ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:1050/2671)

Kruche ciasto “Rabarbarowe LOVE” z budyniem i serem 783

LOVE” z budyniem i serem Składniki: Ciasto: 370g mąki pszennej (użyłam tortowej) 120g cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g schłodzonego masła 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% Dodatkowo: 30g zmielonych herbatników Nadzienie: 500ml mleka 1 budyń malinowy bez cukru (można użyć śmietankowego lub waniliowego(...)najmniejszy i gotować budyń, mieszając, przez 1 minutę. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk, odstawić do ostudzenia na około 2 godziny. Ciasto: 4. Do miski przesiać cukier puder i mąkę. Dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i wymieszać krótko łyżką. Następnie schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując przygotowaną mąką, patrz FILM . Dodać żółtka, śmietanę

Mała Cukierenka
Ciasto jakie upiekłam na Sylwestra -Jabłuszko 151

Biszkopt z mojego zeszytu 4 całe jajka 1 szklanka cukru kryształu 6 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Całe jajka ubić z cukrem

Moje Wyroby
Babka z makiem 101

Babka z makiem, czyli szybki przepis na świąteczne ciasto Lubicie ciasta z makiem? Ja uwielbiam. Choć przyznam szczerze, że kiedyś było inaczej. Jednak teraz, tak jak moja mama, kocham makowce i szybkie ucierane ciasta z makiem. Dziś mam dla Was przepis na pyszną babkę z makiem. To niezawodne ciasto na każdą okazję. Jednak najczęściej przygotowuje je na Święta Bożego Narodzenia(...)stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Masło miksujemy dokładnie z cukrem i jajkami (jajka dodajemy jedno po drugim miksując). Następnie dodajemy stopniowo obie mąki z proszkiem do pieczenia, krótko miksujemy. Dolewamy mleko, wsypujemy mak i dodajemy aromat. Dokładnie miksujemy składniki. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową, krótko miksujemy i przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną foremki

Słodkie okruszki
Crumble z malinami i mascarpone 164

momentu utworzenia kruszonki, wtedy podziel ciasto na dwie równe porcje. Pierwszą porcją kruszonki wysyp dno foremki pokrytej zgniecionym papierem do pieczenia. Do drugiej porcji kruszonki dodaj pokrojone migdały i resztę masła. mieszaj do utworzenia kruszonki. Migdałową kruszonkę rozsyp na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz obie kruszonki na 180ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej) przez(...)Wyłóż połowę kremu na kruszonkę w okrągłej foremce i rozprowadź równomiernie. Następnie ułóż rozmrożone lub świeże maliny lekko dociskając. Rozsmaruj resztę kremu, a potem posyp całość migdałową kruszonką. Wstaw ciasto do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem udekoruj malinami i oprósz cukrem pudrem

codojedzenia
Babeczki z wróżbami 376

ciepłe miejsce. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem na gładką, jasnożółtą masę. Z rozczynu drożdżowego, masy żółtkowej, oleju i reszty mąki wyrabiamy zwarte ciasto. Foremki do babeczek smarujemy olejem i wkładamy po kulce ciasta. Nakrywamy ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia (30-60 minut). W tym czasie robimy kruszonkę i wróżby. Kruszonkę najprościej przygotować z mąki i cukru w równych(...)upieczeniu. Wróżby napisane na małych karteczkach zwijamy i pakujemy szczelnie w srebrną folię do wypieków. Zawiniątka delikatnie wpychamy w wyrośnięte babeczki. Na wierzch posypujemy kruszonkę, zaklejając otwór z wróżbą. Pieczemy w 160 stopniach około 30 minut

prawdziwe jedzenie
Ciasto jogurtowe kubeczkowe 175

bez. składniki: 1 duży kubek jogurtu (może być 330 g lub 400 g) 3 kubki mąki pszennej 1 kubek cukru 1 kubek oleju  5 jajek 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia ok 700 g owoców, u mnie śliwki i borówki kruszonka 75 mąki pszennej 50 g cukru 50 g zimnego masła Składniki na ciasto przygotować wcześniej

Monia miesza i gotuje
Ciasto styropian z owocami 122

pieczenia 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukier puder i  proszek do pieczenia. Mieszamy. Następnie dodajemy masło i siekamy. Na końcu żółtka i zagniatamy ciasto. 2. Ciasto dzielimy na 60/40 % mniejszy kawałek zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na tarce o grubych oczkach ścieramy większą część ciasta(...)się składników. 3. Blaszkę z ciastek kruchym wyjmujemy z lodówki. Na ciasto przekładamy masę. Wyrównujemy. 4. Owoce wcześniej myjemy, osuszamy. Do miski dajemy mąkę ziemniaczaną i owoce, delikatnie mieszamy i przekładamy na masę. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta.  5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy około 60 minut. Powinno się ładnie zarumienić. Następnie studzimy i przed podaniem

kruche babeczki
Zielone ciasto szpinakowe, bez jajek, z polewą czekoladową 156

środku, do tego ta polewa - przekonacie się? 'zielone ciasto szpinakowe bez jajek z polewą czekoladową' Składniki: - 1 szklanka szpinaku rozdrobnionego (odmrożonego i odciśniętego) - 1 szklanka mąki pszennej - 1 szklanka wiórków kokosowych - 0,5 szklanki brązowego cukru - 0,5 szklanki mleka - 1/3 szklanki oleju - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 50 ml mleka - 50g gorzkiej czekolady (min.70%) - 1 łyżka cukru(...)wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wiórki. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać ze sobą mleko, olej i szpinak. Dodać do "suchych" składników. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 40 - 50 minut, do tzw. "suchego patyczka". Gdyby ciasto za mocno się przypalało, przykryć

