ciasto bez pieczenia z masą - 7000 przepisów (strona:247/467)

Powielkanocny śnieg i wieniec drożdżowy. Truskawkowo-pistacjowy 184

masło, przestudzić. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostały cukier oraz mleko, wbić jajko. Zagnieść ciasto. Dodać masło, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut.  Serek wymieszać z kremem pistacjowym na gładką masę. Truskawki umyć, osuszyć, odciąć szypułki. Pokroić w plasterki. Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść. Rozwałkować na oprószonym mąką blacie na prostokąt o długości(...)Posmarować kremem, równomiernie rozłożyć truskawki. Zwinąć ciasno wzdłuż dłuższego boku, następnie rozciąć wzdłuż ostrym noże. Zawinąć ze sobą oba końce. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do formy, łącząc końce. Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem, posypać posiekanymi pistacjami i cukrem perłowym. Piec w 180 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dla Babci i Dziadka. I drożdżowe, bożonarodzeniowe serce 209

Wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. W tym czasie przygotować nadzienie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać przyprawy, skórkę z pomarańczy i pokruszony marcepan, zmiksować na gładką masę. Odstawić. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść. Lekko podsypując mąką, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x45 cm. Posmarować nadzieniem, a następnie ciasto zawinąć w rulon(...)dłuższego boku. Przeciąć na pół w poprzek, a następnie każdą część wzdłuż, nie rozcinając jednak do końca. Zapleść razem końcówki, a następnie z obu części ciasta uformować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia serce. Odstawić do napuszenia na 30-45 minut. Piec w 190 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić. Pistacje posiekać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezglutenowy sernik jagodowy 125

Delikatny, wilgotny i po prostu przepyszny. Ja mój wykonałam w wersji bez białego cukru - użyłam ciastek bezcukrowych i ksylitolu. Rewelacyjny w smaku i wyglądzie. Inspiracja z blogu Moje Wypieki. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: spód: 150 g bezglutenowych ciastek pełnoziarnistych ( u mnie bezcukrowe Biscofibre Nutrisi) 50 g masła, roztopionego Masa serowa:  ( wszystkie składniki powinny by c w temperaturze pokojowej(...)łyżki mieszanki do ciast Mix per dolci Nutrifree 250 g jagód  Polewa:  300 kwaśnej śmietany 18%  2 łyżki cukru pudru  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  Spód: Ciastka pokrusz na piasek lub wrzuć do malaksera. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Dno tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wysyp ciasteczka

Kuchnia bezglutenowa
Kibiny (kibinai), czyli pierogi Karaimów litewskich oraz migawki z Troków 253

drobno mięsa (użyłam filetu z indyka) 2 cebule 40 g posiekanej kapusty (użyłam pekińskiej, bez głąba) sól pieprz mielony Mąkę wymieszać z solą, masłem pokrojonym na kawałki i rozbełtanymi dwoma jajkami. Stopniowo dodawać śmietanę/jogurt i wyrabiać ciasto - powinno być jednolite i plastyczne. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na przynajmniej pół godziny. Cebule obrać(...)solą i pieprzem. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Blat roboczy podsypać mąką. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części. Rozwałkować ciasto na podłużny placek o grubości do pół centymetra. Wykroić z niego koła o średnicy 15 cm (robiłam to miseczką). Na środku placka ułożyć solidną łyżkę mięsnej masy.  Brzegi ciasta skleić ze sobą, tworząc sklejenie

Weekendy w domu i ogrodzie
Śnieżny puch bez pieczenia 24062

być i ciasto. Tym razem jest to ciasto bez pieczenia, bardzo prost w przygotowaniu. Przepis został zaproponowany na wspólne wypiekanie z cyklu  Ciasto na niedzielę . Powiem szczerze, że jeszcze nigdy nie robiłam ciasta ze śnieżką z torebki, wszelkie takie przepisy omijałam szerokim łukiem. Postanowiłam jednak spróbować, bo ciasto wyglądało pięknie. Nie zawiodłam się wyszło pyszne, delikatne(...)wymiarach 24x24 cm wyłożyć folią aluminiową. Na dnie ułożyć herbatniki.  Galaretki rozpuścić w wodzie i odstawić do wystudzenia. Śnieżki zalać mlekiem i ubijać około 3 minut, aż masa będzie gęsta. Następnie dodać cukier puder i zmielony ser. Krótko zmiksować. Zimną galaretkę stopniowo wlewać do masy, miksować, aż całość się połączy. Masę wylać na herbatniki i schłodzić w lodówce

