Oponki z serem na szybko 171szybko! Polecam również przepis na oponki (bez sera) na drożdżach Składniki: 1 kg mąki 1 kg białego sera 1 masło 6 jaj 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ torebki proszku do pieczenia cukier puder do posypki olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść ciasto takie jak na pierogi. Następnie
Tradycyjna Kuchnia
Pizza 224ogniu bez przykrycia przez ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać sól, cukier, ocet oraz bazylię i zblendować całość. Gotować jeszcze przez 15-20 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Dużą czarną blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia (można go delikatnie naoliwić), a na nim rozciągnąć rękoma na kształt okręgu wyrośnięte ciasto. Wierzch
Simply Food
Chleb na jogurcie naturalnym. 219zyskują wyjątkowy smak. Składniki: Rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 małe łyżeczki cukru 35 dag jogurtu naturalnego bez laktozy Ciasto: 3 szklanki mąki tortowej pszennej typ 450 2 małe łyżeczki soli ewentualnie ciepła woda Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy masło bez laktozy do posmarowania blaszki Wykonanie: 1. Rozczyn: Jogurt ( w raz z opakowaniem ) wkładamy do miski(...)smarujemy masłem. Następnie wyrośnięte ciasto zagniatamy, formujemy z niego podłużny chlebek i przekładamy do blaszki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. 4. Pieczenie: Tak przygotowany chleb pieczemy w temperaturze 180 do zrumienienia przez około 50 minut. 5. Podanie: Gotowy chleb studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę. Chleb polecam podać z masłem bez laktozy. Rady: Szklanka
Izabelawkuchni
Ciasto jogurtowo-czereśniowe z patelni (bez pieczenia) 681ciasta... Jest przepyszne, delikatne i puszyste. Nie wyczuwa się różnicy, że jest przygotowane na patelni. Użyłam czereśni, ale Wy możecie zamienić je na dowolne owoce. Szczerze polecam! (Patelnia o średnicy 24 cm) 3 jajka (średnie) 120g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 200 ml jogurtu naturalnego 60 ml oleju 300g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo(...)bez pestek) olej do wysmarowania patelni cukier puder do posypania Jajka z cukrami zmiksować do puszystości. (Powinny być bardzo dokładnie ubite i napowietrzone.) Nadal mieszając - dodać jogurt, olej, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu delikatnie wmieszać wydrylowane czereśnie. Masę przełożyć na patelnie (z nieprzywierającym dnem) uprzednio rozgrzaną i delikatnie natłuszczoną olejem. Ciasto wyrównać
Di gotuje
ciasto "ballada" 225jabłecznika więc nadrabiam bo mam przepis na przepyszne ciasto z jabłkami. Kruszonka, jabłka w budyniu, bakalie i beza. Palce lizać! *foremka 25*34 cm Składniki: na kruszonkę: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 120 g masła 4 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 5 jabłek 800 ml mleka 2 opakowania(...)rozmieszać. Następnie dodać jabłka i całość wyłożyć na kruszonkę. Na warstwę budyniową wyłożyć orzechy z bakaliami. Wstawić do piekarnika i piec w 180*C około 30 minut. Białka ubić z cukrem na pianę i wyłożyć na ciasto. Piec jeszcze pół godziny
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Keks królewski - najlepszy! 2602żadnej cukierni. Ciasto jest przepełnione bakaliami, przepięknie pachnie i naprawdę obłędnie smakuje. W przeciwieństwie do większości przepisów na keks, ten nie zawiera proszku do pieczenia ani żadnych dodatkowych spulchniaczy. W moim domu to obowiązkowe ciasto na Nowy Rok. Taka wielopokoleniowa tradycja :-) Czy pyszny keks zagości i u Was? Bardzo polecam nie tylko na święta! Składniki na 2 małe podłużne(...)suszonej moreli 100 g migdałów bez skórki 100 g drobnych rodzynek 100 g kandyzowanej skórki z limonki lub z cytryny 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 50 g suszonej żurawiny masło do posmarowania foremek Bakalie pokroić na mniejsze kawałeczki i wymieszać. Mąkę przesiać. Dwie podłużne prostokątne foremki do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, krótsze boki foremek posmarować masłem