CookYourself
Ciasto czekoladowe z bananami 223

Jeśli ktoś nie lubi tradycyjnych świątecznych wypieków, może skusi się na to ciasto :) Składniki na dużą blachę: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek ciepłej wody 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 250 g masła 3 budynie czekoladowe 800 ml mleka(...)będą sztywne. Partiami wsypywać cukier z cukrem waniliowym. Mieszać aż beza stanie się gładka i lśniąca a kryształki cukru będą mało wyczuwalne. Następnie dodawać po jednym żółtku. W następnej kolejności wsypywać partiami mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie i dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto wylać na blachę posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia

My simple kitchen
Drożdżowe pierogi z pieczarkami do barszczu czerwonego 95

siekamy je). Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie, elastycznie, nie lepiące się do dłoni. W razie potrzeby dłoń podczas wyrabiania posypujemy mąką. Ciasto należy wyrabiać przez dłuższy czas. Ciasto odstawiamy na bok pod przykryciem na około 30 minut, w tym czasie przygotowujemy farsz i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Wyrośnięte ciasto na drożdżowe pierogi(...)mnie pełna łyżeczka. Sklejamy pierożki. Układamy w odstępach na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do ładnego zarumienienia około 20-25 min. a przeważnie pierwsze 15 minut piekę bez termoobiegu, a następnie go włączam. Pierogi pieczemy na łady złoto-brązowy kolor. Czas pieczenia może być różny

Słodkie okruszki
Ma'amoul - z kuchni emigranta... 147

najczęściej spotykane), pistacjowym lub orzechowym, mogą być z rodzynkami lub z owocami. Podobno doskonałe są z nadzieniem śliwkowym, ale jeszcze takich nie jadłem. Można je przygotować na zwykłym cieście, albo na cieście drożdżowym.  Do nadzienia można nawet dodać odrobinę rumu lub amaretto, ale......  nie w Arabii Saudyjskiej. Generalnie - wszystko zależy od pomysłowości i .... pracowitości Wykonawcy ;) Kleicha są tradycyjnie(...)esencją pomarańczową)   1/4 - 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia (nie jest to konieczne, ale z dodatkiem proszku do pieczenia są bardziej puszyste)   szczypta mielonego kardamonu   szczypta cynamonu    szczypta soli   opcjonalnie dwie łyżki płynnego miodu Nadzienie   250 g daktyli bez pestek   2 łyżki masła (najlepsze są na maśle ghee

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jagielnik (sernik) z kaki i morwą białą 160

Jagielnik zrobiony beż użycia blendera? Jest to definitywnie wykonalne. Po przyjeździe ze studiów do domu, wyczekiwałam momentu w którym wejdę do kuchni i zacznę piec, gotować, kombinować. Niestety czekała na mnie zła wiadomość: blender jest w naprawie. Nie poddałam się, zaparcie dążyłam do zrobienia sernika-jagielnika, który od kilku dni chodził mi po głowie. Jak wyszedł? Efekt możecie zobaczyć(...)ugniotłam ;D). Po uzyskaniu gładkiej konsystencji do masy jaglanej dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę kaki oraz morwę. Całość przekładamy do wysmarowanej olejem kokosowym formy do pieczenia ciast- pieczemy w 180stopniach przez 40 min. Polewa : Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy olej kokosowy i czekoladę- całość mieszamy i rozpuszczamy- smarujemy upieczony jagielnik. Gotowe ciasto posypujemy migdałami i odkładamy

healthy dreams
Kostka beskidzka 61

łyżeczki czekolada mleczna wiórki - 3 łyżeczki czekolada deserowa wiórki - 3 łyżeczki CIASTO: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodajemy żółtka i delikatnie łączymy razem Przesianą mąkę pszenną i kakao dodajemy i delikatnie mieszamy.  Blachę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto.  Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180stC na 25 minut. MASA(...)sztywno, pod koniec cały czas ubijając dodajemy małymi porcjami adwokat i miksujemy. Na końcu dodajemy rozpuszczoną żelatynę.  Na upieczony  biszkopt wykładamy połowę masy, wciskamy w nią bezy i wykładamy pozostałą masę kremową. Wierzch posypujemy wiórkami czekoladowymi i schładzamy ok 4 godzin

Camilla w kuchni