upieczenia ciasto dyniowe Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej lub mieszanki bezglutenowej: mąki ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej) 3/4 szklanki cukru brązowego (może być zwykły) 3 jajka 1 kostka masła 1/2 kg dyni (polecam dynię Hokkaido, ponieważ ma bardzo cienką skórę i jest słodsza w smaku) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów(...)Odlej 1/2 szklanki na polewę. Do pozostałej części wmieszaj żółtka. Następnie stopniowo dodaj przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Ubij białka na sztywną pianę i łyżką wmieszaj do masy. Tortownicę posmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 45 – 50 minut Wymieszaj cukier puder z odłożoną masą
Moja Mama Gotujecieplutki, jednak nazajutrz był jeszcze lepszy, ostygł, stężał, a smaki się idealnie przegryzły. Lekko kwaskowaty rabarbar doskonale zbalansował słodycz sera i świetnie komponował się z mielonymi migdałami na spodzie ciasta, no mówię Wam po prostu poezja smaków i raj dla podniebienia. Jeśli to Was nie zachęciło, to dodam, że jest naprawdę łatwy w przygotowaniu, wystarczy zagnieść składniki na spód(...)ciasto, rozwałkowujemy je na wielkość blaszki do pieczenia, moja miała wymiar 24x30 cm i odstawiamy do lodówki Rabarbar: ok 500 g rabarbaru 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Łodygi rabarbaru myjemy starannie (nie ma potrzeby ich obierania) kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z cukrem i mąką. Wykładamy na ciasto, wyrównujemy, a następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy
Cynamonowe szczęścieWystarczy, że Ci powiem, iż są niezwykle smaczne i dobrze zapełniają brzuszek, a że lepsze od sklepowych to Sam wiesz Polecam szybki przegryzek, który zawsze będzie pod ręką . Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 opakowania suchych drożdży ( 2 x 7g ) 2 łyżki cukru 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1,5 szklanki maślanki 100 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego szczypta kurkumy(...)czasie lekko ugnieć. Podziel na małe porcje-bułeczki. W rękach rozpłaszczaj ciasto i nadziewaj farszem. Zlepiając brzegi jak u pierożków lub tworząc własny kształt Ułóż na papierze do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, żeby nadać apetycznego błysku . Piecz w nagrzanym do 220C piekarniku bez termoobiegu. Z włączoną górną i dolną grzałką. Czas pieczenia zależy od wielkości bułek
Ogrodnik w podróżyskładniki na ciasto na rurki: 500 g mąki 250 g masła, schłodzonego 250 ml śmietany 18%, schłodzonej 1 szczypta soli wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Jedną ponownie umieszczamy w lodówce a drugą część rozwałkowujemy (w miarę cienki placek(...)długie). Paskami ciasta owijamy natłuszczone foremki na rurki. Owijanie zaczynamy od węższej strony foremki przesuwając się do szerszej części. Nawinięte ciasto smarujemy mlekiem lub roztrzepanym jajkiem i opcjonalnie posypujemy cukrem kryształem (rurki można upiec bez cukru a przed podaniem można je oprószyć cukrem pudrem). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w ok. 190-200 st.C
Domowy Smak Jedzeniaciasto zawsze smakuje, nie tylko w wersji ze śliwkami. Jakiś czas temu robiłam bardzo podobne, ale z brzoskwiniami i bez kakao. Zapraszam na bardziej sezonową wersję tego ciasta. Składniki (20x32cm): Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 200 g masła 5 żółtek 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki ciemnego kakao
Kuchnia domowa AniSzybkie ciasto z owocami można znaleźć w sieci pod różnymi nazwami: ,, Ciasto leniwej synowej'', Ciasto łyżką mieszane ;) Ja swoje tak nazwałam i zrobiłam bez kruszonki :) To ciasto ma wiele zalet: szybkie- zrobienie to ok 10 minut, zawsze wychodzi i jest pyszne. Polecam :) SKŁADNIKI: SUCHE: 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki
Pani na desernich. To ciasto dla prawdziwych kawoszy, kawa bowiem znajduje się w każdej jego warstwie – w cieście, masie, a nawet polewie. Aby ciasto wyszło puchate, wilgotne i bez zakalca, koniecznie wykorzystajcie produkty w temperaturze pokojowej. Nie mieszajcie ich również dłużej, niż jest to potrzebne. Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Smaki Na Talerzutorciku. Tym razem użyłam syropu z agawy, ale również ciasto jest bez glutenu. Myślę, że dla osób szukających przepisów bez glutenu, to rozwiązanie bardzo się spodoba, a do tego jest bardzo proste. Składniki: ciasto 450 g mąki owsianej przyprawa do piernika szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko
Niezły Młynektorciku. Tym razem użyłam syropu z agawy, ale również ciasto jest bez glutenu. Myślę, że dla osób szukających przepisów bez glutenu, to rozwiązanie bardzo się spodoba, a do tego jest bardzo proste. Składniki: ciasto 450 g mąki owsianej przyprawa do piernika szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko
Niezły MłynekPiekę tę babkę nie tylko na święta, ale również bez okazji. Jest mało pracochłonna, szybka i smakuje super do kawy czy herbaty.
