpuścił. Następnie porcjami dodawać zmielony ser. Potem dodać
Monia miesza i gotujemały zonk, bo zapomniałam oprószyć jedną warstwę kakao, ale nawet bez tego babka pięknie wyglądała Sama babka mi smakowała, aczkolwiek jak dla mnie była ciut za słodka (tyle, że ja w ciągu ostatnich miesięcy, nie licząc ciast, praktycznie całkowicie odstawiłam cukier, więc być może inaczej odczuwam już słodkość). Ciasto I – żółte 5 żółtek 90 g cukru(...)cukru waniliowego 50 ml mleka 50 ml oleju 150 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta kurkumy Ciasto II – białe 5 białek 90 g cukru szczypta soli 50 ml mleka 50 ml oleju 75 g mielonych migdałów 75 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: kakao Żółtka ucieramy wraz z cukrami na jasną
Smaki Na Talerzubardzo lubię kuchnię zero waste . Zajrzyjcie do przepisów na: Kopytka z fasoli z pokrzywą i podagrycznikiem Kopytka z batatów Kopytka gryczane Zielone kopytka Kopytka z kaszą jaglaną i pieczonym burakiem Kluski bez jajek buraczkowe Kluski z dyni Kluski owsiane Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS NA KLUSKI Z BROKUŁA Składniki: 1 brokuł(...)mąki sól Jak zrobić kluski z brokuła: Brokuł gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, studzimy. Następnie brokuł blendujemy blenderem ręcznym na papkę. Do brokuła dodajemy jajka i mąkę. Wyrabiamy ciasto. Jeśli bardzo się klei dodajemy więcej mąki. Na podsypanym mąką blacie rozpłaszczamy ciasto. Kroimy je na prostokąty przypominające wałeczki robione na kopytka. Kroimy kluski. Kluski wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę
Dorota Smakujeoctem, słodki biszkopt i kwaśne jabłka, pycha! Ciasto biszkoptowe z jabłkami i olejem Ostatnio zapanowała moda na biszkopt genueński, niby to samo, ale nie to samo. Zdecydowanie bardziej odpowiada mi stary tradycyjny przepis na biszkopt z olejem lub bez. I dziś przedstawiam jeden z moich ulubionych przepisów na szybkie ciasto z jabłkami. Jak zrobić biszkopt z jabłkami i bitą(...)jajka 6 sztuk cukier 6 łyżek z brzuszkiem cukier z wanilią 1 łyżka ocet 1 łyżeczka olej 6 łyżek mąka pszenna + mąka ziemniaczana 230 g proszek do pieczenia 1 łyżeczka z brzuszkiem Oraz: śmietanka słodka 30 – 36 % 400 g cukier puder 3 – 4 łyżki sok z cytryny 2 łyżki mleko płyn 100 ml żelatyna 3 łyżeczki mleko
Dieta moja pasjarazu, bez ceregieli, przepis jest z bloga Mała Cukierenka. Przepis łatwy i przyjemny. Ciasto pyszne, naprawdę. Trochę zmodyfikowałam przepis, m. in. zmniejszyłam ilość cukru i w sumie dobrze. Dla nas wyszło przeidealnie. Bierzcie przepis i zapiszcie sobie go gdzieś na stałe. Składniki: 200 g mąki pszennej tortowej 2 łyżki naturalnego kakao 120 g cukru (lub więcej) 1 łyżeczka sody(...)oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 tabliczka gorzkiej czekolady 3 bardzo dojrzałe banany 2 jajka 120 ml oleju Czekoladę drobno siekamy. W jednej misce mieszamy mąkę, kakao, cukier, cynamon, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej rozdrobnione widelcem banany, olej i jajka. Zawartość obu misek łączmy ze sobą, mieszamy (nie za dokładnie). Dorzucamy
Kardamonovy