Parę dni mnie tu nie było..przegapiłam licznik wyświetleń, który na chwilę obecną wskazuje już 3005203..dziękuję bardzo i zapraszam ponownie..Wczoraj było Światowy dzień jabłka
Moje domowe kucharzenieblogu, pochodzi od mojej mamy, mistrzyni słodkości i od lat cieszy si ę niemalejącym powodzeniem wśród naszych gości. Lekkie blaty makowe tortu upieczone s ą bez m ą ki a przełożone są aksamitnym, puszystym i maślanym kremem budyniowym z dodatkiem mascarpone. Tort smakuje jak najlepszy i wilgotny makowiec, nie sposób(...)wykładamy papierem do pieczenia. Rozbijamy jajka, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy zmielony mak oraz bułkę tartą. Na koniec do ciasta delikatnie wmieszamy ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 35-45 minut do tzw. suchego
La grande e la piccola cuocawbijamy jajko i dodajemy masła (siekamy je). Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie, elastycznie, nie lepiące się do dłoni. W razie potrzeby dłoń podczas wyrabiania posypujemy mąką. Ciasto należy wyrabiać przez dłuższy czas. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1 h, u mnie wyrosło szybciej). Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie. Kroimy(...)dwie części. Nasze drożdżowe ślimaczki układamy na blaszce. Pamiętajcie by doże skleić zakończenie ślimaczka, by wam się nie rozwinęły bułeczki podczas pieczenia. Bułeczki ślimaczki pieczemy do ładnego zarumienienia w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny, u mnie około 20-25 minut. Obserwujemy ślimaczki, nie pieczemy za długo. Uwaga
Słodkie okruszkiłyżki mąki ziemniaczanej · 2 łyżeczki proszku do pieczenia · 2 łyżki kakao · 180 g biszkoptów okrągłych · 200 g dżemu z czarnego bzu Składnik na masę budyniową: · 2 budynie wiśniowe(...)Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy mikserem, dodajemy stopniowo cukier następnie dodajemy pojedynczo żółtka. 2. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakaem i wsypujemy do masy jajecznej, mieszając łyżką. 3. Połowę ciasta wylewamy do formy i układamy biszkopty przełożone dżemem ( ciastko smarujemy dżemem i sklejamy po dwa), zalewamy pozostałym ciastem i pieczemy w rozgrzanym
Kulinarna Chwilapolany sosem truskawkowym to prawdziwa uczta dla podniebienia! Spróbujcie koniecznie. Na dwie porcje/Dla dwóch osób Racuszki: 23 dag twarożku półtłustego bez laktozy Mlekowita 150 ml mleka 3,2% Wydojone Mlekowita 10 dag mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1 łyżka cukru pudru Szczypta soli Do podania: Sos truskawkowy Świeże truskawki Twarożek włożyć do miski, wbić(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy twarogowej, delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywno wmieszać w masę serową, delikatnie rózgą. Porcje ciasta nakładać na lekko natłuszczoną patelnię, formować niewielkie racuszki, smażyć z każdej strony na złocisto. Podawać ciepłe polane sosem truskawkowym i z pokrojonymi świeżymi truskawkami. Twaróg półtłusty klinek bez laktozy Mlekowita zachowuje
Wanilia i Kardamonmieszamy miotełką bądź mikserem, na koniec dodajemy mleko i mieszamy aż wszystko się ładnie połączy. Ciasto będzie rzadziutkie, jak na tradycyjne naleśniki, przelewamy je do formy żaroodpornej, najlepiej ceramicznej, ale radę da nawet zwykła forma na ciasto. Piec 20 minut, gdzieś w połowie pieczenia naleśnik zacznie się zmieniać w pasmo górskie Karpat, wygląda to pięknie i robi wrażenie. Piekłam
