ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:1474/2671)

PASZTET Z ŁOSOSIA 133

Składniki 1 płat ciasta francuskiego  ok 500 g świeżego łososia bez skóry i ości 2 cebule 100 ml dobrego, białego wina 50 ml śmietanki 30 % 2 jaja (1 jajo+1 żółtko+ 1 białko do posmarowania wierzchu) 2 łyżki octu z białego wina 1 łyżka chrzanu 1-2 łyżki bułki tartej 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku(...)smażcie do momentu, aż wyparuje płyn. Dodajcie śmietankę, chrzan, przyprawcie do smaku i odstawcie do przestudzenia. W tym czasie przygotujcie formę do pieczenia pasztetu. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia, wylepcie (spód i ścianki) płatem ciasta francuskiego  (tak, aby pozostał kawałek do przykrycia pasztetu także od góry).  Przestudzoną rybę lekko zmiksujcie, dodajcie 1 całe jajo

OliveandThyme
Szalotka. Poznaj przepis na idealne ciasto z jabłkami! 107

ciasta kruchego, musu jabłkowego i kruszonki, szarlotką nazywa się także wypieki z ciasta biszkoptowego z kawałkami owoców i, na przykład, posypane cukrem pudrem. Poza tym, szarlotka świetnie smakuje o każdej porze roku. Jest idealna zarówno na lato, ponieważ świeże owoce w cieście lub mus owocowy świetnie nadają się na upały, ale także w zimie kiedy do ciasta można dodać goździki(...)owocowego – jabłka, cynamon, kardamon i szczypta imbiru. Ciasto jest nie tylko pyszne, ale także niezwykle aromatyczne. Prażone jabłka z rozgrzewającym cynamonem idealnie nadają się na coraz chłodniejsze wieczory! Planujesz spotkanie ze znajomymi i szukasz przepisu na wyjątkowe ciasto? Wejdź na https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/szarlotka-z-kruszonka-prosty-przepis i poznaj przepis na pyszną szarlotkę! Ciasta z jabłkami Ciasta z jabłkami mogą przybierać też inne formy

codojedzenia
Kulki mocy 71

Mamuśki i Tatuśki – pomysł na szybki deser dla naszych głodomorków. Wystarczy namoczyć w wodzie daktyle, dodać płatki owsiane, żurawinę czy rodzynki, coś chrupiącego, troszkę oleju

moj przepis na
Kulki mocy 80

Mamuśki i Tatuśki – pomysł na szybki deser dla naszych głodomorków. Wystarczy namoczyć w wodzie daktyle, dodać płatki owsiane, żurawinę czy rodzynki, coś chrupiącego, troszkę oleju

moj przepis na
Kulki mocy 209

Mamuśki i Tatuśki – pomysł na szybki deser dla naszych głodomorków. Wystarczy namoczyć w wodzie daktyle, dodać płatki owsiane, żurawinę czy rodzynki, coś chrupiącego, troszkę masełka

moj przepis na
Szarlotka sypana 337

się należy, bo ten przepis jest niewiarygodny. Bez zagniatania, bez ucierania, bez ubijania, bez miksera, a przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut. I to bez bałaganu w kuchni. A szarlotka jest tak dobra, że moja własna Matka nie chce ze mną rozmawiać ;) Mama: - Cześć. Co robisz? Ja: - Kończę szarlotkę sypaną. M:- Taką(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1½ kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu (można pominąć, ale polecam) 150 g masła Masło przełożyć z lodówki do zamrażarki. Mąkę wymieszać z kaszą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z cynamonem. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem

Pełny talerz
Ślimaczki pieczone na kamieniu 48

pokruszone drożdże, wodę i polish. Zagnieść ciasto. Kiedy drożdże są już połączone z mąką wsypać sól i zagniatać ciasto dalej do utworzenia glutenu. Dobrze wyrobione ciasto to takie, kiedy kawałek można rozciągnąć bez rozerwania. Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie złożyć ciasto w kopertę kilka razy i znowu(...)ciasta pozostawić je po ścierką na 10 minut. Następnie podzielić ciasto 6 części, jeżeli zamiarem jest upieczenie 6 bagietek lub 4 mniejsze części o wadze około 300 g i 1 część o wadze około 600 g, z której można upiec 15 wytrawnych ślimaczków. Porcje ciasta na bagietki zwinąć w rulon, końcówki uformować nieco w szpic. Ułożyć na foremce do pieczenia

codojedzenia
Ciasta na zamówienie – co wybrać, by osłodzić podniebienia gości? 77

zaspokajaniu i osładzaniu tych chwil słów kilka. Ciasto na zamówienie, czy pieczenie w domu. W tym wątku warto poruszyć nasze preferencje, a są one wielorakie. Dla tych, którzy kochają spędzać czas w kuchni i potrafią przygotować pyszny wypiek, niewyobrażalnym jest wziąć telefon i zadzwonić do ulubionej cukierni, aby zamówić ciasto na wydarzenie, które mamy w planie przyszykować. Jednak warto(...)wysokości i 1,8 m szerokości. Natomiast waga rekordowego wypieku wynosiła 106,23 kg. Szaleństwo! Jednak jesteśmy w Polsce, więc ciast na zamówienie szukamy tutaj -> https://lodziarniamis.pl/ Sernik cynamonowy. Tego sernika się nie piecze i nie da się nie kochać! Delikatny, kremowy, lekki jak piórko z wyczuwalną nutą cynamonu i miodu. To ciasto na zamówienie to prawdziwy HIT! Szczególnie