Ewusiowe Smaki
Rogale świętomarcińskie 160

zostawiając 1/3 pustą. Teraz zaczęłam składać ciasto w ten sposób, że najpierw 1/3 część ciasta bez masła złożyłam do środka. Następnie od góry 1/3 części ciasta przykryłam pozostałe ciasto tworząc prostokąt z 3 warstwami ciasta i 2 warstwami masła. Docisnęłam i ponownie rozwałkowałam ciasto na kształt prostokąta. Złożyłam je tak, jak poprzednio i włożyłam na pół godziny do lodówki(...)lodówce. W ten sposób otrzymałam 81 warstw ciasta.     Ostatni raz rozwałkowałam ciasto na kształt prostokąta na grubość około 5 mm i wycinałam z niego naprzemiennie trójkąty. Można to zrobić za pomocą noża, ja wycinałam radełkiem.   Masę makową rozłożyłam na każdym trójkącie na całej długości.    Ciasto od podstawy zawinęłam do środka na około 3 cm, następnie

Kuchnia u Krysi
Ciasteczka kokosowo - lawendowe z białą czekoladą. 193

pieczenia 1 duże jajko 90 g posiekanej białej czekolady 1 płaska łyżeczka suszonych kwiatów lawendy           Sposób przyrządzania:             W dużej misce utrzeć masło, cukier, cukier lawendowy i esencję waniliową na jasną, kremową masę. Dodać jajko i wymieszać. Mąkę przesiać do drugiej miski, dodać proszek do pieczenia i wiórki(...)kokosowe. Do masy maślanej dodawać stopniowo mieszankę mączną, ciągle mieszając do uzyskania miękkiego ciasta. Posiekaną czekoladę i kwiaty ususzonej lawendy wmieszać ręcznie. W rękach formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez 10 - 12 minut, aż nabiorą

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Sernik miętowy 158

drzwiczki piekarnika i pozostawić ciasto do wystudzenia. *  likier miętowy nada masie serowej pięknego koloru miętowego, jeśli nie użyjecie likieru trzeba dodać odrobinę barwnika spożywczego **u żywając zamiast świeżej mięty torebek z herbatą należy zaparzyć ją we wrzącej śmietanie, uważając by zieleń nie zmieniła się w brudną zieleń, która nada sernikowi brzydką barwę. **   * sernik pieczemy w kąpieli wodnej, polega(...)Formę z sernikiem owinąć dwukrotnie folią aluminiową, by nie przemiękła podczas pieczenia. MOJE UWAGI: Do nadania sernikowi koloru zieleni użyłam dodatkowo barwnika, ponieważ zaparzona świeża mięta nie dała efektu zieleni. Dodałam też kilka kropel miętowych dla smaku. Kolor jednak pozostał mało zielony. Piekłam w piekarniku bez kąpieli wodnej, przez to sernik nie był taki puszysty jaki widziałam

Proste Potrawy
Sernik Jagodowe Ferrero Rocher 224

Pyszne proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia Składniki - 100 g masła - 1/2 słoika nutelli ok 170 g - 1 opakowanie wafelków familijnych śmietankowe 180 g - 50 g mielonych migdałów - 50 g siekanych orzechów laskowych - 1 kg sera z wiaderka waniliowego - 150 g cukru - 1 p śnieżki - 3 łyżki żelatyny - 500 ml jagód - 2 galaretki rubinowe Sposób przygotowania(...)śnieżkę cały czas ubijać wlewać zimną żelatynę rozpuszczoną w 200 ml wody  gdy wszystko się połączy dodać połowę jagód wymieszać wlać do tortownicy  na wcześniej przygotowany spód Masę wyrównać wstawić do lodówki  Gdy wszystko stężeje na górę sera dać resztę jagód 3. Galaretkę rozpuścić w 1/2 l wody Gdy zacznie tężeć Wlać na jagody  cisto włożyć

