znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Polecam szybki i łatwy w przygotowaniu placek na maślance z owocami i kruszonką .Ciasto wyrabiamy mikserem . Moje wymiary blaszki(...)należy użyć mniejszej formy ! Potrzebne składniki : 2 jajka, 1 niepełna szklanka cukru kryształ, 1 szklanka maślanki naturalnej np. Koło, 2,5 szklanki mąki pszennej Basia, 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delekta, szczypta soli, Sposób przygotowania : Jajka mikserem ubijamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy na przemian maślankę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą
Pysznosci Babci BasiNa pierwszy rzut oka szpinak i karkówka, to niekonwencjonalne połączenie. Jednak dostaliśmy od Mamy soczysty, pieczony karczek i postanowiłam go wykorzystać do dzisiejszego śniadania, a że
Ania i Marcin gotująPieczony budyń waniliowy może być słodkim śniadaniem lub pysznym i prostym deserem. Dlaczego pieczony? Otóż w ten sposób zrobimy go bez dodatku mąki – zetnie
Poezja smakuCiasto Fale dunaju to jedno z tych ciast które często piekła moja mama gdy byłam dzieckiem. Postanowiłam wrócić smakowo do tamtych czasów :). Przepis bardzo stary z notesu mojej mamy, popularny w latach 90-tych. Duża blacha pysznego domowego ucieranego ciasta z jabłkami, masą budyniową i domową polewą czekoladową. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka(...)jajek L 1,5 kostki dobrej margaryny lub 375 gram masła 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mleka 1 łyżka kakao 3 duże jabłka Składniki na masę budyniową: 4 szklanki mleka 200 gram masła 3 budynie śmietankowe bez cukru ok 3/4 szklanki cukru w zależności jaką słodycz masy chcemy uzyskać Składniki na polewę czekoladową: 1/3 kostki
Blog kulinarny S9.PLkokosowego 200 g skyru naturalnego 120 g banana bez skóry 40 g skrobi ziemniaczanej 27 g galaretki jabłko-mango-dynia-chia 27 g galaretki w czekoladzie jabłko-wiśnia Sposób przygotowania: Kruche ciasto W misce wymieszać mąkę z cukrem kokosowym oraz olejem kokosowym. Całość dokładnie zagnieść i wyłożyć formę do pieczenia. Masa serowa Jaja utrzeć z cukrem kokosowym
Truskawkowa Fiestazaletę, że trudno je zepsuć, bo z natury jest nieudane. Jak głosi legenda, jego autorka Mildred "Brownie" Schrumpf zapomniała dodać do klasycznego ciasta czekoladowego proszku do pieczenia. Niezrażona porażką pokroiła niewyrośnięte ciasto na kwadraty i tak powstało amerykańskie brownie . Sernik znalazłam w książce Joanny Niedobeckiej "Domowe wypieki". ok. 16 porcji, tortownica 26 cm. Składniki na brownie 180 g masła(...)trzepaczką. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie wmieszać jajka. Na końcu dodać mąkę i całość wymieszać na gladką masę, do połączenia się składników. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec 30 minut w temperaturze 160 stopniach (grzałka góra i dół) .Po czym wyjąć ciasto z piekarnika. Przygotować masę serową. Ser,cukier i jaja, olej, mleko
Z Kuchni Do KuchniCiasto czekoladowo-waniliowe z truskawkową pianką Dziś mam dla Was przepis na ciasto pełne smaku i miłości. Ciasto przygotowałam na pewno specjalną okazję. Wam polecam je zarówno do codziennej kawy, jak i na zbliżające się Walentynki. Warto osładzać sobie każdy dzień Ciasto czekoladowo-waniliowe z truskawkową pianką jest nie tylko pyszne, ale też proste w przygotowaniu. Sprawdźcie sami. Miłego dnia(...)drodzy, dużo uśmiechu i miłości Ciasto dodaję do akcji #WspierajmyNasze Składniki: Ciasto waniliowe i czekoladowe: 1,5 szklanki mąki pszennej 4 jajka klasy M niepełna szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 0,5 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka naturalnego kakao Truskawkowa pianka: 300 g jogurtu deserowego z truskawkami Hej! OSM Radomsko
Słodkie okruszkimożecie wyobrazić sobie lato bez jagodzianek? Ja nie mogę. Są przecież takie pyszne, pełne leśnych jagód, delikatne i puszyste. Obowiązkowo z lukrem lub kruszonką. Oczywiście najlepiej smakują te domowe, jeszcze ciepłe - wyciągnięte prosto z pieca. Nie można im się oprzeć... Składniki na zaczyn (18 sztuk) : 100 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 3 łyżki(...)minut w ciepłe miejsce. Składniki na ciasto: 750 g mąki 2 jajka 100 ml ciepłego mleka 140 g roztopionego masła 80 g cukru szczypta soli Do mąki dodać sól, wsypać cukier, wbić jajka, wlać masło, mleko oraz zaczyn. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. W razie potrzeby wlać więcej mleka. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1-2h w ciepłe