ProstePesto.pl
Niemiecki jabłecznik z kwaśną śmietaną 64

Niemiecki jabłecznik z kwaśną śmietaną jest już znany na blogu. Smaczne, soczyste ciasto pachnące masłem i wanilią, które pięknie wygląda. I nie jest to  żart na prima aprillis( niemiecki April, April).  Sprawdzony przepis na jabłecznik ze Schmandem znajdziesz tutaj. A dzisiejszy przepis jest troszkę zmieniony. Ale po kolei. Co to za tajemniczy składnik,,szmand“ ? Schmand to gęsta, kwaśna(...)spróbować zagęścić ją mąką kartoflaną lub budyniem. Ciasto wyjdzie,, no całkiem niezłe“, ale bez porównania do tego ze szmandem. Warto poszukać, może u Ciebie w sklepie jest taka dobra śmietana. W ostateczności zawsze można wyskoczyć do Goerlitz, pretekst jest! Przepis na ten niemiecki jabłecznik jest dość prosty. Szybkie, ucierane ciasto podpiekamy około 12 minut. Na to wykładamy połowę gestej

dolcevitainmykitchen
Zawijasy cynamonowo-orzechowe 101

ciastka, które przyniosła mojego męża bratowa, to bazując na przepisie(oczywiście nie obeszło się bez zmian) wyszły mi takie o to zawijasy cynamonowo-orzechowe. Nawet dla takiego "mistrza" jak ja okazały się bardzo łatwe, proste i przyjemne.  Zawijasy cynamonowo-orzechowe   Składniki: Ciasto: 250 g zimnego masła 250g twarożku Philadelphia 2,5 łyżeczki cukru 170 g mąki pszennej

Kuchnia moimi oczami
ZIOŁOWE TOSTY ŁUBINOWE (keto, LCHF, bez glutenu i laktozy, redukcja) 58

keto pieczywo np. keto bułki , keto bułki bez laktozy , tostowy chlebek kokosowy , chleb z patelni , razowy chleb bez pieczenia czy tosty serowe . Składniki – ziołowe tosty łubinowe 10 g mąki łubinowej 10 g łupin babki jajowatej 1 jajko 5 ml oliwy z oliwek szczypta proszku do pieczenia bez glutenu sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny(...)gęsta i ława do formowania łyżką na płytce opiekacza. Trzeba kombinować z ilością mąki oraz łupin w zależności od wielkości jajka. Płytki tostera wysmarować tłuszczem a następnie wyłożyć równomiernie ciasto , zamknąć opiekacz i zapiekać do zrumienienia. Czas zależy od mocy tostera, ale polecam dłużej je przytrzymać by skórka była bardziej chrupiąca. Osobiście formuję i polecam mniejszą a grubszą kromkę, którą

Ola la LCHF
Bezglutenowe gofry z pastą z dorsza 68

pacy na lunch albo na piknik.                 ciasto na gofry: 2 jajka 1 szklanka mąki bezglutenowej mix 1/3 łyżeczki soli 50 ml oleju 200 ml mleka czosnek suszony, pomidory suszone przyprawa, zioła włoskie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatki: 5 jajek 10 pomidorków koktajlowych 135 g sałatki z dorsza 10 oliwek czarnych

wesoła kuchnia
Babeczki marchewkowe bez cukru 137

suche produkty (mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon). W drugiej misce zgnieść banana widelcem i wymieszać dokładnie z jajkiem, jogurtem oraz olejem. Przelać płynną masę do miski z mąką i wymieszać całość łyżką. Następnie dodać startą marchew i ponownie przemieszać całość. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki (2/3 ich wysokości) i piec przez 25-30 minut(...)mokre produkty 3. Przelać mokre produkty do suchych 4. Wymieszać łyżką do połączenia składników 5. Dodać startą marchew i jeszcze raz wymieszać 6. Przełożyć ciasto do foremek Prev 1 of 6 Next Artykuł Babeczki marchewkowe bez cukru pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Sernik czekoladowy na zimno 66

Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast. Można go spotkać pod różnymi postaciami: tradycyjny, z rodzynkami, z brzoskwiniami, można tak wymieniać bez końca. Osobiście lubię „bawić się” smakami, dlatego też dziś przedstawię przepis na sernik czekoladowy na zimno. Wbrew pozorom robi(...)się go szybko i nie wymaga od nas specjalnych umiejętności cukierniczych. Prezentuje się niezwykle interesująco przez różnokolorową taflę na wierzchu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik kakaowy na zimno bez pieczenia 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Deser Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 12 porcji Przygotowanie 30 min. Chłodzenie 3 godz.  Kalorie 330 kcal Tęczowy sernik

ProstePesto.pl
Ciasto z rabarbarem 67

upiec z nich pyszne ciasto. Ciasto z rabarbarem to jeden z najbardziej popularnych wypieków w sezonie letnim. W naszym domu również pojawia się bardzo często. Zazwyczaj korzystam z tego przepisu, ponieważ to ciasto rabarbarowe smakuje nam najbardziej. Proste, smaczne, bez żadnych udoskonaleń. Takie ciasta moim zdaniem są najlepsze. Poniżej znajdziecie przepis na domowe ciasto z rabarbarem, które z pewnością(...)zachwyci Wasze podniebienia. Smacznego! PRZEPIS NA CIASTO Z RABARBAREM Składniki Blaszka 24×36 cm Masa rabarbarowa 1 kg rabarbaru 2 szklanki cukru 3 budynie waniliowe Ciasto kruche 60 g cukru 4 żółtka 200 g miękkiego masła 400 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cukru wanilinowego Biszkopt 4 białka (które pozostały z ciasta) 1/2 szklanki mąki