Przepysznik - BLW i nie tylkomalin możesz użyć również innych owoców –… ZOBACZ PRZEPIS Deser z ricotty – ciasto francuskie z ricottą i owocami – mini serniczki bez cukru Szukasz przepisu na deser z ricotty? Świetnie się składa – poniżej znajdziesz przepis na mini serniczki, które przygotowałam z ciasta… ZOBACZ PRZEPIS Kruche ciasteczka z żurawiną i płatkami kukurydzianymi Kruche ciasteczka w wersji(...)bajaderki Przepis na pralinki z ciecierzycy, czyli zdrowy deser dla każdego! Sprawdź inne przepisy na desery – klik. Bądź na bieżąco… ZOBACZ PRZEPIS Batony musli z czekoladą bez pieczenia Batony musli to pomysł na szybką i zdrową przekąskę. W bardzo prosty sposób możesz je przygotować w domu. Przepis nie… ZOBACZ PRZEPIS PIECZONA CIECIERZYCA z przyprawami
Via Gustociasta wyszło przepyszne i odchudzone ! Gdyby nie to, że było dla gości to zjadłabym wszystko. PRZEPIS mąka lniana 2 szkl. mąka jaglana 1 szkl. słodzik erytrol lub cukier kokosowy1/2 szkl. masło bez laktozy 125 g. jaja 3 szt. mały jogurt naturalny bez laktozy 180 g. proszek do pieczenia bezglutenowy 3 łyżeczki(...)rabarbar ok. 8 łodyżek KRUSZONKA masło bez laktozy 2 łyżki mąka lniana 5 łyżek cukier kokosowy 2 łyżki Jaja ucieramy ze słodzikiem na puszystą masę. Dodajemy roztopione i wystudzone masło oraz jogurt naturalny. Miksujemy. Dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Gotową masę przekładamy do 2 foremek keksówek, które smarujemy masłem i dokładnie dookoła obsypujemy płatki
Kuchnia Paulettesdelikatnego ciasta na paterę może być sporym wyzwaniem. Jeśli nie chcecie ryzykować przełamania ciasta na pół, doradzam kruchy lub ciasteczkowy spód. Sernik będzie stabilniejszy. Masa serowa jest ciężka i kremowa, z wyraźnym smakiem polskiego twarogu. Dzięki dodatkowi soczystych, kwaskowych malin zyskuje charakteru. Mus jest bardzo prosty i szybki do wykonania, słodki i oryginalny w smaku. Nuta kwiatów czarnego bzu jest(...)przelać do formy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki posmarowane masłem. Razem z formą do piekarnika wstawić naczynie z wrzątkiem. Piec w 180 st. C. przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec jeszcze 50 minut. Ostudzić w zamkniętym piekarniku. Ostudzone ciasto wstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Syrop lekko
Pożeraczka, czyli raz adobrzepowtarzamy formowanie z pozostałymi kawałkami ciasta. WYRASTANIE, NABŁYSZCZANIE I PIECZENIE Bułeczki wkładamy na pierwsze i jedyne wyrastanie do lekko rozgrzanego piekarnika, na środkową półkę. Bułki powinny mocno się napuszyć i podrosnąć, dajcie im na to 30 minut. Wyjmujemy podrośnięte bułki z piekarnika, piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C, grzanie góra-dół , bez termoobiegu. W miseczce mocno rozkłócamy jajko(...)bułkami do rozgrzanego piekarnika i pieczemy bułki przez 18-20 minut. Powinny się z wierzchu mocno zezłocić. Upieczone bułki studzimy na kratce albo czekamy aż lekko przestygną, kroimy i od razu wykorzystujemy do domowych hamburgerów. Te bułki świetnie się mrożą – jeśli macie miejsce w zamrażalce warto upiec je od razu z dwóch porcji ciasta. Odmrażamy je w lodówce, a potem