maniapieczenia
Bezglutenowe ciasto marchewkowe. 209przepisie zamiennik mąki, co prawda droższy, ale bezglutenowy, 100 g maizeny (mąka kukurydziana, a więc bezglutenowa), 1 łyżeczka proszku do pieczenia (jeżeli chciecie by przepis był bezglutenowy należy poszukać odpowiedni proszek bez glutenu, w kolejnym(...)wpisie obędzie się bez proszku do pieczenia), sól, cynamon. Przepis: Ubić żółtka ze 100 g cukru i przyprawami (cynamonem) aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać drobno startą marchewkę, drobno zmielone orzechy, migdały, maizenę, proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem 100 g cukru. Dodać je do reszty składników. Wymieszać razem. Ciasto przełożyć do uprzednio
MODA NA BIO
Drożdżówki z dżemem rabarbarowo-pomarańczowym 193ktoś zrobił go więcej do słoiczków, tak jak ja. Wtedy te drożdżówki można piec cały rok. Są tego warte. Słodkie ciasto, słodka kruszonka, a w środku kwaskowaty aksamitny dżem o wyrazistym smaku. Skusiłam się ostatnio i kupiłam w sklepie dżem z porzeczek i jeżyn. Aksamitny, przecierany, bez żadnych pestek. Dżem dedykowany dzieciom. W składzie nie miał nic "szokującego", więc(...)przykryć czystą ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zbić ręką, żeby odgazowało się. Podzielić na dwie części, każda z nich to "porcja" na dużą blachę (taką z wyposażenia piekarnika). Z każdej części uformować 9-10 kulek. Lekko spłaszczając układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na kilkanaście minut
Codzienna kuchnia niecodzienna
Jabłkowe ciasto z jogurtem, bez masła (Ciambella alle mele e yogurt, senza burro) 1156SKŁADNIKI 250 g m ą ki pszennej 150 g jogurtu naturalnego 70 g cukru trzcinowego 16 g proszku do pieczenia 4 jabłka 3 jaja
La grande e la piccola cuoca
Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami 272zagnieść ciasto ręcznie, ale wtedy wymaga chłodzenia w lodówce. Wiadomo, że ciasto kruche nie lubi podwyższonej temperatury. Ciasto dzielimy na kilka 4 części , każdy kawałek rozwałkowujemy w kształcie koła, wykładamy farsz zostawiając wolne miejsce wokół rantu i na środku koła. Radełkiem wycinamy z ciasta 8 trójkątów i nie mamy odpadów. Zwijamy rogaliki zaczynając od szerokiej krawędzi trójkąta, zwijamy ciasto(...)kształt rogalika. Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Rogaliki wyciągamy z piekarnika, studzimy na kratce i lukrujemy. Wierzch rogalików smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody (całość dokładnie ucieramy trzepaczką, gdy zacznie gęstnieć smarujemy nim rogaliki na powierzchni, możemy lukier posypać
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szarlotka sypana 202Bez wyrabiania i zagniatania, najprostsza na świecie szarlotka sypana :) Składniki: - 1 kg jabłek - 200 g masła - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki krupczatki - 1 szklanka kaszy manny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Powstały sok z jabłek odsączamy. Suche składniki mieszamy ze sobą i dzielimy(...)trzy równe części. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy jedną część suchych składników, na to przekładamy połowę startych jabłek, następnie druga część suchych składników, reszta jabłek oraz ostatnia część suchych składników. Na wierzchu układamy cienko pokrojone w plasterki zimne masło. Ciasto pieczemy około 40 minut
Zainspirowana w kuchni