Alle Dobre!
Sernik z masłem orzechowym i rodzynkami 103

Sernik to najlepsze ciasto na świecie. Często gości na moim stole. Ten sernik wyszedł mi bardzo pyszny. Prosty i szybki w wykonaniu. Wszystkie składniki przygotowane w jednej misce, do tortownicy i do pieczenia. Dla wielbicieli masła orzechowego. Polecam.     Potrzebujemy: 10 dag masła lub margaryny 3 jajka pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 50 dag sera na sernik(...)mnie taki w wiadereczku ) 2 budynie waniliowe ( bez cukru  i na pół litra mleka każdy ) pół szklanki rodzynek 5 kopiastych łyżek masła orzechowego Wykonanie pysznego sernika: 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy. Dodajemy ser, budynie w proszku i masło orzechowe, dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki

Izabelawkuchni
Sernik na zimno z rabarbarem 88

W końcu udało mi się zdobyć rabarbar, zapraszam więc na lekki orzeźwiający serniczek z rabarbarem i galaretką. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia i idealnie smakuje

Healthy food explorer
Sernik latte macchiato bez pieczenia 63

koniec już ubijania dodać cukier puder, przełożyć do masy twarogowej i wymieszać szpatułką delikatnie, dodać ostudzoną żelatynę chwilkę miksować. Masę podzielić na dwie części, jedną wyłożyć na spód ciasta włożyć do lodówki aby stężało, do drugiej masy dodać pozostały napar kawowy i wymieszać, wyłożyć na poprzednią masę i włożyć do lodówki do stężenia. Ubić bitą śmietanę a pod koniec ubijania(...)puder oraz rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę krótko miksując – wyłożyć na sernik i całość ponownie schłodzić, najlepiej na całą noc. Autor przepisu: Sylwia Nowacka Artykuł Sernik latte macchiato bez pieczenia pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Muffiny orkiszowe z jabłkami bez cukru 70

suche: mąka, proszek do pieczenia, soda, cynamon. Następnie składniki mokre wlej do suchych i całość wymieszaj za pomocą łyżki do połączenia składników. Do formy do muffinów włóż papilotki w zagłębienia. Ja zawsze wkładam podwójne papilotki do jednego zagłębienia, dzięki temu papier papilotki nie jest mokry i muffiny wyglądają dużo ładniej. Do papilotek nałóż przygotowane ciasto, najpierw mniej więcej połowę(...)środek muffinek po upieczeniu był miękki i pysznie owocowy. Na koniec pokryj muffiny pozostałą porcją ciasta, starając się aby przykryć całą frużelinę z góry i z boków. Wymaga to chwili cierpliwości ale się opłaci. Wstaw muffinki do piekarnika i piecz przez 13-16 minut , aż ściemnieją i upieką się w środku. Muffiny będą miękkie i puszyste, a także wilgotne

nietylkopasta.pl
Czekoladowy wieniec z orzechami pecan 99

jajko i mąkę. Zagniatamy ciasto przez ok. 5 min. Powinno być gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub mleka. Podstawiamy na 60 min. w ciepłe miejsce. Po upływie czasu ciasto ponownie zagniatamy. Podsypujemy mąką. Wałkujemy na spory prostokąt. Masło na nadzienie rozpuszczamy. Mieszamy z cynamonem, słodzidłem i pokruszonymi orzechami. Smarujemy po rozwałkowanym cieście. Zawijamy w długi rulon(...)wianuszek. Zostawiamy na 30 min. w ciepłym miejscu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wianuszek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 30 min. Na hasło CZARNA macie 7% zniżki na produkty D-nuts  (zniżka obowiązuje do 23.12.20 r.) 😊 Sprawdź również przepis na: Mini bezy z karmelem Miękkie pierniczki z nadzieniem Migdałowe włoskie ciasteczka Babkę piernikową Piernikowe brownie z dżemem Mus chałwowy

Czarnawisienka
Czekoladowe muffinki fasolowe 79

Lekkie, puszyste, mocno czekoladowe, rozpływające się w ustach muffinki. Świetna alternatywa dla sklepowych słodyczy. Bez użycia mąki, za to z wykorzystaniem czerwonej fasoli. Składniki na

Życie zaczyna się w kuchni
pyszne placuszki śliwkowo-jabłkowe... 144

Mąkę, cukier, sól, cukier wanilinowy, jajka, mleko dodać do dzbanka blendera i wszystko dobrze zmiksować (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie to dosypać mąki lub wlać mleko gdy jest zbyt gęste , przelać do miski i odstawić na 30 minut. Do ciasta wsypać drobno pokrojone bez pestek śliwki i obrane jabłko, łyżką wymieszać. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, kłaść łyżką dużą

W Mojej Kuchni Lubię
Biszkopt rzucany. Biszkopt bez proszku do pieczenia. 120

Przepis na idealny biszkopt. Biszkopt rzucany to taki biszkopt, który po upieczeniu rzuca się z wysokości około 30-40 cm na blat stołu. Mój biszkopt jest

To co lubię - gotuję i polecam
Witajcie -kto z was pamięta to ciasto fale Dunaju -przepis pochodzi z maminego zeszytu 172

Stary przepis, a takie pyszne ciasto że szybko znika, pamiętam dawniej dawaliśmy z mamą gruszki .ja nieco zmieniłam użyłam 2 rodzaje owoców sezonowych . ciasto 1 kostka