Karo in the Kitchenpowtarzamy formowanie z pozostałymi kawałkami ciasta. WYRASTANIE, NABŁYSZCZANIE I PIECZENIE Bułeczki wkładamy na pierwsze i jedyne wyrastanie do lekko rozgrzanego piekarnika, na środkową półkę. Bułki powinny mocno się napuszyć i podrosnąć, dajcie im na to 30 minut. Wyjmujemy podrośnięte bułki z piekarnika, piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C, grzanie góra-dół , bez termoobiegu. W miseczce mocno rozkłócamy jajko(...)bułkami do rozgrzanego piekarnika i pieczemy bułki przez 18-20 minut. Powinny się z wierzchu mocno zezłocić. Upieczone bułki studzimy na kratce albo czekamy aż lekko przestygną, kroimy i od razu wykorzystujemy do domowych hamburgerów. Te bułki świetnie się mrożą – jeśli macie miejsce w zamrażalce warto upiec je od razu z dwóch porcji ciasta. Odmrażamy je w lodówce, a potem
Karo in the Kitchenproste ciasto na donuty, a także trzy opcje polewy. Pierwsza to polewa na bazie mlecznej czekolady, a kolejne dwie (czyli kolorowe) przygotujesz na bazie białej czekolady. Zieloną polewę otrzymasz dzięki matchy (czyli japońskiej zielonej herbacie), a różową polewę uzyskasz dzięki dodatkowi soku z buraka. Sprawdź również ciekawe przepisy na pączki: Pączki z budyniem z likierem Baileys Pieczone pączki bez
Via Gustomargarynę i siekać nożem, następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 28x35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190-200 o C przez 15-20 minut. Składniki na masę serową: 1 kg tłustego białego(...)proszek budyniowy, ubite białka i delikatnie wymieszać. Jabłka obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć na upieczony, ostudzony spód ciasta. Na jabłka wyłożyć masę serową, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170-180 o C przez około 45 minut. Ciasto ostudzić i udekorować według własnego uznania
In my kitchenprzepis jak zostaną Wam białka jajek, bo żółtek użyjecie do innego ciasta. Składniki na ciasteczka wystarczy wrzucić do misy robota i zagnieść przy użyciu końcówki typu hak. To naprawdę szybki proces. Ciasto po zagnieceniu będzie jeszcze nieco klejące, więc zanim zaczniesz dalej robić ciasteczka migdałowe, konieczne będzie schłodzenie ciasta. Jak masz 30-40 minut czasu to możesz to robić(...)Ciasteczka z płatków owsianych bez pieczenia Mini domki z piernika na kubek Ciasteczka czekoladowe z cynamonem Miękkie pierniczki nadziewane Ciastka owsiane z masłem orzechowym Kandyzowane migdały Ciasteczka cytrynowe Domek z piernika – przepis, wzór do wycięcia Przepis na pierniczki Lukier królewski i poradnik lukrowania pierniczków Kokosanki Ciasteczka z makiem Kruche ciasteczka świąteczne Florentynki – ciasta z bakaliami i czekoladą Ciasteczka
nietylkopasta.plKasza znajdzie swoje zastosowanie przy pieczeniu ciast, takich jak szarlotka. Wykorzystywana jest również jako do dodatek do mięs, burgerów, pulpecików, zup oraz jako farsz do pierogów i gołąbków. Polecane, jednak wciąż mało popularne są także warzywa nadziewane kaszą jaglaną. Opakowanie zawiera 1 kg kaszy. 4. Żurawina - Żurawina ma wiele zastosowań, dlatego też bez wątpienia warto mieć(...)swojej kuchni. Dobrze komponuje się z różnymi rodzajami mięsa , często dodaje się ją także do sosów i wywarów umieszczanych na pieczeniach. Może być również wykorzystywana do przygotowywania słodkości i wypieków . Z jej udziałem przygotujemy domową czekoladę, czy też skomponujemy zdrowe i pożywne musli. Każdorazowo przed spożyciem żurawiny, należy ją dokładnie umyć z pozostających na niej naturalnie resztek po suszeniu
Sama słodycz i szczypta chili