Prosty przepis naKlasycznego 3 bita u mnie na blogu do tej pory nie ma, mimo że robiłam to ciasto już kilka razy, ale jakoś nie było
Cynamonowe szczęścieCzekoladowa babka wielkanocna na dwóch tabliczkach czekolady gorzkiej, oblana polewą z czekolady mlecznej. W smaku lekko malinowa, dzięki użyciu czekolad gorzkich z kawałkami malin (polecam! do
Moja DelicjaWałki ciasta przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapleść warkocz. Końce ciasta skleić ze sobą. Chałkę przykryć i odstawić na 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Chałkę przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Pieczemy bez termoobiegu przez ok. 30 minut. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie
Kulinarne przygodymożna już rozgrzać gofrownicę. Do posmarowanej tłuszczem i rozgrzanej gofrownicy nakładać chochlą partie ciasta i wypiekać zgodnie z zaleceniami producenta danej gofrownicy. Czas pieczenia zależy od mocy posiadanej gofrownicy, im większa, tym szybciej gofry się upieką i będą bardziej chrupiące. Piec około 7 minut bez otwierania gofrownicy lub według wskazań producenta gofrownicy. Po upieczeniu gofry studzić najlepiej
Kuchcik gotujeswojej kuchni. W kuchni nie tylko gotujemy, parzymy kawę czy herbatę, lecz także pieczemy ciasta, chleby i robimy desery. Zwykły mikser porusza się jedynie wokół własnej osi, natomiast robot planetarny także wokół misy wyrajając i zgarniając równocześnie wszystkie składniki. Robi to sam, bez konieczności pilnowania czy trzymania. Wystarczy umieścić odpowiednią końcówkę, wrzucić do misy potrzebne składniki i uruchomić robota
ProstePesto.plzostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę do momentu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść i przełożyć do foremek. Przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia do podwojenia swojej objętości. Powinno wystarczyć 40 minut. Piec w temperaturze 180 o C bez termoobiegu (grzanie góra i duł) przez około 30 minut
Mama GotujeKrem czekoladowy z awokado to pyszna wersja nutelli w wersji wegańskiej i przede wszystkim zdrowej! Ja na żadnej diecie nie
Kolorowy Przepisownikpiekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok. 50 min. Jeżeli wierzch ciasta będzie się za szybko rumienił trzeba przykryć sernik od góry arkuszem papieru do pieczenia. Po wystudzeniu środek sernika może się trochę zapaść – ale to normalne bo ta pyszność jest bez proszku do pieczenia. Podawać ze świeżymi owocami, bitą śmietana lub kleksem jogurtu naturalnego
Gotujemy i jemyzimno - mleczną piankę na spodzie herbatnikowym, nadzianą kolorowymi galaretkami i udekorowaną borówkami. Ciasto przygotujecie bez użycia miksera. Uwierzcie mi na słowo, że mało kto zorientuje się, że zajada się ciastem na zimno, które w swoim składzie zawiera zwykłe mleko 😋 Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm: 5 szklanek mleka (1,25 l) 4 łyżki
Ugotowaćmoreli, wierzch posypać pokruszoną czekoladą. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 50 minut, ciasta dobrze wystudzić w formach, najlepiej upiec wieczorem i rano gotowe do jedzenia, przed podaniem posypać pudrem cukrem - pyszna, pachnąca, lekka, wilgotna z morelami drożdżówka bez wyrabiania czyli "leniwa" drożdżówka, najlepsza jest wieczorem upieczona i od rana jedzona..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmasłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta , lekko przyklepać i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru z wanilią 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru(...)cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać,poukładać morele pocięte na połówki bądź ćwiartki,lekko wepchnąć je w pianę. Na wierzch zetrzeć mniejszą część zamrożonego ciasta. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić,oprószyć cukrem pudrem