Moje Wyroby
Skubaniec 98

Ciasto, które wszyscy znamy i kochamy Skubaniec, szarpaniec, pleśniak… Różne nazwy, ale tak tradycyjne, że właściwie nie trzeba przedstawiać Dzisiaj w zakręconym wydaniu Składniki: 1/2

Słodki sentyment
Pierniczki Elżbietanki 91

cukrem pudrem na puch. Dodaję przyprawy, skórkę cytrynową, mielone migdały i orzechy i mieszam łopatką. Kandyzowaną skórkę cytrynową i pomarańczową drobno siekam i dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i przy pomocy łyżeczki nakładam na blaszkę pierniczki (wielkość taka, jaką lubicie, moje mają 4 cm średnicy). Jeżeli chcecie zrobić pierniczki na opłatkach, układając ciasto

Słodki sentyment
Kruche ciastka z okienkiem 94

wyjęciu rozwałkuj ciasto i wykrawaj ciasteczka. Ciastka podziel na dwie części: połowę ciastek zostaw w całości, a w pozostałych wykrawaj małe środki (wskazówka: polecam wykrawać całe ciastka, a środki bezpośrednio na blaszce, Dzięki temu ciastka nie zepsują się przy przenoszeniu na blaszkę). Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do rozgrzanego piekarnika i piecz(...)minut w temperaturze 160 stopni C bez termoobiegu (do zarumienienia). Przygotuj ulubiony dżem do wypełnienia ciastek albo przygotuj konfiturę malinową. Wyjmij ciasteczka z piekarnika i część z okienkami posyp cukrem pudrem. Na pełne ciastka nakładaj po łyżeczce dżemu lub konfitury malinowej i zakrywaj drugim ciastkiem z okienkiem. Ciastka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. Konfitura malinowa: Maliny włóż do garnuszka

Przepisy na widelcu
Pierniczki Elżbietanki 118

cukrem pudrem na puch. Dodaję przyprawy, skórkę cytrynową, mielone migdały i orzechy i mieszam łopatką. Kandyzowaną skórkę cytrynową i pomarańczową drobno siekam i dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i przy pomocy łyżeczki nakładam na blaszkę pierniczki (wielkość taka, jaką lubicie, moje mają 4 cm średnicy). Jeżeli chcecie zrobić pierniczki na opłatkach, układając ciasto

Słodki sentyment
Chleb z płatkami owsianymi 145

owsianych górskich suchych Do naczynia Thermomiksa dodać wszystkie składniki i wyrabiać 5m/interwał .Zostawić w naczyniu na około 2 godziny [Ciasto musi wyjść "przez otwór w pokrywie].Jeszcze raz wyrobić 3m/interwał .Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej na spodzie otrębami [ u mnie blaszka wysmarowana  magiczną pastą ].Wyrównać mokrymi(...)dłońmi wierzch, można posypać makiem lub sezamem i zostawić na około 20 min ,a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni.Przed wstawieniem chleba spryskać piekarnik wodą.Piec 55-60 min bez termoobiegu czyli w ustawieniu góra -dół.Studzić na kratce. Źródło- klik

Moje domowe kucharzenie
Tarta ze szparagami 138

ciasto zagnieć i rozwałkuj. Foremkę na tartę posmaruj olejem i posyp bułką tartą. Ciasto kruche przełóż do foremki. Cebulę pokrój w kostkę, szparagi pokrój w nieduże kawałki. Smaż na rozgrzanym oleju przez kilka minut. Dodaj pokrojony szpinak i posiekany koper. Śmietanę wymieszaj z jajkiem i połącz z warzywami na patelni. Dodaj pokrojony ser kozi. Całość przełóż na ciasto i piecz

wiecejwarzyw.pl
CHLEBEK PITA BEZ DROŻDŻY 183

Zagniatamy w gładką kulę. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką  i odstawiamy na 15-30 minut. Wyjmujemy ciasto na blat, formujemy wałek i dzielimy go na 6-8. kawałków. Każdy rozwałkowujemy na cienki okrągły placek i przykrywamy ściereczką. Mocno rozgrzewamy patelnię (bez tłuszczu)i kolejno kładziemy uformowane placuszki. Smażymy 0,5 minuty, przekładamy na drugą stronę i smażymy

cool and minty
Tort obłędnie czekoladowy. Z musem czekoladowym, kremem śmietankowo-czekoladowym i... 128

końcówką do ubijania śmietany ubiłam całe jajka z cukrem. Mikser włączyłam na wysokie obroty i ubijałam jak na bezę. Masa stała się puszysta i podwoiła swoją objętość. W międzyczasie wymieszałam olej z kefirem. Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia przesiałam kakao. Do ubitych jajek wlałam kefir z olejem, wsypałam(...)suche składniki. Całość dokładnie ale niezbyt długo wymieszałam szpatułką, żeby się wszystko połączyło. Gotową masę przelałam do tortownicy i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 30 minut. Piekłam do suchego patyczka. Ciasto odstawiłam do wystudzenia. Zimne przekroiłam na 4 krążki. Mus czekoladowy: Śmietankę i serek mascarpone ubiłam na puch, pod koniec ubijania dodałam cukier puder. Czekoladę połamałam na cząsteczki

