upieczenia ciasto dyniowe Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej lub mieszanki bezglutenowej: mąki ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej) 3/4 szklanki cukru brązowego (może być zwykły) 3 jajka 1 kostka masła 1/2 kg dyni (polecam dynię Hokkaido, ponieważ ma bardzo cienką skórę i jest słodsza w smaku) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów(...)Odlej 1/2 szklanki na polewę. Do pozostałej części wmieszaj żółtka. Następnie stopniowo dodaj przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Ubij białka na sztywną pianę i łyżką wmieszaj do masy. Tortownicę posmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 45 – 50 minut Wymieszaj cukier puder z odłożoną masą
Moja Mama Gotujecieplutki, jednak nazajutrz był jeszcze lepszy, ostygł, stężał, a smaki się idealnie przegryzły. Lekko kwaskowaty rabarbar doskonale zbalansował słodycz sera i świetnie komponował się z mielonymi migdałami na spodzie ciasta, no mówię Wam po prostu poezja smaków i raj dla podniebienia. Jeśli to Was nie zachęciło, to dodam, że jest naprawdę łatwy w przygotowaniu, wystarczy zagnieść składniki na spód(...)ciasto, rozwałkowujemy je na wielkość blaszki do pieczenia, moja miała wymiar 24x30 cm i odstawiamy do lodówki Rabarbar: ok 500 g rabarbaru 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Łodygi rabarbaru myjemy starannie (nie ma potrzeby ich obierania) kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z cukrem i mąką. Wykładamy na ciasto, wyrównujemy, a następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy
Cynamonowe szczęścieWystarczy, że Ci powiem, iż są niezwykle smaczne i dobrze zapełniają brzuszek, a że lepsze od sklepowych to Sam wiesz Polecam szybki przegryzek, który zawsze będzie pod ręką . Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 opakowania suchych drożdży ( 2 x 7g ) 2 łyżki cukru 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1,5 szklanki maślanki 100 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego szczypta kurkumy(...)czasie lekko ugnieć. Podziel na małe porcje-bułeczki. W rękach rozpłaszczaj ciasto i nadziewaj farszem. Zlepiając brzegi jak u pierożków lub tworząc własny kształt Ułóż na papierze do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, żeby nadać apetycznego błysku . Piecz w nagrzanym do 220C piekarniku bez termoobiegu. Z włączoną górną i dolną grzałką. Czas pieczenia zależy od wielkości bułek
Ogrodnik w podróżyskładniki na ciasto na rurki: 500 g mąki 250 g masła, schłodzonego 250 ml śmietany 18%, schłodzonej 1 szczypta soli wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Jedną ponownie umieszczamy w lodówce a drugą część rozwałkowujemy (w miarę cienki placek(...)długie). Paskami ciasta owijamy natłuszczone foremki na rurki. Owijanie zaczynamy od węższej strony foremki przesuwając się do szerszej części. Nawinięte ciasto smarujemy mlekiem lub roztrzepanym jajkiem i opcjonalnie posypujemy cukrem kryształem (rurki można upiec bez cukru a przed podaniem można je oprószyć cukrem pudrem). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w ok. 190-200 st.C
Domowy Smak Jedzeniaciasto zawsze smakuje, nie tylko w wersji ze śliwkami. Jakiś czas temu robiłam bardzo podobne, ale z brzoskwiniami i bez kakao. Zapraszam na bardziej sezonową wersję tego ciasta. Składniki (20x32cm): Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 200 g masła 5 żółtek 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki ciemnego kakao
Kuchnia domowa AniSzybkie ciasto z owocami można znaleźć w sieci pod różnymi nazwami: ,, Ciasto leniwej synowej'', Ciasto łyżką mieszane ;) Ja swoje tak nazwałam i zrobiłam bez kruszonki :) To ciasto ma wiele zalet: szybkie- zrobienie to ok 10 minut, zawsze wychodzi i jest pyszne. Polecam :) SKŁADNIKI: SUCHE: 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki
Pani na desernich. To ciasto dla prawdziwych kawoszy, kawa bowiem znajduje się w każdej jego warstwie – w cieście, masie, a nawet polewie. Aby ciasto wyszło puchate, wilgotne i bez zakalca, koniecznie wykorzystajcie produkty w temperaturze pokojowej. Nie mieszajcie ich również dłużej, niż jest to potrzebne. Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Smaki Na Talerzutorciku. Tym razem użyłam syropu z agawy, ale również ciasto jest bez glutenu. Myślę, że dla osób szukających przepisów bez glutenu, to rozwiązanie bardzo się spodoba, a do tego jest bardzo proste. Składniki: ciasto 450 g mąki owsianej przyprawa do piernika szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko
Niezły Młynektorciku. Tym razem użyłam syropu z agawy, ale również ciasto jest bez glutenu. Myślę, że dla osób szukających przepisów bez glutenu, to rozwiązanie bardzo się spodoba, a do tego jest bardzo proste. Składniki: ciasto 450 g mąki owsianej przyprawa do piernika szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko
Niezły MłynekPiekę tę babkę nie tylko na święta, ale również bez okazji. Jest mało pracochłonna, szybka i smakuje super do kawy czy herbaty.
Prosty przepis naKlasycznego 3 bita u mnie na blogu do tej pory nie ma, mimo że robiłam to ciasto już kilka razy, ale jakoś nie było
Cynamonowe szczęścieCzekoladowa babka wielkanocna na dwóch tabliczkach czekolady gorzkiej, oblana polewą z czekolady mlecznej. W smaku lekko malinowa, dzięki użyciu czekolad gorzkich z kawałkami malin (polecam! do
Moja Delicja