Kolorowa kuchnia Elkijednym dużym lub dwoma mniejszymi liśćmi chrzanu (mogą wychodzić na boki formy). Z ciasta uformuj podłużny chlebek i włóż do blaszki. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów, na 5-6 godzin. Do piekarnika wstaw metalowy kubek z wodą (pieczenie z parą). Rozgrzej piekarnik do 250°C. Wyrośnięty chleb zwilż lekko z wierzchu wodą
Delicious Placeproszek do pieczenia, wlewamy olej i mieszamy całość. Jeżeli używacie mrożonego szpinaku to należy go wcześniej rozmrozić i odsączyć z wody (można go jeszcze zblendować, wtedy ciasto będzie miało ładniejszy kolor), dodajemy do ciasta i całość dokładnie mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami (polecam firmy Stella), a każdą papilotkę napełniamy ciastem do ok 2/3 wysokości. Pieczemy przez 25 minut(...)suchego patyczka. Krem: 200 ml śmietany 30% 100 g serka kanapkowego (proponuję poszukać takiego bez dodatku soli) 1 łyżka cukru pudru opcjonalnie kolorowe jajeczka do dekoracji Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a gdy będzie gęsta dodajemy serek i miksujemy do połączenia. Gotowy krem nakładamy na babeczki. var widgetParams = "{ 'Id':'1b7a1150-144c-4630-ba0c-cebc1f3fefe5','AffId':'14121'}"; var params
Cynamonowe szczęściedwie, lub trzy części, żeby łatwiej się wałkowało. Stolnice podsypać mąką i rozwałkować ciasto na placek. Foremką wykroić serce, następnie mniejszą foremką w środku wykroić mniejsze serce. Część serc zrobić w całości, bez wykrawania środków. Gotowe serca układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni, 10-15 minut. Na całe serce nałożyć marmoladę
Agusiowe smakołyki3 Bit 3 Bit to ciasto bardzo słodkie, które jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, a w dodatku nie wymaga pieczenia . Składniki 2 opakowania herbatników
4stronykuchni.plszczypta soli Sposób wykonania: W misce mieszamy mąkę z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodajemy maślankę oraz jajka, miksujemy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Pancakes smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni na średnim ogniu (bez dodatku tłuszczu). Podajemy z ulubionymi dodatkami: cukier puder, dżem, syrop klonowy oraz owoce
Qchnia po prostumoja ma 27 x 33 cm) na grubość około 0,5 cm. Ciasto wałkujemy albo już na papierze na którym będzie się piekło albo przenosimy je za pomocą wałka na blaszkę z papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stop. przez około 15-18 minut bez termoobiegu. Wystudzony piernik przekrawam na trzy równe paski, przekładamy marmoladą lub powidłami
Gotowanie...to proste !Bardzo delikatny serniczek. Smacznego Przepis na wykonanie w thermomix na dole Przygotowanie masy z ciastek – ciastka wrzucić do blendera i zmiksować lub dokładnie pokruszyć bardzo
Kuchnia Pokoleńsmaku. Ciasto dzielę na nieduże kwadraty i wykładam nimi foremki na muffinki, delikatnie dociskam ciasto do foremki, będą trzymać kształt. Lekko wyginamy brzegi na zewnątrz tworząc jakby kwiatki. Nakładam łyżką farsz warzywny, posypuję tartym serem. Piekę w temp. 200C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 20 minut. Do ładnego koloru. Następnym razem