Kuchnia u Krysi
Ciasteczka Walentynkowe – Ciastka serduszka 140

blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto zagniatam, wkładam do woreczka i wkładam do lodówki na czas pieczenia pierwszej tury ciastek. Następnie rozwałkowuję i ponownie wykrawam ciastka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczenie ciastek: Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 10 minut. Długość pieczenia ciastek zależy od piekarnika(...)grubości ciastek. Ważne aby ciastka za bardzo się nie zrumieniły. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Ciasteczka serduszka są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Bułki z mąką owsianą 93

wyrobieniu ma być sprężyste i błyszczące . Ciasto rwiemy na kawałki , nieco mniejsze niż wielkość bułek jakie chcemy uzyskać , wiadomo będą przecież rosły Każdy kawałek formujemy w kulkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Jajko roztrzepujemy widelcem jak do panierowania schabowych . Każda bułkę lekko nacinamy nożem , żeby podczas pieczenia nie pękały w nieoczekiwanych miejscach Smarujemy wierzch jajkiem(...)posypujemy makiem . Piekarnik rozgrzewamy do 220 C , grzałki góra i dół bez termoobiegu . Do tak wygrzanego wkładamy bułki i pieczemy około 15 – 20 minut w zależności od wielkości bułek . Generalnie zawsze są gotowe jeśli zrobią się złociste z wierzchu . Wyciągamy , odstawiamy do wystudzenia . Gotowe , serwujcie jak wystygną , wtedy przy krojeniu są sprężyste , gorące będą się kleić Smacznego ! (adsbygoogle

Ogrodnik w podróży
Popękane ciasteczka czerwone – red velvet 113

gotowego ciasta, formuję w dłoniach nie za duże kulki (troszkę mniejsze od orzechów włoskich). Obtaczam bardzo dokładnie w cukrze pudrze i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w kilkucentymetrowych odstępach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczenie: Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 15 minut. Długość pieczenia może się(...)różnić w zależności od piekarnika. Grzanie mam ustawione na góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone ciasteczka zdejmuję z blachy i odstawiam do wystudzenia. Popękane ciasteczka są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Muffiny piernikowe 172

śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru opakowanie śmietanfixu szczypta cynamonu kilka pokruszonych ciastek kakaowych (u mnie Oreo bez kremu) Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę do muffinek wykładamy papilotkami.  Muffinki: mąkę mieszamy z cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i cukrem waniliowym.  Mleko lekko podgrzewamy i dodajemy do niego miód.  Maślankę wlewamy(...)miski, dodajemy olej, jajka i mleko z miodem i mieszamy do połączenia składników. Mieszankę przelewamy do suchych składników i mieszamy tylko do połączenia składników. Ciastem napełniamy papilotki do wysokości 2/3. Pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.  Krem: kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier, śmietanfix i cynamon, miksujemy do połączenia składników. Kremem dekorujemy babeczki

Smak mojej kuchni
ananasowiec 368

Wyraźnie egzotyczne ciasto na każdą okazję. Z wierzchu przez kokosową bezę chrupkie ale w środku za sprawą owoców soczyste i orzeźwiające. Całość lekka, delikatna, niezbyt słodka więc można sobie pozwolić na dokładkę. W tym wypadku kalorii nie liczymy:)              Składniki: na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki mąki  1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki(...)oleju 3 łyżki wody 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wystudzonej słodkiej  herbaty na krem: puszka ananasa w syropie (owoc i sok) 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżka mąki pszennej 2 łyżki cukru 150 g masła banan 1/2 tabliczki czekolady deserowej na płytę kokosową: 4 białka szczypta soli 1 szklanka cukru pudru 150 g kokosu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Najlepsze muffinki bananowe z karobem 112

bananowe z polewą czekoladową. Składniki (12 babeczek): 4 dobrze dojrzałe banany (3 i 1/2 do ciasta i 1/2 do dekoracji) 1 i 1/3 szklanki mąki 2 łyżki karobu 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 jajko 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Przygotowanie: 1) Obrane banany (3 i 1/2) rozgnieść widelcem

Fitsweet.me
Rurki z kremem 166

maty. Ciasto tniemy wzdłuż dłuższego boku na paski o szerokości ok. 2 cm. Foremki do rurek natłuszczamy olejem. Na każdą nawijamy pasek tak, aby kolejne warstwy nakładały się na siebie. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem demerara. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º C i pieczemy przez(...)minut (grzałka góra – dół, bez termoobiegu). Gotowe rurki, jeszcze gorące, ostrożnie zdejmujemy z foremek pomagając sobie papierowym ręcznikiem kuchennym. Studzimy na kratce. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy ekstrakt waniliowy i mascarpone. Mieszamy na niskich obrotach robota. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Ostudzone rurki nadziewamy kremem z obu stron. Oprószamy cukrem pudrem

mojewypiekiinietylko
Pavlova z truskawkami 150

Składniki: z bloga Kwestia Smaku 4 białka 250 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywną pianę. Następnie po łyżce dodawać cukier. Na koniec

Moja Galeria Smaku
Ciasto z cukinią z warzywnym nadzieniem – wegańskie placki z cukinią 195

Cukinia to bardzo zdrowe warzywo, dlatego warto używać jej w wielu daniach. Postanowiłam zrobić pyszne ciasto z cukinią oraz wykorzystać ją do warzywnego nadzienia. Zapraszam //  

Via Gusto
Wielkanocne ciasteczka budyniowe (ręcznie malowane) 142

proszek) i cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki. Następnie zagniatamy elastyczne ciasto, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Wyjmujemy, rozwałkowujemy na 4 – 5 mm (podsypując mąką) i wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 13 minut. Studzimy

Oryginalny smak
Dwukolorowa babka wielkanocna z adwokatem 169

szklanka cukru 100 ml adwokatu 1 ½   szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka ciemnego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny Dr.Oetker Sposób przygotowania ciasta: Masło rozpuścić do płynnej konsystencji, wystudzić. Wlać do masła adwokat.  Mąkę pszenną wymieszać w misce z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Jajka