W królestwie smaków Beaty
Bezglutenowy chleb mieszany na zakwasie 156

śmietany. Składniki : zakwas chlebowy bez glutenu 200 g mąki ryżowej 200 g mąki z ciecierzycy 100 g mąki kukurydzianej 60 g mąki z manioku łyżeczka soli pół łyżeczki cukru przefiltrowana woda słonecznik do posypania Wieczorem w niedzielę do dużego garnka wsypać mąki, cukier i sól. Dodać zakwas. Stopniowo dolewać wodę i mieszać drewnianą łyżką. Ciasto powinno być gęste(...)drewnianą łyżką. Przykryć garnek z ciastem wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. U mnie stał 19 godzin ze względu na świeży zakwas. W poniedziałek po południu dolać ok. pół szklanki wody do ciasta (mąki nasiąknęły wodą i masa przestała być zwarta, zaczęła się rozsypywać). Wyrobić.   Przełożyć sporą garść ciasta do pojemnika i odstawić do lodówki

Weekendy w domu i ogrodzie
Kruche ciasteczka z m&m'sami 124

prawdę dobre. Bardzo szybko się je robi, więc nawet dzieci poradzą sobie z tym przepisem bez problemu. Ja robiłam je późnym wieczorem i zajęło to na prawdę niewiele czasu. Sama nie wiem, ale jakoś najlepsze wypieki, ciastka, chleby wychodzą mi podczas nocnego pieczenia :) Po upieczeniu, należy przechowywać w szczelnym i suchym pojemniku. Dla urozmaicenia, można dodać kolorowy barwnik(...)łyżeczki proszku do pieczenia - 100-150g M&M'sów - 0,5 łyżeczki żółtego barwnika spożywczego w żelu (opcjonalnie) Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i dokładnie je wmiksować w maślaną masę. Stopniowo dodać mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, do uzyskania jednolitego miękkiego ciasta ( w razie konieczności dodać więcej mąki - ciasto

CookYourself
Pomarańczowy puch 131

Rzadko zdarza mi się przygotowywać ciasta bez zwykłej mąki, ale ta wersja nawet wyszła bardzo ciekawie. Delikatne ciasto pomarańczowe, konsystencją przypominające piankę. Idealne do popołudniowej kawki. Składniki: - 200 g cukru kryształu - 200 g mąki ziemniaczanej - 2 pomarańcze - 6 jajek Przygotowanie: Pomarańcze sparzamy i ścieramy delikatnie skórkę. Miąższ pomarańczy obieramy z białej skórki i błonek a następnie kroimy(...)oraz po łyżce mąki ziemniaczanej. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i łączymy delikatnie z masą pomarańczową. Ciasto przekładamy do wysmarowanej blachy o wymiarach         30 cm x 23 cm i pieczemy w 180 C przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka

Zainspirowana w kuchni
Sernik świąteczny 299

Uwielbiam serniki! No nie ma takiego ciasta, które byłoby lepsze, z każdym rokiem coraz bardziej się o tym przekonuje. A jeszcze gdy wychodzi mi tak pyszny

Słodkie Przyjemności
Ciasto "Pijak" 408

szklanki cukru (lub mniej)budyń śmietankowy (bez cukru)500 ml mleka1 łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej250 g masłacukier waniliowyPolewa:100 g gorzkiej czekolady (lub 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej)50 g masłaponadto:okrągłe biszkopty dżem z czarnej porzeczki (ok. 400 ml)50 ml wódki + 50 ml mleka Ciasto "Pijak" - Sposób przygotowania:Biszkopt:Tortownice wyłożyć pergaminem(...)najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka"Warstwa makowo-kokosowa:Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier, a następnie wsypać mak oraz wiórki kokosowe

Słodka Strona
Najlepszy Piernik 383

Wielkanocy bez mazurka tak i bez tego piernika nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Piernik jest wspaniały. Z porcji poniżej przygotowujemy cztery blaty. Są one puszyste, delikatne i mocno korzenne. Przekładamy konfiturą i masą grysikową. Prostota i minimalizm a smakiem wzbudza zachwyt niejednego podniebienia. Bardzo polecam. Zdecydowanie najlepszy piernik ever. Składniki na ciasto: 540 g mąki 500 ml kefiru(...)dodajemy mąkę. Ubijając wlewamy olej. Kolejno dodajemy miód, przyprawę i sodę oczyszczoną. Na niskich obrotach miksera ubijamy do połączenia się składników.Ciasto dzielimy na 4 porcje. Formę prostokątną o średnicy 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy pierwszą porcje ciasta. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy ok 10 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, odstawiamy

Made By Mom And Son