Food SquareOczywiście finansowo. Działa pod warunkiem zjedzenia więcej niż 5 !!! Przyznaję się bez bicia, że nie lubię robić nic, do czego należy dodać drożdże. Zawsze obawiam się niepowodzenia. Poświęciłam się dla bloga, było warto. Co prawda brakowało mi ciepłego pieca kaflowego, na którym w mig rośnie ciasto i musiałam zastąpić kaloryferem ale jest ok. Takie pączusie wyrosły. Składniki(...)mąką dołączyć masę jajeczną oraz spienione drożdże. Wszystko dokładnie wyrobić ręką aż ciasto będzie swobodnie odstawać od ręki ( nie będzie się przyklejać). Trudna sprawa, trzeba dużo czułości w to włożyć :-) Do gotowego ciasta dołożyć spirytus i masło roztopione. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.Dodatkowo należy przykryć ściereczką
pieprzny smaczekciastu chrupkości i oryginalnego smaku. Aby podkreślić ten smak i zapach, można do pianki dodać też kilka kropel aromatu migdałowego. Robiąc tradycyjną szarlotkę na kruchym cieście, zazwyczaj białka jajek wyrzucamy, natomiast szarlotka migdałowa to ciasto, przy którego robieniu białka zostają wykorzystane do zrobienia pianki migdałowej. Ta dodatkowa czynność nie wpłynie znacząco na czas przygotowania ciasta. Szarlotka migdałowa to ciasto(...)wcześniej. Szarlotka migdałowa to aromatyczne i bardzo delikatne kruche ciasto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Szarlotkę migdałową: 340 g mąki pszennej krupczatki 3 łyżki cukru pudru 4 żółtka 1 kostka (200 g) schłodzonego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pianka migdałowa: 4 białka szczypta soli 1 budyń waniliowy bez cukru (38 g) 1/2 szklanki cukru 50 g płatków
Danka PichciSkładniki na ciasto : 100 g margaryny 2 łyżki kakao 2 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki konfitury wiśniowej lub frużeliny owocowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100 g mąki pszennej(...)ostudzić, następnie dodać konfiturę, jajka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia się składników. Twaróg przekładamy do miski i mieszamy z cukrem, budyniem, jajkiem i olejem. W razie konieczności dosładzamy. Papilotki na muffinki rozkładamy do formy na muffinki. Nakładamy po łyżce ciasta czekoladowego, resztę foremek uzupełniamy masą serową. Pieczemy w nagrzanym piekarniku
Kulinarne Fantazje Mariolisoczystych pomarańczy tak podkręcił smak serniczków, a dodatek słodkiej bezy zrównoważył smak i aromat! Polecam! Przepis zgłaszam do konkursu na durszlak.pl konkurs - Ciasta czy ciasteczka z firmą BIELMAR. 3majcie mocno kciuki ;-)) SKŁADNIKI: - 500 g sera białego zmielonego - 3 żółtka - 100 g cukru pudru - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 100 g margaryny PALMA firmy(...)skórki, pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść margarynę, cukier, miód, dodaj pomarańcze. Smaż około 15 minut. Sos zgęstnieje. Studzimy do całkowitego wystudzenia. Sos wylej na ser w kokilkach. BEZA: - 3 białka - 3 łyżki cukru pudru Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier, nadal ubijaj aż pianą będzie szklista i sztywna. Wyłóż na sos pomarańczowy. Piecz w temp. 185 stopni
SMYKWKUCHNIjagodzianki są po prostu genialne. Mnóstwo jagód (borówek), do tego chrupiąca, maślana kruszonka, marcepanowy lukier i migdały..., mniam 😋 Do tego jeszcze przygotowuje się je błyskawicznie, bez wyrabiania, bez wyrastania. Tak więc proste, szybkie i przepyszne😋😋 I co jeszcze istotne, nie trzeba czekać z ich przygotowaniem na leśne jagody, ja tylko raz w ramach eksperymentu przygotowywałam część jagodzianek(...)masłem i olejem (bez obaw drożdże się nie zaparzą, też się kiedyś obawiałam). Całość dokładnie mieszamy, do połączenia składników. Masa ma być jednolita i gładka. Ja nie wyrabiam długo. Odrywamy kawałki ok. 82-84g ciasta, rozpłaszczamy na dłoni, nakładamy borówki i dokładnie zaklejamy. Formujemy podłużny kształt. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, łączeniem do dołu
Smaczne ZdroweŚwięta, Święta i po Świętach. Goście pojechali już dawno, a wy zostaliście z górą nie pierwszej świeżości ciast. Kto był sprytny, mógł je zamrozić nieco wcześniej
Mieszam w Garnkułyżki wody Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubijać z cukrami do uzyskania gęstej, puszystej masy. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w masę. Przelać na blaszkę o wymiarach 25 x 36 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 min w temp. 180 st. Blat kokosowy: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając(...)dodawać stopniowo cukier. Na koniec wsypać kokos i całość delikatnie wymieszać. Przelać na blaszkę o wymiarach 25 x 36 cm, wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną masłem. Piec 20 min w temp. 180 st. Beza powinna się lekko zarumienić. Krem cappuccino: 2 szklanki mleka zagotować z cukrami. Pozostałą szklankę mleka (zimnego) wymieszać z proszkiem cappuccino, żółtkami i mąką. Powstałą
My sweet a life