Wanilia i Kardamon
Owsiane ciasteczka bez mąki i jajek 173

żurawiny 4 łyżki nasion słonecznika W dużej misce umieść wszystkie składniki i wyrób gładki i jednorodne ciasto.  Następnie mokrymi dłońmi odrywaj kawałki ciasta i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszcz je delikatnie dłońmi i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Najlepsze muffinki bananowe z karobem 133

bananowe z polewą czekoladową. Składniki (12 babeczek): 4 dobrze dojrzałe banany (3 i 1/2 do ciasta i 1/2 do dekoracji) 1 i 1/3 szklanki mąki 2 łyżki karobu 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 jajko 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Przygotowanie: 1) Obrane banany (3 i 1/2) rozgnieść widelcem

Fitsweet.me
Mini chałeczki. 334

stolnicę lub blat, chwilę wyrabiamy, żeby odgazować ciasto, formujemy kulę i dzielimy ją na 12 równych części. Każdą część dzielimy na 3 kolejne części, każdą rolujemy tworząc wałeczek o długości około 15 cm, zaplatamy w warkocz, końce chałki wkładamy pod spód i przekładamy bułeczkę na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i pozostawiamy na około 30 minut(...)wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (góra, dół, bez termoobiegu). Wyrośnięte bułeczki ostrożnie smarujemy żółtkiem wymieszanym z wodą i po około 10 minutach wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do zarumienienia, czyli około 12-15 minut. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Ciasto jogurtowe z mango i jagodami goji 156

smaki świetnie do siebie pasują i tworzą pyszną całość. Dodatkowo to jogurtowe ciasto jest proste, bez cukru i szybko się je przygotowuje. Bazowa mąka to orkiszowa razowa (więcej przepisów z jej wykorzystaniem możecie znaleźć tutaj ), więc jest zdrowo, fit i kolorowo jednocześnie Ciasto jogurtowe z mango i jagodami goji 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 30 g mąki kokosowej skórka(...)otarta z 1 cytryny 3 jajka 130 g erytrytolu/ksylitolu 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek oleju rzepakowego 250 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego 1 mango jagody goji, płatki kokosowe do posypania ciasta Jajka ubić z erytrytolem lub ksylitolem na wysokich obrotach miksera, aby powstała puszysta piana. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać

Fitkot
KRUCHE, SEROWE WIATRACZKI Z MARMOLADĄ 122

twarogu zmielonego * 1 jajko * 1/2 szklanki cukru * 150 g masła * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * marmolada różana albo wieloowocowa * cukier puder do oprószenia (można pominąć) Wykonanie: Z mąki, twarogu, cukru, jajka, masła i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować

Zrób to smacznie
malinówkowa delicja 151

już nie byłoby to samo! Ciasto jest eleganckie i wysokie; składa się z wielu przepysznych warstw; wygląda bardzo zachęcająco, smakuje obłędnie. składniki: biszkopt: 4 jaja 2 łyżki zimnej wody 1 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 2 duże łyżki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru(...)łyżki soku z cytryny 250 g mascarpone beza: 1 szkl białek szczypta soli 1 szk drobnego cukru 1 łyżeczka octu 1/2 szkl kokosu ponadto: duże opakowanie malinowych delicji maliny (mogą być mrożone, albo z nalewki) 1/4 szkl nalewki malinowej galaretka malinowa Jaja ubić z dodatkiem wody i z cukrem. Delikatnie wmieszać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia

6niebo
PUSZYSTA CHAŁKA DROŻDŻOWA 136

minut. Piekarnik nagrzejcie do 180 st. bez termoobiegu. Jajo rozmąćcie i wymieszajcie z mlekiem. Wyrośniętą chałkę posmarujcie  rozmąconym jajem, posypcie przygotowanymi składnikami. Pieczcie około 25-30 minut- do suchego patyczka (zbyt długie pieczenia spowoduje wysuszenie pieczywa

OliveandThyme
Jabłecznik z polewą chałwową 190

kruchym, a bardziej ucieranym. Do tego kokosowa beza.  Czy na święta pasuje? Hmn... mi się wydaje że szarlotki są dobre zawsze 😉 Ale wybór pozostawiam Wam. Wpisów typowo świątecznych już u mnie nie będzie, więc zapraszam do skorzystania z dodanych już przepisów 😊 Na pewno coś wybierzecie! Składniki na blaszkę 28x19 Ciasto: 4 żółtka 1 białko ½ szklanki cukru kryształu(...)szklanki mąki 3/4 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Warstwa kokosowa: 3 białka szczypta soli ½ szklanki cukru kryształu 50g kokosu Warstwa jabłkowa: 6 dużych jabłek 1 łyżka cynamonu Polewa chałwowa: 40g margaryny 1/4 szklanki cukru kryształu 1 łyżka mleka 2 batony chałwy (200g) Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Masło ucieramy z cukrem dodając po jednym żółtku

Kuchnia w czekoladzie
Maślane ciastka ryżowe 256

składniki zagniatamy na jednolitą masę, rolujemy i owijamy folią spożywczą. Wkładamy na godziną lub więcej do lodówki 2/ Schłodzone ciasto wykładamy na stół, porcjujemy ciasto i formujemy nieregularne kulki które w dużych odstępach układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia 3/Nastawiamy piekarnik na 180 stopni a termoobieg. Wkładamy blaszki z ciastkami i pieczemy 10minut 4/ Ciastka ze względu