Zasmakuj KuchniPyszne, puszyste, orkiszowe.. CIASTO RABARBAROWE! Dietetyczne (mała ilość tłuszczów, mąka orkiszowa, zamienniki cukru), zdrowe i mega szybko znikające. Wczoraj piekłam, dziś już nie ma... Ale
CzarnawisienkaPyszne i bardzo łatwe ciasto które wyglądem zmyli każdego :) Sernik bez sera tak zwany styropian podbije serce każdego <3 WYMIARY BLACHY: 33cmx23cm SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 szkl mąki szymanowskiej POLSKIE MŁYNY 6 żółtek 250g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl cukru kryształu cukier waniliowy szczypta soli SKŁADNIKI NA MASĘ: 1200g śmietany kwaśnej
Dziś Ja gotujeWłożyć do nagrzanego do 165*c piekarnika po 20 minutach temp pieczenia zwiększyć do 170*c i piec jeszcze około 30 minut-do suchego patyczka, ciasto studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimne można polać polewą z gorzkiej czekolady ale nie jest to konieczne. Jest najlepsze bez żadnej polewy. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonbułki zbożowe piekę zazwyczaj w weekend, gdy mam więcej czasu i możemy wspólnie i bez pośpiechu usiąść do stołu. Piekę bagietki, bułki i chleby. Chętnie sięgam po różne mąki i dodatki dla urozmaicenia. Warto mieć w domu kilka rodzajów mąk lub gotowych mieszanek. Ciasto polecam też wzbogacać o dodatek ziaren, orzechów czy suszonych warzyw
AniaGotuje.plHej! Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez babki. Lubię puszyste, wilgotne, które z chęcią zjadamy. Moja babka jest z majonezem, który nie tylko jest do
Tylko pysznieParówki kroimy na równe 3 część. Kawałek parówki układamy na pasku ciasta i dokładnie zwijamy. W ten sposób postępujemy do wyczerpania składników. Gotowe parówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w temperaturze 200 stopni (bez termoobiegu) przez 10-12 minut do zrumienienia. Podajemy z przygotowanymi wcześniej sosami. Smacznego
Życie ze smakiemwolnym strumieniem wlewać olej, następnie płynny miód i na końcu napar z kawy bez fusów. Zmniejszyć obroty miksera na najwolniejsze i wsypywać porcjami suche składniki. Można również wymieszać silikonową łopatką. Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Przelać ciasto równomiernie rozprowadzić. Włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 170 stopni i piec
Ala piecze i gotujebabeczek. Jajko roztrzepuje w filiżance. Do silikonowej foremki, np. w kształcie gwiazdki wkładam kwadrat ciasta francuskiego, daję łyżeczkę farszu serowego, zagniatam brzegi tworząc jakby zamknięty kwiat – sakiewkę. Smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję odrobiną brązowego cukru. Piekę w 180C na środkowej półce w piekarniku bez termoobiegu około 18 minut do zrumienienia. Słodkiego smacznego
Zasmakuj Kuchnimiękkie. Ciasto wyrabiamy dokładnie ok. 5 minut i gotowe. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu. Na posypanej maką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. I zaczynamy zabawę w wykrawanie pierniczków :). Wykrojone pierniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 2- 3 cm ponieważ pierniczki urosną podczas pieczenia. Pieczemy
I LOVE LIFEpowideł śliwkowych 4 łyżki kakao 2 łyżeczki sody Opcjonalnie orzechy ,rodzynki ,u mnie bez dodatków W jednej misce mieszamy se sobą suche składniki , w drugiej mokre.Następnie suche wsypujemy do mokrych i dokładnie mieszamy łyżką . Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut.Sprawdza
Ladylaura.Moje ulubione, zdrowe, pożywne i szybkie śniadanie to ostatnio „ Granola z patelni, czyli domowe Musli Crunchy „. Uwielbiam ją za cynamonowy smak (wymieszana z mlekiem
Moja Delicja