Rogale "marcińskie" 270masę i u mnie nie było aż tyle lukru i posypki..ale mimo to były pyszne...Jestem ciekawe jakie rogale piekły inne osoby..którym od razu dziękuję za wspólne pieczenie.. Składniki na ok. 16 sztuk: 3 1/2 szkl. mąki 3 jajka 1/4 kostki masła 2 łyżki cukru 4 dag drożdży ok. 1/2 szkl.letniego mleka Masa: 1 1/2 szkl(...)zalać wrzątkiem, po 30 minutach odcedzić, osączyć, zemleć. [ u mnie bez mielenia - użyłam już mielonego maku i migdałów] Utrzeć z cukrem i śmietaną. Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Placek pokroić na trójkąty. Na każdy nałożyć nadzienie. Zwinąć, formując rogale. Ułożyć na blachach przykrytych pergaminem, odstawić na 15 minut. Następnie piec 20 minut w temp. 220 stopni.. Polać lukrem. Razem
Moje domowe kucharzenie
Tarta cytrynowa z bezą 165wysmarować je masłem i lekko podważyć, a wtedy wyciągamy ją bez problemu. Tarta cytrynowa z beza 2016-11-12 17:51:54 Write a review Save Recipe Print Kruche ciasto 200 g mąki 2 łyżki cukru pudru 100 g zimnego masła 1 żółtko ( białko wykorzystasz do bezy) 2 łyżki zimnej wody Krem 2 cytryny( wyciśnięty sok i starta(...)masła 1 całe jajko plus 3 żółtka Beza 4 białka 200 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Instructions Z podanych składników wyrobić ciasto. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkować. Wyłożyć ciastem formę (dno i boki), Spód i boki lekko ponakłuwać widelcem,aby nie wyrosła w piekarniku górka. Piec przez 15 minut. ... Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy.. Wlać
Rusty Fork
LUKSUSOWE BUŁECZKI IMPREZOWE 711odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, np. w pobliżu grzejnika. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat i formujemy zgrabny wałek. Nożem odcinamy po kawałku ciasta i zawijając pod spód formujemy zgrabne bułeczki. Układamy na blaszce, zachowując odstępy. Wierzch natłuszczamy niewielką ilością oliwy i luźno przykrywamy arkuszem folii(...)spożywczej. Odstawiamy na 30 minut do napuszenia. Na 15 minut przed końcem wyrastania zaczynamy rozgrzewać piekarnik do 200 stopni C bez termoobiegu. Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy nasionami chia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut, aż będą złociste
cool and minty
Zdrowe ciasto jabłkowe z suszoną żurawiną 91zdrowie! Zdrowe ciasto jabłkowe z suszoną żurawiną Składniki (tortownica o średnicy 23cm; 12 porcji): 2 szklanki płatków owsianych górskich (w wersji bez glutenu użyj płatków bezglutenowych), 200g jogurtu naturalnego (w wersji bez laktozy użyj jogurtu bez laktozy), 2 soczyste jabłka, 110g suszonej żurawiny (kilka słów o niej pod przepisem), płaska łyżeczka proszku do pieczenia, około(...)zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Wrzuć je do miski, dodaj do nich żółtka, cynamon, proszek do pieczenia i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj także płatki owsiane i 100g suszonej żurawiny (resztę zostaw na wierzch ciasta). Ponownie dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj jeszcze ubite białka jaj i raz jeszcze, tym razem mniej dokładnie wymieszaj. Tak powstałą masę
Natka Pietruszki
Najprostszy chleb żytni 638minut. Dobrze jest przed pieczeniem lekko spryskać powierzchnię ciasta lub na dno piekarnika wrzucić 2 kostki lodu. To drugie zdecydowanie polecam. x) Czas zaczynu i upieczenia chleba zamyka się w ciągu jednego dnia. Warunkiem jest aktywny, odmłodzony zakwas i jego podwojona ilość, czyli wzięty do zaczynu tuż po skończonej fermentacji, bez przebywania w lodówce. Jeśli mamy zakwas / starter(...)lodówce dokarmiany w tygodniu, użyjmy połowę czyli 40g i przedłużmy jego czas fermentacji do 12-14 godzin. Najlepiej w takim przypadku zrobić zaczyn wieczorem na dzień przed pieczeniem chleba
Leśny Zakątek