Kuchnia PROzdrowotna
Chleb Pełnoziarnisty z Płatkami Owsianymi – Smaczny i Prosty w Przygotowaniu 277

foremce dłonią nawilżoną olejem. Foremkę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia . Pieczenie chleba : Foremkę z chlebem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na drugą od dołu półkę . Po 10 minutach pieczenia zmniejszam temperaturę do 180 stopni i nadal piekę W sumie piekłam chleb około 70 minut – 10 minut w temperaturze(...)stopni – i około 60 minut w temperaturze 180 stopni – w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę ) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że chlebek jest upieczony lub gdy wyjmiemy z foremki i postukamy od spodu to powinien mieć głuchy pusty

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Domowa karpatka. Przepis na ciasto i krem 651

takie jakie piecze się właśnie do karpatki, wcale nie jest takim prostym ciastem jakby się mogło wydawać. Jest dość kapryśne i rośnie sobie jak chce. Może to wina mąki, może piekarnika bo ja robię je zawsze w ten sam sposób, ale czasami wyrastają mi ładne góry a czasami nie, tak jak w tym przypadku. Na szczęście pagórkowatość ciasta nie wpływa(...)jego smak i bez urodziwych szczytów karpatka była pyszna jak zwykle. Jeśli nie chce się Wam robić kremu budyniowego od podstaw ugotujcie 2 budynie z torebki używając połowy mleka a potem zmiksujcie je z masłem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Bezglutenowe ciastka dla dzieci! 141

łyżki miodu - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia PONADTO: - 3/4 szklanki żurawiny suszonej - 2 łyżki czekolady na gorąco -proszek - jajko do posmarowania - mąka owsiana do podsypywania WYKONANIE: Masło, mąki, proszek do pieczenia, jajka, miód i cukier zagniatamy szybko w jednolite i gładkie ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy żurawinę i zagniatamy

SMYKWKUCHNI
kocie oczka wg s. Anastazji 161

oraz masło, siekamy wszystko nożem. Następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie wyjmujemy cisto, w miarę cienko rozwałkowujemy i wykrawamy np. szklanką kółka. W połowie ciasteczek na środku każdego wykrawamy mniejsze kółeczko. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C do zrumienienia(...)upieczeniu odstawiamy do wystudzenia a następnie przekładamy marmoladą lub dżemem (ciasteczko bez dziurki smarujemy np. dżemem i przykrywamy ciasteczkiem z dziurką). Wierzch oprószamy cukrem pudrem. Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Mini bezy bez jajek 98

Bezy bez jajek to idealne rozwiązanie dla osób, które są uczulone na białko jaja kurzego oraz dla tych, którzy są na diecie wegańskiej. Ciągle niewiele

Wiszniówka
DOMOWA NUTELLA 130

mlecznej czekolady szczypta soli WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 180°C bez termoobiegu. Na dużą blachę z wyposażenia piekarnika wysypujemy orzechy laskowe. Pieczemy przez 10-15 minut, aż zrobią się rumiane i zaczną odstawać skórki. Podczas pieczenia dwa razy mieszamy.  W czasie, gdy orzechy się pieką, w małym garnuszku podgrzewamy mleko wymieszane z  mlekiem w proszku oraz

cool and minty
Tort marchewkowy z masą jogurtowo-twarożkową 135

przepis to świetna propozycja, gdy w domu zalega Wam niepotrzebna marchew i bakalie. Ciasto jest przepyszne i bez żadnych dodatków, ale do środka można dodać suszoną żurawinę i orzechy włoskie i podać oprószone cukrem pudrem - będzie smakowało wyśmienicie! Ciasto marchewkowe: 5 średnich marchewek (ok. 2 szklanki startej marchwi) 2 szklanki mąki 5 jajek 1 łyżka ekstraktu z wanilii(...)szklanka oleju 1 i 1/3 szklanki cukru (można dodać mniej jeśli wolicie mniej słodkie wypieki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kardamonu pół łyżeczki soli Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, odciskamy nadmiar soku. Tortownicę o średnicy ok. 25-26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik

Cooking Monster
Placuszki bananowe na maślance 193

przetworami ale mi najbardziej smakują same bez żadnych dodatków. składniki: 2,5 szklanki maślanki ok 2 szklanek mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże dojrzałe banany 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli olej do smażenia Do miski wlać maślankę. Dodać jajka, sól, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Zmiksować, natępnie dodać mąkę(...)ponownie zmiksować. Banany obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Dodac do ciasta i wymieszac łyżką. Rozgrzac patelnie z niewielka ilościa oleju. Nakładać łyżką porcje ciasta. Lekko rozpłaszczyć łyżką. Smażyć na średnim ogniu na ciemnozłoty kolor

Monia miesza i gotuje
Gofry bez proszku do pieczenia 398

przepisów zarówno na gofry słodkie, jak i wytrawne. Postanowiliśmy je przetestować i podzielić się z wami tymi najlepszymi. Jako pierwsze będą proste gofry z gęstą śmietaną i bez proszku do pieczenia. Gofry są chrupiące i bardzo sycące, ale sprawdźcie sami. Przepis Składniki: 200 g miękkiego masła 150 g cukru 4 jajka 250 g gęstej śmietany 300 g mąki(...)mączki ziemniaczanej Przygotowanie: Na początek ucieramy masło z cukrem, dodajemy całe jajka i ubijamy mikserem. Oczywiście nie ubijemy ich tak jak samych białek, ale miksujemy na szybkich obrotach, aż ciasto się lekko spieni. Dodajemy śmietanę i miksujemy dalej. Na koniec dodajemy mękę i mączkę ziemniaczaną i mieszamy do osiągnięcia jednolitego ciasta. Ciasto będzie dość gęste i klejące, dlatego do nakładanie

KasiaiKrzysiu.pl
Domowe Bułki na Śniadanie 137

przygotowanego wałka ciasta tworzę bułeczkę Spleciony wałek zwijam w ślimak końcówki ciasta daję pod spód i układam gotowe bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia Blachę z bułkami nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 80 minut do wyrośnięcia po 80 minutach – pieczenie bułek przed wstawieniem blachy do piekarnika , bułki maluję rozmąconym białkiem z mlekiem blachę(...)wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu Bułki pieką się około 17 minut ( w moim piekarniku ) Bułki domowe są upieczone życzę smacznego Każda bułka po upieczeniu waży około 120 g koszt surowców na jedną bułkę to około 50 groszy bez wliczania energii . Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Tort przekładany kremem z serka mascarpone i brzoskwiniami 241

Dziś mam swoje małe święto, częstuję więc tortem :) Bo kto powiedział że torty są tylko na urodziny? :) A ten jest prosty i szybki w przygotowaniu więc

Na Ciasteczkowych Papierach
leśny mech- ciasto ze szpinakiem i granatem 363

ciasto. Proporcje wszędzie były takie same, wszędzie też pisało,aby szpinak tylko odcisnąć. Tak też zrobiłam, ale nie byłam zadowolona z efektu po upieczeniu.  Upiekłam więc drugie, tym razem w inny sposób: szpinak odcisnęłam, dodałam do niego trzy łyżki masy jajecznej ( już z olejem) i zblendowałam na mus. Poniżej przedstawiam zdjęcie obrazujące różnicę. Z lewej ciasto bez blendowania

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kruche jabłkowe babeczki skąpane w słodkiej śmietankowej piance 159

sobotę w niedzielę nie ostał się ani okruszek. Były idealnie kruche, z mnóstwem jabłek w środku i do tego słodka śmietanowa pianka.... Ciasto 2,5 szkl. mąki 1 margaryna 2/3 szkl wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Masa śmietanowa 2 jajka 10 łyżek śmietany (u mnie

Cynamonowe szczęście
Chleb orkiszowy ze słodem jęczmiennym 158

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Znaczy się wyrabiamy ciasto. Tak przez 15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Potem przekładamy do foremki i znów zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Powinno wystarczyć 45 minut żeby tak z górką z foremki wyrosło. No i pieczemy 45 minut w temperaturze 190 stopni. Wyjmujemy, studzimy na kratce(...)takie tam... :) I na koniec dobre wieści dla "maszynistów". Ten chlebek bez najmniejszego problemu można też zrobić w maszynie chlebowej. Proces jak zawsze: wszystko razem do maszyny, ustawiamy wagę około 750 g (jak możemy mniej to nawet lepiej), odpalamy program trwający około 3-3,5 godziny i gotowe. Siadamy przed telewizorem i czekamy. Smacznego i zapraszam do Bogutyn Młyn

Marder&Marder Manufacture
Podkówki orzechowe- świąteczne wspomnienia 173

zmielonych orzechów włoskich 10 dag cukru pudru Cukier puder do posypki Wykonanie: Wszystkie składniki na ciastka dokładnie wymieszać i wyrobić kruche ciasto. Rozwałkować, pociąć na paski i formować paluszki. Następnie kształtować podkówki, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Tradycyjna Kuchnia
Tort z truskawkami i kiwi 174

Znowu piekłam tort na zamówienie. Na życzenie klientki był taki sam jak ostatnio ale z inna dekoracją. Na niego więc przepisu nie będzie a będzie przepis

Ewa w kuchni
Marchewkowe muffinki bez cukru 150

dodałam cukier puder jednak myślę, że osoby, który chciałyby się w 100% trzymać wersji bez cukrowej mogą go pominąć albo zastąpić zdrowszymi zamiennikami - stewią, brązowym rozdrobnionym cukrem. Serdecznie polecam wypróbować ten przepis. Ja byłam zaskoczona jak ciasto marchewkowe może być tak pyszne! :) Składniki na ciasto: 500 g marchewki 2 szklanki wody rodzynki, suszone figi, daktyle, żurawina (dowolna mieszanka(...)jajek 400 g mąki 200 ml oleju bądź oliwy (niecała szklanka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sodki mieszanka różnych przypraw (cynamon, zmielone goździki, kardamon) - 1 płaska łyżeczka, ale jeśli ktoś ma ochotę aby były bardziej wyczuwalne to więcej.  Sposób przygotowania: Do garnuszka wlewamy 2 szklanki wody, wrzucamy suszone owoce i zagotowujemy. Co jakiś czas trzeba

Jedzeniomania
Kruche tartaletki makowo serowe 144

porcji i wylepić foremki. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na 15 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z foremek odwracamy, nakładamy po łyżce masy makowej i serowej. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na ok. 25 minut. Gotowe polewamy lukrem. Kruche tartaletki makowo(...)serowe są świetnym uzupełnieniem seromakowca. Gdy ten sobie spokojnie stygnie możemy już się delektować pysznymi ciastkami. Kto ma ochotę, może je przygotować bez seromakowca, zmniejszając oczywiście proporcje składników, np. o połowę. Ja jednak polecam taką kombinację na uroczystości, święta… i nie tylko. Robota, w zasadzie jedna, a przyjemności dużo więcej. Łasuchy pewnie mi przyklasną. Smacznego. Wydrukuj przepis The post

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania